![]() |
Sağlıklı Beslenmek İçin Neler Yapmalıyız |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sağlıklı Beslenmek İçin Neler YapmalıyızSağlıklı beslenmek için neler yapmalıyız Sağlıklı beslenme Her şeyin başı sağlık! Normal yaşamımızı etkileyen en küçük bir rahatsızlıkta hatırladığımız bu klişeyi tamamlayacak en doğru cümle sizce ne olabilir? Kafanızda bir sürü yanıt belirmiş olsa da, biz hemen uzmanların yorumunu aktaralım: Sağlığın başı da doğru beslenme ![]() Neden böyle olduğunu açıklamak için şöyle düşünmek yeterli: Artık takıntı haline getirdiğimiz kilo endişelerimiz, kalp, diyabet (şeker), kanser gibi ciddi hastalıklardan korunma, pürüzsüz bir cilt, parlak saçlar, yaşlanma etkilerini yavaşlatma, strese girmeme, düzgün bir ruh hali, zeki çocuklar… Hepsini gerçekleştirmek, yaşamdan aaaif almak için kilit sözcük, sağlıklı beslenme ![]() Peki ama dengeli ve sağlıklı beslenmenin yolu sizi mutsuz eden, bıkıp usandıran ‘onu yeme, bunu yeme, aç kal’ reçetelerinden mi geçiyor? Elbette hayır! Hızlı ve yoğun yaşam bize sağlıklı beslenme için çok fırsat bırakmasa da doğru yiyecekleri seçmek için basit birkaç strateji öğrenmeniz yeterli ![]() Uzmanlar bu yazı dizisinde, tüm bu soruların yanıtlarını verecek… Seçtiğimiz yiyecekler yaşamdan aaaif alabilmemizle tamamen ilgili ![]() ![]() ![]() İstenilen kiloda olmak, osteoporoz, kalp, diyabet gibi hastalıklardan korunmak için beslenme alışkanlıklarının kökten değiştirilmesi gerekiyor ![]() ![]() ![]() ![]() Sağlıklı beslenme neden önemli? Besin maddeleri fazla ya da az alınırsa bazı hastalıklara ortam hazırlanır ![]() ![]() ![]() Sağlıklı beslenmenin temeli nedir? Doğal besinleri tercih etmek, rafine edilmemiş (fabrikadan çıkmamış) besinleri seçmek, konserve besinlerden mümkün olduğunca kaçınmak ve her türlü besinden yeterli oranda almaktır ![]() ![]() ![]() Vücut için gerekli besinler neler? Her gün karbonhidrat, yağ, protein, vitamin ve mineral içeren yiyecekler tüketmeli ![]() ![]() ![]() Vücut ısısının düzenlenmesini ve A, D, E, K vitaminlerinin bağırsaklarda emilmesini sağlayan yağlar ise günlük kalorinin yüzde 25-30′unu karşılamalı ![]() Et, süt, yumurta gibi hayvansal kaynaklı gıdalarda ve kurubakliyat, ceviz, bademde bulunan proteinler ise günlük kalorinin yüzde 10-15′ini oluşturmalı ![]() ![]() Bunlar için pratik miktarlar nedir? Besin maddeleri dört ana gruba ayrılıyor: Et, süt, meyve-sebze, tahıl-ekmek grubu ![]() ![]() ![]() İkinci grupta süt, yoğurt, ayran ve cacık var ![]() ![]() Meyve ve sebzelerden oluşan üçüncü gruptan günde beş-altı porsiyon yemeliyiz ![]() Dördüncü grup ise ekmek, makarna, bulgur, pirinç, çorbalar, unlu yiyecekler, tarhana, bisküvi ve undan meydana geliyor ![]() ![]() Hangi yiyecekler sınırlandırılmalı? Şekerli besinler, kolalı içecekler, kızartmalar, salam, sosis, sucuk gibi besinler, konserveler, alkollü içecekler ![]() Yağ seçimlerimiz nasıl olmalı? Terayağı, içyağı, kuyrukyağı, peynir, süt, krema, dondurma, kaymak, yumurta ve kırmızı ette bulunan yağlar sağlığa zararlı olanlardır ![]() ![]() Sıvı yağları doymamış yağlar olarak adlandırırız ![]() ![]() ![]() Neden? Margarinler sıvı yağların yüksek ısı ortamında hidrojenle işlenerek katı hale gelmesiyle oluşur ![]() ![]() ![]() Maalesef bu yağlar kurabiye, gofret, kek, pasta, cips gibi rafine besinlerde çok var ![]() Eğer bir yiyecekte ‘hidrojenize bitkisel yağ’ yazıyorsa o gıdada trans yağ vardır ![]() Yağı azaltmak için neler yapabiliriz? Yiyecekleri ızgarada, fırında veya mikrodalgada pişirmeyi seçmeli, kızarmış yiyeceklerden uzak durmalıyız ![]() ![]() ![]() Açlık ataklarına karşı yudum yudum su Gün içinde kendinizi şeker, çikolata veya tatlı bir şeyler atıştırırken yakalıyor musunuz? Ya da akşam yemeğinden sonra televizyon karşısında kendinizi abur cubur yeme isteğinden alıkoyamıyor musunuz? Şişmanlığa en çok zemin hazırlayan atıştırma krizleri Prof ![]() ![]() ![]() Öğün atlamayın ![]() Çok yavaş sindirildiği için kan şekerini hemen yükseltmeyen sebze ve meyve gibi posalı yiyecekleri tercih edin ![]() Beyaz ekmek yerine tam buğdaydan yapılmış ekmeği, beyaz pirinç yerine kahverengi pirinci veya bulguru tercih edin ![]() Açlık ataklarını önlemek için gün içinde sık sık su aaaaaaayın ![]() Kan şekerini düşürerek şekerli yiyeceklere saldırmaya neden olacağından sigara, kahve ve kafeinli içeceklerden mümkün olduğunca uzak durun ![]() Atıştırmaların önemli bir nedeni de uykusuzluk veya düzenli uyumamak olabilir ![]() ![]() Ciddi bir atıştırma sebebi olan stresi azaltmak için gevşeme tekniklerini öğrenin, spor yapın, açık havada yürüyün ![]() Atıştırmalar sırasında cips, bisküvi, çikolata veya şeker yerine domates, elma, salatalık, kuru erik, üç-dört adet badem veya ceviz, yoğurt yemeye çalışın ![]() Açlık hissetiğinizde önce bir bardak su için, bu belki yeme isteğinizi önleyebilir ![]() Günde bir-iki saat dışarı çıkıp, güneş ışığı almaya çalışın ![]() Doygunluk ve mutluluk duygusunu serotonin hormonu sağlar ![]() ![]() ![]() Bir porsiyondaki yiyecek miktarı 1 ![]() Bir dilim ekmek, üç-dört sigara böreği, iki bisküvi, iki etimek, çeyrek simit, bir kâse pirinç veya mercimek çorbası, bir kâse şehriye veya tarhana çorbası, iki yemek kaşığı bulgur pilavı, iki yemek kaşığı makarna, iki yemek kaşığı patates püresi ![]() 2 ![]() Altı yemek kaşığı taze fasulye veya ıspanak, altı yemek kaşığı bamya veya patlıcan, altı yemek kaşığı lahana veya karnabahar, üç yemek kaşığı kereviz, üç yemek kaşığı bezelye veya pırasa ![]() 3 ![]() İki mandalina, bir elma, bir portakal, 12 kiraz, bir şeftali, yarım adet muz, bir yemek kaşığı kuru üzüm, üç kuru kayısı ![]() 4 ![]() Bir bardak süt veya yoğurt, yarım çay bardağı lor peyniri veya çökelek, bir kibrit kutusu beyaz peynir, veya dil peyniri, iki adet karper peyniri ![]() 5 ![]() 30 gram ete karşılık bir köfte, bir pirzola, üç-dört parça kuşbaşı, bir yumurta kadar balık, beş adet midye, 40 gram diyet ton, beş adet kalamar ![]() Bir öğünlük dengeli beslenme örnekleri: Bezelye (et, kurubaklagil grubu), pilav (tahıl grubu), yoğurt (süt grubu), Salata (sebze-meyve grubu) Üç köfte kadar tavuk ızgara (et grubu), makarna (ekmek-tahıl), yoğurt (süt grubu), salata (sebze-meyve) Çorba (Tahıl), kuru fasulye (et-baklagil grubu), yoğurt (süt grubu), elma (sebze-meyve grubu) Etli kabak dolma (et ve sebze), yoğurt (süt grubu), salata (sebze-meyve grubu), ekmek (tahıl grubu) Dengesiz mönü örnekleri: Kıymalı pide (et ve tahıl grubu) Kola (Bu yemekte sebze-meyve ve süt grubu yoktur ![]() Ekmek arası döner (tahıl ve et grubu) Ayran (süt grubu) (Bu yemekte sebze ve meyve grubu yoktur ![]() ‘Ne renk’ ekmek seçmeli? Beyaz ekmek zararlı mı? Bence ülkemizin en önemli beslenme problemlerinden biri, beyaz ekmek yeme alışkanlığı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ekmek tercihimiz ne olmalı? Tam buğday unundan yapılan ekmekler yenilmeli ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|