Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Edebiyat / Dil Bilgisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bilgiler, demokrasi, hakkında

Demokrasi Hakkında Bilgiler

Eski 07-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Demokrasi Hakkında Bilgiler

Demokrasi Nedir

Demokrasi Çeşitleri

Demokrasi İle İlgili Bilgiler

Demokrasi bir yönetim şeklini tarif eder ve halkın kendisini yönetecek kişileri seçmesi demektir Yeryüzünde demokrasi ile yönetilen ülkelerin sayısı ne yazıkki azdır Ülkemizinde demokrasi ile yönetilen ülkeler arasında olması bizim ne kadar da şanslı olduğumuzu göterir Demokratik yönetimlerin en önemli göstergesi seçimlerdir Bu yolla belli bir olgunluğa ulaşan her birey oy kullanarak bir nevi yönetimde payı olduğunu gösterir

Demokrasi nedir?

Halkın kendi kendini yönetmesi Eski Yunancada demos halk ve kratos otorite demektir İkisinin birleşmesindendemokratia sözü meydana gelir Buna göre, demokrasi, “halk idaresi”anlamındadır Ancak, bu söz, çok çeşitli anlamlarda kullanılmaktadır

Doğrudan Doğruya Demokrasi

Siyasi kararların, çoğunluk esasına göre, yurttaşların oy çokluğu ile, doğrudan doğruya şehir halkı tarafından alındığı yönetim şekline, doğrudan doğruya demokrasi denir

Temsili Demokrasi

Yurttaşların siyasi haklarını doğrudan doğruya değil de, kendi seçtikleri ve kendilerine karşı sorumlu olan temsilciler yoluyla kullandıkları yönetim şekline temsili demokrasi denir

Yarı Doğrudan Demokrasi

Temsili demokrasinin bazı mahzurlarından kurtulmak ve doğrudan demokrasiye yaklaşmak için yarı doğrudan demokrasi sistemine gidilmiştir Bu demokrasi türü referandum, halkın kanun teklifi ve halkın vetosu gibi yollarla sağlanmaktadır

Liberal Demokrasi

Çoğunluğun meydana getirdiği iktidarın, azınlığın da haklarını (kişisel ve kamu haklarını-söz hürriyeti, din hürriyeti vs) güvence altına alan ve anayasa hükümleriyle sınırlanmış demokrasi çeşitine “liberal demokrasi” denir Bunun bir diğer adı da “anayasal demokrasi”dir

Sosyal veya Ekonomik Demokrasi

Doğrudan doğruya, temsili liberal demokrasiyi ve bunların öne sürdüğü ilkeleri dikkate almaksızın, toplumsal ve ekonomik farkları azaltma, servet dağılımındaki eşitsizliklerden doğan farkları en azına indirmek gayesini güden demokrasiye, sosyal veya ekonomik demokrasi denir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com