![]() |
Mac Os X Tarihçesi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mac Os X TarihçesiMac OS X Tarihçesi Tarihçesi Mac işletim sisteminin onuncu sürümü olmasına rağmen, Mac OS X'in gelişimi çoğu alanda klasik Mac OS'ten bağımsızdır ![]() ![]() ![]() 1985 yılında Apple "yeni nesil" bir işletim sistemi yaratmak için kolları sıvamıştı (bakınız: Taligent ve Copland) ![]() ![]() ![]() Jobs geri döndükten kısa bir süre sonra şirket başkanlığını geri aldı ve yeni işletim sistemi üzerindeki çalışmaları yoğunlaştırdı ![]() ![]() ![]() O günden bu yana Mac OS X 10 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ÜRÜN İSİMLERİ Apple Mac OS X ismindeki X karakterini Roma rakamlarından seçmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mac OS X serisindeki işletim sistemleri isimlerini kedigillerden alır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() SÜRÜMLER Apple Mac OS X Server 1 ![]() ![]() 2000 yılında son kullanıcı sürümü Mac OS X için beta sürümü çıkarıldı ![]() 24 Mart 2001: Mac OS X 10 ![]() ![]() 25 Eylül 2001: Mac OS X 10 ![]() ![]() 24 Ağustos 2002: Mac OS X 10 ![]() ![]() 24 Ekim 2003: Mac OS X 10 ![]() ![]() 29 Nisan 2005: Mac OS X 10 ![]() ![]() Görüldüğü üzere Apple 2001'den itibaren nerdeyse her sene bir işletim sistemi üretmekten daha yavaş bir tempoya doğru ilerlemektedir ![]() ![]() ![]() Öbür yandan Apple'ın IBM tarafından üretilen G5 ve Motorola/Freescale tarafından üretilen G4 serisi PowerPC işlemcilerini terkederek Intel'in CISC tabanlı mimarisine geçmeye karar vermesinin işletim sistemi üzerinde radikal bir değişikliğe yol açacağı ve ardı ardına işletim sistemi güncellemelerinin ortaya çıkacağı öngörülebilir ![]() ![]() ![]() Belli başlı özellikler Liste için son sürüm olan Tiger baz alınmıştır ![]() PDF ve Quartz teknolojilerini kullanarak sistem çapında vektörel grafikler sunar ![]() 256x256 piksele kadar çıkabilen yüksek renkte, yeniden boyutlandırılabilen simge kullanımına destekler ![]() Sistemdeki tüm metin alanları yazım kılavuzu, imla düzeltme, sözlük, değişik seçim şekilleri, otomatik tamamlama, sürükle-bırak ve sistem servisleri ile uyumludur ![]() ![]() Yüksek kalitede görüntü yumuşatma ve gölgelendirme ![]() Açık uygulama pencerelerini hem uygulamaya göre erişime, hem ekranda görülen sıraya göre erişime açmıştır ![]() ColorSync: Sistemdeki görüntü motoru basıma hazır, kağıt üzerine çıkacağı, ya da değişik ortamlarda gösterileceği bildirilen görüntülerin renk kalibrasyonunu kendiliğinden yapar ![]() OpenGL sayesinde grafik çizimleri için donanım bazlı hızlandırma sağlar, bu teknolojinin adı Quartz Extremedir ![]() Exposé adlı özellik sayesinde tek tuş ya da fare hareketi ile tüm açık pencereler, öndeki uygulama pencereleri ya da masaüstü ekrana gelir ![]() Sistemdeki uygulamaların çok büyük bir kısmı Unicode desteklidir ![]() Yerelleştirme ve tercümeyi kolaylaştıran bir mimari sunar ![]() ![]() FileVault özelliği AES-128 kullanarak kullanıcı verisini şifreler ![]() Widget denilen ufak programları barındıran Dashboard katmanı sayesinde ufak işleri halleden progr*****lar el altından tek tuşla çağırılıp hemen saklanabilir ![]() Sistem çapındaki dosyaları, resimleri, e-postaları, adresleri ve daha bir çok türü arayabilen Spotlight sayesinde içerik aramaları çok hızlı olarak gerçekleşir ![]() ![]() Automator son kullanıcılar için rutin hale gelen görevleri otomatik hale getirebilen bir programdır ![]() ![]() Birden fazla kullanıcının aynı bilgisayarı farklı ayarlarla kullanabilmesini sağlayan profiller sunar ![]() Sistem çapında İngilizce sesli komut tanıma ve metin okuma özelliği mevcuttur ![]() ![]() Standart kurulumla gelen iChat yazılımı İnternet üzerineden 3 kişinin aynı anda görüntülü konferans yapmasını, 10 kişinin aynı anda sesli görüşme yapmasını sağlar ![]() |
![]() |
![]() |
|