|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
bilinemeyen, kesin, kestiğini, kişilerin, müslüman, olmadığı, olup, uygundur, yemek |
![]() |
Müslüman Olup Olmadığı Kesin Bilinemeyen Kişilerin Kestiğini Yemek Ne Kadar Uygundur? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Müslüman Olup Olmadığı Kesin Bilinemeyen Kişilerin Kestiğini Yemek Ne Kadar Uygundur?Müslüman olup olmadığı kesin bilinemeyen kişilerin kestiğini yemek ne kadar uygundur? Hocam, Öncelikle size ulaşabildiğim için Rabbime şükürler olsun ![]() ![]() ![]() ![]() Hanımım kesinlikle et yemiyor ve bunun haram olduğunu söylüyor ve buna inanıyor ![]() ![]() ![]() Ve takıldığımız konu hep aynı yer oldu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bilmiyorum hocam ben İslam'ı bu şekilde öğrendim belki hatalıyımdır ama bana diğeri çok, nasıl desem acımasız geliyor ![]() Bunlar cahil diyelim ve bu şekilde görelim, diyorum; Yunus suresindeki ayeti işte onlar zalimlerdir ama insanlar bilmiyor ayetini söylüyor ![]() ![]() Sonra bu konuyu şöyle kapatmıştık o zaman; Bak dedim ben senin düşüncene yanlış demiyorum seni takvalı da buluyorum ve sana hiç bir şeyi zorlamıyorum da yemen için ![]() ![]() Ama ben senin gibi düşünmüyorum bu şekilde düşünüyorum ve bu şekilde amel ediyorum ![]() ![]() Kim doğru kim yanlış onun tartışmasını yapmıyorum sen o şekilde amel et ben de bu şekilde ![]() ![]() Sonra şimdi geldik bu zamana ara ara bu konular konuşuyorduk ama ne zaman konuşsak hep aynı yerde yorumdan dolay takılıyorduk ![]() Sonra eşim kendi kendine düşündüğünde bana göre bunlar vesvese eşime göre vicdanı şunları söylüyormuş: 1-) Sen bildiğinle amel etmiyorsun ![]() ![]() 2-) Allah'a bunu hesabını nasıl vereceksin ![]() 3-) Eşin böyle yapmakla şirk koşuyor ![]() 4-) İslam için senin ayrılman gerekli ![]() 5-) Sen yemiyorsun ve senin sebeplerin var o kocan olduğundan dolayı mı ona cevaz veriyorsun gibi yüzlerce şeyler hocam ![]() ![]() 6-) Eşinin delilleri var o şekilde hesap verecek ya sen kendi delillerine aykırı yaşıyorsun sen nasıl hesap vereceksin ![]() Seni seviyorum ama seninle kalmam benim için bir imtihan, kalırsam günahkar olurum vs ![]() Hocam ben mi yanlış yapıyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eşimin bana sunduğu delillere gelince; Malum ayetler ama ayetin birindeki ifadeyi yani "sizin kestikleriniz müstesna" ifadesini yani bizden müslüman olanlar diye yorumluyor ![]() ![]() Sonra Peygamberimizin bu konu ile ilgili bir hadisi var ![]() ![]() ![]() ![]() Başka bir hadis de de yine aynı şekilde olan Mecusilerin olduğu yerde araştırıp yememizi tavsiye ediyor ![]() ![]() Ve buna benzer hadis ve ayetler ![]() Aslında hocam hadis ve ayetlerde sorunumuz yok bende aynılarını kabul ediyorum ama nedense o farklı ben farklı şekilde yorumluyoruz ![]() ![]() ![]() İşte bundan dolayı sizinle de bu konuda konuşmak istiyorum, eşimle beraber ![]() ![]() Ve şundan dolay kalbim inanın çok rahat, hayırla başladığına inandığım evliliğime ben elimden gelen her şeyi yaptım ve yapıyorum da ![]() Sizden de gösterdiğiniz cana yakınlık ve sıcaklık için teşekkür ediyorum ![]() Allah razı olsun ![]() Cevap: Bu soruyu da olduğu gibi -imlasına bile fazla müdahale etmeden- naklettim ![]() ![]() Soruya göre meselenin düğüm noktasını, bugün Türkiye'de yaşayan ve dini sorulduğu zaman "müslümanım" diye cevap veren, az veya çok islâmî pratiği (ameli) de olan kimselerin bazı hatalı söz ve davranışlarından dolayı şirke düşüp düşmedikleri oluşturmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dinsizler ile putperestlerin veya bâtıl (Ehl-i Kitab'ın dinleri gibi, şimdi bozulmuş bile olsa asıl Allah'tan gelmiş olan dinlerden başka) bir dine inananların kestikleri hayvanları müslümanlar yemezler; burası doğrudur ![]() ![]() Ehl-i kitabın Allah ve peygamber inancı müslümanlarınkinden farklıdır; Allah'ın sıfatları ile ilgili yanlış, batıl inançları vardır, ancak kurban veya etlik keserken -sıfatlar hakkında yanlış inanç ve bilgi sahibi de olsalar- Allah'ın adını zikrederler, putperest olmadıkları için Allah'tan başka bir tanrının (putun) adını anmazlar; kestiklerinin yenmesi için işte bu yeterli görülmüştür (Azîmâbâdî, Ebû Dâvûd şerhi, V, 12) ![]() İnandıkları başka bir tanrının veya putun adını anmamak şartıyla, ya henüz alışmadıkları veya unuttukları için Allah'ın adını anmayı unutanlara, ihmal edenlere (böyle yapmış olmaları ihtimali bulunanlara) gelince bunların kestiklerini yerken "yiyenlerin besmele çekmeleri" istenmiştir (Ebû Dâvûd, Udhiyye, 18 vd ![]() Bu genç hanımın yanıldığı nokta ise kesin olarak mümin olduğunu bilmediği kimseleri "şirke düşmüş, bir Allah'a kulluk ve ibadet ilkesinden ayrılmış" olarak kabul etmesidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şu halde Türkiye'de yaşayan ve müslüman olduğu bilinen, müslümanım diyen, küfre ve şirke düştüğü kesin olarak bilinmeyen her insan mümin, müslüman, tevhid ehli olarak kabul etmek durumundayız; aksi halde müminlere karşı kötü zan beslemiş, günaha girmiş oluruz ![]() Müslüman olamayan kadınların yanında tesettürün nasıl olacağı konusuna gelince: Nur sûresinin 31 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Genç kızımızın bir yanlışı da farklı yorum, ictihad ve mezheplere göre hareket eden müminler arasındaki ilişki ile ilgilidir ![]() ![]() ![]() Mektubun ifadesi, genç kızımızın, ileri derecede vehim ve vesvese hastalığına tutulmuş olması ihtimalini de akla getiriyor ![]() ![]() Hayrettin Karaman |
![]() |
![]() |
|