Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Ülke & Şehirler > Türkiye

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
balıkesirin, yemekleri, yöresel

Balıkesirin Yöresel Yemekleri

Eski 07-31-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Balıkesirin Yöresel Yemekleri



Balıkesir İli coğrafi şartları ve çeşitli etnik grupları coğrafyasında barındırması nedeniyle zengin bir mutfak kültürüne sahiptirHer etnik grubun kendine has bir mutfak kültürü olduğu gibi zamanla etkileşimleri de olmuştur


İlin coğrafyasında tarıma elverişli toprakların büyük bir kısmında tahıl ekimi yapılmaktadırGeri kalan kısımlarda ise baklagiller ve sanayi bitkileri yetiştirilirKörfez Bölgesi’nde zeytin üretiminin gelişmiş olması yemeklerde zeytinyağı kullanımının yaygın olmasını sağlamıştırBalıkesir yöresinde iç kesimlerde yemeklerde zeytinyağının yanında çiçek yağı ve tereyağı da kullanılmaktadır


Yöre mutfağı sebze ve ot yemekleri yönünden zengin olup yöre mutfağında ünlü birçok yemek vardır:Askalubrus,Mürdük Aşı,Sarmaşık,Börülce,Acı Filiz Kavurması
Yörede hayvancılık gelişmiş olup hayvansal ürünler tüm sofralarda yerini almıştırHayvansal gıdalarda Manyas,Gönen ve Susurluk İlçeleri tanınmıştır Bunun yanında Körfez Bölgesi’nde beslenme de deniz ürünleri önemli yer tutmaktadırDeniz ürünleri taze yenildiği gibi tuzlanarak da uzun süre saklanıp tüketilmektedir
Ayrıca hamur işleri de yaygın olup tüketimi fazladırMantı ve börek yapımlarının yanında köylerde mayalı ekmek yapımı da hamur işleri arasına girmektedir

Keşkek :





Malzemeler :Etli kuzu kemiği(2 kaburga göğsü), 500 gr keşkeklik buğday,250 gr tereyağı, 1 kaşık salça,yeteri kadar tuz


Yapılışı :Keşkeklik buğday bir gün önceden yıkanır ve haşlanırBir kabın tabanına etli kuzu kemiği dizilir ve üzerine de buğday konulurBuğdayların üzerine çıkacak kadar sıcak su ilave edilerek pişirilirAra sıra keşkek karıştırılırBuğdaylar ezilinceye kadar ara ara sıcak su da ekleyerek yemek pişirilirEtin piştiği de anlaşıldıktan sonra kemikler yemekten çıkarılıp kemikleri ayıklanıp yemeğin içine konulur Yemek tahta bir kaşık ile dövülerek merhem haline getirilir Sonradan eritilmiş kızgın tereyağı,karabiber ve kırmızı biber ve salça ilave edilerek ikram edilirYemeğin özelliği ,etin belli olmayacak kadar dövülmüş olmasıdır

Tirit :



Tiritlik ekmek küçük küçük doğranır ve tepsiye dizilir Üzerine tavuk suyu dökülür Tavuk etleri ve haşlanmış tavuk konulur Tereyağı kızdırılıp üzerine dökülür Karabiber konulur Tavuk haşlanırken içine domates konarak haşlanır Tavuk suyunun biraz renk alması sağlanır Tiritin yufkadan yapılanı da vardır yemek karabiber ve maydanoz ile süslenerek servis yapılır

Sura :






Malzemeler :1 adet kuzu veya oğlak eti ön kolu,150 gr kuzu ciğeri,yarım su bardağı zeytin yağı,2 su bardağı pirinç,1 çorba kaşığı çam fıstığı,1 adet kuru soğan,1 çorba kaşığı kuş üzümü,yarım çay kaşığı yeni bahar, yarım çay kaşığı karabiber,yarım çay kaşığı tarçın,2 ye4mek kaşığı tuz,1 yemek kaşığı domates salçası

Yapılışı :Daha çok kurban bayramlarında yapılan ve özel günlerde tercih edilen bir yemektir Kuzu ön kolu kaburga tarafından bıçakla açılır içine önceden hazırlanmış iç pilav doldurulur Bu bölüm iğne iplikle dikilir Bir kapta sulandırılan salça etin üzerine sürülür Pişirme kabına su da eklenerek et pişirilir

Saçaklı Mantı :






Malzemeler :4 su bardağı un,1 adet yumurta,2 yemek kaşığı margarin,1 adet tavuk,5 yemek kaşığı tereyağı


Yapılışı :Yumurtalı hamur açılır Açılan hamur yufka haline getirilir Yapılan yufkalar ince ince kıyılır Uzun saçaklar meydana getirilir Tepsiye dizilerek fırında yağ ile kızarıncaya kadar pişirilir Kızarınca üzerine tavuk suyu dökülür Tavuk etleri lif lif ayrılarak üzerine dağıtılarak servis yapılır

Tavuklu Mantı:


Hamur yoğrulur içi boş olarak dört tarafından bükülerek şekil verilir ve fırınlanır Tavuk suyunda mantılar haşlanır Üzerine tavuk etleri ve haşlanmış nohut dökülür Daha sonra üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür Tereyağ kızdırılır üzerine dökülür Çeşitli baharatlarla ( nane , pul biber ) servis yapılır

1 Kg tuzsuz peynir tencereye konur İçine bir çay kaşığı kabartma tozu atılır İçine iki yumurta sarısı, çalkalanarak ilave edilir Hafif ateşte karıştıra karıştıra yağı çıkıp bal rengi sarısına bürünene kadar bir saat pişirilir Kıvama gelmiş olan peynire 250 gr irmik, 100 gr un , 1Kg toz şeker ilave edilir Şeker eriyip yağ salana kadar bir süre karıştırılarak pişirilir Soğutularak servis yapılır

Peynirli Patlıcan :



Malzemeler :1 kilo patlıcan,Manyas peyniri,2-3 diş sarımsak,domates sosu
Yapılışı :Patlıcanlar alacalı olarak soyulur ve 5-10 dakika tuzlu suda bekletilir ve enli olarak kesilirEnli kesilen patlıcanlardan iki halka arasına rendelenen peynir konulurBir kürdan yardımıyla iki patlıcan birbirine bağlanır ve kızgın yağda kızartılırTabağa alınan patlıcanların üzerine sarımsaklı domates sosu dökülür

Düğün Çorbası :

Malzemeler :Yarım su bardağı,haşlanmış nohut,1 çorba kaşığı tereyağı,3 diş sarımsak,2 adet yumurta(sarıları kullanılacak),yarım su bardağı un,yarım su bardağı arpa şehriye


Yapılışı :Et suyuna şehriyeler atılarak pişirilirİki yumurta sarısı ve un yarım su bardağı su ile kıvamlı hale gelecek şekilde çırpılarak kaynayan şehriyeli et suyuna yedirilirHaşlanmış nohut ve dövülmüş sarımsak ilave edilerek çorba pişmeye bırakılırÇorbanın içindeki arpa şehriyeler piştikten sonra ayrı bir kapta kızdırılan tereyağı tabağa alınan çorbanın üzerine gezdirilir

Zerde Tatlısı :





Malzemeler :1 su bardağı pirinç,2,5 su bardağı şeker,50 gr kızamık şekeri,2 yemek kaşığı gül suyu,3-5 adet karanfil,Yarım çay kaşığı tarçın

Yapılışı :Su ile pirinç kaynatılır Kaynadıktan sonra şekeri ve gülsuyu ilave edilerek pişirilir İkram edileceği zaman Kızamık şekeri (veya kımızı loğusa şekeri) ve tarçın ile süslenir

Balıkesir Kaymaklısı :



Malzemeler :1 kg Un, 300 gr tereyağı,6 yumurta,700 gr kaymak, 2 kg şeker ve üstüne gelinceye kadar su

Yapılışı :Un hamur tahtasında elenir, ortası açılır Tereyağı ve süt konup karıştırılır Yoğrulur Dinlendirildikten sonra on iki parçaya bölünüp yağlı bir tepsiye konulur Her yufkanın kırılmaması için elle su serpilir, diğer 6 yufkada diğer yağlı tepsiye yerleştirilir Fırında veya mangalda pişirilir Alt kısımları kızarınca iki tepside ateşten indirilir Birinci tepsideki yufkaların üst yufkası üzerine bolca kaymak yayılır Kümeler halinde de konulabilir Diğer tepsideki yufkaların alttaki kızarmış tarafı üste gelmek üzere birinci tepsideki kaymakların üzerine kapatılır Ilık halde reçel şurupları koyulduğunda şerbet soğuk hamur üzerine gezdirilerek dökülür, kapak katılır Soğuduktan sonra servis yapılır



Höşmerim :
Balıkesir mahalli yemekleri oldukça zengindir Bu yemekler özellikle düğün, hayır gibi törensel mahiyetteki toplantılarda hazırlanmakta ve davetlilere sunulmaktadır Bu yemekler arasında tirit, börülce, sura, manav tarhanası, saçaklı mantı, keşkek, mafis, güveç, peynirli patlıcan, düğün çorbası , zerde gibi yemekler ile Balıkesir Kaymaklısı, höşmerim, kalbura bastı gibi tatlılar dikkati çekmektedir

Malzemeler : 1kg tuzsuz taze peynir, 2 yumurta sarısı, 250 gr irmik ,100 gr un,1kg toz şeker,bir çay kaşığı kabartma tozu

Yapılışı : 1kg tuzsuz taze peynir tencereye konur İçine bir çay kaşığı kabartma tozu atılır 2 yumurta sarısı çalkalanarak ilave edilir Hafif ateşte karıştıra karıştıra yağı çıkıp bal rengi sarısına bürünene kadar bir saat pişirilir Kıvama gelmiş olan peynire 250 gr irmik , 100 gr un,1kg toz şeker ilave edilir Şeker eriyip yağ salana kadar bir süre karıştırılır Renk için bir miktar safran konulabilir Soğuduktan sonra servis yapılır

Mafiş Tatlısı :





Malzemeler :1 yumurta,1 fincan yoğurt,1 fincan ayçiçek yağı,1 fiske tuz,1 çay kaşığı karbonat,alabildiği kadar un

Yapılışı :Yumurta,yoğurt, ayçiçek yağı, tuz,karbonat ve un hamur haline gelecek kadar yoğrulur Ceviz büyüklüğünde parçalanır Her parça iki el büyüklüğünde oklava ile ince ince açılır ve kareler halinde kesilirKareler fiyonk şeklinde ortadan büzülerek kızgın yağa atılarak kızartılır Yağdan alınan hamurlar önceden hazırlanmış soğuk olan şuruba atılır Tatlılar şurubu çekince servis tabağına alınır

Börülce Ekşilemesi: Börülce Türkiye' de daha ziyade Balıkesir' de yetiştirilen ve yemek çeşitleri yapılan bir sebzedir Sallama ya da sıyırma da denilen bir haşlama salatasıdır Haşlanmış börülcenin üzerine zeytinyağı ve koruk suyu ile döğülmüş sarımsaktan oluşan bir karışım ilave edilir ve servis yapılır

Sarımsaklı Bulgur: Bulgur, tavuğun haşlandığı suda haşlanır Suyu çekildikçe su ilave edilir Bulgur merhem gibi oluncaya kadar pişirilir Biraz sulu bırakılır Bulgur tepsiye dökülür Üzerine didilmiş tavuklar dökülür Sarımsak dökülür ve karıştırılır Üzerine çiğ zeytinyağı gezdirilir Bunun aslı tavşan eti ile yapılanıdır

Kaymak Hamuru: Kaymak ocakta un ile helva gibi karıştırılır Kaşıkla iz yapılarak kesilir ve ılık olarak servis yapılır



Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.