![]() |
Hudud Hakkında Hadisler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hudud Hakkında HadislerHudud Hakkında Hadisler İRTİDAD VE YOL KESME HADDİ 1557 - Zeyd İbnu Eslem (radıyallahu anh) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Dinini değiştirenin boynunu vurun ![]() İmam Mâlik, bu hadisi Muvaffa'da Akdiye 15, (2, 736)kaydeder ve hadis hakkında şu açıklamayı sunar: "Bu hadisin mânası şudur: "Her kim İslâm'dan çıkarak zındıklık ve benzeri bir dine girecek olursa, kendisine galebe çalındığı takdirde öldürülür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İmam Mâlik devamla der ki: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)'ın:"Dinini terkedeni öldürün" hadisinin mânası: "Kim İslâm'dan çıkıp bir başka dine geçerse" demektir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1558 - İbnu Abbâs (radıyallahu anhümâ) anlatıyor: "Âbdullah İbnu Sa'd İbni Ebi s-Sarh Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ebu Dâvud, Hudud 1, (4358); Nesâî, Tahrimu'd-Dem 15, (7,107) ![]() Bu hadis Tefsir bölümünde, Nahl süresinin tefsiri sırasında Nesâî rivayeti olarak daha uzun bir hadiste geçmiştir ![]() 1559 - Hz ![]() Ey Allah'ın Resûlü! Biz hayvancılıkla uğraşıp sütle beslenen (çöl) insanlarıyız, (çift-çubukla uğraşan) köylüler değiliz" dediler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ulaştı ![]() Resûlullah, derhal arkadaşlarından takipçi çıkardı (yakalanıp getirildiler) ![]() ![]() Buhârî, Muhâribin 16,17,18, Diyât 22, Vudü 66, Zekât 68, Cihâd 152, Megâzî 36, Tefsir, Mâide 5, Tıbb 5, 6, 29; Müslim, Kasâme 9, (1671); Tirmizî, Tahâret 55, (72), Et'ime 38, (1846); Ebü Dâvud, Hudud 3, (4364-4371); Nesâî, Tahrimu'd-Dem 7, (7, 93-98); İbnu Mâce, Hudud 20, (2578) ![]() 1560 - Ebu'z-Zinad (merhum) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) develerini çalanların (el ve ayaklarını) kestiği, gözlerini de ateşle oyduğu zaman, Allah zülcelal hazretleri, Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Ebu Dâvud, Hudud 3, (4370); Nesâî, Tahrîmu'd-Dem 7, (7,100) ![]() ZİNÂ HADDİYLE İLGİLİ HÜKÜMLER 1561 - İbnu Abbâs (radıyallahu anhümâ) anlatıyor: "Hz ![]() ![]() "Allah Teâla hazretleri Muhammed (aleyhissalâtu vesselâm)'i hak (din ile) gönderdi ve O'na Kitab'ı indirdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Buhârî, Hudud 31, 30, Mezâlim 19, Menâkibu'l-Ensar 46, Megâzi 21, İ'tisâm 16; Müslim, Hudud 15, (1691); Muvatta, Hudud 8, 10, (, 823, 824); Tirmizî, Hudud 7, (1431); Ebu Dâvud, Hudud 23, (4418) ![]() 1562 - İbnu Abbâs (radıyallahu anhümâ) anlatıyor: "Allahu Teâlâ Kur'ân-ı Kerim'inde: "Kadınlarınızdan fuhşu irtikâb edenlere karşı içinizden dört şahid getirin ![]() ![]() ![]() ![]() Cenab-ı Hakk, bu âyette (zinâ meselesinde) önce kadını zikrettikten sonra, erkeği kadınla birlikte ele alarak şöyle demiştir: "Sizler-den fuhşu irtikab edenlerin her ikisini de (kınayarak) eziyete koşun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ebu Dâvud, Hudud 23, (4413) ![]() Bu rivayetin " ![]() ![]() ![]() ![]() 1563 - Ebû Hüreyre (radıyallahu anh) anlatıyor: "Sa'd İbnu Ubâde (radıyallahu anh): "Ey Allah'ın Resûlü, ne buyurursunuz, zevcemi bir erkekle yakalarsam dört şahid getirmek için bekleyecek miyim?" diye sordu ![]() "-Evet bekleyeceksin!" dedi ![]() Müslim, Liân 14, (1498); Muvatta,Hudud 7, (2,823); Ebu Dâvud, Diyât 12, (4532, 4533) ![]() Müslim ve Ebû Dâvud'un bir diğer rivayetinde: "Bir adam, karısının yanında bir yabancı yakalasa onu öldürebilir mi ne dersiniz?" diye sorar ![]() ![]() ![]() 1564 - Ebu Hüreyre ve Zeyd İbnu Hâlid (radıyallahu anhümâ) şunu anlattılar: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)'a muhsan olmayan câriye zinâ yaparsa ne gerekir? diye sorulmuştu, şöyle cevap verdi: "- Câriye zinâ yaparsa ona celde uygulayın, yine zinâ yaparsa yine celde uygulayın, yine zinâ yaparsa yine celde uygulayın ve sonra onu (kıldan mamul âdi) bir ipe mukabil de olsa satın gitsin ![]() Buhârî, Büyû 66,110,17; Müslim, Hudud 30, (1703);Muvatta, Hudud 14, (826); Tirmizî, Hudud 13, (1440);Ebu Dâvud, Hudud 33, (4469, 4470, 4471) ![]() Bir rivayette: "(Efendisi) ona celde tatbik etsin, bir de ayıplamasın" denmiştir ![]() 1565 - Ebu Abdirrahmân es-Sülemî (radıyallahu anh) anlatıyor: "Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Müslim, Hudud 34, (1075); Tirmizî, Hudud 13, (1441); Ebu Dâvud, Hudud 34, (4473) ![]() 1566 - Ebu Hüreyre (radıyallahu anh) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) hür kimseye terettüp eden haddin bölünebilen çeşidinin yarısını köleye hükmetti ![]() ![]() ![]() Rezîn ilavesidir ![]() 1567 - İbnu Ömer (radıyallahu anhümâ) hazretlerinden rivayete göre: Câriyelerinden birine hadd tatbik etmiş, bu maksadla ayaklarına ve bacaklarına vurmaya başlamıştı ![]() "- (Sen niye böyle yapıyorsun?) Cenab-ı Hakk'ın "Bunlara Allah'ın dinini tatbik hususunda acıyacağınız tutmasın ![]() ![]() ![]() "- Beni ona şefkatli davranıyor mu buldun? Her halde Cenab-ı Hakk onu öldürmemi emretmedi" cevabını verir ![]() Rezîn ilavesidir ![]() 1568 - Vâil İbnu Hucr İbni Rebîa (radıyallahu anh) anlatıyor; "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)'ın sağlığında, namaz kılmak maksadıyla bir kadın evinden çıkmıştı ![]() ![]() ![]() ![]() (Çığlığı üzerine) kadına bir erkek uğramıştı ![]() ![]() ![]() ![]() "- Evet bu odur?" dedi ![]() ![]() ![]() "- Ey Allah'ın Resûlü, suçlu benim!" diye itirafta bulundu ![]() " Git ![]() ![]() ![]() ![]() Sonra Resûlullah şunu söyledi: " Bu adam öyle bir tevbe ile tevbe etti ki, böyle bir tevbeyi Medine ahalisi yapsaydı kabul edilirdi ![]() Tirmizî, şu ziyadede bulunmuştur: "Vâil (radıyallahu anh) Hz ![]() ![]() Tirmizî, Hudud 22, (1452); Ebû Dâvud, Hudud 7, (4379) ![]() 1569 - İbnu Abbâs (radıyallahu anhümâ) anlatıyor: "Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "- Bunun hâli nedir?" diye sordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "- Kadını geri götürün!" dedi, sonra Hz ![]() "- Ey mü'minlerin emîri! Bilirsin ki, Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) : "Kalem üç kişiden kaldırılmıştır (artık onlar yaptıklarından sorum1u değildirler): Büluğa erinceye kadar çocuktan, uyanıncaya kadar uyuyandan, şifa buluncaya kadar bunamıştan ![]() ![]() ![]() Ebu Davud Hudud 16 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1570 - Habib İbnu Salim (rahimehullah) anlatıyor: "Abdurrahman İbnu Huneyn denen bir adam karısının câriyesine temasta bulundu ![]() ![]() "- Ben, dedi, hakkınızda, Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)'ın hükmüyle hükmedeceğim: Eğer zevcen, câriyeyi sana helâl ederse, yüz deynek yiyeceksin, helâl etmezse recmedileceksin ![]() ![]() Sonra (tahkik etti) karısının câriyeyi adama helâl ettiğini görünce, emîr yüz deynek vurdu ![]() Tirmizî, Hudud 21, (1451); Ebu Dâvud, Hudud 28, (4458, 4459); Nesâî, Nikâh 70, (6,124); İbnu Mlâce, Hudud 8, (2551) ![]() 1571 - Seleme İbnu Muhabbak (radıyallahu anh) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm), hanımının câriyesine temas eden bir adam hakkında şöyle hükmetti: "Eğer, adam câriyeyi zorladı ise, câriye hürdür, adam, câriyenin efendisine (yani karısına) mislini borçlanmıştır, câriye rıza göstermişse, câriye adamın olur, câriyenin efendisine, onun bir mislini borçlanır ![]() Ebu Dâvud, Hudud 28, (4460, 4461); Nesâî, Nikâh 70, (1,124); İbnu Mâce, Hudud 8, (2553) ![]() 1572 - Berâ İbnu'l-Âzib (radıyallahu anh) anlatıyor: "Dayım Ebu Bürde İbnu Niyâr -beraberinde bir bayrak olduğu halde- bana uğradı ![]() ![]() "- Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm), bana babasının hanımıyla evlenen bir adamın kellesini getirmemi (ve malına da el koymamı) emretti, Ona gidiyorum" diye Cevap verdi ![]() Tirmizî, Ahkâm 25, (1362); Ebu Dâvud, Hudud:27, (4456, 4457); Nesâî, Nikâh 58, (6,109-110); İbnu Mâce, Hudud 35, (2607) ![]() 1573 - Hz ![]() ![]() 1574 - Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Çık dışarı!" diyerek elinden tutup kuyunun dışına çıkardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir rivayette şu ziyade gelmiştir: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm): "Şahid, gâibin görmediğini görür" buyurdu" ![]() Müslim, Tevbe 59, (2771) ![]() 1575 - Sehl İbnu Sa'd (radıyallahu anh) anlatıyor: "Bir adam Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)'a gelerek ismini de verdiği bir kadınla zinâ yaptığını itiraf etti ![]() ![]() ![]() ![]() Ebu Dâvud, Hudud 31, (4466) ![]() 1576 - İbnu Abbâs hazretleri (radıyallahu anhümâ) anlatıyor: "Bekr İbnu Leys kabilesinden bir adam, Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)'a gelerek, bir kadınla (itiraf ederek) dört kere zinâ yaptığını söyledi ![]() ![]() ![]() ![]() "- Ey Allah'ın Resûlü! Vallahi yalan söylüyor" dedi ![]() ![]() Ebu Dâvud, Hudud 31, (4467) ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hudud Hakkında HadislerRESÛLULLAH'IN HADD TATBİK ETTİKLERİ KİMSELER 1577 - Hz ![]() "- Ey Allah'ın Resûlü, ben nefsime zulmettim, zinâ fazihasını işledim, beni temizlemeni istiyorum" dedi ![]() ![]() ![]() "- Ey Allah'ın Resûlü, ben zinâ fazihasını irtikab ettim!" diye ikinci sefer itirafta bulundu ![]() "Onun aklında bir noksanlık biliyor musunuz, normal bulmadığınız bir davranışına rastladınız mı?"diye tahkik ettirdi ![]() "Biz onu gördüğümüz kadarıyla, aramızdaki sâlih kişilere denk akıl (ve feraset) sahibi biliyoruz" dediler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Adam dördüncü sefer müracaat edince, ona bir çukur kazdırdı ![]() ![]() Râvi der ki: Gâmidiye adında bir kadın da gelerek: "Ey Allah'ın Resûlü, beni niye reddediyorsun ![]() ![]() ![]() ![]() "Öyle ise hayır ![]() ![]() ![]() "İşte çocuk, doğurdum!" dedi ![]() "Git, sütten kesinceye kadar emdir, sonra gel!" buyurdu ![]() ![]() ![]() "Ey Allah'ın Resûlü, işte çocuk, sütten kestim, yemek de yedi" dedi ![]() Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) çocuğu alıp, Müslümanlardan birine teslim etti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Ey Hâlid ağır ol!" dedi ve ilâve etti: "Nefsimi kudret elinde tutan Zât-ı Zülcelâl'e kasem olsun, bu kadın öyle bir tevbe yaptı ki, şâyet alış-verişte sahtekârlık yapanlar aynı tevbe ile tevbe yapsalardı, onların bile mağfiretine yeterdi !" Sonra Resûlullah (tekfın) emretti ![]() ![]() Müslim, Hudud 22, (1695); Ebü Dâvud, Hudud 24, 25, (4434, 4441) ![]() 1578 - Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Ebü Dâvud, Hudud 24, (4438, 4439) ![]() 1579 - İmrân İbnu'l-Husayn (radıyallâhu anhümâ) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)'a Cüheyneli, zinâdan hamile kalmış bir kadın geldi ve: "- Ey Allah'ın Resûlü! Ben bir hadd cürmü işledim, cezasını bana tatbik et" dedi ![]() " Buna iyi muamelede bulunun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "- Bu zâniye kadına namaz mı kıldırıyorsun?" dedi ![]() " Bu öyle bir tevbe yaptı ki, onun tevbesi Medine ahalisinden yetmiş kişiye taksim edilseydi onların hepsini rahmete bandırırdı ![]() ![]() Müslim, Hudud 24, (1696); Tirmizî,Hudud 9, (1435); Ebü Dâvud, Hudud 25, (4440, 4441); Nesâî, Cenâiz 64, (4, 63) ![]() 1580 - Ebû Hüreyre ve Zeyd İbnu Hâlid el-Cühenî (radıyallâhu anhümâ) anlatıyor: "Bir bedevî, Hz ![]() "- Ey Allah'ın Resûlü, Allah aşkına, hakkımda Allah'ın kitabıyla hükmet!" diye yemin verdi ![]() "- Evet aramızda Kitabullah'la hükmet, bana da izin ver!" talebinde bulundu ![]() " Meramını söyle! (seni dinliyorum)" dedi ![]() "- Oğlum bunun yanında işçi idi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "- Ruhumu kudret elinde tutan Zât'a yemin olsun ikinizin arasını Kitabullah uygun şekilde hükme bağlayacağım: Cariye ve koyunlar sana geri verilecek ![]() ![]() " Ey Üneys! bu zâtın hanımına git, eğer zinâyı itiraf ederse onu recmet gel!" Üneys, kadına vardı ![]() ![]() ![]() Buhârî, Muhâribin 30, 32, 34, 38, 46, Vekâlet 13, Şehâdât 8, Sulh 5, Şurüt 9, Eymân 3, Ahkâm 39, Haberu'I-Vâhid I, İ'tisâm 2; Müslim, Hudud, 25, f1697,1698); Muvatta, Hudud 6, (2, 822); Tirmizî, Hudud 8, (1433); Ebü Dâvud, Hudud 25, (445); Nesâî, Kudât 21, (8, 240, 241); İbnu Mâce, Hudud 7, (2549) ![]() 1581 - İmam Mâlik diyor ki: "Bana ulaştığına göre, Hz ![]() ![]() ![]() ![]() "- Cenab-ı Hakk, Kur'an-ı Kerim'de "(İnsanın anne karnında) taşınma ve sütten kesilmesi (müddeti) otuz ay ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Muvatta, Hudud 11 (2, 825) ![]() 1582 - Ebû İshâk eş-Şeybânî (rahimehullah) anlatıyor: "İbnu Ebî Evfâ (radıyallâhu anh)'ya: "- Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) hiç recm tatbik etti mi?" diye sordum ![]() ![]() "- Nür süresinin nüzülünden önce mi, sonra mı?" diye sordum ![]() ![]() Buhârî, Hudud, 21, 37; Müslim, Hudud 29, (1702) ![]() 1583 - Şa'bî (rahimehullah) anlatıyor: "Hz ![]() ![]() ![]() Buhârî, Hudud 21 ![]() 1584 - Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mescidde ashabıyla birlikte oturmakta olan Hz ![]() "- Ey Ebü'1-Kasım, zinâ yapan kadın ve erkek hakkında kanaatin nedir?" dediler ![]() ![]() "-Hz ![]() ![]() "- Yüzü siyaha boyanır, eşek üzerine ters bindirilir ve dayak atılır ![]() -Hadiste geçen tecbiye: Zânileri, enseleri birbirine bakacak şekilde bir eşeğe bindirilip, bu halde sokaklarda dolaştırılmasıdır- Râvi devamla der ki: "Yahudilerden bir genç (bu cevaba katılmayap) susmuştu ![]() ![]() ![]() "- Allah'ın emrini hafifletmenizin başlangıcı nasıl oldu?" diye sordu ![]() "- Krallarımızdan birinin bir yakın akrabası zinâ yaptı ![]() ![]() ![]() ![]() "- Sen yakınını getirip recmetmedikçe biz de adamımızın recmedilmesine müsaade etmeyeceğiz!" dediler ![]() ![]() (Bu açıklama üzerine) Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm): "- Ben Tevrat'taki âyetle hükmediyorum!" dedi ve onların recmedilmelerini emretti ve recmedildiler ![]() "Şüphesiz ki Tevrat'ı biz indirdik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ebû Dâvud, Hudud 26, (4450, 4451) ![]() 1585 - İbnu Ömer (radıyallâhu anhümâ) anlatıyor: "Yahudiler, Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)'a gelip, kendilerinden bir erkekle kadının zinâ yaptığını söylediler ![]() " Recm hakkında Tevrat'ta ne buluyorsunuz?" diye sordu ![]() "- Teşhir edip rezil ederiz ve dayak atarız" dediler ![]() "- Yalan söylüyorsunuz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "- Kaldır elini!" dedi ![]() ![]() "- Ey Muhammed, Abdullah doğru söyledi ![]() ![]() ![]() İbnu Ömer (radıyallâhu anhümâ) der ki: "Erkeğin, atılan taşlara karşı korumak için, kadının üzerine eğildiğini gördüm ![]() Buhârî, Hudud 37, 24, Cenâiz 61, Menâkıb 26, Tefsir, Âl-i İmran 6, İ'tisâm 16, Tevhid 51; Müslim, Hudud 26, (1699); Muvatta, Hudud 1, (2, 819); Tirmizî, Hudud 10; Ebü Dâvud, Hudud 26, (4446, 4449) ![]() LİVATA (Homoseksualite) VE HAYVANA TEMASININ HADDİ 1586 - İbnu Abbâs (radıyallâhu anhümâ) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdu ki: "Kimin Lüt kavminin sapık işini yaptığını görürseniz, fâili de mef'ülü de öldürün ![]() Tirmizî, Hudud 24, (1456); Ebü Dâvud, Hudud 29, (4462, 4463) ![]() Tirmizî, Ebü Hüreyre'nin de böyle bir rivâyette bulunduğunu belirtir ![]() ![]() 1587 - Yine İbnu Abbâs (radıyallâhu anhümâ)'ın rivâyetine göre, Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Rezîn ilavesidir ![]() 1588 - Hz ![]() ![]() Rezin ilavesidir ![]() ![]() 1589 - Hz ![]() ![]() Tirmizî, Hudud 24, (1457); İbnu M ce, Hudud 12, (2563) ![]() 1590 - Hz ![]() ![]() Ebû Dâvud, Nikâh 46, (21 ![]() ![]() 1591 - İbnu Abbâs (radıyallâhu anhümâ) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Allahu Teâla hazretleri, erkeğe temas eden veya kadınlara arka uzvundan temas eden erkeğe (kıyamet günü rahmet nazarıyla) bakmaz ![]() Tirmizî Radâ 12, (1165) ![]() 1592 - Yine İbnu Abbâs (radıyallâhu anhümâ) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm): "Kim bir hayvana temas ederse onu öldürün, hayvanı da beraber öldürün"buyurdu ![]() İbnu Abbâs'a: "Hayvanın günahı ne (o niçin öldürülsün?)" diye soruldu ![]() ![]() ![]() ![]() Ebû Dâvud, Hudud 30, (4464); Tirmizî, Hudud 23, (1454) ![]() Ebü Dâvud ve Tirmizî'de şu rivâyet de gelmiştir: "Hayvana temas edene bir hadd takdir edilmemiştir ![]() KAZF (İFTİRA) HADDİ 1593 - Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ebü Dâvud, Hudud 35, (4474, 4475) ![]() 1594 - Ebû'z-Zinâd (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Ömer İbnu Abdilaziz (radıyallâhu anh) iftira sebebiyle bir köleye seksen sopa vurdu ![]() ![]() "- Ben, Osman İbnu Affân ve arkadan gelen diğer halifelerin zamanlarına yetiştim, hiç birisinin iftira sebebiyle köleye kırktan fazla vurduğunu görmedim ![]() Muvatta, Hudud 17, (2, 828) ![]() 1595 - İbnu Abbâs (radıyallâhu anhümâ) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Bir insan diğer bir insana: "Ey Yahudi" diye hitab edecek olursa ona yirmi sopa vurun ![]() ![]() ![]() Tirmizî, Hudûd 28, (1462) ![]() HADD-İ SİRKAT (HIRSIZLIK HADDİ) 1596 - Hz ![]() ![]() ![]() Buhârî, Hudud 13; Müslim, Hudud 5, (1684); Muvatta, Hudud 24, (2, 832); Tirmizî, Hudud 16, (1445); Ebü Dâvud, Hudud 11, (4383); Nesâî, Sârik 9, (8, 77-81) ![]() 1597 - İbnu Ömer (radıyallâhu anhümâ) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) üç dirhem kıymetindeki bir kalkanı çalan hırsızın elini kesti ![]() Buhârî, Hudud 13, Müslim, Hudud 6, (1684); Muvatta, Hudud 24, (2, 832); Tirmizî, Hudud 16, (1445); Ebü Dâvud, Hudud 11, (4484); Nesâî, Sârik 9, (8,77-82) ![]() 1598 - Hz ![]() ![]() A'meş der ki: "Buradaki yumurtadan maksadın demir topağı olduğu, bazı iplerin de üç ve daha fazla dirhem ettiği kanaatinde idiler ![]() Buhârî, Hudud 13, 7; Müslim, Hudud ?, (1687); Nesâî, Sârik 1, (7, 65) ![]() 1599 - Ümeyye el-Mahzûmî (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)'a bir hırsız getirildi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sonunda, elinin kesilmesini emretti ve kesildi ![]() ![]() " Allah tevbe ve istiğfarda bulun!" diye nasihat etti ![]() "- Allah'a tevbe ediyor, O'ndan mağfiret diliyorum" dedi ![]() " Allahım, onu mağfiret et!"diyerek üç kere duada bulundu ![]() Ebû Dâvud, Hudud 8, (4380); Nesâî, Sârik 3, (8, 67) ![]() 1600 - Hz ![]() ![]() "- Bu kadın hakkında Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) nezdinde kim müessir bir şefaatte bulunabilir?" diye adam aradılar ![]() "- Bu işe, sadece Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)'ın çok sevdiği Üsâme İbnu Zeyd (radıyallâhu anhümâ) cür'et edebilir" dediler ![]() ![]() "Allah'ın hududundan bir hadd hususunda şefaat mi taleb ediyorsun?" diye çıkıştı ![]() " Sizden öncekileri helâk eden şey şudur: İçlerinden şerefli birisi hırsızlık yaptı mı onu terkedip (ceza vermezlerdi) ![]() ![]() ![]() Buhârî, Hudud 11, 12, 14, Şehâdat 8, Enbiyâ 50, Fedâilu'1-Ashâb 18, Megâzî 52; Müslim, Hudud 8, 1688; Tirmizî, Hudud 9, (1430); Ebü Dâvud, Hudud 4, (4373, 4374); Nesâî, Sârik 5, (8, 74, 75) ![]() Ebü Dâvud ve Nesâî'nin, İbnu Ömer (radıyallâhu anhümâ)'den kaydettikleri bir rivâyette şöyle denmiştir: "Mahzum kabilesinden bir kadın, mal istiâre ederdi ![]() Nesâî'de şu ziyade mevcuttur: "Mahzumlu kadın (tanınmış komşularının) diliyle bazı malları âriyet olarak almıştı ![]() 1601 - Abdullah İbnu Amr İbni'l-As (radıyallâhu anhümâ) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)'a dalındaki meyveden sorulmuştu ![]() "- İhtiyaç sahibi olmak kaydıyla, eteğine almaksızın, sadece yiyene bir Şey gerekmez ![]() Tirmizî, Büyû 54, (1289); Ebû Dâvud, Hudud 12, (4390); Nesâî, Sârik 11-12, (8, 84-86) ![]() Ebû Dâvud ve Nesâî'de şu ziyade mevcuttur: "Kim ağaçtan beraberinde meyve götürürse, aldığının bedelini ![]() ![]() ![]() ![]() Nesâî'de şu ziyade vardır: "Meradan çalınan koyun için el kesilmez ![]() ![]() 1602 - Hz ![]() ![]() Rezin ilavesidir ![]() 1603 - Hz ![]() ![]() "-Öldürün onu!" diye emretti ![]() "-Ey Allah'ın Resûlü, bu adam sadece çaldı" denildi ![]() "-Öyleyse (elini) kesin!" dedi ve derhal eli kesildi ![]() ![]() "-Öldürün onu!" diye emretti ![]() "-Ey Allah'ın Resûlü, bu adam hırsızlık yaptı" dendi ![]() "-Öyleyse kesinl" dedi ve derhal (sol ayağı) kesildi ![]() ![]() ![]() "-Öldürün onu!" diye emretti ![]() "Ey Allah'ın Resûlü, bu adam hırsızlık yaptı" denildi ![]() "-(Sol elini) kesin!" diye emretti ![]() ![]() "-Öldürün onu !" buyurdu ![]() "-Ey Allah'ın Resûlü, bu adam hırsızlık yaptı" dediler ![]() "-(Sağ ayağını da) kesin!" diye emir buyurdu ![]() ![]() ![]() "Öldürün onu" diye emretti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ebû Dâvud, Hudud 20, (4410); Nesâî, Sârik 15, (890, 91) 1604 - Ebû Hüreyre (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Resûllah (aleyhissalâtu vesselâm): "Köle hırsızlık yaparsa, onu bir mangıra da olsa satın gitsin"' buyurdular ![]() Ebû Dâvud, Hudud 22, (4412); Nesâî, Sârik 16, (8,91) ![]() 1605 - Ezher İbnu Abdillah el-Harâzî anlatıyor: "(Yemenli) Kelâ' kabilesinden bir grubun malı çalındı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "-Ne istiyorsunuz? Onları dövmemi istiyorsanız döverim ![]() ![]() ![]() "-Yani hükmün bu mu?" dediler ![]() "-(Hayır bu benim değil), Allah ve Resûlü'nün (aleyhissalâtu vesselâm)ın hükmüdür"' cevabını verdi ![]() Ebû Dâvud, Hudud 10, (4382); Nesâî, Sârik 2, (8, 66) ![]() 1606 - Hz ![]() "-İnsanlara (kitleler halinde) ölüm gelip, ev, yani kabir köle mukabilinde temin edilince halin ne olacak ?" buyurdu ![]() "-Allah ve Resûlü bilir- veya Allah ve Resûlü benim için neyi (uygun bulup) seçerlerse olur-" diye cevap verdim ![]() "-Sana sabır tavsiye ederim -veya sabret-" buyurdu ![]() Hammâd der ki: "Nebbâşın (yani mezarları açarak kefenleri çalanların) eli kesilmelidir" diye hükmedenler bu hadisle amel ettiler ![]() ![]() Ebü Dâvud, Hudud 19 (4409) ![]() 1607 - Abdurrahman İbnu Avf (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesslâm) :"Hırsız, kendisine hadd tatbik edildi ise borçlandırılamaz" buyurdu" ![]() Nesâî, Sârik 17 (8, 93) ![]() 1608 - Üseyd İbnu Hudayr (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) şöyle hükmetti: "Kişi çalınan malını, hırsızlık ittihamı yapılmayan kimsenin elinde görünce dilerse malını hırsıza ödemiş olduğu bedeli ona ödeyerek alır, dilerse, hırsızın peşine düşer" ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Nesâî, Büyu' 96 (7,313) ![]() 1609 - Cünâde İbnu Ümeyye'den rivâyete göre, Büsr İbnu Ertât (radıyallâhu anh) demiştir ki: "Resûlullah (aleyissalâtu vesselâm)'ı dinledim: "Seferde eller kesilmez" diyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tirmizî, Hudud 20, (1450), Ebû Dâvud, Hudud 18, (4408); Nesâî, Sârik 16,(8,91) ![]() 1610 - Şâ'bî (rahimehullah) anlatıyor: "İki kişi, üçüncü bir şahsın hırsızlık yaptığına dair şahitlikte bulundular ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Buharî, Diyât 21 (Bab başlığında senetsiz olarak kaydedilmiştir) ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hudud Hakkında HadislerHADDÜ'L-HAMR 1611 - Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Buharî, Hudud 2, 4; Müslim, Hudud 37, (1706); Tirmizî, Hudud 13, (1343); Ebû Dâvud, Hudud 26, (4479) ![]() 1612 - Sevr İbnu Zeyd el-Dîlî anlatıyor: "Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Muvatta, Eşribe 2, (2, 842) ![]() 1613 - Abdurrahman İbnu Ezher (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Huneyn'de iken Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ebû Dâvud, Hudud 37, (4487, 4488) ![]() 1614 - Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Müslim, Hudud 38, (1702); Ebû Dâvud, Hudud 36, (4480, 4481) ![]() 1615 - İbnu Ömer (radıyallâhu anhümâ) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Kim (ısrarla) içki içerse dördüncü sefere kadar kamçılayın, sonra (devam ederse) öldürün ![]() Ebû Dâvud, Hudud 37, (4482); Tirmizî, Hudud 15, (1444) ![]() Ebû Dâvud'un, Kabîsa İbnu Züeyb (radıyallâhu anh)'den yaptığı bir rivâyette şöyle denmiştir: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)'a Şarap içmiş bir adam getirildi ![]() ![]() ![]() 1616 - İbnu Abbâs (radıyallâhu anhümâ) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) hamr hususunda kesin bir hadd takdir etmedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ebü Dâvud, Hudud, 36, (4476) ![]() 1617 - Umeyr İbnu Said en-Nehaî (rahimehullah) anlatıyor: "Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Buhârî, Hudud 4; Müslim, Hudud 38 (1707); Ebû Dâvud, Hudud 36, (4486) ![]() 1618 - İbnu Şihâb (rahimehullah)'a: "- Köle içki içecek olursa ona tatbik edilecek haddin miktarı nedir?" diye sorulmuştu, şöyle cevap verdi: "- Bana ulaştığına göre, ona, hüre verilen cezanın yarısını uygulamak gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() Muvatta, Eşribe 3, (2, 842) ![]() 1619 - Said İbnu'l-Müseyyeb (rahimehullah ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nesâî, Eşribe 47, (8, 319) ![]() 1620 - Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() " Ona lânet etmeyin ![]() ![]() Buhârî, Hudud 5 ![]() Ebû Dâvud'da, Ebû Hüreyre (radıyallâhu anh)'den kaydedilen bir rivâyette: "Böyle söylemeyin, fakat şöyle deyin: "Ey Allahım, ona rahmet et, onun taksiratını affet!" buyurmuştur ![]() HADDLERDE ŞEFAAT VE MÜSAMAHA HAKKINDA 1621 - Yahya İbnu Ebî Râşidin İbnu Ömer'den naklettiğine göre, İbnu Ömer (radıyallâhu anhümâ) Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)'ın şöyle söylediğini işitmiştir: "Kim şefaat ederek, Allah'ın haddlerinden birinin tatbik edilmesine mani olursa Aziz ve Celil olan Allah'a muhalefet etmiş olur ![]() ![]() ![]() ![]() Ebü Dâvud, Akdiye 14, (3597, 3598) ![]() 1622 - Zübeyr İbnu'l-Avvâm (radıyallâhu anh)'ın anlattığnna göre, hırsızı yakalayıp sultana götürmekte olan bir adama rastlar ![]() ![]() ![]() "Şefaat, sultana ulaşmadan önce caizdir ![]() ![]() Muvatta, Hudud 29, (2, 835) ![]() 1623 - Saffan İbnu Ümeyye (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Mescide uyumak üzere ridasını yastık yaparak uzanmıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Ey Allah'ın Resûlü, ben bunu istememiştim, ridam ona sadaka olsun!" dedi ![]() "Onu bana getirmezden önce niye yapmadın?" diyerek, teklif reddetti ![]() Ebû Dâvud, Hudud 14, (4394); Nesâî, Sârik 4, (8, 68); Muvatta, Hudud 28, (2, 834) ![]() 1624 - Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Tirmizî, Hudud 2, (1424) ![]() Ebû Dâvud'da yine Hz ![]() ![]() ![]() Ebû Dâvud, Hudud, 4, (4375) ![]() 1625 - İbnu'l-Müseyyeb (rahimehullah) anlatıyor: "Eslem kabilesinden Hezzâl denen bir adam, bir başkasını Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)'a zinâ isnad ederek şikâyet etti ![]() ![]() ![]() Muvatta, Hudud 3, (2, 821); Ebû Dâvud, Hudud 6, (4377) ![]() 1626 - Hâni' İbnu Niyâr (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm): "Allah'ın haddlerinden bir hadd olmadıkça hiç kimse on kırbaçtan fazla dayağa mahkum edilemez"buyurdu ![]() Buhârî, Hudud 42; Müslim, Hudud 40, (1708); Ebû Dâvud, Hudud 39, (4491); İbnu Mâce, Hudud 32, (2601) ![]() 1627 - Hakîm İbnu Hizam (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) mescidde kısas infazını, şiir okunmasını ve haddlerin tatbik edilmesini yasakladı ![]() Ebü Dâvud, Hudud 38, (4490) ![]() 1628 - Ebû Ümâme İbnu Sehl İbni Huneyf, Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)'ın Ensârî bazı sahabelerinden naklen anlatıyor: "Ensâr'dan bir adam hastalandı ve çöktü, öyleki bir kemik bir deriye döndü ![]() ![]() ![]() ![]() "Benim için Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)'a sorun, ben yanıma giren bir cariyeye temasta bulundum" dedi ![]() ![]() "Hiç kimsede hastalığın bu derece şiddetlisini de görmedik ![]() ![]() "Yüz tane hurma çubuğu alın, (bunları tek bir sopa halinde bağlayıp) adama bir kere vurun!" diye emretti ![]() Ebû Dâvud, Hudud 34, (4472); Nesâî, Kudât 22, (8, 242); İbnu Mâce, Hudud,18, (2574) ![]() 1629 - Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Tirmizî, İmân 11, (2628) ![]() 1630 - Yine Hz ![]() ![]() Ebû Dâvud, Hudud 16, (4398, 4403); Tirmizî, Hudud 7, (1423); Nesâî, Talâk 21, (6, 156); Ebû Dâvud, diğer bir rivâyette şu ziyadeyi kaydetmiştir: " ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HADDLERİN TATBİKİ 6747 - İbnu Ömer radıyallahu anhüma anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Allah'ın had cezalarından birinin yerine getirilmesi Allah'ın beldelerinde kırk gece yağan yağmurdan daha hayırlıdır ![]() 6748 - İbnu Abbâs radıyallahu anhüma anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Kur'an'dan tek bir ayeti inkâr edenin boynunu vurmak helal olur ![]() ![]() ![]() 6749 - Ubâde İbnu's-Sâmit radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Siz Allah'ın had cezalarını (akrabalık ve diğer hususlarda size) yakın olan hakkında da uzak olan hakkında da tatbik edin ![]() ![]() ŞÜPHE VARSA HAD UYGULANMAZ 6750 - Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Hadd cezasını defedebildiğiniz müddetçe defedin (suçun sübutunu zedeleyen delilleri esas alarak uygulamaktan kaçının) ![]() 6751 - İbnu Abbâs radıyallahu anhüma anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Kim müslüman kardeşinin ayıbını örterse, Kıyamet günü Allah da onun ayıbını örter ![]() ![]() HADD CEZASINA ŞEFAAT OLMAZ 6752 - Mes'ud İbnu'l-Esved radıyallahu anh anlatıyor: "(Fatıma isimli) kadın, Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm'ın evinden kadifeyi çalınca biz bunu büyük bir hadise olarak değerlendirdik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KÖTÜLÜĞÜ ALENİ YAPAN 6753 - İbnu Abbâs radıyallahu anhüma anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "(Zina suçu sebebiyle) herhangi birini şahitsiz olarak recmetseydim, falann kadını recmederdim ![]() ![]() CARİYEYE HADD TATBİKİ 6754 - Hz ![]() YAŞLI VE HASTAYA HADD GEREKİR 6755 - Said İbnu Sa'd İbnu Ubâde radıyallahu anhüma anlatıyor: "Evlerimiz arasında vücut yapısı noksan ve zayıf bir adam vardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MALINI MÜDAFAA EDERKEN ÖLEN ŞEHİTTİR 6756 - İbnu Ömer radıyallahu anhüma anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Kimin malının yanına (gasbetmek veya çalmak için) gidilir, bu maksatla mal sahibiyle mukatele edilir ve mal sahibi öldürülürse, o kimse şehit olur ![]() 6757 - Hz ![]() ![]() HIRSIZA HADD 6758 - Âmir İbnu Sa'd'ın babası (Sa'd İbnu Ebi Vakkas) radıyallahu anhüma anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "(Üç dirhemlik) kalkan değerinde (bir malın çalınmasıyla) hırsızın eli kesilir ![]() KÖLE ÇALARSA 6759 - İbnu Abbas radıyallahu anhüma anlatıyor: "Humusa ait kölelerden biri humus malından çalmıştı ![]() ![]() ![]() ![]() YANKESİCİ 6760 - Abdurrahman İbnu Avf anlatıyor: "Resülullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Muhtelis (yankesici) kimseye el kesme cezası verilmez ![]() MEYVE VE SEBZEDE EL KESİLMEZ 6761 - Hz ![]() ![]() MESCİDDE HADD UYGULANMAZ 6762 - Amr İbnu Şu'ayb an ebihi an ceddihi radıyallahu anhüma anlatıyor: "Resülullah aleyhissalâtu vesselâm mescidlerde hadd uygulanmasını yasakladı ![]() TA'ZİR 6763 - Hz ![]() ![]() ERKEK KARISINI YABANCI İLE YAKALARSA 6764 - Seleme İbnu'l-Muhabbık radıyallahu anh anlatıyor: "Haddlerle ilgili ayet nazil olunca, kıskanç bir adam olan Ebu Sâbit, Sa'd İbnu Ubâde'ye: "Sen hanımınla bir adamı yakalasan ne yapacağını zannedersin?" denildi ![]() "Kılıncımı her ikisine de vurur (gebertirim)! Dört tane şahit getirmemi mi bekleyeceğim? O vakte kadar herif işini tamamlar ve gider bile veya "Şöyle bir vak'a gördüm deyip de bana hadd vurmalarını ve ebediyen şahitlikten de düşmemi mi göze alacağım?" diye cevap verdi ![]() ![]() ![]() ÖLEN BABASININ HANIMIYLA EVLENEN 6765 - Muâviye İbnu Kurre radıyallahu anh babası (Kurre İbnu İyâs)dan naklediyor: "Resülullah aleyhissalâtu vesselâm beni, babasının hanımıyla evlenmiş olan bir adama göndererek boynunu vurmamı ve malını müsadere etmemi emretti ![]() YABANCIYI BABA DİYE İDDİA EDEN 6766 - İbnu Abbâs radıyallahu anhüma anlatıyor: "Resülullah aleyhissalatu vesselâm buyurdular ki: "Kim, kendisini babasından başkasına nisbet ederse (yani onun oğlu olduğunu söylerse) veya mevlasından başka birini mevla (efendi) edinirse, Allah'ın, meleklerin ve bütün insanların lâneti üzerine olsun ![]() 6767 - Abdullah İbnu Amr radıyallahu anhüma anlatıyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselâm buyurdular ki: "Kim (kendisine) babasından başkasını (baba diye) iddia ederse cennetin kokusunu hiç duymayacaktır ![]() ![]() KABİLEDEN BİRİNİ İNKÂR EDEN 6768 - Eş'as İbnu Kays anlatıyor: "Kinde heyeti içerisinde Resülullah aleyhissalâtu vesselâm'a geldim ![]() ![]() ![]() ![]() Ravi devamla der ki: "Eş'âs İbnu Kays derdi ki: "Kureyşli birinin, Nadr İbnu Kinâne'den olduğunu reddeden biri bana getirilse, ona mutlaka (iftira etti diye) hadd celdesi tatbik ederim ![]() MUHANNİS 6769 - Safvân İbnu Ümeyye radıyallahu anh anlatıyor: "Biz Resülullah aleyhissalâtu vesselâm'ın yanında idik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ravi der ki: "Amr, (Resülullah'ın bu talimatından sonra, öyle fena ve rüsvay bir vaziyette kalktı ki, bunun derecesini ancak Allah bilir ![]() O çekip gidince Resülullah aleyhissalâtu vesselâm: "Bunlar asilerdir ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|