|
|
Konu Araçları |
açıköğretim, bilmek, eğitim, için, istedikleriniz, yurtdışı |
Açıköğretim Yurtdışı Eğitim İçin Bilmek İstedikleriniz. |
07-31-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Açıköğretim Yurtdışı EÄŸitim İçin Bilmek Ä°stedikleriniz.Anadolu Ãœniversitesi'nin çeÅŸitli Avrupa ülkelerinde yaÅŸayan Türk vatandaÅŸlarının Ãœniversite eÄŸitimi için yurtdışında baÅŸlattığı eÄŸitim-öğretim hizmetleri, üniversitenin 1986 yılında Almanya'nın Köln ÅŸehrinde açtığı büro aracılığı ile yürütülmektedir Bu büronun görevi, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde bulunan diÄŸer bürolar gibi, uzaktan öğretim sistemi ile eÄŸitim veren fakültelere kayıtlı öğrencilere açık yükseköğretim hizmetlerini yerel olarak sunmaktır Buna göre, üniversitenin Batı Avrupa Programlarına kayıt yaptıran öğrenciler, Batı Avrupa Bürosunun öğrencileri deÄŸil, Türkiye'de resmi bir devlet üniversitesi olan Anadolu üniversitesi'nin Ä°ÅŸletme, Ä°ktisat veya Açıköğretim Fakültesi öğrencileridir Batı Avrupa Bürosu Anadolu üniversitesi'nden bağımsız olarak öğretim programları uygulayan bir kurum niteliÄŸi taşımamaktadır------------------------------ Kayıt KoÅŸullarıAnadolu üniversitesi Batı Avrupa Programlarına kayıt yaptırabilmek için adayların öncelikle Almanya, Fransa, Hollanda, Belçika, Avusturya, Ä°sviçre, Ä°ngiltere, Norveç, Danimarka, Finlandiya gibi Avrupa ülkelerinde geçerli oturma iznine sahip olması ve bunun kesin kayıt süresi içinde de devam etmesi veya öğrenime baÅŸladığında yukarıda belirtilen bu ülkelerden birinde ikâmet etmek üzere Türkiye'den bu ülkelere gidecek olanlardan, * TC vatandaşı olan (Yabancı öğrenci kontenjanı bulunmaktadır), * Lise veya dengi bir okulu bitiren veya kesin kayıt süresinde bitirecek olan (sınavı kazanan adaylar, kesin kayıt sırasında bu durumlarını belgelendirmek zorundadır), * üniversitemiz tarafından Avrupadaki sınav merkezlerinde yapılan GiriÅŸ Sınavı'nı veya Türkiye'de öSYM (öğrenci Seçme ve YerleÅŸtirme Merkezi) tarafından yapılan öSS (öğrenci Seçme Sınavı)'nı kazanan, * öğrenim bedelini karşılayan, * öğrenci kaydı için gerekli olan ve kesin kayıt sırasında istecek diÄŸer belgeleri saÄŸlayan (üniversite tarafından gönderilecek kesin kayıt bilgi formu, adayların Türkiye Cumhuriyeti Lise veya dengi okul mezunu olduklarına iliÅŸkin diploma veya denklik belgesi, Türk yükseköğretim mevzuatına göre çekilmiÅŸ 4,5x6 ölçülerindeki dört adet vesikalık fotoÄŸraf, öğrenim giderlerini ödeme makbuzu, üniversite tarafından gönderilecek bilgi formu, askerlikle iliÅŸkisi bulunanların askerlik tecil belgeleri gibi)------------------------------herkes kayıt yaptırabilir Adayların Türkiye'ye tatile gitmeden önce diploma ve askerlik durumlarıyla ilgili belgelerini kontrol etmeleri, gerekiyorsa bu belgeleri izin dönemlerinde Türkiye'de bulundukları süre içinde hazırlatmaları, zamandan tasarruf saÄŸlamaları ve kayıt iÅŸlemlemlerindeki kolaylık açısından önerilirGiriÅŸ Sınavı veya öSS sonucuna göre kesin kayıt yaptırmaya hak kazanan öğrencilere kesin kayıt için hazırlamaları gereken belgelerin neler olduÄŸu kayıt sırasında ayrıca duyurulacak; kesin kayıt için gerekli bazı formlar adayların adresine üniversitemiz tarafından gönderilecektir ------------------------------Sınav SistemiBatı Avrupa Programlarında okuyan öğrenciler ara sınavı, yılsonu sınavı veya bütünleme sınavına girerler çoktan seçmeli test ÅŸeklinde yapılan ve üniversitemizin Bilgisayar AraÅŸtırma ve Uygulama Merkezi'nde bilgisayarla deÄŸerlendirilen bu sınavlarda öğrencilerin derslerin her birinden baÅŸarılı olmaları gerekmektedir öğrenciler Anadolu üniversitesi Açıköğretim Sistemine Göre öğretim Yapan Fakülteler öğreti ve Sınav YönetmeliÄŸine baÄŸlıdır Bu nedenle de kendilerine her öğretim yılı başında gönderilen öğrenci kılavuzundaki yönetmelik hükümlerini okuyarak daha kapsamlı bilgi edinebilirlerGiriÅŸ Sınavı da Türkiye'de yapılan öSS gibi olup, adayların Türkçe, Matematik ve genel kültürle ilgili bilgilerini ölçmek amacına yöneliktir GiriÅŸ Sınavı ile ilgili olarak detaylı bilgi almak için GiriÅŸ Sınavı BaÅŸvuru Kılavuzu'nu okuyabilir veya Büromuz görelileri ile irtibat kurabilirsiniz ------------------------------önlisan s Programları (2 yıllık) Açıköğretim Fakültesi * Dış Ticaret önlisans Programı * Turizm ve Otelcilik önlisans Programı * Halkla Ä°liÅŸkiler önlisans Programı * Bilgi Yönetimi önlisans ProgramıDış Ticaret önlisans Programı Bu program, ihracat ve ithalata dayalı bankacılık, taşımacılık, gümrük gibi dış ticaretle ilgili iÅŸkollarında çalışacak ara insangücü yetiÅŸtirmeyi amaçlamaktadır Mezunlarına kendi iÅŸlerini kurabilecek bilgi ve beceriyi de kazandırmayı hedefleyen bu programda, dış ticaret iÅŸlemleri, gümrükleme, kambiyo mevzuatı gibi dersler yer almaktadır Mezunlar, ithalat ve ihracatla iliÅŸkili tüm iÅŸletmelerde, bankaların kambiyo servislerinde, maliye ve gümrük iÅŸlemleri ile ilgili birimlerde çalışabilirlerTurizm ve Otelcilik önlisans Programı Turizm alanındaki pek çok iÅŸletmenin nitelikli ara insangücü ihtiyacının karşılanması için uygulamaya konulan bu programda, öğrencilere servis, kat hizmetleri, mutfak, önbüro ve insan iliÅŸkileri konularında gerekli bilgi ve becerilerin kazandırılması amaçlanır Bu programı bitiren öğrenciler turistik tesislerin çeÅŸitli hizmet birimlerinde çalışabilirler, bu alanda kendi iÅŸlerini kurabilirler ya da kendilerine ait iÅŸletmeleri yönetebilirlerBu programın 'Uygulamalı EÄŸitim ' kısmı da vardır Tüm öğrenciler için zorunlu olan bu eÄŸitimin süresi üç aydır öğrenciler uygulamalı eÄŸitime 1 veya 2 sınıfta bir kereye mahsus olmak üzere katılabilirler Uygulamalı eÄŸitimi yapmayan öğrenci programdan mezun olamaz öğrenciler turizm sezonunun baÅŸlaması ile birlikte uygulamalı eÄŸitim yapacakları tesislere gönderilirler Bu eÄŸitimin yapılacağı tesisleri öğrencilerin kendileri bulabilecekleri gibi, bu konuda Dekanlık da gerekli durumlarda yardımcı olacaktır Bu programa yurtdışından katılacak öğrenciler için Dekanlıkça özel düzenlemeler yapılabilecektir Uygulamalı eÄŸitimle ilgili esaslar ve daha ayrıntılı bilgiler kesin kayıt aÅŸamasında öğrencilere duyurulacaktırHalkla Ä°liÅŸkiler önlisans Programı Bu program, halkla iliÅŸkiler alanında çalışacak ara insangücü yetiÅŸtirmeyi amaçlamaktadır Mezunlarına kendi iÅŸlerini kurabilecek bilgi ve beceriyi de kazandırmayı hedefleyen bu programda,halkla iliÅŸkiler konusundaki dersler yer almaktadır Mezunlar, halkla iliÅŸkiler ile ilgili birimlerde çalışabilirlerBilgi Yönetimi önlisans Programı Bu program, internet ve intranet alanlarında nitelikli ara elamanı yetiÅŸtirmeyi amaçlamaktadır Programda yer alan dersler ağırlıklı olarak internet üzerinden verilmekte ve her öğretim yılı için sınırlı sayıda öğrenci alınmaktadır Program hakkında geniÅŸ bilgi almak için http://bilgianadoluedutr adresine bakabilirsiniz------------------------------ YURTDIÅžINDA AçIKöĞRETÄ°M OKUYAN öĞRENCÄ°LERÄ°N KAYDINI TüRKÄ°YE'YE ALDIRMASIAnadolu üniversitesi'nin Batı Avrupa Programlarına kayıtlı bulunan ve en az bir öğretim yılı öğrencilik yapanlardan yurtdışında resmi görevleri sona erenler ile Türkiye'ye kesin dönüş yapan vatandaÅŸlarımız, öngörülen koÅŸulları yerine getirmeleri halinde öğrenimlerine Türkiye'de (Sınavlara EskiÅŸehir'de katılmak üzere) devam edebilirler Bu durumdaki öğrencilerin 1 Temmuz-31 AÄŸustos tarihleri arasında Anadolu üniversitesi Batı Avrupa Bürosu'na veya EskiÅŸehir'deki Açıköğretim Fakültesi Dekanlığı'na bir dilekçe ile baÅŸvuruda bulunmaları gerekmektedir TüRKÄ°YE'DE AçIKöĞRETÄ°M OKUYAN öĞRENCÄ°LERÄ°N KAYDINI YURTDIÅžINA ALDIRMASIAyrıca Anadolu üniversitesi'nin Türkiye'deki Açıköğretim Programlarına (Ä°ktisat, Ä°ÅŸletme, Kamu Yönetimi, Dış Ticaret, Turizm ve Otel Ä°ÅŸletmeciliÄŸi, Halkla Ä°liÅŸkiler ve Bilgi Yönetimi) kayıtlı olup da, Avrupa ülkelerinden birinde yasal oturma iznine sahip ve bulundukları ülkenin resmi makamlarından Ä°kamet Belgesi temin edebilecek olanlar; yurtdışı adresini belirtilen bir dilekçe ile 1 Temmuz-31 AÄŸustos tarihleri arasında Anadolu üniversitesi Batı Avrupa Bürosu'na veya EskiÅŸehir'deki Açıköğretim Fakültesi Dekanlığı'na bir dilekçe ile baÅŸvuruda bulunabilirler------------------------------Batı Avrupa Programlarına nakil yaptırmayan ve Türkiye'de kayıtlı bulunan öğrencilerin yurtdışındaki sınav merkezlerinde sınava girmeleri mümkün deÄŸildirBatı Avrupa Programlarına nakil yaptıran öğrenciler de diÄŸer Batı Avrupa Programları öğrencilerinin ödediÄŸi öğrenim giderlerini öderlerAçıköğretim yurtdışı eÄŸitim dünyada; Almanya, Fransa, Hollanda, Belçika, Avusturya, Ä°sviçre, Ä°ngiltere, Norveç, Danimarka, Finlandiya gibi Avrupa ülkelerinde hizmet vermektedir yenikampuscom ------------------------------Ä°LETÄ°Å žÄ°M BÄ°LGÄ°LERÄ° BaÅŸvurularınız için adres, telefon ve faks numaraları TC Anadolu üniversitesi Batı Avrupa Bürosu Friesenplatz 13 50672 Köln / DeutschlandTel: 0221 / 51 10 44 (5 Hat) Faks: 0221 / 52 11 49 e-posta: bap@anadolu-unideBüro çalışma saatleri: Pazartesi - Cuma: 800-1200 / 1300- 1700Telefonla bilgi almak için: Pazartesi - Cuma: 1400- 1700(Büro Cumartesi ve Pazar günleri kapalıdır)Türkiye Adresi Anadolu üniversitesi Açıköğretim Fakültesi BAP-Bürosu Yunus Emre Kampüsü 26470 EskiÅŸehir - Türkiye Tel: 00902223350580'den 2675 ------------------------------ |
|