07-28-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Tatlılar-Hurma Tatlısı
Tatlılar-Hurma Tatlısı
HURMA TATLISI

Birkaç yıl önce tatil için kaldığımız bir otelde şekil olarak hurmaya benzeyen, ortasında da hurmanın çekirdeğini temsilen antep fıstığı olan bir tatlı yemiştim Çok beğenmiş fakat tarifini alamamıştım Etkinlik konusu bayram tatlıları olunca bende ne zamandır aklımda olan o tatlıyı doğaçlama bir tarifle denedim İlk yapışımda yağda kızartarak ikincisinde ise fırında kızartarak pişirdim Yağda kızartılmış versiyonu orjinale daha yakındı Ama fırında yapılanda kalburabastıya benzeyen hoş bir tatlı oldu
Malzemeler
50 gr eritilmiş tereyağ veya margarin
2 yemek kaşığı yoğurt
1 yumurta
yarım paket kabartma tozu
aldığı kadar un (yaklaşık 1,5 su bardağı)
bütün,tuzsuz antepfıstığı (çok az)
Şerbeti için;
2 su bardağı su
2 su bardağı şeker
1 yemek kaşığı limon suyu
Yapılışı
Şerbet için şekeri ve suyu kaynatın Birkaç dakika kaynadıktan sonra limon suyunu ekleyin ve 1-2 dakika daha kaynatıp soğumaya bırakın
Hamuru için un hariç diğer malzemeleri karıştırın Azar azar un ekleyerek ele yapışmayacak, yumuşak bir hamur tutun Hamurdan fındıktan biraz büyük parçalar alıp, içine bir tane bütün antepfıstığı koyup, kapatın Fırın tepsisine dizip, 180 derecede kızarana kadar pişirin Üzerine soğuk şerbet döküp, bir tepsiyle üzerini örterek şerbeti çekene kadar dinlendirin

Kızartarak yapmak için;
Tavaya bol sıvıyağ koyup, kısık ateşte yağı ılıtın Tatlıları aynı şekilde hazırlayıp, ılık yağa atın (Kızartarak yapılacaksa hamurun içinde tereyağ yerine margarin kullanmak daha iyi olacak sanırım, çünkü kızartırken tereyağ çok köpürüyor) Kısık ateşte iyice kızartın (ateş harlı olursa çok çabuk yanıyor) Çıkarıp soğuk şerbete atın 10 dakika şerbeti çektikten sonra çıkarın
İkinci kısmı kızartmak için ocağı söndürüp yağın ılınmasını bekleyin ve tekrar aynı işlemleri tekrarlayın
mutfakguncesi@gmail com
|
|
|