![]() |
Ramazanda Sağlıklı Oruç Tutmak – Sağlıklı Oruç Nasıl Tutarız – Ramazan Menüsü – Ramazanda Neden Kilo Alırız |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ramazanda Sağlıklı Oruç Tutmak – Sağlıklı Oruç Nasıl Tutarız – Ramazan Menüsü – Ramazanda Neden Kilo AlırızRamazanda Sağlıklı Oruç Tutmak – Sağlıklı Oruç Nasıl Tutarız – Ramazan Menüsü – Ramazanda Neden Kilo Alırız Ramazanda Sağlıklı Oruç Tutmak – Sağlıklı Oruç Nasıl Tutarız – Ramazan Menüsü – Ramazanda Neden Kilo Alırız Yaklaşık 15 saati bulan oruç süresi, beslenme alışkanlığı da değiştirecek ![]() Bu yıl Ramazan sıcak ve uzun günlerin en yoğun yaşandığı ağustos ayına rastladı ![]() ![]() NEDEN KİLO ALINIYOR? Uzmanlar, Ramazanda beslenme şeklinin her zamankinden büyük farklılık göstermemesi gerektiğinin altını çiziyor ![]() ![]() ![]() ![]() MUTLAKA SAHURA KALKIN Sahura kalkmanın önemine değinen İrkin, “Ramazan ayında en çok yapılan hataların başında sahura kalkmamak geliyor ![]() ![]() ESMER EKMEK KAN ŞEKERİNİ DENGELER Sahurda ekmeğin tüketilmesinin faydalı olduğunu belirten İrkin, “Esmer ekmek, kan şekerini dengede tutup, tok kalmaya yardımcı olur” diye konuştu ![]() CEVİZDEN VAZGEÇMEYİN Ekmek yerine sahurda 4-5 yemek kaşığı yulaf ezmesinin de tercih edilebileceğini dile getiren İrkin, 2 tane cevizin de sahurda yenilmesinin çok sağlıklı olduğunu anlattı ![]() SAHURDA SÜT İÇİN ABD’li bilim adamları, insan bünyesinin açlığa olan ihtiyacını azaltan besinler arasında ilk sırada sütü gösteriyor ![]() ![]() ![]() ACIKMAYI GECİKTİREN BESİNLER İrkin, “Protein içeriği fazla olan ve midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktiren yumurta, süt, yoğurt, peynir gibi gıdaları ihmal etmeyin” şeklinde konuştu ![]() SALATALIK KABIZLIĞA BİREBİR Sahurda domates, salatalık tüketmek kabızlığı önlemede etkili olacağını kaydeden İrkin, “Meyve ve taze sebzeyi masanızdan eksik etmeyin” dedi ![]() BOL BOL SU TÜKETİN Yaz aylarında oldukça önemli olan sıvı tüketimi ramazan ayında daha da önem kazanıyor ![]() ![]() ![]() ![]() Sahurda çiğ sebze tüketin Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü Uzman Diyetisyeni Hülya Kamarlı, Ramazan boyunca iftarda hafif, sahur ile ara öğünlerde de süt ürünleri ve çiğ sebze yenilmesini tavsiye etti ![]() Ramazan’da iftar yaptıktan sonra sahura kadar azar azar ve sık sık beslenilmesi gerektiğini öneren Kamarlı, bu süre içinde 1,5-2 saatlik aralıklarla 2 ara ile öğün yapılmasını önerdi ![]() ![]() Bu şekilde ileriki saatlerde görülebilecek mide rahatsızlıklarının önlenebileceğini belirten Kamarlı, “Ara öğünlerde ise meyve, çiğ sebze ya da az miktarlarda ceviz, fındık, badem tercih edilebilir” dedi ![]() POSALI YİYECEK TOK TUTAR Protein içeriği yüksek olan ve bol posalı besinlerin acıkmayı geciktirdiğini vurgulayan Kamarlı, “Sahurda süt, yumurta, peynir ile domates, salatalık, biber gibi çiğ sebzeler ve tam buğday unundan yapılmış ekmekten oluşan kahvaltı şeklinde bir öğün yapılmalı ![]() ![]() ![]() ![]() TURŞU VE ŞARKÜTERİDEN UZAK DURUN Sahurda susuzluk hissini arttıracak besinlerden de uzak durulması gerektiğini ifade eden Kamarlı; turşular, salamura, tütsülenmiş, kızartılmış, sosis, salam, sucuk, pastırma gibi besinlerin tüketilmemesini önerdi ![]() İftarda çok hızlı yemek yenildiğini, bunun da uzun açlık döneminden sonra hazımsızlık gibi sindirim sorunlarına neden olduğuna dikkat çeken Kamarlı, yavaş yemenin ve besinleri iyi çiğnemenin sindirim sorunlarını en aza indireceğini belirtti ![]() “Hamur işleri, kızartmalar, çok yağlı yemekler tüketilmemeli ![]() ![]() ![]() ![]() Uzman diyetisyen Kamarlı, iftarda tatlı tüketmek isteyenlerin aşırı şerbetli ve yağlı tatlılar yerine sütlü, meyve tatlılarını ya da dondurmayı tercih etmesinin daha sağlıklı olacağını söyledi ![]() TUZDAN UZAK DURUN İrkin, susama hissinden kurtulabilmek için yağlı ve tuzlu yiyeceklerden uzak durulması gerektiğini belirtti ![]() ÖRNEK MÖNÜ VKV Amerikan Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölüm Sorumlusu Diyetisyen Ayşe Korkmaz, Ramazan ayı için örnek bir menü sundu ![]() ![]() Korkmaz iftarda ise 1-2 adet zeytin ya da hurma veya peynir, 1 kase çorba, 1 porsiyon et yemeği ya da etli sebze yemeği, salata (az yağlı), 2-3 dilim ekmek ya da pilav veya makarna veya 1 dilim börek, ara öğün olarak 2 adet meyve ve 1 su bardağı süt ya da yoğurt veya 1 kase meyve kompostosu ve gece yatarken süt içmeyi önerdi ![]() Bu beslenme planının, oruç tutabilen ve beslenmeyi etkileyebilecek herhangi bir sağlık sorunu olmayan yetişkinler için uygun olduğunu belirten Korkmaz, haftada 2-3 kez ara öğün yerine sütlü tatlı (bazen güllaç) yenilebileceğini kaydetti ![]() Münevver ÇAKIRTAŞ |
![]() |
![]() |
|