Artvin'de Yetişen Tarım Ürünleri |
07-31-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Artvin'de Yetişen Tarım ÜrünleriArtvin'de Yetişen Tarım Ürünleri Ekime müsait arazinin az olmasına rağmen nüfusun % 80'i tarımla uğraşır Fakat gelirin ancak % 30'u tarımdan sağlanır Artvin'de en çok çay, patates, buğday, mısır, arpa, fasülye, soğan, tütün, pirinç,domates,salatalık,karalahana,şalgam,turp ,sa rımsak,kabak,patlıcan, yeşil soğan, ıspanak, marul, maydanoz vb sebze ve tarım ürünleri yetiştirilmektedir Meyve olarak da; fındık, portakal, mandalina, elma, armut, üzüm, ceviz, kestane, kiraz, vişne, şeftali, erik ,dut,hurma ,kızılcık muşmula,kivi ayva ,zeytin ,yaban mersini(likapa),nar,karayemiş ve kayısı yetişir Tarım henüz modern hale gelmemiştir Zengin Su potansiyeline rağmen sulama tesisleri çok azdır Traktör ve teknik zirai araçların sayısı fazla değildir 15 bin dönüm üzüm bağı vardır Ticari ve ekonomik açıdan en önemli tarımsal ürünler tütün, mısır, buğday, üzüm, zeytin ve cevizdir Mısır, ilin hemen her yerinde yetiştirilmektedir Buğday, arpa gibi tahıl ürünleri daha çok Ardanuç, Şavşat ve Yusufeli ilçelerinde üretiliyor Merkez Ortaköy(Berta) vadisinde patates ve fasulye üretimi yaygındır Bağcılık, özellikle merkez ilçeye bağlı Zeytinlik ve Ortaköy çevreleri ile Ardanuç?ta yaygındır Üretilen üzümün çoğu il içerisinde yaş ya da kış için kurutulmuş olarak tüketiliyor Özellikle Çoruh Vadisi boyunca kurulan ve Yusufeli ilçesinde yoğunlaşan örtü altı sebze yetiştiriciliğinde; domates, biber, hıyar, patlıcan, yeşil soğan, ıspanak, marul, maydanoz gibi ürünler üretilmektedir |
|