Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
depremden, korunma, kısaca, yolları

Depremden Korunma Yolları Kısaca

Eski 07-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Depremden Korunma Yolları Kısaca

Deprem Sırasında Ve Depremden Sonra Yapmamız Gerekenler

depremden korunma yolları nelerdir
depremden korunma yöntemleri

Deprem öncesinden alınması gereken önlemler
* Binalar deprem yönetmeliğindeki esaslara uygun bir şekilde inşaa edilmelidir
* Deprem bölgelerindeki elektrik ve doğal gaz sistemlerinde erken uyarı sistemi kullanılmalıdır
* Deniz kenarlarındaki yerleşmelerde yaşayanlar , depremde denizden gelebilecek büyük dalgalara karşı uyarılmalıdır
* Sanayi tesisleri, barajlar, yollar, tünellerin depreme karşı dayanıklı olarak inşaası sağlanmalıdır
* Yerleşmeler zeminin gevşek olduğu ova, bataklık gibi yerlere kurulmamalıdır
* Deprem konusunda çalışan resmi ve özel kuruluşlarla işbirliği yapılmalıdır
* Depremde çıkabilecek yangınlara karşı binalarda yangın merdiveni olmalıdır
* Binalarda deprem sırasında düşme olasılığı olan tüm eşyalar (kitaplık, beyaz eşya, dolap vb) duvara monte edilerek sabitlenmelidir
* İlk yardım konusunda eğitim alınmalıdır
* Acîl durum çantası hazırlanmalıdır
* Yataklar cam kenarlarından, asılı cisimlerden ve eşyalardan uzakta bir yere alınmalıdır
* Binanın her odasında sığınılabilecek güvenli bir yer seçilmelidir
* Deprem sırasında yapılacak işlerin bir plânı hazırlanmalıdır
Deprem sırasında yapılması gerekenler
* İlk sarsıntı hissedildiğinde paniğe kapılmamalı, sakin olmalıdır Önceden hazırlanan plân doğrultusunda hareket edilmelidir
* Yangın olasılığına karşı elektrik ve gaz vanaları hemen kapatılmalıdır
* Yüksek katlarda bulunuluyorsa balkon, pencere, asansör ve merdivenlerden uzak durulmalı, kesinlikle aşağıya atlanmamalıdır
* Gaz sızıntısı olabileceği olasılığına karşı çakmakmve kibrit yakılmamalıdır Bunun yerine el feneri kullanılmalıdır
* Güvenli bir şekilde evden dışarıya çıkma olanağı varsa hemen çıkılmalı, evden dışarıya çıkmak mümkün değilse evdeki beyaz eşya türünden büyük eşyaların yanına yan yatılarak uzanılmalıdır
* Deprem sırasında araç içinde bulunuluyorsa araç bina, ağaç, elektrik direkleri gibi yerlerden uzak açık bir alana çekilmeli ve beklenmelidir
Deprem sonrasında yapılması gerekenler
* Paniğe kapılmamalı ve sakin olmalıdır
* Artçı depremlere karşı hazırlıklı olunmalı, binalara girilmemelidir
* İtfaiye ve ambulans gibi acîl yardım araçlarının geçişini kolaylaştıracak şekilde yoldaki araçlar çekilmelidir
* Telefon şebekesinin bloke olmaması için yalnızca acîl durumlar için telefon kullanılmalıdır
* Çevredeki enkazlardaki kurtarma ve ilk yardım çalışmalarına vatandaşlar bilinçli bir şekilde katılmalıdır
* Radyo ve benzeri çalışabilir durumdaki araçlardan yetkililerin açıklamaları dinlenmelidir
* Binadan dışarı çıkarken düşebilecek cisimlere karşı dikkatli olunmalıdır
* Vücutta yaralanma yoksa olası yaralanmalara karşı pantolon, ceket, eldiven ve ayakkabı gibi sağlam giysiler giyilmelidir
* Depremden sonra binanın uğradığı hasar, ilgili uzmanlar tarafından tespit edilmelidir Gerektiğinde yapılacak desteklerle bina sağlamlaştırılmalıdır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com