Besin İhtiyaçları |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Besin İhtiyaçlarıKişinin günlük besin ihtiyaçları yaşam tarzı ve sağlık durumuna bağlı olarak değişir Kimi hastalıklar, ya da rahatsızlıklar belli vitaminlerin ya da minerallerin gereksinimini arttırabilir![]() Bunun yanı sıra özel durumlar, bazı besin türlerinin tamamen yasaklanmasını gerektirebilir Ancak yine de normal koşullarda herkesin tüketmesi gereken standart miktarlar var ![]() Aşağıdaki belli yaş aralıklarındaki standart tüketim ihtiyaçlarınızı öğrenebilirsiniz 19-30 yaş arası(bayan) Günlük Tüketim İhtiyaçlarınız Et, tavuk, balık : 70 gr Yumurta : 20 gr Kurubaklagil : 25 gr Süt, yoğurt : 225 gr Peynir : 25 gr Sebze, meyve : 500 gr Ekmek : 150 gr Pirinç, bulgur, makarna, un : 60 gr Katı yağ : 10 gr Sıvı yağ : 12 gr Yağlı tohum : 10 gr Şeker : 15 gr Bal, pekmez, reçel : 12 gr Enerji : 1 900 kalori Demir : 15 mg VitaminA : 5 000 IU Tiamin : 1 mg Riboflavin : 2 mg Niasin : 24 mg VitaminC : 60 mg VitaminD : 0 IU Kalsiyum : 600 mg 31-45 yaş arası(bayan) Günlük Tüketim İhtiyaçlarınız Et, tavuk, balık : 100 gr Yumurta : 25 gr Kurubaklagil : 25 gr Süt, yoğurt : 275 gr Peynir : 30 gr Sebze, meyve : 500 gr Ekmek : 150 gr Pirinç, bulgur, makarna, un : 50 gr Katı yağ : 10 gr Sıvı yağ : 10 gr Yağlı tohum : 5 gr Şeker : 25 gr Bal, pekmez, reçel : 17 gr Enerji : 1 800 kalori Demir : 15 mg VitaminA : 5 000 IU Tiamin : 1 mg Riboflavin : 1 mg Niasin : 12 mg VitaminC : 75 mg VitaminD : 0 IU Kalsiyum : 600 mg 19-30 yaş arası(erkek) Günlük Tüketim İhtiyaçlarınız Et, tavuk, balık : 75 gr Yumurta : 25 gr Kurubaklagil : 25 gr Süt, yoğurt : 225 gr Peynir : 30 gr Sebze, meyve : 500 gr Ekmek : 275 gr Pirinç, bulgur, makarna, un : 80 gr Katı yağ : 15 gr Sıvı yağ : 20 gr Yağlı tohum : 10 gr Şeker : 15 gr Bal, pekmez, reçel : 15 gr Enerji : 2 400 kalori Demir : 10 mg VitaminA : 5 000 IU Tiamin : 2 mg Riboflavin : 2 mg Niasin : 27 mg VitaminC : 60 mg VitaminD : 0 IU Kalsiyum : 500 mg 31-45 yaş arası(erkek) Günlük Tüketim İhtiyaçlarınız Et, tavuk, balık : 85 gr Yumurta : 25 gr Kurubaklagil : 30 gr Süt, yoğurt : 275 gr Peynir : 30 gr Sebze, meyve : 500 gr Ekmek : 200 gr Pirinç, bulgur, makarna, un : 65 gr Katı yağ : 10 gr Sıvı yağ : 20 gr Yağlı tohum : 5 gr Şeker : 15 gr Bal, pekmez, reçel : 20 gr Enerji : 2 100 kalori Demir : 10 mg VitaminA : 5 000 IU Tiamin : 1 mg Riboflavin : 2 mg Niasin : 18 mg VitaminC : 60 mg VitaminD : 0 IU Kalsiyum : 500 mg |
|
|
|