![]() |
Tarihte Bilinen İlk Kadın Şair! |
![]() |
![]() |
#1 |
suskun
|
Tarihte Bilinen İlk Kadın Şair!Tarihteki hemen hemen her şeyin ilki Sumer’de olduğu gibi , kadın şairi de Sumer topraklarında buluyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ben Agade’nin kralı büyük kral Sargon! Annem yüksek bir rahibe idi, babamı bilmiyorum ![]() Yüksek rahibe annem beni gizlice doğurdu ![]() Beni bir kamış sepete koydu, onu ziftle kapladı ![]() Beni nehre bıraktı, dışarı çıkamayacaktım ![]() Nehir beni sürükleyerek su çekici Akki’ye götürdü ![]() Akki beni sudan çıkardı, kendi oğlu gibi büyüttü beni ![]() Görüldüğü gibi, Sargon’un annesi rahibe olduğundan onu gizlice doğurup, Musa gibi sepet içinde suya bırakmış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İnanna Agade’yi, kendi evini altınla doldurdu ![]() Parlak evini , kendi evini gümüşle doldurdu ![]() Onun anbarlarını nasıl da bronz ve lacivert taşla doldurdu! O, yaşlı kadınlara danışılma hediyesi verdi ![]() O, yaşlı erkeklere danışılma hediyesi verdi ![]() Genç kızlara dans eğlencesi verdi ![]() Delikanlılara silah kullanmayı verdi ![]() Koçüklere kalp sevinci verdi ![]() Onların dadıları tanbur çaldı ![]() Şehrin içinde arp sesleri yükseliyordu ![]() Şehrin dışında flüt ve davul sesleri yankıyordu ![]() Gemiler görkemli görünüyordu ![]() Bütün ülke güvenlik içinde idi ![]() Halkın gördüğü hep güzelliklerdi ![]() Sargon kızı Enheduanna’yı tanrıça İnanna’nın babası Ay tanrısı Nanna’nın Ur şehrindeki görkemli Ekişnugal adlı mabedine baş rahibe yapmıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Biz burada l53 satırlık bir şiirden bölümler vereceğiz ![]() ![]() ![]() ![]() 1-Aşk ve savaş tanrıçası İnanna me’ lerin hanımı olarak öğülüyor 2-Başkaldıran bir dağın yola getirilişi anlatılıyor(orada yaşayan insanları İnanna yola getirmiş) ![]() 3- Uruk şehrinde Lugalanne adlı biri kral Sargon’a baş kaldırıyor 4-Enheduanna Uruk’dan sürülüyor ![]() 5-Uruk şahri lanetleniyor ![]() 6-Enheduanna , fena durumundan kurtarması için, tanrıça İnanna’ya yakarıyor ![]() Tanrıça İnanna me’ lerin hanımı olarak öğülüyor Bütün me’lerin kraliçesi, görkemli ışık, Parıldayan giyisi içinde görkemli kadın, Gök ve yerin sevgilisi, An’ın (gök tanrısı) fahişesi, mücevherle donanan, Yüksek rahibeliğe uygun olan, Tiara giyisi içinde çekici olan, Elinde 7 me tutan, Bütün me’lerin koruyucu kraliçem! Sen dağlardan tufan getirensin! Sen İşkur (fırtına tanrısı) gibi gürlersin Göğün ve yerin İnannası, sen biriciksin! Ülkeye ataş, alev gibi yağmur olan An’ın kutsal emri ile tanrısal sözleri söyleyen, Yabancı ülkeleri yıkan Fırtınaya kanat takan Enlil’in sevgilisi Sen ülkede uçarsın! Şahlanmış Sin’in (Ay tanrısının diğer adı)kızı Sen An’dan da yücesin Başkaldıran bir dağın yola getirilmesi Saygı göstermeye dağda Bitkileri lanetledin, Onun yüce kepısını küle çevirdin! Onun nehirlerinden kan akıttırdın Onun ordusu sana gönüllü tutsak oldu Dağılan güçleri isteyerek sana geldi ![]() Onun güçlü adamları isteyerek önünden geçit yaptılar Kentin eğlence yerleri kargaşalıkla doldu ![]() Onun delikanlıları tutsak olarak sana getirildi Başkaldıran Uruk şehri ve İnanna “bu ülke senindir” demeyen şehir! “seni meydana getiren babanındır” demeyen şehir! Senin söylediğin kutsal emri ,senin yolundan döndürdü, Onun dölyatağından uzaklaştın! Onun kadını kocasına sevgisini söyleyemedi ![]() Gece onlar çiftleşemedi Kadın kalbinin kutsallığını kocasına açamadı ![]() Şahlanmış inek, Sin’in büyük kızı, Kraliçe! Sana saygı gösteren An’dan da büyüksün! Kraliçelerin büyük kraliçesi Kutsal dölyatağından çıkar çıkmaz doğuran annenden de büyüksün! Bilgili, akıllı, bütün ülkelerin kraliçesi Yaşayan canlıları ve insanları çoğaltan senin için Bu kutsal şarkıyı söylüydrum Enheduanna’nın Uruk’dan sürülmesi Kutsal giparu’dan önüne geldim ![]() Ben yüksek rahibe, ben Heduanna, Tören sepetimi taşıyarak bir neşeli şarkı söyledim Fakat senin meydana getirdiğin o yerde oturamıyorum artık Günün ışıkları yaklaşıyor Benim üzerimdeki ışık yok oluyor Gölge ışığa yaklaşıyor Ve kum fırtınası gibi onu kaplayacak ![]() Benim tatlı sesim bozuldu, Bana zevk veren herşey toza döndü ![]() Ey Sin!göğün kralı! Bana ne yaptı bu Lugalanne? An’a söyle,İnanna beni kurtarsın! O, Lugalanne’nin erkekliğini alsın! Dağlar ve tufan onun elinde, o beni ve şehri titretti ![]() Ona söyle! kalbi benim için sakinleşsin! Ben Enheduanna ona bir dua yapayım Gözyaşlarımı tatlı bir içki gibi İnanna için akıtayım Ona bir selam, diyeyim ![]() Uruk şehrinin lanetlenmesi Lugalanne An’ın bütün törenlerini değiştirdi An’dan Eanna’yı(An’ın mabedini)aldı Güzelliği bozulamayan, sonsuz çekici evi Lugalanne harabeye çevirdi ![]() Yüce An’dan korkmadı Uruk! Nanna’ya karşı başkaldıran! An onu terk etsin! Şehir An tarafından parçalansın! Enlil tarafından lanetlensin! Ağlayan çocuğu annesi susturamasın! Ey hanımım! Ağıt gemisi düşman toprağına yanaştı Orada kutsal şarkımı söylerken öleceğim Çok kabaca bana saldırıldı, Vaktiyle zafere erişen ben, mabetten atıldım Bir kırlangıç gibi pençereden uçurdu beni ![]() Yaşamım yitirildi O beni dağlara sürdü ![]() Yüksek rahibelik tacımı başımdan çıkarttı ![]() Tanrıça İnanna’ya yakarış Çok değrli hanımım, An’ın sevdiği, Senin kutsal kalbin yücedir, Benim için o sakinleşsin! Uşumgalanna’nın (tanrıçanın kocası Dumuzi) sevgili gelini Sen göğün temelinden tepesine kadar kıdemli bir kraliçesin Büyük tanrılar, Anuna’lardan nasıl büyüksün sen! Ey İnanna! Sen gök gibi yücesin, bilinsin! Sen yer gibi genişsin, bilinsin! Sen ülkede kükreyensin, bilinsin! Sen başları vuransın, bilinsin! Cesetleri bir köpek gibi silip süpürürsün, bilinsin Sen birçok zaferleri kazanansın , bilinsin Benim sözüm henüz bitmedi ![]() Bana düşmanca bir yargı geliyor Benim ellerim kavuşamıyor ![]() Tören yastığında, Ningal tarafından söyleneni O adama açıklayamam Ben Nahha’nın parlak ve yüksek rahibesiyim An tarafından sevilen kraliçem, Kalbin bana acısın! İşte bunlar enaz 4500 yıl önce prensses ![]() ![]()
![]() |
Cevap : Tarihte Bilinen İlk Kadın Şair! |
![]() |
![]() |
#2 |
gülgüzeli
![]() |
![]() Cevap : Tarihte Bilinen İlk Kadın Şair!güzel paylaşım için teşekkürler suskun ![]() ![]()
|