07-31-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Karadeniz Bölgesi Tarım Ve Hayvancılık
Karadeniz Bölgesi Tarım ve Hayvancılık
Tarım
Her mevsim yağış görülmesi, yaz kuraklığı isteyen ( buğday, arpa, yulaf, çavdar, mercimek, pamuk) ürünlerin yetişmesini önlemiştir Kıyı kesimde tahılın yerini mısır almıştır
Kış mevsiminde Doğu Karadeniz'de kış ılıklığı fındık, çay, turunçgil, zeytin gibi ürünlerin yetişmesini kolaylaştırmıştır İç bölgelerde yağış azlığı orman örtüsünün azlığına, tahıl ve şekerpancarı gibi ürünlerin öne çıkmasına yol açar Bölgede çalışan nüfusun %70'i geçimini tarımdan sağlamaktadır En verimli tarım arazileri kuzeye bakan yamaçlarda görülür
Bölgede yetişen başlıca tarım ürünleri şunlardır:- Fındık : Trabzon, Giresun ve Ordu başlıca üretim alanlarıdır
Türkiye toplam üretiminin % 85'i bölgeden karşılanır
- Çay : Giresun'dan Gürcistan'a kadar olan kıyı şeridinde yetiştirilir
Rize çevresinde yoğunlaşır Türkiye toplam çay üretiminin %100'ü bu bölgeden karşılanır Tabii ekim alanı en dar olan ürünlerimizdendir
- Tütün : Daha çok Orta Karadeniz Bölümü'nde (Samsun, Amasya ve Tokat çevresi) yetiştirilir
Ayrıca Batı Karadeniz'de Düzce dolaylarında da üretimi yapılır Türkiye toplam tütün üretiminin %13'ü bölgeden karşılanır
- Mısır : Bütün kıyı boyunca yetiştirilir

- Elma : Bölgede Amasya başta olmak üzere Kastamonu ve Tokat çevresinde yetiştirilir
Şekerpancarı: Amasya, Tokat, Kastamonu çevresinde tarımı yapılmaktadır
Keten-kenevir: Kastamonu başta olmak üzere Sinop, Zonguldak çevresinde tarımı gelişmiştir Soya Fasulyesi: Ordu- Giresun çevresinde tarımı yapılmaktadır
- Zeytin: Soğuktan korunmuş Çoruh vadi oluğunda ( Artvin -Yusufeli) tarımı yapılır
- Turunçgiller: Kış ılıklığı sebebiyle Rize çevresinde tarımı yapılır
- Kivi: Son yıllarda Rize ve Trabzon çevresinde tarımı yapılmaya başlamıştır

Hayvancılık
Bölgede hayvancılık faaliyeti önemli bir ekonomik etkinliktir Kıyı kesiminde bitki örtüsünün gür olması, yüksek dağ çayırlarının bulunması ve arazinin engebeli olması ve nemli iklim nedeniyle büyükbaş hayvancılık yapılır Bölgenin kuzeyindeki Karadeniz, balık potansiyeli bakımından zengindir Türkiye balık üretiminin yaklaşık % 80'i Karadeniz'den karşılanır Son yıllarda aşırı avlanma ve denizin kirlenmesi nedeniyle balık üretiminde düşme görülmüştür Karadeniz'de 200 m den daha derinlerde zehirli gazlar sebebiyle canlı hayatı yoktur Küçükbaş hayvancılık bölgenin iç kesimlerindeki ovaların kenarlarında yaygındır Arıcılık faaliyetleri de bölgede gelişmiştir Özellikle Rize-Anzer yöresinin balları çok ünlüdür
Kaynak
|
|
|