![]() |
Bayburt Kalesi - Bayburt Kalesi Hakkında Bilgi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bayburt Kalesi - Bayburt Kalesi Hakkında BilgiTarihin derin koridorlarından günümüze oluşturduğu köprü ile ışık tutarak şehrin kuzeyinde Çocuğunu gözünden sakınan ve göğsüne yaslamış bir ana gibi Bayburt’u bağrına yaslayan ve ilk günkü görkemini hala sürdüren “Bayburt Kalesinin “ yapılış tarihi kesin olarak bilinmemektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Uzak doğuya giderken Bayburt’ a uğrayan ünlü İtalyan Gezgin Marko POLO (1254–1324) Bayburt Kalesinin çok sarp ve görkemli bir yapı olduğunu belirtmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() Evliya Çelebi de 1647 yılında Bayburt’a geldiğinde; Kaleyi yalçın kaya üzerinde çok büyük ve ihtişamlı bulduğunu belirterek, duvar yükseklilerinin otuz kırk metrelerde olduğunu, kale içerisinde 300 civarında eski usul ev bulunduğunu ayrıca kalenin biri doğuya bakan üç kat “Demir Kapı” diğeri batıya bakan “Nöbethane “ kapısının olduğunu belirterek, kalenin dışında şehirde bin kadar toprak üstlü ev bulunduğunu, şehrin (ondokuz Müslüman ve yedi ermeni mahallesinden meydana) 26 Mahalleden meydana geldiğini seyahatnamesinde anlatır ![]() Bayburt Kalesi yaklaşık 1671 m rakımda bulunması nedeni ile tarihi yaşamı içerisinde hiçbir dönemde stratejik önemini yitirmemiştir ![]() Kale altıgen üzerinde yapılmış ve iki kat surla çevrilmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kale içerisindeki yapılar; koğuşlar, hapishane, ambar, su depoları(sarnıçlar) ,hamam olarak göze çarpmaktadır ![]() ![]() Kalenin ikinci surun doğuya bakan yüzünde sanat değeri yüksek mor, mavi, yeşil çini kalıntıları görülmektedir ![]() ![]() ![]() Kale; Urartular, Mahalli prenslikler, Bağratlar, Romalılar, Ermeniler, Bizanslılar, Müslüman Araplar, Trabzon Komnenonsları gibi uygarlıkların izlerini günümüze taşımış doğunun en önemli eserlerindendir ![]() ![]() ![]() Kale çevresi yaklaşık 3 km ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kalede oturan halk 14 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kale ile ilgili halk arasında söylenen manilerden örnekler ise ; Kaleden indim yeniş, Mendilim dolu yemiş, Yare saldım yememiş, Kendisi gelsin demiş ![]() Bayburt’un kalesiyem, Açılmış Lalesiyem, Bayburt’ta bir kız sevdim ![]() Ben onun kölesiyem ![]() BAYBURT KALESİ RESİMLERİ İÇİN TIKLAYIN |
![]() |
![]() |
|