Çankırı Tuz Magarasi |
08-01-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Çankırı Tuz MagarasiMerkez ilçenin doğusunda ve 20 km uzağındadırHititler döneminden beri yaklaşık beş bin yıldır işletilmekte olup 16 milyon ton ile yurdumuzun en büyük kaya tuzu rezervine sahiptir Yıllarca yapılan üretim sonucunda bir çok galeriler oluşmuşturMağara içinde yer yer tuzdan oluşmuş sarkıt ve dikitlere rastlanırOsmanlı döneminde vergilere konu olan tuz üretimi imparatorluğun son dönemlerinde kapitülasyonlar nedeniyle yönetimi reji idaresine geçmiş ve mağaradan elde edilen tuz gelirlerine el konulmuştur Mağara büyük bir kamyonun girebileceği dar girişten sonra modern karayolu tünellerini andıran bir çok galeriden oluşmaktadırİçerisinde tırların dolaşabildiği mağarayı gezen ziyaretçiler 8 kilometre uzunluğunda , 800 dönüm bir alana sahip galerilerin muhteşem atmosferinden kendilerini alamamaktadırAynı zamanda İl Nüfusunu alabilecek doğal sağlam bir sığınak görünümündedir Mağaranın diğer ilginç görüntülerinden biriside cesedi 200 yıldır bozulmadan kalan ölü eşektirDaha önce yeni ölmüş gibi hiç bozulmadan duran eşek cesedi MTA tarafından MTA Müzesine konulmak üzere götürülmüş,ceset bozulmaya başlayınca yine eski doğal ortamı tuz mağarasına getirilerek konulmuşturEşek cesedi mumyalanmış gibi bozulmadan tuz mağarasında durmaktadır Son zamanlarda ;çeşitli dönemleri canlandıran art galerilerden oluşan bir müzeye dönüştürülerek ve aynı zamanda içersinde bir astım merkezi kurularak Ülke turizmine açma projeleri Sn Valimiz Ali Haydar ÖNER tarafından gündeme getirilmiştirBu doğrultuda çalışmalar devam etmektedir Kaya tuzunun, doğal iyonlaştırıcı özelliği nedeniyle tuz lambaları yapılmaya başlanmıştırBu tuz lambalarının yorgunluğa,nefes darlığına ,astım nöbetlerine,alerjilere,cilt rahatsızlıklarına iyi geldiği söylenmektedir |
|