Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
arasındaki, ayın, evreleri, kadardır, süre

Ayın Evreleri Arasındaki Süre Ne Kadardır

Eski 07-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Ayın Evreleri Arasındaki Süre Ne Kadardır

ayın evreleri ne kadar sürer

ayın evreleri kaç günde değişir

ayın evreleri kaç günde bir olur

Ay'in ve Günes'in birlestiği dönemde,tam olarak Ay'in yarim yüzeyi aydinlanir ve dünyamizdan geceleyin Ay görülmezBu dönemde Günes ve Ay ayni zamanda doğar veya ayni anda yükselirAncak Ay'in dönmesi ile dünyamizin dönmesi arasinda her 25 saatte 12 derecelik bir fark olduğundan yani her gün 48 dakikalik bir gecikme meydana geldiğinden Ay'in doğusu hergün 48 dakika gecikirBundan dolayi Ay'in doğusu ile Günes'in doğusu ayni zamana denk gelmemektedirAy'in doğusu ile Günes'in doğusu ayni zamana tekabül ettiğinde Ay görünmezAy'in bu safhasina karanlik Ay veya "yeniay" denilirYaklasik olarak bu durumdan 3-3/4 gün sonra yeni Ay yörüngesi üzerinde 1/8 nispetinde mesafe aldiktan sonra,gökyüzünde Günes'in arkasina düserek 45 derece kadar yükselirBu durumda Ay,ince bir hilal halindedirHilal safhasindan yaklasik 75 gün sonra Ay'in hemen hemen yarisi görünür;buna "Ay'in ilkdördün"safhasi denilirBu dönemde Ay,Günes battiğinda gökyüzünde en yüksek seviyesine ulasirMevsimlere göre ise gökyüzündeki durumu sonbaharda düsük,ilkbaharda yüksek,yaz ile kis mevsiminde ise ilkbahar ile sonbahar seviyesi arasinda yükselirbu dönemden sonra,yani doğusundan 115 gün sonra ise dörtte üçlük bölümü aydinlik görünen Ay'a"üçüncü dördün" denilir14-3/4 gün sonra Ay ve Günes dünyamizin zit tarafinda olup,Ay'in dünyamiza bakan yüzü tamamen aydinlik olurBu safhaya"Tam Ay"veya"Dolunay" denilirDoğusundan185 gün sonra Ay'in bu kez sağ tarafi karararak sol tarafinin dörtte üçü aydinlik kalir225 gün sonra son dördün safhasina giren Ay,26 gün sonra da tekrar hilal safhasina kavusur

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com