Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
genel, göktürklerin, özellikleri

Göktürklerin Genel Özellikleri

Eski 07-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Göktürklerin Genel Özellikleri

Göktürk Devletinin Özellikleri
Göktürkler Hakkında Bilgiler

Göktürkler (552 - 630)
  • Asya Hun Devleti siyasî etkinliğini kaybettiğinde, Çin ege-menliğini kabul etmeyen boylar çeşitli yörelere dağıldılar Altay dağları civarına yerleşen Türk boyları, Bumin Ka-ğan başkanlığında, Avarlara karşı ayaklandılar (552) Tarihte Türk adını kullanan ilk devlet bu gelişmeyle ortaya çıkmıştır
  • Kendi alfabelerini oluşturmuşlardır
  • Bumin Kağan ilk zamanlarda ülkeyi kardeşi İstemi ile bir-likte yönetti 553'te Bumin'in ölümü ile yerine oğlu Mukan Kağan geçti
  • Mukan, amcası ile birlikte Göktürklere en parlak dönem-lerini yaşattı İstemi Kağan Sasanilerle anlaşarak Akhun- ları yendi, istemi, daha sonra da Sasanilere karşı Bizans ile ittifak antlaşması yapmıştır
  • Mukan ve istemi kağanların ölümlerinden sonra ülkede taht kavgaları başlaması sonrasında devlet, doğu ile batı olmak üzere ikiye ayrıldı (582)
  • Doğu Göktürk Devleti 630’da Çin egemenliği altına gir-miştir
  • Kürşad İsyanı bu dönemde yaşanmıştır
  • Batı Göktürkler de Çin baskılarına dayanamadılar, bu sı-rada Karlukların ayaklanmaları da devletin çöküşünü hız-landırdı Batı Göktürkler, Çin egemenliğine bir dönem di- rendilerse de 658 yılında bu egemenliği tanımak zorun-da kaldılar
ÖNEMLİ
Tanrılarını, Türk tanrısı olarak görmeleri, kendi buluşları olan ve kendi adlarını taşıyan bir alfabe oluşturmaları ve Türk adını devletin ismi olarak kullanmaları, kendi kimliklerini sahiplendiklerinin bir göstergesidir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com