![]() |
Yetimi Himaye Etmek |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yetimi Himaye EtmekYetimi Himaye Etmek ![]() 265 ![]() "Kendi yetimini veya başkasına ait bir yetimi himaye eden kimseyle ben, cennette şöyle yanyana bulunacağız ![]() Hadisin ravisi Malik İbni Enes, -Peygamber aleyhisselam'ın yaptığı gibi- işaret parmağıyla orta parmağını gösterdi ![]() Açıklamalar Erginlik çağına gelmeden önce babasını kaybetmiş çocuğa yetim deriz ![]() ![]() ![]() Yetim bir yavrunun babadan anadan kalma malı bulunabilir ![]() ![]() çalışmakla mümkün olur ![]() ![]() ![]() Bu yavrulara sahip çıkanlar, toplumun bir açığını kapamış, bir yarasını sarmış olurlar ![]() ![]() ![]() "Bir kimse sırf Allah rızası için bir yetimin başını okşarsa, elinin dokunduğu her saç teline karşılık ona sevap vardır" ![]() Her saç teline karşılık bir sevap, ne büyük mükafattır ![]() ![]() ![]() Şu halde yüreğinden kopup gelen derin bir şefkat duygusuyla bir yetimi kucaklayıp bağrına basan, yanaklarına öpücükler konduran, ona yalnızlığını ve yetimliğini unutturmaya çalışan bir kimse, ilahî rahmet sağanağı altında yıkanmış ve günahlarından arınmış olmaktadır ![]() Bir yetim gülüyorsa, başına şefkat eli değdiği içindir ![]() ![]() Şu hadîs-i şerîf de bu gerçeği pekiştirmektedir: "Bir kimse, müslümanların arasında bulunan bir yetimi alarak yedirip içirmek üzere evine götürürse, affedilmeyecek bir suç işlemediği takdirde, Allah Teala onu mutlaka cennete koyar" ![]() "Affedilmeyecek suç" ifadesi hatıra iki büyük günahı getirmektedir: Biri Allah'a şirk koşmak yani Allah'dan başka bir ilahın varlığını kabul etmek, diğeri de kul hakkı yedikten sonra onu helal ettirmemektir ![]() Cennet'e girebilmek, şüphesiz büyük bir saadettir ![]() ![]() ![]() Ne mutlu o bahtiyarlara! ![]() ![]() Hadislerden Öğrendiklerimiz 1 ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() [color="teal"] Müslim, Zühd 42 [color="teal"] Ahmed ibni Hanbel, Müsned, V, 250 [color="teal"] Tirmizî, Birr 14 |
![]() |
![]() |
|