![]() |
İlk Yardım 2 Temmuz 2011 Soruları Ve Cevapları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İlk Yardım 2 Temmuz 2011 Soruları Ve Cevapları2 Temmuz 2011 İlk Yardım soruları Temmuz 2011 ehliyet sınavı ilk yardım soru ve cevapları 2 Temmuzda yapılacak olan ehliyet sınavının ilkyardım soru ve cevaplarını bu başlık altında takip edebilirsiniz ![]() Aşağıda sizler için hazırlanmış örnek ilk yardım soru ve cevapları bulunmaktadır ![]() ![]() İlk Yardım Soruları ve Cevaplar 1 ![]() A)Olay yerinde ilaç vererek yapılan müdahaledir ![]() B)Hastanedeki hekimler tarafından yapılan ilk müdahaledir ![]() C)Olay yerinde, tıbbi araç ve gereç aranmaksızın mevcut imkânlarla yapılan ilaçsız müdahaledir ![]() D)Ambulansta doktor tarafından yapılan müdahaledir ![]() 2 ![]() A)Acil tedavi B)İlkyardım C)Acil müdahale D)Temel yaşam desteği 3 ![]() A)Koruma B)Bildirme C)Kurtarma D)Rentek 4 ![]() A)Koruma, Bildirme, Kurtarma B)Koruma, Kurtarma, Tedavi etme C)Koruma, Bildirme, Tedavi etme D)Bildirme, Tedavi etme, Kurtarma 5 ![]() A)Hayati tehlikeyi ortadan kaldırmak B)İyileşmeyi kolaylaştırmak, Kazazedenin durumunun kötüleşmesini önlemek C)Yaşamsal fonksiyonların sürdürülmesini sağlamak D)Hepsi doğru ![]() 6 ![]() A)Yaşamsal fonksiyonların sürdürülmesini sağlamak, B)Hayati tehlikeyi ortadan kaldırmak, C)İyileştirmeyi kolaylaştırmak, D)Hastanın durumu kötüleştiğinde ilaçla müdahale etmek, 7 ![]() A)İyi bir iletişim becerisine sahip olmalıdır B)Önce kendi can güvenliğini korumalıdır C)İnsan vücudu ile ilgili temel bilgilere sahip olmalı D)İlkyardımda kullanabileceği malzemeleri sürekli yanında taşımalıdır ![]() 8 ![]() A)İlkyardım sırasında ilaç kullanılır ![]() B)İlkyardım acil tedavi ünitelerinde yapılır ![]() C)İlkyardım eldeki mevcut araç gereçlerle yapılır ![]() D)İlkyardım ambulansta başlar 9 ![]() A)Acil tedavi bu konuda ehliyetli kişilerce, ilkyardım eğitim almış herkesin yaptığı hayat kurtarıcı müdahaledir ![]() B)Acil tedavi olayın olduğu yerde bulunabilen malzemeler kullanılarak yapılan müdahaledir ![]() C)Acil tedavi olay yerinde, ilkyardım hastanede yapılır ![]() D)İlkyardım ilaçlı, Acil tedavi ilaçsız müdahaledir 10 ![]() A)110 B)155 C)114 D)112 11 ![]() A)Sorulan sorulara net cevaplar verilmelidir ![]() B)Kesin yer ve adres bilgileri verilmelidir ![]() C)Telefon hemen kapatılmalıdır ![]() D)Kimin hangi numaradan aradığı bildirilmelidir ![]() 12 ![]() A)Yaralı sayısı bildirilmelidir B)Yaralıların durumu söylenmelidir ![]() C)Arayan kişinin ismi söylenmelidir D)Olay yerindeki herkesin ismi tek tek söylenmelidir ![]() 13 ![]() A)Yaralının durumunu değerlendirmek B)Hasta/Yaralının korku ve endişelerini artırmak C)Yaralının yarasını görmesini sağlamak D)Yaralıyı olay yerinden taşımak 14 ![]() A)Yaralıyı sıcak tutmak B)Kırıklara yerinde müdahale etmek C)Yaralının yarasını görmesini sağlamak D)Yaralının en uygun yöntemlerle (112) en yakın sağlık kuruluşuna sevkini sağlamak 15 ![]() A)Sağlık kuruluşuna haber verme B)Olay yerinde yapılan Temel Yaşam Desteği C)Ambulans ekiplerince yapılan müdahale D)Hastane acil servisleri 16 ![]() A)(A)Hava yolu açıklığının değerlendirilmesi B)(B) Bak-Dinle-Hisset yöntemiyle solunumun değerlendirilmesi C)(C) Dolaşım belirtilerinin değerlendirilmesi D)A, B ve C şıkları doğrudur 17 ![]() A)Acil tedavi ünitelerinde, doktor ve diğer sağlık personeli tarafından uygulanan tıbbi müdahalelerdir ![]() B)Yardım çağırmaktır ![]() C)Olay yerinde İlkyardımcının yaptığı ilaçsız müdahaledir ![]() D)Eğitim alan herkesin uygulayabileceği müdahaledir ![]() 18 ![]() A)Hayati tehlikeyi ortadan kaldırmak B)İyileşmeyi kolaylaştırmak C)Yaşamsal fonksiyonların sürdürülmesini sağlamak D)İlaç vererek tedavi etmek 19 ![]() A)Bulaşıcı hastalıklara karşı aşılanmadır ![]() B)Kaza sonuçlarının ağırlaşmasını önlemek amacıyla olay yerinin değerlendirilmesidir ![]() C)Aile planlamasıdır ![]() D)Olaya karışanları yakalamaktır ![]() 20 ![]() A)Olayı hasta yakınlarına haber vermektir ![]() B)Olayı polise bildirmektir ![]() C)Olay ya da kazayı mümkün olan en kısa sürede 112’ye bildirmektir ![]() D)Hepsi doğru ![]() 21 ![]() A)Suda boğulan kişiyi sudan çıkarmaktır ![]() B)Bıçaklı yaralanmada yaralıdan bıçağı çıkarmak C)Olay yerinde hasta/yaralıya hızlı ancak sakin yapılan müdahaledir ![]() D)Olay yerinde hasta/yaralıyı aceleyle hastaneye götürmektir ![]() 22 ![]() A)Kim, hangi numaradan arıyor belirtilmelidir ![]() B)Hastanın maddi durumu hakkında bilgi verilmelidir ![]() C)Hasta/yaralıların adı ve olayın tanımı yapılmalıdır ![]() D)Hasta/Yaralı sayısı ve durumu bildirilmelidir ![]() 23 ![]() A)Hasta/Yaralıya mevcut araç gereçlerle yardım etme B)İlkyardımcı eğitim almış kişi ya da kişilerdir C)İlkyardımcı doktor ve sağlık personelinden oluşur D)Hasta/Yaralıya ilaçsız uygulamaları yapan eğitim almış kişilerdir 24 ![]() A)Hayati tehlikeyi ortadan kaldırmak B)Yaşamsal fonksiyonların sürdürülmesini sağlamak, durumun kötüleşmesini önlemek C)İyileşmeyi kolaylaştırmak D)112’yi aramadan sorunu çözmek 25 ![]() A)50- 80 arası B)60–100 arası C)110–130 arası D)60–150 arası 26 ![]() A)Dolaşım sistemi B)Sinir sistemi C)Solunum sistemi D)Böbrekler 27 ![]() A)Bağırsak B)Kalp C)Akciğerler D)Kaslar 28 ![]() A)Kalp B)Beyin C)Akciğerler D)Kemikler 29 ![]() A)Hareket sistemi B)Boşaltım sistemi C)Sindirim sistemi D)Solunum sistemi 30 ![]() A)12 – 20 B)8 – 10 C)20 – 25 D)2 – 30 31 ![]() A)35°C B)36 ![]() C)38°C D)38 ![]() 32 ![]() A)Şah Damarı: Adem elmasının her iki yanında B)Ön kol Damarı: Kolun iç yüzü dirseğin üstü C)Kol Damarı: Bileğin iç yüzü başparmağın üst hizası D)Karın Damarı: Göbeğin 2 parmak altı 33 ![]() A)Olay yerindeki yaralı sayısını belirlemek B)Olay yerinde tekrar kaza olma riskini artırmak C)Olay yerindeki delilleri korumak D)Olay yerindeki suçluları belirlemek 34 ![]() A)Çekilmişse el freni indirilmeli B)Hasta/yaralı hemen araçtan çıkarılmalı C)Aracın kontağı kapatılmalı D)Hemen 110 aranmalı 35 ![]() A)Çevrede etkisini sürdüren bir tehlike olup olmadığını kontrol etmelidir ![]() B)Kendi can güvenliği ile ilgili önlemleri almalıdır ![]() C)Olası patlama ve yangın riskine karşı önlem almalıdır D)Hepsi doğru 36 ![]() A)Meraklı kişiler olay yerinden uzaklaştırılmalıdır ![]() B)Kazaya uğrayan araç mümkünse güvenli bir yere alınmalıdır ![]() C)Olay yeri yeterince görünebilir şekilde işaretlenmelidir D)Hepsi doğru 37 ![]() A)Yaralının paniğe kapılmasını engellemek için yarasını görmesine izin verilmelidir ![]() B)Meraklı kişiler olay yerinden uzaklaştırılmalıdır ![]() C)Yardım ekibi gelene kadar olay yerinde kalınmalıdır ![]() D)Yaralı yerinden oynatılmamalıdır ![]() 38 ![]() A)Kapı ve pencereler açılıp oda havalandırılmalıdır ![]() B)Hastanın ABC’si değerlendirilmelidir ![]() C)Hastaya suni solunum uygulanmalıdır ![]() D)Hasta koma pozisyonuna getirilmelidir ![]() 39 ![]() A)Hastalık ya da yaralanmanın ciddiyetini değerlendirmek B)İlkyardım önceliklerini belirlemek, güvenli bir müdahale sağlamak C)Yapılacak ilkyardım yöntemini belirlemek D)Hepsi doğru ![]() 40 ![]() A)Solunum yolu açıklığı B)Bilinç durumu C)Kanama kontrolü D)Dolaşım durumu 41 ![]() A)Baş - boyun - gövde - kol ve bacaklar B)Kol ve bacaklar - baş - boyun - gövde C)Gövde - boyun - baş - kol ve bacaklar D)Baş - kol ve bacaklar - boyun - gövde 42 ![]() A)Çevre güvenliği sağlanır ![]() B)Bilinç kontrolü yapılır ![]() C)İlkyardımın ABC si değerlendirilir ![]() D)Hepsi doğru ![]() 43 ![]() A)Ağız içi kontrol edilir ![]() B)Ağızdaki yabancı maddeler görerek çıkartılır C)Baş- çene pozisyonu verilir D)A, B ve C şıkları doğrudur 44 ![]() A)Bak-dinle-hisset yöntemi ile 5 sn dinlenir ![]() B)Nabzına bakılır ![]() C)Vücut ısısına bakılır ![]() D)Yanındakilere sorulur ![]() 45 ![]() A)H/Y baş-çene pozisyonu verilir, bir elin baş ve işaret parmakları ile burun kanatları hava çıkmayacak şekilde kapatılır ![]() B)İlkyardımcı H/Yaralının ağzını hava çıkmayacak şekilde kendi ağzı ile kavrar ![]() C)Hasta akciğerine 400–600 ml hava gidecek şekilde ağızdan iki kez üflenir ![]() D)Hepsi doğru ![]() 46 ![]() A)Kalp atımlarının atardamara yaptığı basınçtır ![]() B)Kalp atımlarının toplardamara yaptığı basınçtır ![]() C)Nefes alma sırasında göğsün şişme miktarıdır ![]() D)Temel yaşam desteğinde göğse uygulanan bası miktarıdır ![]() 47 ![]() A)Kendini tanıtır ![]() B)Hoş görülü ve nazik davranır ![]() C)Hasta/Yaralı’nın endişelerini gidererek rahatlatır ![]() D)Hepsi doğru ![]() 48 ![]() A)Olay yeri yeterince görünür şekilde işaretlenmelidir ![]() B)Meraklı kişiler olay yerinden uzaklaştırılmalıdır ![]() C)Hasta/yaralının sigara içmesine izin verilir D)Olay yerinde tekrar kaza olma riski ortadan kaldırılmalıdır ![]() 49 ![]() A)Bilinç B)Solunum, dolaşım C)Vücut ısısı D)Boşaltım 50 ![]() A)Sözlü ve gürültülü uyarılara cevap verir B)Ağrılı uyaranlara cevap verir C)Tüm uyaranlara cevap verir D)Tüm uyaranlara karşı kapalıdır 51 ![]() A)Koltuk altından B)Ağızdan C)Kulaktan D)Anüsten 52 ![]() A)41–42 C üstü B)34,5 C altı C)36,5 C D)38,0 C üstü 53 ![]() A)112 aranır B)Nefes yolu açılır C)Bak-Dinle- Hisset yöntemi uygulanır D)Birkaç damla su verilmeye çalışılır 54 ![]() A)Temel Yaşam Desteği verilir ![]() B)Şok Pozisyonu verilir ![]() C)Koma Pozisyonu verilir ![]() D)Hastanın ayakları 30 cm yükseltilir ![]() 55 ![]() A)Hasta oturtularak oksijen verilir ![]() B)Hasta yan yatırılır ![]() C)Hastaya koma pozisyonu verilir ![]() D)Hastaya baş-çene pozisyonu verilir ![]() 56 ![]() A)5 soluk - 1 kalp masajı B)2 soluk - 30 kalp masajı C)5 soluk- 15 kalp masajı D)2 soluk - 5 kalp masajı 57 ![]() A)2 B)3 C)4 D)5 58 ![]() Yetişkinler Çocuklar Bebekler A)Tek elle İki parmakla Çift elle B)Çift elle iki parmakla Tek elle C)Çift elle Çift elle Tek elle D)Çift elle Tek elle İki parmakla 59 ![]() A)5 soluk - 1 kalp masajı B)2 soluk - 30 kalp masajı C)1 soluk - 10 kalp masajı D)1 soluk - 5 kalp masajı 60 ![]() A)Hafif bir baş-çene pozisyonu verilmelidir ![]() B)Baş öne doğru eğilmelidir C)Baş yan çevrilmelidir ![]() D)Burun kapatılmalıdır ![]() 61 ![]() A)2 B)5 C)20 D)30 62 ![]() A)Sadece ağzına B)Sadece burnuna C)Ağzına ve burnuna birlikte, ağız dolusu D)Sadece burnuna ağız dolusu 63 ![]() A)İleri Yaşam Desteği B)Suni solunum C)Temel Yaşam Desteği D)Dış kalp Masajı 64 ![]() A)Bak-Dinle-Hisset yöntemiyle B)Hastanın ağzına bakılarak C)Şah damarından nabza bakılarak D)RENTEK Yöntemiyle 65 ![]() A)30 defa dış kalp masajı B)2 kurtarıcı soluk C)5 kurtarıcı soluk verilir D)Hasta koma pozisyonuna getirilmelidir 66 ![]() A)1–3 cm B)2–5 cm C)4–5 cm D)5–7 cm 67 ![]() A)60 B)80 C)100 D)120 68 ![]() A)Bir elin topuğu ile B)İki elin topuğu ile C)İki elle D)İki parmakla 69 ![]() A)Erişkinlerde ağız dolusu hava üflenir ![]() B)Bebeklerde ağız ve buruna birlikte üflenir ![]() C)Bebeklerde mümkün olduğu kadar çok hava üflenir ![]() D)Erişkinlerde verilen her soluktan sonra 10 saniye bak dinle hisset yapılır ![]() 70 ![]() A)Bebeklerde bilinç kontrolü ayak tabanına vurularak yapılabilir ![]() B)Bebeklerde ilkyardımcı yalnız ise önce 112 yi aramalıdır ![]() C)Baş çene pozisyonu verilirken yetişkinlerde olduğu kadar dik olmaz ![]() D)Bebeklerde TYD, 5 kurtarıcı soluk verildikten sonra 30 dış kalp masajı 2 solunum olarak uygulanır ![]() 71 ![]() A)Kurtarıcı soluk 2 olmalıdır ![]() B)Nefes ağız dolusu, ağzı ve burnu içine alacak şekilde verilir ![]() C)Göğüs kafesi 2,5–5 cm çöktürülür ![]() D)Kalp masajı tek elle yapılır ![]() 72 ![]() A)10 dakika yapıldıktan sonra B)Sağlık ekibi gelince C)30 dakika yapıldıktan sonra D)5 tur yaptıktan sonra 73 ![]() A)Suni solunum B)Dış kalp masajı C)Ağız içi kontrolü D)Hasta yarı oturur pozisyona getirilir ![]() 74 ![]() A)Ağızdan cımbız yöntemiyle yabancı cisim çıkarılır, Baş - çene pozisyonu B)Suni solunum ![]() C)Dış kalp masajı D)Hepsi ![]() 75 ![]() A)1–2 yaş arasına B)2–5 yaş arasına C)1–8 yaş arasına D)5–10 yaş arasına 76 ![]() A)Öksürür B)Derin nefes alır C)Konuşamaz D)Konuşabilir 77 ![]() A)Öksürür B)Nefes alamaz C)Konuşamaz D)Rengi morarmıştır ![]() 78 ![]() A)Kalp durması B)Kalp krizi C)Solunum durması D)Hava yolu tıkanıklığı 79 ![]() A)Karına bası uygulanır (Heimlich manevrası) B)Kalp masajı yapılır C)Hasta öksürtülür D)Şok pozisyonu verilir 80 ![]() A)Karına bası uygulanır B)Kalp masajı yapılır C)Şok pozisyonu verilir ![]() D)Hastaya dokunulmaz, öksürmeye teşvik edilir ![]() 81 ![]() A)5 kez sırta vuru, 5 kez göğüs kemiğine bası uygulanır ![]() B)Kalp masajı yapılır ![]() C)Koma pozisyonu verilir ![]() D)Hastaya dokunulmaz, öksürmeye teşvik edilir ![]() 82 ![]() A)Kalp masajı tek elle yapılır ![]() B)Kalp masajı yapılırken hastaya uzak durulmalıdır ![]() C)Göğse baskı uygulanırken kollar bükülmeden vücut ağırlığıyla baskı uygulanır ![]() D)Kalp masajı göğüs kemiğinin altına uygulanır ![]() 83 ![]() A)Dokuların oksijenlenmesi bozulacağı için beyin hasarı başlar ![]() B)Hiçbir şey olmaz ![]() C)Hasta şoka girer ![]() D)Göğüs ağrısı başlar ![]() 84 ![]() A)Hemen aranır ![]() B)15 dakika temel yaşam desteği uyguladıktan sonra aranır ![]() C)5 tur temel yaşam desteği uyguladıktan sonra aranır ![]() D)1 tur temel yaşam desteği uyguladıktan sonra aranır ![]() 85 ![]() A)Bilinç kontrolü yapmadan hemen aranır ![]() B)Bilinç kontrolünden sonra aranır ![]() C)2 kurtarıcı soluktan sonra arar D)5 tur temel yaşam desteği uyguladıktan sonra aranır ![]() 86 ![]() A)Bir el alında, diğer elin iki parmağı çenede olmalıdır ![]() B)Baş geriye doğru itilir C)Çok dikkatli ve hassas davranmalıdır ![]() D)Hepsi yapılır ![]() 87 ![]() A)Kişiyi beslemek için B)Kişiye su içirmek için C)Solunum yolunu kapatarak soluk borusuna bir şey kaçmasını önlemek ![]() D)Dil kökünün soluk borusunu kapatmasını önleyerek havayolunu açmak ![]() 88 ![]() A)Bilinç kontrolünden önce B)Baş çene pozisyonundan sonra C)Bilinç kontrolünden sonra D)İkinci değerlendirmeden önce 89 ![]() A)En son ne yediğini anlamak için ![]() B)Dişlerini saymak için C)Yaralının alkol alıp almadığını anlamak için D)Ağız içinde bulunabilecek materyallerin solunum yolunu tıkamaması için ![]() 90 ![]() A)İlkyardımcı kendini korumak için ince bir tülbent vs ![]() ![]() B)Hastanın ayaklarını 30 cm yukarı kaldırmak gerekir ![]() C)Hastaya koma pozisyonu vermek gerekir ![]() D)Hastayı yarı oturur pozisyonda tutmak gerekir ![]() 91 ![]() A)Hastanın akciğerlerine 400–600 ml hava gidecek kadar üflenmelidir ![]() B)Her üfleme göğsü kaldıracak kadar ve 1 saniyeden uzun sürmelidir ![]() C)Hava gitmiyorsa Baş-Çene pozisyonu düzeltilmelidir ![]() D)Hepsi doğru ![]() 92 ![]() A)Karına bası uygulamak gerekir ![]() B)Göğse bası uygulamak gerekir ![]() C)Takma dişleri çıkartılır ![]() D)Baş-çene pozisyonunu düzeltmek gerekir ![]() 93 ![]() A)Yaralının ağzı çok parçalanmışsa B)Çenesi kilitlenmişse ![]() C)Yaralı bebekse ![]() D)Hepsi doğru ![]() 94 ![]() A)Ailesine haber verilmelidir ![]() B)Koma pozisyonu verilerek 112 aranır C)2 kurtarıcı soluk verilmelidir ![]() D)Kalp masajına başlanmalıdır ![]() 95 ![]() A)Ailesine haber verilmelidir ![]() B)30 kalp masajı yapılır ![]() C)2 kurtarıcı soluk verilmelidir D)Koma pozisyonu verilmelidir ![]() 96 ![]() A)Sol kaburga kemiklerinin üzerine B)İman tahtasının (göğüs kemiği) ortasına C)İman tahtasının (göğüs kemiği) alt ucuna D)İman Tahtasının (göğüs kemiğinin) üst ucuna 97 ![]() A)Kalp basısı göğüs kemiğinin ortasına, İki el birbirine kenetlenerek bası uygulanmalıdır ![]() B)Dakikada 100 bası olacak şekilde bası uygulanmalıdır ![]() C)Eller sabit tutulmalı ve parmaklar göğüs kafesine değmemelidir ![]() D)Dirsekler bükülmeli, hasta /yaralının vücuduna dik olmamalıdır ![]() 98 ![]() A)Göğüs kafesinin 1/2 si kadar B)Göğüs kafesinin 1/3 ü kadar C)Göğüs kafesinin 1/4 ü kadar D)Göğüs kafesinin 1/5 i kadar 99 ![]() A)Ritmik ve dakikada 100 bası olacak şekilde olmalıdır ![]() B)2 yapay solunumun arkasından 30 kalp masajı olmalıdır ![]() C)Göğüs kafesinin 1/3 ü kadar çöktürülmelidir ![]() D)Hepsi doğru ![]() 100 ![]() A)İman tahtasının alt ucuna olmalıdır ![]() B)Meme başlarından geçen hayali çizginin iman tahtasını kestiği noktanın hemen altına olmalıdır ![]() C)Meme başlarından geçen hayali çizginin sol tarafına olmalıdır ![]() D)Göğüs kemiği 2-5cm çökecek şekilde bası uygulanmalı ![]() |
![]() |
![]() |
|