Prof. Dr. Sinsi
|
Sünen-İ Nesai Bağış
Sünen-i Nesai Bağış
31- BAĞIŞ KİTABI (Bölümleri)
KİŞİ SAĞLIĞINDA TÜM ÇOCUKLARINA ÂDİL DAVRANMALIDIR
3612- Numan b Beşir (r a)’den rivâyete göre, babası ona bir köle bağışlamıştı ve Rasûlullah (s a v)’i de bu yaptığı işe şahit tutmak için Onun yanına gelmişti Rasûlullah (s a v): “Tüm çocuklarına aynı şekilde bağışta bulundun mu?” diye sordu Beşir: “Hayır” dedi Rasûlullah (s a v): “Öyleyse onu geri al” buyurdu (Tirmizî, Ahkam: 30; Müslim, Hibât: 3)
3613- Numan b Beşir (r a)’den rivâyete göre, babası onu Rasûlullah (s a v)’e getirdi ve: “Ben bu oğluma bana ait olan bir köle bağışladım” dedi Rasûlullah (s a v)’de: “Her çocuğuna aynı şekilde bağışladın mı?” diye sordu Beşir: “Hayır” dedi Bunun üzerine Rasûlullah (s a v): “Öyleyse o bağışından dön” buyurdu (Tirmizî, Ahkam: 30; Müslim, Hibât: 3)
3614- Numan b Beşir (r a)’den rivâyete göre, babası onu Rasûlullah (s a v)’e getirdi ve: “Ben bu oğluma bana ait olan bir köle bağışladım” dedi Rasûlullah (s a v)’de: “Her çocuğuna aynı şekilde bağışladın mı?” diye sordu Beşir: “Hayır” dedi Bunun üzerine Rasûlullah (s a v): “Öyleyse o bağışından dön” buyurdu (Buhârî, Hibe: 11; Müslim, Hibât: 3)
3615- Numan b Beşir (r a)’den rivâyete göre, babası onu Rasûlullah (s a v)’e getirdi ve: “Ben bu oğluma bana ait olan bir köle bağışladım” dedi Rasûlullah (s a v)’de: “Her çocuğuna aynı şekilde bağışladın mı?” diye sordu Beşir: “Hayır” dedi Bunun üzerine Rasûlullah (s a v): “Öyleyse o bağışından dön” buyurdu (Buhârî, Hibe: 11; Müslim, Hibât: 3)
3616- Numan b Beşir (r a)’den rivâyete göre, babası kendisine bir bağışta bulunmuştu Annesi de oğluma bunu bağışladığına dair Rasûlullah (s a v)’i şahit yap dedi Bunun üzerine Beşir b Sa’d, Rasûlullah (s a v)’e gelerek durumu anlattı Rasûlullah (s a v)’de bu şahitlik işini ve yapılan işi hoş karşılamadı (Buhârî, Hibe: 11; Müslim, Hibât: 3)
3617- Numan b Beşir (r a)’den rivâyete göre, babası ona bir köle bağışlamıştı ve Rasûlullah (s a v)’i de bu yaptığı işe şahit tutmak için Onun yanına gelmişti Rasûlullah (s a v): “Tüm çocuklarına aynı şekilde bağışta bulundun mu?” diye sordu Beşir: “Hayır” dedi Rasûlullah (s a v): “Öyleyse onu geri al” buyurdu (Buhârî, Hibe: 11; Müslim, Hibât: 3)
3618- Hişam b Urve (r a) babasından naklediyor Beşir, Rasûlullah (s a v)’e gelerek şöyle dedi: “Ey Allah’ın Rasûlü! Numan’a bir şeyler bağışladım ne dersin” dedi Rasûlullah (s a v)’de: “Diğer kardeşlerine de aynı şekilde verdin mi?” buyurdu O da: “Hayır” deyince, “Öyleyse o bağışından vazgeç” buyurdu (Buhârî, Hibe: 11; Müslim, Hibât: 3)
3619- Numan (r a)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Babası onu Peygamber (s a v)’e götürdü ve Ey Allah’ın Rasûlü! şahit ol, ben malımdan şunu bunu Numan’a bağışladım demişti Rasûlullah (s a v)’de: “Tüm çocuklarına Numan’a verdiğin gibi verdin mi?” buyurdu (Buhârî, Hibe: 11; Müslim, Hibât: 3)
3620- Numan (r a)’dan rivâyete göre, babası onu Peygamber (s a v)’e getirerek kendisine yaptığı bir bağıştan dolayı şahit olmasını istedi Rasûlullah (s a v)’de: “Tüm çocuklarına aynı şekilde bağışta bulundun mu?” dedi O da: “Hayır” deyince; Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: “Öyleyse ben böyle haksızlık yapılan bir işe şahitlik yapmam Tüm çocuklarına karşı hayır ve iyilikte bulunman seni sevindirmez mi?” buyurdu O da: “Evet” deyince: “O halde neden bu haksızlığı yapıyorsun” dedi (Buhârî, Hibe: 11; Müslim, Hibât: 3)
3621- Numan b Beşir el Ensarî (r a)’den rivâyete göre, Annesi –Revaha’nın kızıdır- babasından Numan’a malından bir miktar bağışlamasını istedi Fakat Numan’ın babası işi ağır aldı ve bir yıl geciktirdi sonra da oğluna bir şeyler bağışladı Fakat karısı Rasûlullah (s a v)’i şahit tutmaz isen buna razı olmam dedi Bunun üzerine Numan’ın babası Rasûlullah (s a v)’e geldi ve Ey Allah'ın Rasûlü! Bu çocuğun annesi yani karım bu çocuğa yaptığım bir bağıştan dolayı beni uğraştırıyor Bunun üzerine Rasûlullah (s a v): “Ey Beşir! Bu çocuğundan başka çocukların var mı?” buyurdu Beşir: “Evet” dedi Rasûlullah (s a v): “Öyleyse aynen bu oğluna verdiğin miktarda onlara da bir şeyler verdin mi?” buyurdu Beşir: “Hayır” deyince, Rasûlullah (s a v): “Öyleyse beni bu işe şahit tutma! Zulüm olan bir işte ben şahitlik yapamam” buyurdular (Buhârî, Hibe: 11; Müslim, Hibât: 3)
3622- Numan (r a)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Annem, babamdan bazı şeyleri bana bağışlamasını istemişti Babam da onları bana bağışlamıştı Fakat annem: “Rasûlullah (s a v)’i şahit tutmadıkça ben buna razı olmam” dedi Numan diyor ki: “Ben bir çocuktum babam elimden tuttu Rasûlullah (s a v)’e getirdi ve Ey Allah’ın Rasûlü! Bu çocuğun annesi -ki Revaha’nın kızıdır- bu çocuğa bağışta bulunmamı istedi ve yaptığım bu bağışta da Seni şahit tutmamı istiyor” dedi Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: “Ey Beşir! Senin bundan başka çocukların var mı?” Beşir: “Evet” dedi “Buna verdiğin gibi onlara da verdin mi?” buyurdu: Beşir: “Hayır” dedi Rasûlullah (s a v): “Öyleyse Beni şahit tutma! Ben adîl olmayan, haksızlık olan bir işte şahitlik yapamam” buyurdu (Buhârî, Hibe: 11; Müslim, Hibât: 3)
3623- Amir (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Bana haber verildiğine göre, Beşir b Sa’d Rasûlullah (s a v)’e gelerek şöyle dedi: “Ey Allah’ın Rasûlü! Karım Amre binti Revaha, oğlu Numan’a bir bağışta bulunmamı istedi ve Seni de bu işte şahit yapmamı istedi” dedi Peygamber (s a v) ona dedi ki: “Senin bundan başka çocukların var mı?” Beşir: “Evet” dedi Rasûlullah (s a v)’de: “Buna verdiğin şeylerin aynısını onlara da verdin mi?” buyurdu Beşir: “Hayır” deyince, Rasûlullah (s a v): “Öyleyse Beni zulüm ve haksızlık olan bir işte şahit tutma” buyurdu (Müslim, Hibât: 4; Buhârî, Hibe: 11)
3624- Abdullah b Utbe b Mes’ud (r a)’dan rivâyete göre, bir adam Rasûlullah (s a v)’e gelerek: “Ben oğluma bir şey bağışladım Sen şahit ol” dedi Rasûlullah (s a v): “Ondan başka oğlun var mı?” buyurdu Adam: “Evet” deyince, Rasûlullah (s a v): “Onlarada buna verdiğinden verdin mi?” buyurdu: Adam: “Hayır” deyince, Rasûlullah (s a v): “Zülüm ve haksızlık olan bir işe şahit olacağım ha!” buyurdu (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir )
3625- Müslim b Subeyh (r a)’ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Numan b Beşir’den işittim şöyle diyordu: “Babam bana verdiği bir şeyde Rasûlullah (s a v)’i şahit tutmak için beni Onun yanına götürmüştü Rasûlullah (s a v) “Ondan başka çocuğun var mı?” buyurdu Babam: “Evet var” dedi Rasûlullah (s a v) ellerini bir araya getirerek: “Onların arasında adil olmalı değil miydin?” buyurdu (Buhârî, Hibe: 11; Müslim, Hibât: 4)
3626- Müslim b Subeyh (r a)’ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Numan’dan işittim şöyle diyordu: “Babam bana yaptığı bir bağışta Rasûlullah (s a v)’i şahit tutmak için beni Rasûlullah (s a v)’e götürmüştü Rasûlullah (s a v)’de: “Senin bundan başka çocukların var mı?” buyurdu Babam: “Evet” deyince “Aralarında adil davran” buyurdu (Buhârî, Hibe: 11; Müslim, Hibât: 4)
3627- Hacib b Mufaddal b Mühelleb (r a) babasından naklederek şöyle diyor: Numan b Beşir konuşurken şöyle işittim Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: “Çocukların arasında adaletle muamele edin! Çocuklarınız arasında adaletle muamele edin ” (Buhârî, Hibe: 11; Müslim, Hibât: 4)
|