Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Edebiyat / Dil Bilgisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
adabı, kuralları, sofra

Sofra Adabı Ve Sofra Kuralları

Eski 07-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Sofra Adabı Ve Sofra Kuralları

Sofrada Uyulması Gereken Kurallar

Sofrada Uyulması Gereken Görgü Kuralları

Sofrada Uyulması Gereken Kuralları Nelerdir

Sofrada Uyulması Gereken Kurallar hakkında geniş anlaıtm oldukca yararlı bilgiler Sora adabına uygun öğrenmemiz gereken tüm bilgilerin yer aldığı Sofrada Uyulması Gereken Kuralları sizlere sunuyoruz

Peçete diz üzerine katlı olarak serilir Tabak altına serilmez İkiye katlanan peçetenin açık uçları bedenimize bakar Küçükse tek dize serilir

Protokol servisinde karabiber kokusu nedeniyle yer almaz istenmemelidir

Üst düzey resmî misafir peçetesini açmadan diğerleri açmamalıdır

Masadan kısa süreli ayrılmalarda peçete sandalyeye bırakılır

İşi biten peçete servis tabağının sağına öylece bırakılır

Kullanılan kâğıt peçete de katlanmadan servis tabağının sağına bırakılır

Kesinlikle buruşturulmaz Tabağın içine peçete atılmaz

Protokol yemeğinde masa örtüsü ve kumaş peçete aynı renkte olmalı, mümkünse beyaz olmalıdır

İki el masa altında olmamalı, en az bir el yukarıda olmalı İki el de bileklerden yukarıda olmalı Masadan yere düşen hiçbir şey alınmaz

Kaşık çorba içildiği müddetçe kâsesinin içinde olmalıdır Ancak çorba bittikten sonra çorba tabağının yan tarafına bırakılır

Limon çatalla sıkılmaz, sağ elle sıkılırken sol el siper yapılır Çorba alt tabağının yanına konur

Çorbaya ekmek doğranmaz

Tabağa çok fazla eğilinmez

Kaşığın kenarına bırakılması, yemeğin bittiği anlamına gelir

Çorbanın dibini almak için tabak yatırılmaz

Yemek esnasında bıçak-çatal ters şekilde olmalıdır Arası açık olarak paralel de olabilir Çatalın ağzının yukarıda, bıçak ile yan yana paralel hâle gelmesi "yemek bitti" demektir

Kaşık sağ elle kullanılır Et yemekleri tek parça kesilir, tek lokma yenir

Ağza istenmeyen bir lokma (taş, kıl vs) gelirse, kâğıt peçeteyle çıkarılır ve görülmeyecek bir yere konulur

Elde çatal bıçak, ağızda lokma varken konuşulmaz

Tuzluk ve diğer istenen malzemeler elden ele verilmez Uzanabileceği yere bırakılır

Yemeği tatmadan tuz atılması görgüsüzlüktür

Çatal ve bıçağın peçete ile silinmesi görgüsüzlüktür

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com