Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
hakkında, maya, yazmaları

Maya El Yazmaları / Maya El Yazmaları Hakkında

Eski 07-30-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Maya El Yazmaları / Maya El Yazmaları Hakkında

Maya El Yazmaları
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Maya el yazmaları, Kolomb-öncesi Amerika uygarlıklarından Mayalar'a ait, bazı ağaçlardan elde edilmiş Orta Amerika kağıdı üzerine Maya hiyeroglifleriyle yazılmış el yazmalarıdır
Maya uygarlığı hakkında bilgi veren Maya el yazmaları şunlardır:

Codex Dresdensis (Dresden el yazması)
Chichen Itza bölgesine aittir, 12-15 yüzyıl dönemine ait olduğu sanılmaktadır, akordeon gibi katlanmış 39 sayfadan oluşur El yazmasının uzunluğu 3,56 m'dir sayfa boyutları ise 9x20,5 cm'dir Günümüzde Almanya'nın Dresden kentinde, Sächsische Landesbibliothek'te bulunmaktadır İçeriğinin bir kısmı Venüs periyodu hakkındadır Dresden el yazması, sayfa 9, 1880 baskısı

Tro-Cortesianus (Troano el yazması ya da Madrid el yazması)
Campeche bölgesine aittir, 12-15 yüzyıl dönemine ait olduğu sanılmaktadır, akordeon gibi katlanmış 56 sayfadan oluşur El yazmasının boyu 6,82 m'dir, sayfa boyutları 12,5x22,6 cm'dir Günümüzde Madrid'deki Amerika Müzesi'nde bulunmaktadır Troano el yazması, Madrid

Peresianus (Paris el yazması)
Chipas (Palenque) bölgesine aittir, 13 yüzyıl'dan kaldığı sanılmaktadır, akordeon gibi katlanmış 11 sayfadan oluşmaktadır El yazmasının boyu 1,43 m'dir, sayfa boyutları 24x13 cm'dir Günümüzde Paris'teki Ulusal Kütüphane'de korunmaktadır İçeriğinin bir kısmı Maya kehânetleri hakkındadır

Grolier el yazması
1970'lerde bir mağarada keşfedilmiştir, 11 sayfadır Günümüzde New Mexico'daki bir müzede bulunmaktadır, içeriğinin bir kısmı ilâah ve kahramanlar hakkındadır
Grolier el yazması, sayfa 2

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com