Kirşehir Yöresi Yemekleri |
08-01-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Kirşehir Yöresi YemekleriTürk misafirperverliğinin en çarpıcı ve göz alıcı örneklerinin sergilendiği Sofra, Anadolu insanının insana verdiği değerin en güzel örneğidir Evine misafir gelen bir aile Kiler'inde sakladığı en değerli yiyeceklerini misafirine cömertçe ve gururla sunar Burada misafirin kişiliği yada konumu çok etkin değildir Tanrı misafiridir ve kişinin evine ne kadar çok misafir gelir, yenilir içilir ise o evdeki bet-bereket o nisbette artar İşte bu yoldan hareketle, Anadolu Türk kültürünü en güzel şekliyle yaşayan ilimiz insanı kendi yaratıcı zekasını Yemek yaparken de kullanmasını bilmiş, kendi ürettiği ürününü hem en iyi şekilde değerlendirmiş, hem de güzel yemekler yaparak damak zevkini gidermiştir Tandırda Çömlek Paça Kaynak Kişi : Sebahat BAŞ, 65, Merkez Koyun veya kuzunun baş ve ayakları, tüyleri temizlendikten sonra parçalanır Bir çömlek içine sarımsak ye su ilave edilerek baş ve ayaklar konurÇömleğin ağası bağlanarak közlü bir tandırın içine gömülürPiştikten sonra üzerine limon, sirke gibi şeyler sıkılarak servis yapılır Çömlekte Kuru Fasulye Kaynak Kişi : Sebahat BAŞ, 65, Merkez Kuru fasulye haşlanır ve suyu süzülür Kuşbaşı etler biraz pişirildikten sonra üzerine salça, yağ, soğan ve tuz ilave edilirHaşlanmış fasulye ve etler içinde sıcak su bulunan bir gömleğin ağzı kapatılarak köz halinde bulunan tandırın içine konur İki saat piştikten sonra çıkartılıp servis yapılır Et Yahnisi Kaynak Kişi : Nevin ŞAHİN, 40, Ecikagıl Köyü Etler kuşbaşı şeklinde küçük parçalar halinde doğranır İçine soğan, biber, domates ve diğer baharatları konularak yağ ile kavrulurDaha sonra suyu ilave edilerek pişirilir ve servis yapılır Madıkmak Kaynak Kişi: Nevin ŞAHİN, 40, Ecikağıl Köyü Madımaklar yıkandıktan sonra içine salçası ve yağı ilave edilerek biraz kavrulurDaha sonra suyu konur va suyun biraz çekilmesine yakın bulgur atılır Bulgur pişince indirilir ve servis yapılır İsteyen üzerine sarımsaklı yoğurt katıp yiyebilir Kesme Aşı Kaynak Kişi: Deniz ÇALIŞIR, 30, Merkez Yağda, ince doğranmış soğan iyice pembeleştirilir Salça, baharat ilave edilip hafifçe kavrulur Su veya at suyu ilave edilip, kaynamaya bırakılır Kaynayınca haşlanmış yeşil mercimek ilave edilip bir müddet pişirilir (20-30 dakika) Daha sonra daha önceden kesilip hazırlanan kurutulmuş mantılar ilave edilip, bir sürede onunla pişirilir Piştikten sonra indirilerek servis yapılır Yoğurt (Ayran) Çorbası Kaynak Kişi: Aliye AKKUYU 51, Merkez Haşlanmış, yarışa, nohut, yeşil mercimek, süzme yoğurtla iyice karıştırılır 1-2 kaşık un, 1 yumurta ve su ilave edilerek ayran kıvamına gelinceye kadar iyice karıştırılırDaha sonra ateşte aynı yöne doğru kaynayıncaya kadar karıştırılır Kaynayınca ara sıra karıştırılarak bir süre pişirilirAteşten indirilip yağ nane arzuya göre salça ile sos yapılıp çorbanı» Üstüne dökülerek servis yapılır Topalak (Etsiz Köfte) Kaynak Kişi: Gülizar YAŞAR, 40, Merkez Bulgur, yumurta, ince doğranmış soyan, un, tuz, baharatla yoğrulup küçük yuvarlak toplar yapılırBir tencerede yağ eritilip küçük bir soğan, ince doğranıp pembeleştirilip, salça ilave edilir, eteri kadar tuz, su ilave edilin, kaynamaya bırakılırKaynayan salçalı suya yapılan toplar ilave edilip pişirilir, Düğür Çorbası Kaynak Kişi: Deniz ÇALIŞIR, 30, Merkez Pencerede yağ eritilip, ince doğranmış soğan pembeleşinceye kadar kavrulur Su veya et suyu, tuz, kırmızı acı biber veya pul biber (arzuya göre) ilave edilir Kaynamaya bırakılır kaynayınca düğür ilave edilip, düğürler pişinceye kadar beklenirDaha sonra indirilerek servis yapılır, Lepe (Sütlü Pilav) Kaynak Kişi: Ramazan TOKLUCU, 54 Ecikağıl Köyü 2 ölçü kaynayan süte (koyun sütü tercih edilir) 1 ölçü bulgur, tuz ilave edilip pişirilirÜstüne bol acıbiber ilave edilerek yenilir Pancar Çırpması Kaynak Kişi: Hacer PARLATAN, 45 Dedeli Köyü Şeker pancarı rendelenir, yeşil mercimekle birlikte haşlanır Haşlanan mercimek ve pancara yağ ilave edilerek kavrulur Daha sonra su, salça ve baharat ilave edilerek pişmeye bırakılır Bir müddet piştikten sonra indirilerek servis yapılır Yarma Aşı Kaynak Kişi: Gülizar YAŞAR, 40, Merkez, Yarma haşlanıp soğutulur Süzme yoğurt koyu bir ayran kıvamına gelinceye kadar su ilave edilip suda iyice özleştirilir Haşlanmış yarma ve tuz ilave edilip karıştırılır Üzerine bolca kuru nane oğuşturularak dökülüp servis yapılır Keşkef Kaynak Kişi: Sebahat BAŞ, 65, Merkez Döğülmüş buğday birkaç gün ıslatılır Kabarınca bir kepçe ile ezilir İnce lif haline getirilmiş yağlı etle muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir Üzerine salçalı yağ dökülüp servis yapılır Çullama Kaynak Kişi: Zeynep DELLAL, 50, Merkez Yağsız küçük küçük doğranmış etler (tavuk etide olabilir) suda haşlanır Etin suyu ayrılır Un ile et suyu bir kapta çırpılır, tuz atılırBulamaç haline gelir Tencerede haşlanmış et parçalarıda katılarak sürekli karıştırmak suretiyle pişirilir Muhallebi kıvamından biraz daha sulu hale gelince ateşten indirilir Tavada biber ve tereyağ yakılırBulamacın üzerine dökülür ve servis yapılır Soğanlama Kaynak Kişi: Zeynep DELLAL, 50, Merkez Soğan fazla ince olmamak kaydıyla doğranır, yıkanır Tencereye yağ salça ve baharat konur Küçük parçalar halinde doğranmış etler(tavuk eti de olabilirEğer et yoksa yumurtayla olur) yağ ve salçayla kavrulur Üzerine soğanı dökülür Soğanla birlikte kavrulur Suyu ilave edilirTuzu atılırEt suyu kullanılabilirSoğanların diriliği kaybolunca pişmiş demektir Köyü/Boztepe Et (genellikle kuzu eti) bir parça kuyruk yağı ve tuz atılarak suda haşlanır Haşlanan et sudan çıkartılırKişiye göre ayarlanan et suyuna yine ona göre bulgur atılır ve pişinceye kadar kaynatılırSuyu çekilince ateşten indirilir Pilav başka bir kaba boşaltılır ve üzerine tereyağ döküldükten sonra haşlanan etlerde üzerine ilave edilerek servis yapılır Sebzeli Bulgur Pilavı Kaynak Kişi: Elif KOÇ, 45, Merkez Yeşil biber, domates ince doğranıp ya da kavrulurBir miktar salça, soyulmuş, kara kara doğranmış bir patates ve patlıcan ilave edilip kavrulur1 ölçü bulgur ilave edilip bir dakika kadar karıştırılarak kavrulur 2 ölçü et suyu, tuz ilave edilip pişirilirAteş kapatılıp 5-10 dakika dinlenince servis yapılırArzuya göre biraz sulu pişirilip yufka ekmeğin üzerine dökülerek yenilir Çirleme Kaynak Kişi: Fatma ARDIÇ, 50, Merkez Kuşbaşı doğranmış etler haşlanır Daha sonra ince doğranmış soğan yağda pembeleştirilerek baharat, tuz, güzel temizlenmiş ve sıcak suda yıkanmış kuru Üzüm, haşlanmış et, yeteri kadar su ve pekmez ilave edilerek pişirilir Piştikten sonra sıcak servis yapılır Boranı Kaynak Kişi: Sebahat BAŞ, 65, Kırşehir/Merkez Kuşbaşı şeklinde doğranmış et tencerede biraz kavrulur Daha sonra etin üzerine dilim dilim ayva doğranır Soğan, biber, salça re yeteri kadar su ilave edilir Pişmeye yakın şekeri ve tuzu katılırPiştikten sonra ateşten indirilerek servis yapılır (şeker yerine pekmezde katılabilir) Sündürme Kaynak Kişi: Ayşe KAÇMAZ, 42, Merkez Yufka ekmek iyice ıslanır ve peynirle karıştırılır Daha sonra tavaya yağ konur ve o karışım bununla 5-10 dakika pişirilir, piştikten sonra servis yapılır Ayva Dolması Kaynak Kişi: Feride EKİCİ, 65 Ecikağıl Köyü Ayvaların kabukları soyulup, içleri oyulurDaha sonra kıyma, çeşitli baharatlar, salça ve pirinç karıştırılıp yoğrularak iç hazırlanırHazırlanan bu iç ayvanın içerisine doldurulur ve tencereye dizilirÜzerine yeteri kadar tuz ve su ilave edilerek ayvalar yumuşayıncaya kadar pişirilirDaha sonra üzerine şeker veya pekmez ilave edilir İyice piştikten sonra ocaktan indirilir Tereyağ yakılarak üzerine dökülür ve servis yapılır Kırşehir Mutfağında Yemekte kullanılan araç ve gereçler 1 Kepçe (Çömçe) (Ağaç-krom) 2 Kevgir (diliştir) ( krom, bakır, aliminyum) 3 Tencere (kazan) (bakır, aliminyum, emaye, çelik) 4 Hereni (büyük tencere) (bakır) 5 Çorba tası (emaye, aliminyum, bakır) 6 Pilav tepsisi (Bakır) 7 Sini (bakır, krom) 8 Sofra bezi 9 Sofra altı (ağaç, metal) 10 Çatal (metal) 11 Kaşık (metal) 12 Ekmek küleği (ağaç) 13 Tara (bakır, krom) |
|