![]() |
İlk Yardım İlkeleri Nelerdir |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İlk Yardım İlkeleri Nelerdirİlk Yardımın Temel İlkeleri hakkında bilgiler ilk yardımın “3T” olarak bilinen üç temel ilkesi vardır ![]() ![]() İlk yardımın temel ilkelerini daha kavrayabilmek için aşağıdaki gibi kısaca açıklayabiliriz ![]() — Teşhis (tanı): İlk yardım uygulayacak kişi, hasta ya da yaralının hikayesini öğrenir ![]() ![]() ![]() ![]() - Ağrısının olup olmadığı sorulur ![]() ![]() — Üşüme, titreme ve terlemesinin olup olmadığı belirlenir ![]() — Bulantı ve kusmasının olup olmadığına bakılır ![]() Teşhiste yapılacak son uygulama ise bulguların tespit edilmesidir ![]() ![]() — Tedavi: Bu aşamada yaralı ya da hasta için en uygun olan ilk yardım uygulanır ![]() — Taşıma: Teşhis ve tedavisi yapılana hasta ya da yaralının en yakın sağlık kuruluşuna taşınması ilk yardımın üçüncü ilkesidir ![]() ![]() ![]() İlk yardımın hedefleri: ilk yardımın hedeflerini aşağıdaki gibi özetleyebiliriz: •İlk yardımın temel hedefi paniği önlemektir ![]() ![]() ![]() •Solunum kontrol edilir ![]() ![]() •Kalbin durup durmadığı kontrol edilir ![]() ![]() •Herhangi bir kanama olup olmadığı kontrol edilir ![]() ![]() •Şok durumu varsa önlenmeye çalışılır ![]() •Yaranın olması durumunda dış etkilerden korunur ![]() •Hasta ya da yaralının vücut ısısı korunmaya çalışılır ![]() ![]() ![]() •Hasta ya da yaralı bulunduğu durumdan alınarak ikinci bir kazanın meydana gelmeyeceği uygun bir yerde istirahat ettirilir ![]() ![]() •Hasta ya da yaralının çevresinde kalabalık oluşması önlenir ![]() •Hasta ya da yaralının durumu ve kaza hakkında, ilgili birimlere haber verilir ![]() ![]() •İlk yardımın hedeflerin son aşaması ise yaralı ya da hastanın ambulansla, ambulans olmadığı durumlarda diğer araçlarla sağlık kuruluşlarına taşınmalıdır ![]() |
![]() |
![]() |
|