Affedici Olmak Gerekir... |
|
|
#1 |
|
gülgüzeli
|
Affedici Olmak Gerekir...![]() Sual: Çok affediyorum, bu yüzden saf muamelesi gördüğüm de oluyor Affedici olmak iyi bir şey midir?CEVAP Af, hak ettiği bir şeyi almayıp sahibine bağışlamak demektir ![]() Allahü teâlâ affedicidir, affedenleri sever Kur'an-ı kerimde mealen buyuruluyor ki:(Affet, marufu emret ve cahillerden yüz çevir!) [Araf 199] Hadis-i şeriflerde de buyuruldu ki: (Affedin ki, Allahü teâlâ da sizi affetsin ve şerefinizi yükseltsin!) [İsfehani] (Allah rızası için affedeni, Allahü teâlâ yükseltir ) [Müslim](Kendinden uzaklaşanlara yaklaşmak, zulmedenleri affetmek, kendini mahrum edenlere [Kendine bir şey vermeyenlere] ihsan etmek, güzel huylu olmaktır ) [İ Süyuti](Sana zulmedeni affet, sana gelmeyene git, sana kötülük edene sen iyilik et, aleyhine de olsa mutlaka doğru konuş ) [Ruzeyn](Musa aleyhisselam, "Ya Rabbi, senin indinde en aziz kimdir?" diye sordu Allahü teâlâ da, "İntikam almaya gücü yeterken affedendir" buyurdu ) [Harâiti](Allahü teâlâ merhameti olmayana merhamet etmez, affetmeyeni affetmez ) [İ Ahmed](Affedin ki affa kavuşasınız!) [İ Ahmed]Sual: Haksızı affetmenin mahzuru olur mu? CEVAP Haksızı da affedenler, dünya ve ahirette saadete kavuşurlar ![]() Kendisini içkiden kurtaramayan bir Müslüman, hizmetçisine dört dirhem verir İçki almasını söyler![]() Hizmetçi giderken Mansur bin Ammar isimli bir zatın, bir fakire yardım topladığını görür Mansur, (Bu fakire 4 dirhem verene 4 dua ederim) der Hizmetçi, fakire 4 dirhemi verir Mansur der ki:- Hangi duayı etmemi istersin? - Hizmetçilikten kurtulmak istiyorum ![]() - İkinci isteğini söyle! - Fakire verdiğim dört dirhem benim değildi Benden bunu isterler Dört dirhem isterim![]() - Üçüncü isteğin nedir? - Efendimin tevbe edip içkiyi bırakmasını istiyorum ![]() - Dördüncü arzun nedir? - Allahü teâlânın beni, efendimi, seni, kavmimizi affetmesini istiyorum ![]() Mansur bin Ammar, hepsi için gerekli duayı yapar Hizmetçi evine gidince, efendisi, geç kalmasının sebebini sorar Hizmetçi durumu anlatır Efendisi sorar:- Sen neler istedin? - Hizmetçilikten, kölelikten kurtulmayı istedim ![]() - Peki seni azat ettim Başka ne istedin?- Dört dirhem istedim ![]() - Al şu dört dirhemi Başka ne istedin?- Tevbe edip içkiyi bırakmanı istedim ![]() - Tevbe ettim Başka ne istedin?- Allahü teâlânın hepimizi affetmesini istedim ![]() Efendisi duraklar, (İşte bu benim elimde değildir) der O gece rüyasında, (Sen elinde olanı yaptın da, biz elimizde olanı yapmaz mıyız? Seni de, hizmetçini de, Mansuru da ve orada bulunan hepinizi affettik) denir![]() Her Müslüman da elinde olanı esirgememeli, daima affedici olmalıdır!
|