![]() |
Ateizm |
![]() |
![]() |
#1 |
[KAPLAN]
|
![]() Ateizm![]() ATEİZM Hiçbir ilâh kabul etmeyen, Tanrıtanımaz felsefi doktrinlerin ortak adı ![]() Sistemleştirilmiş bir ekol oluşturulmaksızın filozoflardan bir bölümünce benimsenmiş olan bu anlayış, doğrudan doğruya tanrının varlığını inkâr üzerine kuruludur ![]() ![]() Hemen hemen tüm felsefe ekolleri ve öğretileri gibi ateizm'in kökleri de Eski Yunan'a uzanır ![]() ![]() ![]() ![]() Rönesans'tan sonra Batı'da varlığını hissettiren din-dışı eğilimler ve özellikle de evrenin, doğanın ve insanın, insan toplumunun dinden bütünüyle soyutlanarak yorumlanması sonucu ortaya çıkan görüşler, ateist tutumlara büyük katkılarda bulunmuş, onlara bolca kullanabilecekleri veriler sağlamıştır ![]() Nitekim, dinden ve törelerden bağımsız bir siyasetin oluşturulması savını öne süren Makyavel, ateizm'i bu alana sokarken; birer ateist olmadıkları hâlde Dekart, David Hume ve Kant gibi kimselerin akılı dinden bağımsız kılma çabaları ve bu doğrultuda öne sürdükleri düşünceler çağdaş ateizm'e tutanaklar hazırlamış oldu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Darwin, geliştirdiği kuramla Yaratıcı-Tanrı kavramını dışlarken; Freud, Tanrı inancının çaresızlık içindeki insanın çocukluk durumuna dönerek koruyucu bir babaya sığınma ihtiyacından doğduğunu öne sürerek, psikolojik çerçevedeki inkârı gündeme getirmek yoluyla ateizm'e bir başka boyut kazandırmıştır ![]() Yüzyılımızdaysa, ateizm'i Jean Paul Şartre, Albert Camus gibi varoluşçular temsil ettiler ![]() ![]() Agnostizm (bilinmezcilik) ve Pozitivizm (olguculuk) gibi ateizm'i andıran görüşler, açıkça "tanrı yoktur" demeyip de "bilinemez" "tartışılması bilimsel değildir" türünden ifadeler kullandıklarından konumuzun dışında kalmaktadır ![]() Islâm literatüründe, dehriyye* diye adlandırılan ateizm, kronolojik bakımdan iki ayrı safha halinde irdelenebilir ![]() ![]() ![]() ![]() Kur'an-ı Kerîm'de: "Dediler ki: o (hayat dedikleri) şey, dünya hayatımızdan başkası değildir; ölürüz, diriliriz, Ve bizi ancak dehr (zaman) helâk etmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() Felsefî anlamdaki Islâm sonrası dehrilik ise, muhtemelen, Sâsânîler döneminde yaygın bir inanç olarak gözlenen "herşeyi değiştiren ve herşeyden kuvvetli olan, tüm olayları oluşturan ve yönlendiren büyük güç, ilâhî zat olan Hürmüz değil, yalnızca sınırsız zamandır" temel inancı üzerine oturtulmuş bulunan zurvanig'in karşılığı ve uzantısıdır ![]() ![]() Öte yandan, kısmî inkâr diyebileceğimiz bir tutum içinde bulunan maddiyun, tabiiyun (maddecilik, tabiatçılık) gibi düşüncelerle dehriliği karıştırmamak gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Cevap : Ateizm |
![]() |
![]() |
#2 |
mate
|
![]() Cevap : Ateizm"Ben ateistim" cümlesi zaman zaman benim de duyduğum, cahilce ve bilsizce kurulduğuna inandığım bir cümledir ![]() Bu cümleyi kuran kişileri düşündüğümde genelde 2 sabit kısım gözüme çarpıyor ![]() ![]() ![]() "Ben ateistim" demek "ben cahilim" in daha açık bir ifadesidir bence ![]() ![]() ![]() İlk emirdir "Oku" Okuyalım ki bu kötü zamanda pek çok riyakarlıkla dolaşırken bir de cehalet kirliliği yüklenmesin üzerimize ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
bbk
![]() |
![]() Cevap : Ateizmçok irdeleyici bi yorum mate tebrik ediyorum:) yazdıklarına biraz ek yapmak istiyorum izninle:) ataistlik aslında kişinin bi boşlukta olduğu dönemlerde baş gösteriyor ![]() ![]() üzülürek söylüyorumki bir zamanlar bende bu düşünceyi savunurdum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
meLankoLik_asaLet
|
![]() Cevap : Ateizminşallah bbk paylaşım için tşkler KAPLAN ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Tehlikeli
|
![]() Cevap : AteizmYüce Allah'ı açık bir biçimde yok sayma sözkonusudur ![]() ![]() ![]() __________________ Ancak böyle bir dini satanistler kabul eder bu dine inanan insanlar sadece acırım ben kaplan güzel bir konuyu paylaştığın için sağol |
![]() |
![]() |
|