Değişen İzmir |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Değişen İzmirKAFALARI KARIŞTIRAN SANDIK BAŞI AHLAKI ![]() Bir memurun, hazineye ait kurşun kalemi evine ***ürmesinin ayıp sayıldığı günlerden, haydutluğa övgü düzen televizyon dizilerinin günlerine geldik ![]() Namuslu aday çıktığında toplumun ağzı bir karış açık kalıyor![]() Gandi Kemal Bey gibi biri çıktığında milletçe şoklanıp, uzaylıya bakar gibi bakıyoruz![]() ![]() Demokrasi, rejim, üç günde bir kilo verdiren zayıflama diyeti, laiklik, muhafazakârlık ![]() Hepsi bahane ![]() ![]() Bu seçimde sandıktan çıkmasını beklediğimiz şey başka ![]() Memlekette “namuslu adam” ihtiyacı tavanlara vurdu![]() “Çalmayan yönetici” modeli, işinde gücünde kendi halinde insanların rüyalarını süsler oldu![]() ![]() İstanbul’un ağzı var dili yok adayı Gandi Kemal Bey’e yapışması bundandır ![]() ![]() Adam her gün medyanın karşısına çıkıp, iki parça kâğıt sallıyor ![]() Siyaset çarşısı o saat karışıyor![]() ![]() Aha işte ![]() “Asfalt danışmanlığı![]() ” numarasını o getirip koydu tavaya![]() ![]() *** Eskiden boşta gezenlerin boş kalfası olurdu ![]() Kaldırım mühendisliği onun arkasından geldi![]() Bunlar geliri sıfır, itibarı kendinden menkûl işlerdi![]() ![]() “Asfalt danışmanlığı” hepsini geçti ![]() Altı ay, asfalt meraklılarına akıl veriyorsun![]() Üç milyon, dört milyon lira ücret alıyorsun![]() ![]() Bir aylık kazancın Çankaya adamının yedi yıllık maaşına denk geliyor ![]() ![]() Ne akıl veriyor acaba? “Asfaltta giderken sağdan yürü ![]() Cüzdan bulursun![]() ” mu diyor?Sorular benim değil Gandi Kemal Bey’in ![]() AZİZ BAŞKAN Onun İzmir’deki benzeri Aziz Kocaoğlu da bu gidişatın yarattığı gözde adayların başında ![]() ![]() İzmir’de kimi yolundan çevirirsen çevir “Başkan nasıl biri ![]() ” diye sor![]() Dürüstlüğünü övecektir![]() ![]() Kemeraltı’nda denk gelip ayak üstü konuştuğum bir okurun söylediği gibi ![]() “Cüzdanını teslim et![]() ” diyor![]() ![]() İzmir’in sevgilisi Ahmet Piriştina aniden göçüp gidince koca şehir şoklanmıştı ![]() Aziz Kocaoğlu o yas günlerinde, Ahmet Piriştina’nın koltuğu için kapışan keskin siyasilerin arasından sıyrılıp çıktı![]() ![]() İzmir ona emanet edildi ![]() ![]() Piriştina karizmasının etkisindeki İzmirli önceleri yeni başkanı yadırgadı ![]() Öyle ya! Siyaseten geldiğimiz yerler “çalsın ama çalışsın ![]() ” olunca, sapla saman birbirine karışıyor![]() ![]() Olur mu diye itiraz edenin de ağzı “çalıyor ama çalışıyor da ![]() ” cümlesiyle kapatılıyor![]() ![]() Sağolasın Kurtlar Vadisi ![]() Bir toplumun bilinci böyle açılır işte![]() ![]() Aziz Bey’in zoraki başkanlığı konusundaki tereddüt de buradan çıktı ![]() Adam hiç çalacak gibi durmuyordu ![]() Fazla dürüsttü, Gandi Kemal Bey gibi namus kumkumasıydı![]() Kafalar fena karıştı![]() ![]() *** Dört sene geçti galiba ![]() Aaa! Baktılar ki İzmir’de işler daha da iyiye gidiyor![]() Hizmetler yürüyor![]() O güzelim körfezi lağıma, şehri de çöplüğe çeviren elli altmış yıllık tortu yavaş yavaş azalıyor ![]() ![]() Geçenlerde İzmir’deydim ![]() Bizim “küt bağımlısı” kızların elinden bir eyyam kurtulup nefes aldığımda sevgili arkadaşım Reha şehirde bir şeylerin değiştiğini anlattı![]() ![]() Ben de kulak verdim ![]() ![]() İstanbul’a henüz nasip olmamış dev bir konser salonu ![]() Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nın yeniden restorasyonu![]() Kadifekale - Antik Tiyatro projesi![]() ![]() İzmir’in içinde, o eski harap binaların arasında gömülü kalmış antik kentin toprak üzerine çıkarılması, çevresinin ıslahı ![]() Yeni müzeler, viranelikten çıkarılan tarihi binalar![]() ![]() Harika bir kafeye dönüştürülmüş eski havagazı fabrikası ![]() Şehrin içinde iddialı bir mekân haline getirilen tarihi asansör![]() Şehrin hemen kıyısında kurulan Türkiye’nin en büyük hayvanat bahçesi![]() ![]() Açılan yeni tüneller ![]() Viyadükler![]() Santim santim rahatlayan trafik![]() ![]() DEĞİŞEN İZMİR ![]() ![]() ![]() Reha Pekdemir neredeyse yirmi yıllık arkadaşım ![]() Bizim “kütçü kızlar çetesi”nin eline düşmüş bir yedek oyuncu![]() Dördüncü bulunamadı mı zorla masaya oturtuyor, işkence ediyorlar adamcağıza![]() ![]() O yüzden kaderlerimiz böyle bir çilede kesişiyor ![]() ![]() “Gel seni biraz gezdireyim ![]() ” deyip de önüme düştüğünde o yüzden tereddüt etmedim, peşine takıldım![]() ![]() Önce tarihi Asansör’ün bulunduğu yere gittik ![]() Abdülhamid döneminde İzmirli bir Yahudi tüccar sultandan izin alıp bu asansörü yaptırmış![]() ![]() Limandan getirilen yükü, arabalarla dik yamaçlara vurmadan yukarıya çıkarmak için ![]() ![]() Aziz Başkan proje gereği asansör binasını restore ederken önünü de açtırmış ![]() Önünde harap binalardan oluşan bir ev kümelenmesi var![]() ![]() Bunlar istimlak ediliyor ![]() Sadece Dario Moreno’nun doğduğu ev müze olarak bırakılıyor![]() ![]() Böylece Asansör Kulesi’nin önü denize kadar açılıp yeşil alan haline getiriliyor ![]() ![]() Kuleye de çıktık ![]() Bir tarafta harika deniz manzarası olan bir kafeterya var![]() İster kahvaltını yaparken körfezi seyret![]() İstersen çayını kahveni içerken gazetelerini oku, kitabını aç![]() Binanın öbür yakasında ise içinde şık bir barı da bulunan koca bir lokanta var ![]() ![]() Özel günlerde hizmet verebilecek kapasite ve şıklıkta ![]() ![]() Oradan çıkıp eski antik kentin kazı ve düzenleme çalışmasının yapıldığı alana gittik ![]() ![]() Şaşırdım ![]() Çünkü hiç bilmediğim bir şey oluyordu şehrin göbeğinde![]() Efes’teki antik kentin bir benzeri gün ışığına çıkıyordu![]() ![]() *** Antik kentin ortasındaki çarşı, yani agora hemen hemen kurtarılmış ![]() Solunda kemerli dev çarşısı, ortada alanı, sağında yapıları ile turiste şimdiden “gel gel![]() ” yapıyor![]() ![]() İzmir turistten yana dertlidir ![]() İzmir Ticaret Odası, turist getiren feribottan çıkan her pasaportlunun ayak bastı parasını cebinden ödediği halde işin bereketi yok![]() ![]() İşte Aziz Başkan’ın becerdiği şey bu ![]() ![]() “İzmir’e gelip de ne göreceğiz ![]() ” diyenlere “buyurun size antik kenin agora meydanı![]() ” diyecek![]() ![]() Kadifekale restorasyonu bitip de altındaki “antik tiyatro” da ziyarete açıldığında, profesyonel turist rehberleri şehirde “tarih turu” yapabilecekler ![]() ![]() Bitmedi ![]() Yarın Cemal Reşit Rey Kültür Merkezi’ni anlatacağım![]() Oradan havagazı fabrikasına![]() Oradan da hayvanat bahçesine![]() ![]() |
|
|
|