Tüketilen Gıdaların Ne Kadarı Neye Faydalı |
07-28-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Tüketilen Gıdaların Ne Kadarı Neye FaydalıTüketilen gıdaların ne kadarı neye faydalı Tükettiğiniz Gıdaların Ne Kadarı Nereye Faydalı? Her gün farklı gıdalarla besleniyorsunuz Peki neyi, neden, ne kadar yemeniz gerektiğini biliyor musunuz? İşte size beslenmeye dair bildiklerinizi kontrol etmeniz ve doğruları öğrenmeniz için bir test… Hadi başlayın! Yanıtlarınızı bir yere not etmeyi unutmayın!… 1- Hangi besin bol miktarda lif içerir ve kalbinize daha yararlıdır (bir fincan)? Barbunya Kuru üzüm Ahududu Spagetti 2- Hangi besin kalsiyum içerir (bir fincan)? Yağsız süt Tam süt Peynir Haşlanmış ıspanak 3- Hangi gıda daha fazla vitamin içerir (55 gr)? Badem Kurutulmuş, kavrulmuş yer fıstığı Fındık Çamfıstığı 4- Hangi baklagiller kemik gelişimini destekleyici ve huzursuzluk önleyicidir? Bezelye Fasulye Nohut Pirinç 5- Göz sağlığını koruyan ve A vitamini içeren gıda hangisidir? Haşlanmış balkabağı Çiğ kırmızı tatlı biber Çiğ havuç Çiğ ıspanak 6- Kan basıncını düzenleyen en iyi potasyum kaynağı gıda hangisidir? Kış meyveleri Domates salçası Hafif ateşte kaynatılmış erik Haşlanmış mantar 7- Hangi sebze portakal suyundan iki kat daha fazla C vitamni içerir? Haşlanmış karnıbahar Kırmızı biber Yeşil biber Brokoli Şimdi yanıtlarınızı kontrol edin! 1- Barbunya lif bakımından zengindir Bir fincanda (250 ml) ortalama 164 gr lif içerir Ahududu 6 gr, kuru üzüm 73 gr ve spagetti 63 gr lif içerir Günlük lif ihtiyacı ise 25 ile 30 gr arasındadır Kolesterolünüzü düşürmek istiyorsanız günlük beslenme programınıza bu gıdaları ekleyebilirsiniz 2- En fazla kalsiyum peynirde bulunur Bir fincan (250 ml) peynir de 669 mg kalsiyum bulunur Yağsız sütte 306 mg, tam sütte 276 mg ve ıspanakta 245 mg kalsiyum bulunur Yetişkinler günlük 1000 mg kalsiyuma ihtiyaç duyarlar 50 yaşından sonra ise alınması gereken kalsiyum mikarı 1200 mg’a çıkartılabilir 3- Badem de daha fazla E vitamini bulunur 55 gr’da 733 mg, kavrulmuş yer fıstığında 426 mg, fındıkta 265 mg ve çam fıstığında 221 mg E vitamini vardır E vitamini kalp hastalıkları, kanser gibi hastalıklardan hücreleri korur DNA’ya bağlı sorunlarda ve bağışıklık sistemi sorunlarında tamir edici bir rol üstlenir Uzmanlar günde 15 mg (bir avuç içi badem, ceviz, fındık) E vitamini alınmasını öneriyor 4- Fasulye, kemikler ve huzursuzluk için birebirdir Bir fincan (250 ml) fasulye de 134 gr magnezyum bulunur Yine bir fincan (250 ml) pirinçte 96 gr, beselye de 86 gr, nohutta 79 gr magnezyum vardır 5- Göz sağlığı için gerekli A vitamini en fazla çiğ havuçta bulunur Sonrasında haşlanmış bal kabağında, biberde ve ıspanakta A vitamini bulunur 6- Kan basıncını düzenleyen en iyi potasyum kaynağı gıda domates salçasıdır Bir fincan (250 ml) salça 2,657 mg potasyum içerir Kış meyveleri 896 mg, kaynatılmış erik 796 mg ve haşlanmış mantar da 555 mg potasyum vardır Potasyumdan zengin bir beslenme kan basıncınızı kontrol altında tutmanızı sağlar Günlük alınması önerilen potasyum miktarı ise 4,700 mg olarak belirtiliyor 7- Portakal suyundan iki kat daha fazla C vitamini içren gıda ise kırmızı biber Bir fincan portakal suyunda 85 mg ila 125 mg arasında C vitamini bulunur Oysa kırmızı biber 283 mg C vitamini içerir Yeşil biber 120 mg ve brokoli de 533 mg C vitaminine sahiptir C vitamini proteinlere yardımcıdır ve cilde faydalıdır Kadınlar 75 mg ve erkekler 90 mg Calsiyum’a ihtiyaç duyar Sigara kullananlar ise :-):-):-):-)bolizmaları C vitaminini hızlı kullandığı için 35 mg daha fazla vitamin almalıdır |
|