Çehov Tarzı Hikaye Örnekleri |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Çehov Tarzı Hikaye ÖrnekleriÇehov Tarzı Hikaye YOLDAN GEÇEN ÖYKÜ Günlerden Pazar Hava sıcak mı sıcak![]() ![]() Haziran'ın son günleri![]() ![]() Televizyon programlarında iş yok; sen hastanede nöbetçisin, üstelik bugün benim doğum günüm "Yoldan geçen ilk öyküyü çevireceğim " dedim kendi kendime "Bakalım, ne çıkarsa şansıma!" Öyle yaptım Geçen ilk öyküyü çevirdim; açtım sokak kapısını, girdi içeriye![]() "Nasılsın, adın ne senin? diye sordum ![]() "Bir Yaz Gecesi Rüyası" dedi, alçakgönüllü bir sesle ![]() Şaşırmıştım ![]() "William Shakspeare’in ünlü oyununun öyküsü mü yoksa? Ne rastlantı! Dedim ![]() "Hayır," dedi o "Başka 'Bir Yaz Gecesi Rüyası' bu İstanbul'un ünlü iş adamlarından Sadullah Büyükgöz'ün geçen gece Boğaz 'daki yalısında gördüğü bir rüya![]() ![]() ""Çok ilginç," dedim, "Demek öyle ![]() ![]() Yalısında gördüğü bir rüya![]() ![]() ![]() "Evet, sabaha karşı görmüş ![]() ![]() ""Kişiler filân var mı içinde? "Çok kalabalık," dedi o "Bir garden parti İki yüz konuk var![]() ![]() Kuzu çevrilmiş, bir yanda soğuk büfe![]() ![]() Orkestra, dans![]() ![]() Üstelik siz de varsanız rüyam içinde arkadaşınızla birlikte gelmişsiniz "İşte bunu duyunca şaşırmıştım ![]() "İyi ama" dedim, "Ben Sayın Sadullah Büyükgöz'ü tanımam ki! İnanım adını da duymadım Yani, Ankara insanıyız biz![]() O yüzden Yalısının yerini bile bilmem ""Yalı Yeniköy'de", dedi o, "lebi derya denize karşı ![]() ![]() "Merakım giderek artıyordu ![]() "Neymiş bu 'Yaz Gecesi Rüyası', sabırsızlanıyorum Hadi başlayın anlatmaya![]() ![]() ? dedim![]() "Tamam", dedim, "Size içecek serin bir şey getireyim ilkin "Kalktım, mutfağa gittim Frijiderden bir şişe kola çıkardım, bardakları hazırladım, salona getirirken ayağım eşiğe takıldı Tepsi bir yana fırladı, bardaklar öte yana![]() Hızla bana doğru gelen duvarı görebildim en son ![]() Gözlerimi açtığımda, başıma bir kalabalık toplanmıştı Endişe ile üstüme eğilen yüzlere hayretle baktım Değişik parfüm kokuları, son model tuvaletler çarptı gözüme![]() ![]() ![]() Smokinli, kır saçlı bir beyefendi bana doğru yaklaşmıştı ![]() "Nasılsınız hanımefendi? Sıcak dokundu size ![]() ![]() Buyurun şu kolonyalı mendili koklayın, iyi gelir," diyordu![]() "Doktor da geldi işte!" dedi smokini, kır saçlı bey ve yana çekildi ![]() Bir de baktım sen gelmişsin Üstünde çok şık bir frak vardı Yakanda beyaz bir karanfil![]() ![]() Nabzımı tuttun, saydın![]() "Yavaşça kalkabilirsin Ani bir tansiyon düşüklüğü![]() ![]() Pek önemli değil," dedin![]() Doğrulmuştum Elimdeki yelpazeyi yavaşça sallıyordum![]() Belli ki çok seçkin bir kalabalığın içindeydik Çevredeki kadınların giysileri birbirinden güzeldi Takıları göz kamaştırıyordu![]() Sarışın, boynunda o zamana değin gördüğüm en güzel gerdanlıklardan birini taşıyan, incecik; yaşı bile olmayan bir kadın yaklaşmıştı yanıma ![]() "Çok geçmiş olsun hanımefendi Yalımıza ilk gelişiniz İnanın çok üzüldüm," diyordu![]() Sen kulağımın dibinde, belli belirsiz fısıldadın: "Ev sahibesi, Bayan Lusette Büyükgöz ![]() ![]() İsviçreli![]() ![]() "Kadının elini tuttum Dostlukla sıktım![]() "Ne olur üzülmeyin, geçti, bakın, iyileştim artık!" dedim ![]() Orkestra valsler çalmaya başlamıştı ![]() Senin koluna girdim, denizin kenarındaki büyük yüzme havuzunun çevresinde dolaşmaya başladık Az ileride soğuk büfe açılmıştı Garsonlar ellerinde içki tepsileri, çevrede fır dönüyorlardı Zaman geceye yakın olmalıydı![]() ![]() Özel olarak bir dondurmacı da getirilmişti Oyunlar yaparak konuklara dondurma sunuyordu![]() "Şu Maraş dondurmacısını sanki bir yerden gözüm ısırıyor," dedim sana ![]() "İyi bak," dedin gülerek ![]() İyice baktım Hintli Dilip'ten başkası değildi bu! Uzun çubuğu ile akıl almaz ustalıkla dondurmayı havada çevirip, bin bir oyun yapıyordu![]() Baktığımı görünce göz kırptı ![]() Benim üstünde de çok şık bir tuvalet vardı Şarap renkli güpur danteldendi Bir omuzu açıktı Tek kolu uzundu Bu uzun kolun üstünde paha biçilmez takılar, Rus yapımı pırlanta değişik; altın, platin montörlü yüzükler gördüm![]() Havuzun kabinlerin oradaki bir boy aynasının önünden geçiyorduk Şöyle bir göz attım; saçlarım tepeye toplamıştı, inciler ve pırlantalarla işlenmişti sanki tüm başım Boynumda, altın ve gümüşten birbirine dolanmış iki yılanı gösteren bir gerdanlık vardı Yılanlardan aşağı bakanın gözleri yakuttan, diğerinki zümrüttendi![]() ![]() ![]() Aynada kendimi görünce, topluluktaki en havalı kadın olduğumu anlamıştım ![]() Yaseminlerle örtülü kameriyeden kulağıma şu konuşmalar geldi: "Rahmetli Süreyya Hanımın biricik torunu ![]() ![]() Servet aileden geliyor![]() ![]() Yazılar yazıyormuş![]() ![]() Öyle dedilerdi Yanındaki de birlikte yaşadığı operatör Üstündekilerin tümünün sigortalı olduğu söyleniyor ""Evet, şu zümrüt ve pırlanta karışımı küpeler müthiş!" "Başında en az on beş milyonluk taş var! " Sustular ![]() "Amerika nasıldı efendim?" diye bir soru geldi yanı başımdan ![]() Döndüm baktım, iki bay bize yaklaşmışlardı Göbekli olanı sormuştu soruyu Saygı ile eldivenli elimi öptü "Çok güzeldi," dedim![]() Bahçe kapısının oradan sesler duyuldu; hepimiz o yana döndük Baktım; Hidayet Münir Sade, safari bir takım elbise giymişti Platin saplı bastonunu uşağa verip, dosdoğru bana geldi![]() Tüm gözler üstümüzdeydi ![]() "Ah, nasılsınız, nasılsınız? dedi ![]() Benim elimi dudaklarına götürdü, beni dostça kucakladı Kameriyeden bir fısıltı duydum![]() "Bir milyarder Kim olduğu tam bilinmiyor![]() ![]() Çoğu zaman yurt dışında Müthiş para var adamda![]() ![]() "Çevreyi izleyerek tebessümler dağıtarak ilerliyorduk ![]() Uşaklardan biri yanıma yaklaşarak kulağıma eğildi ![]() "Baron buradalar, efendim Şu ağacın altındalar![]() ![]() ?" dedi![]() Döndüm o yana Mösyö Esterhaze, Panama keteninden yapılmış ceketini savurarak ayağa fırlamış![]() "Ben de sizin gruba katılabilir miyim?" diye sordu ![]() "Pek tabiî Sayın Esterhaze Şeref verirsiniz![]() ![]() " dedim![]() Hep birlikte kalabalığın içinde dolaşıyorduk ![]() Ev sahibinin ve karısının gözleri üstümüzden ayrılmıyordu ![]() Kameriye yeniden canlanmıştı Kulak kabarttım![]() "İşte kardeşim, bunlar ulaşılmaz zenginler ![]() ![]() Anlıyor musunuz? Şu baron denilen ihtiyarın parası saymakla bitmezmiş Bak, bak meşhur Recep Bey işte şu Bir bilim adamı![]() ![]() "Bizi görünce, Recep Eğilmez oturduğu şezlongtan ayağa kalkmıştı Saygı ile iki elime sarıldı![]() "Gördüğünüz gibi tezime devam ediyorum," dedi bana, hafifçe göz kırptı ![]() Anlamıştım Başımı salladım O, çevreyi izlemeyi sürdürüyordu![]() Sen gittin, bana bir havyarlı kanepe getirdin Biraz yedim, geçen bir garsonun tepsisinden bir bardak şampanya aldım Usul usul yudumladım![]() Tek tek konuşmalar denizden gelen yel ile kulağıma ulaşıyordu: "Hiç buralarda gözükmezler ![]() ![]() Bu gece hepsini bir arada görmek büyük şans![]() ![]() Hayret doğrusu![]() ![]() Hafta sonu, renkli basına iş çıktı desene!"Birden bire orkestra: "İyi ki doğdun!" parçasını çalmaya başlamıştı ![]() Aydınlatılmış bahçede büyük bir alkış koptu İki garsonun tekerlekli bir masanın üstünde taşıdıkları üç katlı, pembe doğum günü pastasını görünce şaşırdım![]() Herkes bana bakıp "İyi ki doğdunuz!" diyordu ![]() Eğildim, tüm mumları bir üfleyişte söndürdüm ![]() Bir alkış koptu Dönüp seni öptüm![]() Hidayet Münir elime kocaman bir paket tutuşturdu Bal rengi kurdelesini merakla açtım![]() "Havai adalarının zümrüt, yakut ve inciden yapılmış ufak bir maketi! Size lâyık değil ama ![]() ![]() Anımsıyor musunuz?" dedi![]() Başımı salladım ![]() Gözlerim dolmuştu ![]() Kutudaki maketi görebilmek için herkes çevreme toplamıştı Beğeni sesleri, 'inanılmaz!' mırıltıları kulağıma geliyordu Birden, maketin içinden yeşil bir papağan havalandı "İnanılmaz bir şey bu," diye bağırdım![]() "Sizin için nedir ki!" dedi Recep Eğilmez ![]() Bir dilim pasta uzattı bana Frambuazlıydı Harikaydı![]() ![]() ![]() Baktım, salonda oturuyorum ![]() Karşımda, Yoldan Geçen Öykü ![]() "Evet, sonra? Sonra ne oldu?" diye sordum merakla ![]() "Sonra, Sadullah Bey uyandı," dedi o ![]() 'Bir Yaz Gecesi Rüyası' ![]() ![]() ![]() Ne düşmüş be! Ne öyküymüş! Hiç unutmayacağım Öykü gittikten sonra uzun süre düşündüm Kapı çalındı Sen gelmiştin! Şaşırdım![]() "Kaçtım nöbetten Pazara uğradım Sana güzel kiraz, şekerpare aldım " dedin![]() Gittik mutfağa yıkadık onları ![]() "Doğum günün bugün senin, yoksa unuttun mu?" diye sordun ![]() "Unutur muyum hiç!" diye bağırdım ![]() Bana uzattığın armağan paketini açmaya koyuldum
|
|
|
|