![]() |
İlk Yardım Uygulamalası Nedir Nasıl Yapılır |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İlk Yardım Uygulamalası Nedir Nasıl Yapılırİlk Yardım Uygulamaları Nasıl Yapılır İlk Yardım anlatımı İlkyardım kazaya uğrayan birini veya bir hastayı iyileştirme yönünde atılan ilk adımdır ![]() ![]() Askı: Askılar çoğunlukla yaralı kolları, bilekleri ve elleri koruyup destek sağlamak için kullanılır ![]() ![]() Kol askıları kol yaralanmalarında ve bazı göğüs yaralarında uygulanır ![]() ![]() ![]() • Oturan hastaya askıya alınacak yaralı elini ya da ön kolunu dirsekten daha yüksekte tutması söylenir ![]() • Dirsek ile göğüs arasındadaki açıklığı kullanarak üçgen bandın bir ucunu dirseği iyice saracak biçimde göğüsle kol arasından geçirin ![]() • Kolu tutarak askının alt ucunu kolun üzerinden alın ve yaralı taraftaki köprücük kemiğinin üstündeki çukura gelecek biçimde balıkçı düğümüyle bağlayın ![]() • Son olarak tepe noktasını öne doğru çekip bir çengelli iğneyle askının önüne tutturun ![]() • Askının ve bandın kan dolaşımını engellememesine özen gösterin ve durumunu buna göre ayarlayın ![]() Ayrıca gerekli askı gereci bulunamadığında pratik bir askıa yöntemi uygulanabilir ![]() ![]() ![]() ![]() Kanamayı önlemek, sargıyı tutmak, şişmeyi engellemek, eklemlere destek sağlamak, hareketi sınırlamak amacıyla bantlar kullanılır ![]() Kanamayı denetim altına almak, akıntıları emmek amacıyla yaraların üzerine örtülen steril koruyucu örtülere sargı adı verilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir darbe sonucu ortaya çıkan şişlikleri azaltmak, ağrıyı dindirmek amacıyla soğuk kompres uygulanır ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|