![]() |
Depremden Korunma Yolları Kısaca |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Depremden Korunma Yolları KısacaDeprem Sırasında Ve Depremden Sonra Yapmamız Gerekenler depremden korunma yolları nelerdir depremden korunma yöntemleri ![]() ![]() Deprem öncesinden alınması gereken önlemler * Binalar deprem yönetmeliğindeki esaslara uygun bir şekilde inşaa edilmelidir ![]() * Deprem bölgelerindeki elektrik ve doğal gaz sistemlerinde erken uyarı sistemi kullanılmalıdır ![]() * Deniz kenarlarındaki yerleşmelerde yaşayanlar , depremde denizden gelebilecek büyük dalgalara karşı uyarılmalıdır ![]() * Sanayi tesisleri, barajlar, yollar, tünellerin depreme karşı dayanıklı olarak inşaası sağlanmalıdır ![]() * Yerleşmeler zeminin gevşek olduğu ova, bataklık gibi yerlere kurulmamalıdır ![]() * Deprem konusunda çalışan resmi ve özel kuruluşlarla işbirliği yapılmalıdır ![]() * Depremde çıkabilecek yangınlara karşı binalarda yangın merdiveni olmalıdır ![]() * Binalarda deprem sırasında düşme olasılığı olan tüm eşyalar (kitaplık, beyaz eşya, dolap vb ![]() ![]() * İlk yardım konusunda eğitim alınmalıdır ![]() * Acîl durum çantası hazırlanmalıdır ![]() * Yataklar cam kenarlarından, asılı cisimlerden ve eşyalardan uzakta bir yere alınmalıdır ![]() * Binanın her odasında sığınılabilecek güvenli bir yer seçilmelidir ![]() * Deprem sırasında yapılacak işlerin bir plânı hazırlanmalıdır ![]() Deprem sırasında yapılması gerekenler * İlk sarsıntı hissedildiğinde paniğe kapılmamalı, sakin olmalıdır ![]() ![]() * Yangın olasılığına karşı elektrik ve gaz vanaları hemen kapatılmalıdır ![]() * Yüksek katlarda bulunuluyorsa balkon, pencere, asansör ve merdivenlerden uzak durulmalı, kesinlikle aşağıya atlanmamalıdır ![]() * Gaz sızıntısı olabileceği olasılığına karşı çakmakmve kibrit yakılmamalıdır ![]() ![]() * Güvenli bir şekilde evden dışarıya çıkma olanağı varsa hemen çıkılmalı, evden dışarıya çıkmak mümkün değilse evdeki beyaz eşya türünden büyük eşyaların yanına yan yatılarak uzanılmalıdır ![]() * Deprem sırasında araç içinde bulunuluyorsa araç bina, ağaç, elektrik direkleri gibi yerlerden uzak açık bir alana çekilmeli ve beklenmelidir ![]() Deprem sonrasında yapılması gerekenler * Paniğe kapılmamalı ve sakin olmalıdır ![]() * Artçı depremlere karşı hazırlıklı olunmalı, binalara girilmemelidir ![]() * İtfaiye ve ambulans gibi acîl yardım araçlarının geçişini kolaylaştıracak şekilde yoldaki araçlar çekilmelidir ![]() * Telefon şebekesinin bloke olmaması için yalnızca acîl durumlar için telefon kullanılmalıdır ![]() * Çevredeki enkazlardaki kurtarma ve ilk yardım çalışmalarına vatandaşlar bilinçli bir şekilde katılmalıdır ![]() * Radyo ve benzeri çalışabilir durumdaki araçlardan yetkililerin açıklamaları dinlenmelidir ![]() * Binadan dışarı çıkarken düşebilecek cisimlere karşı dikkatli olunmalıdır ![]() * Vücutta yaralanma yoksa olası yaralanmalara karşı pantolon, ceket, eldiven ve ayakkabı gibi sağlam giysiler giyilmelidir ![]() * Depremden sonra binanın uğradığı hasar, ilgili uzmanlar tarafından tespit edilmelidir ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|