Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Ülke & Şehirler > Türkiye

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
artvin, bilgiler, turistik

Artvin Turistik Bilgiler

Eski 07-31-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Artvin Turistik Bilgiler



GENEL BİLGİLER




Artvin, ili ikiye bölen Çoruh nehri, dik yamaçlı uzun vadileri, 3900 metreye kadar yükselen birbiri ardına sıralanmış yüksek dağları, balta girmemiş doğal ormanları, yüksek dağların doruklarında Krater gölleri, Karagülleri, yeşil yaylaları, fauna ve flora zenginliği, tarihi kilise, kale ve kemer köprüleri, geleneksel mimarisi ve festivalleri ile çeşitli turizm değerlerini içinde barındıran otantik bir turizm beldesidir



KALELER




Artvin (Livana) Kalesi:



Erzurum–Samsun karayolunun Artvin şehir merkezine çıkış sağlayan noktasında, Çoruh Nehri üzerinde bulunan Artvin Köprüsü’nün karşı yanında, ırmak tabanından 70 m yükseklikte ana kayaya bağlanmış konumdadır Kale içerisinde sarnıç ve şapel kalıntıları bulunmaktadır Yapı, 10 yüzyıl ortalarında Bagratlı Krallığı’nca inşa edilmiş, 16 yüzyılda Osmanlılar tarafından onarım görerek kullanılmıştır Yüksek kulesiyle dikkat çekmektedir



Şavşat (Satlel) Kalesi:



Şavşat ilçesi Söğütlü Mahallesinde bulunmaktadır Bagratlı Krallığı zamanında inşa edilmiş Osmanlılar tarafından da kullanılmıştır Günümüzde terkedilmiş olan kalenin sur duvarlarının büyük bir bölümü ayaktadır



Ardanuç (Gevhernik) Kalesi:



Ardanuç ilçesi, Adakale Mahallesi’nde bulunan yapı, yöredeki en eski ve en önemli kalelerden birisidir Kalenin ilk yapımına milattan önceki dönemlerde başlandığı bilinmektedir Bagratlı Krallığı, Çıldır Atabekleri ve Osmanlıların yönetim yeri olarak kullanılmıştır İçkale ve etrafı surlarla çevrili şehir yapısıyla tek örnektir Geçmiş dönemlere ait çeşitli kalıntıların yanı sıra Kanuni Sultan Süleyman’a ait kitabesiyle de dikkat çekmektedir


CAMİ VE TÜRBELER



Artvin il ve ilçelerinin önemli camileri Ortacalar Merkez Camii (Arhavi ilçesi) Muratlı Camii (Borçka ilçesi), Esenköy Camii (Murgul ilçesi) Kocabey Camii (Şavşat ilçesi) Demirkent Camii (Yusufeli ilçesi), İskender Paşa Camii ve Türbeleri (Ardanuç İlçesi)'dir



İskenderpaşa Camii ve Türbeleri:



Ardanuç ilçesi, Adakale mevkiinde bulunmaktadır İlk yapımına Osmanlı döneminde yapılmış, 1553 yılında tamir edilerek tekrar ibadete açılmıştır Yanında Osmanlı dönemine ait Hatice Hanım, Ali Paşa ve Süleyman Paşa’ya ait türbeler bulunmaktadırYörenin ilk camisi olması açısından önem taşımakta olup günümüze sağlam olarak gelmiştir


KİLİSE VE MANASTIRLAR



İnanç Turizminin önemli merkezlerinden olan Artvin'de Altıparmak (Barhal) Manastır Kilisesi Camii (Yusufeli ilçesi ), Hamamlı (Dolıshana) Manastır Kilisesi (Merkez), İşhan Kilisesi (Yusufeli ilçesi), Yeni Rabat Kilisesi (Ardanuç ilçesi), İbriga Şapeli (Borçka ilçesi), Tibeti Kilisesi ( Şavşat ilçesi), Köprülü Kilise ( Şavşat ilçesi), Porta Manastır Kilisesi (Merkez) Dörtkilise Manastırı (Yusufeli ilçesi) önemli olan kilise ve manastırlardır


PLAJLAR



Karadeniz sahilindeki Arhavi ve Hopa İlçelerinin 34 kmlik kıyısında bulunan Hopa- Kemalpaşa Plajı, Hopa Kopmuş Plajı ve Arhavi Plajı denize girmek için elverişlidir


AKARSULAR



Çoruh Nehri ve Vadisi:



3225 m rakımlı Mescit Dağları’ndan doğarak toplam 466 km kat ettikten sonra Gürcistan sınırları içerisinde Karadeniz’e dökülmektedir Nehir aynı zamanda dünyanın en hızlı akan nehirlerinden biridir Yöre, her yıl dünyanın her tarafından gelen, rafting, kano ve nehir kayağı gibi akarsu sporlarını yapan yerli ve yabancı sporcuları ağırlamaktadır



Zengin flora ve faunaya sahip Çoruh Nehri Vadisi, aynı zamanda kuşların göç yolu üzerindedir Nehrin çevresindeki bazı kayalıklarda nesli tükenmekte olan kızıl akbaba türü koloniler halinde yaşamaktadır Ayrıca Çoruh Vadisi boyunca; boz ayı, çengel boynuzlu dağ keçisi, yaban domuzu, kurt, çakal, tilki, porsuk, sansar, su samuru, tavşan, keklik, yaban horozu, çulluk, yaban ördeği, üveyik, sarıasma, sarısandal, ardıç kuşu, güvercin, tahtalı kuşu ve çeşitli yaban hayvanı türleri bulunmaktadır



Bayburt’tan başlayıp İspir ve Yusufeli’ni takip ederek Artvin’e kadar uzanan ve yaklaşık 260 km uzunluğundaki nehirde, 4 farklı etapta rafting yapılmaktadır Zorluk dereceleri 1, 2, 3, 4, 5, 6’ya kadar çıkmaktadır Profesyonel sporcuların tercih ettiği nehirde, 1993 yılında 4 Dünya Akarsu Şampiyonası yapılmıştır



Altıparmak (Barhal) Çayı:



Artvin ili sınırları içinde yer alan Altıparmak (Barhal) Çayı, Kaçkar Dağları’nın güney yamaçlarından doğar, yaklaşık 40 km’lik bir mesafe kat ettikten sonra Yusufeli’nin 2 km güneyinde Çoruh Nehri’ne karışır Altıparmak Çayı, kano ve nehir kayağı için elverişli olup, yüksek dağlarla çevrili son derece güzel ve etkileyici bir vadi içinden akmaktadır



Dağlardaki karların bütün yaz boyunca erimesi nedeniyle,

eylül ayına kadar suyun debisi yüksektir Vadi, yaban hayatı açısından da çok zengin bir güzelliğe sahiptir



Altıparmak Çayı Havzası’na Artvin veya Erzurum üzerinden Yusufeli’ne gelerek ulaşılabilir Yusufeli’nden itibaren 6 km’sinde Öğdem Deresi, Altıparmak Çayı’na karışmaktadır



Güngörmez Suyu:



Yusufeli ilçesi Güngörmez dağlarında bulunmaktadır Akşam karanlığında suyunun akmaya başlaması ve gün açıldığında suyunun kesilmesi ile ünlüdür


GÖLLER



Borçka Karagöller:



Boçka camili karayolu üzerinde olup,Borçka ilçesine 27 km uzaklıktadır1800 lü yıllarda bugünkü Klaskur yaylasının yakınında bulunan bir tepenin toprak kayması sonucu Klaskur deresinin önünü kapatması ile oluşmuş göllerdir Zengin orman örtüsü ve flora çeşitliliği ile ilgi çekmekte olup kamp turizmi için İlimizdeki sayılı yerlerdendir Ayrıca yöre halkı tarafından mesire yeri olarak kullanılmaktadır



Şavşat Karagöl:



Şavşat ilçesine 25 km zaklıkta olup, Sahara Karagöl Milli Parkı içindedir Kamp ve Karavan Turizmi için ilimizdeki en uygun yerlerdendir Göl kenarında özel sektör tarafından işletilen 20 kişilik konaklama tesisi bulunmaktadır


NE YENİR?



Yöresel yemek çeşitleri bakımından oldukça zengin olan Artvin mutfağında Ağartı denilen süt ve süt mamüllerinden yapılan yemekler arasında “kuymak” mahalli yemek olarak yaylacılar tarafından yapılır Yörede yetişen sebze ve kır otlarından değişik türlerde yemekler de yapılmaktadır



Hamur işlerinde; hinkel, cergebas, bişi, katmer, erişte, lokum (lokma) ve börekler yer almaktadır Hinlek ve cergebas denilen hamur yiyecekler çevreye özgüdür



Topluca yapılan “harfana”larda ve ziyaretlerde taze etlerle ve ağaç şişlerle hazırlanılan kebaplar yörede önem arz etmektedir Ayrıca köylerde kışlık kavurma yapıp saklanır



Dibek veya dinklerde döğülerek hazırlanan ve adı halk arasında “gendirme” ve “keşkek” olarak bilinen yemekler çok bilinen yöresel yemeklerdir



Çorbalardan “püşürük” adlı çorba, en çok bilinenlerdendir Bunlardan başka, “çılbır”; “Kaygana (Omlet)”; yağlı, lorlu veya sadece etle yapılan soğanlı yahni de yerli yemekler arasındadır

Ayrıca sahil kesiminde yer alan halkın mahalli yemekleri arasında, hamsi balığından hazırlanan; hamsili pilav, hamsili buğulama, hamsili mısır ekmeği (cadı), hamsi salamura yer almaktadır



Başlıca tatlılar, hasuta, kaysefe, zurbiyet, ballı lokumdur


NE ALINIR?



Ağaç oyma ve filiz, dal kabuğundan örülen eşyalar, toprak çanak, çömlek, bakır mamülleri ve kilim yöreden alınabilecek hediyelik eşyalardır



Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.