Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Edebiyat / Dil Bilgisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
ahlak, göre, insan, islama

İslama Göre İnsan Ve Ahlak

Eski 07-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

İslama Göre İnsan Ve Ahlak

İnsan Ve Ahlak Konusuna Dini Bir Bakış

İSLÂMÎ VE İNSÂNÎ AHLÂK:

İnsanlar inançları uğrunda iki sınıftır: Aşk ehli olanlar ve akıl ehli olanlar

Birincisi, davada samimi ve sâdıktır; diğeri tavizci ve kaypaktır

Akıl ehli kimse, davası uğrunda tedbir, plan ve program peşinde koşarken; aşk ehli olan kişi, davası için her türlü fedakârlığı en akıllıca iş sayar

Özü, sözü bir olmak ve inandığı gibi yaşamak dürüstlüktür, kişilikli olmaktır

Nice dürüst, sadık, sadakatli, mert, delikanlı ve fedakâr olan müşrikler vardır ki, iman edince de mü'minlerin en hayırlılarından olmaktadırlar Bu güzel sıfatları taşıyan kimselerin iman etmesi umulur Bu tür insanların hidâyete ermeleri, diğerlerinden daha kolaydır

İnsan için iki ahlâk vardır: İslam ahlâkı ve İnsanî ahlâk İslam ahlâkı, ancak mü'minlerde bulunur; İnsanî ahlâk ise herkeste bulunmalıdır

Müslüman olmadığı için, İslam ahlâkından yoksunluk iman etmeyenler için olağan bir durumdur

Ama mü'minlerin İnsanî ahlâktan mahrûm olmaları durumu normal karşılanamaz! Zira mü'min de, insandır

İnsan olan herkeste, fıtrattan gelen İlâhî programlamaya uygun olarak ahlâk bulunmalıdır

Bu beşerî faziletler, bazen kıyametin alâmeti ve câhiliyye toplumlarının bir özelliği olarak müşriklerde görülebilirken, bazı mü'minlerde olmayabiliyor!!

Bu durum da, Allah'ın razı olmayıp, uyardığı ve sakındırdığı bir çelişkidir! Bu çelişki, inanmayanları İslam'dan uzaklaştırmaktadır!

"Bu dinde hayır olsaydı, " şeklinde başlayan hezeyanlara kapı aralamaktadır!

Oysa dinin hayırlı olması ile o dinin mensûbunun bazı hayırlardan mahrûm kalması ayrı şeylerdir! Fakat, müşrik bunu idrak edemez!

İslam ümmeti, Rasûlünün Sünnetine uyarak İslam ahlâkına sahip olabilir ve böylece insanlığa ahlâk dersi verebilir O dersin ilk konusu da, şirksiz imandır

"Şüphe yok ki sen (Ey Muhammed!) çok büyük bir ahlâka sahipsin" (Kalem: 4)

"Hz Âişe: O'nun ahlâkı Kur'ân idi" (Beyhakî)

Çünkü onu Yüce Allah yetiştirdi ve insanlığa örnek olsun diye özel şekilde terbiye etti

Bu konuda Peygamberimiz şöyle buyuruyor:

"Beni Rabbim terbiye etti ve terbiyemi güzel yaptı" (Câmiu's Sağîr)

"Kıyamet günü, mü'min kulun terazisinde güzel ahlâktan daha ağır bir şey bulunmaz Allâh Teâlâ çirkin hareketler yapan, çirkin sözler söyleyen kimseden nefret eder" (Tirmizî)

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com