Prof. Dr. Sinsi
|
Sünen-İ Nesai İçecekler
Sünen-i Nesai İçecekler
52- İÇİLECEK ŞEYLER KİTABI (Bölümleri)
İÇKİNİN HARAM KILINMASI: Ey İman edenler! Sarhoşluk veren her şey ve her çeşit kumar, putperestçe uygulamaların tümü, şans ve talih okları çekmek, her türlü tahmine dayanan şans oyunu oynamak ve bunlara göre hareket etmek şeytan işi ve iğrenç kötülüklerden başka bir şey değillerdir O halde onlardan kaçının ki mutluluğa eresiniz Şeytan sarhoşluk verici şeyler ve kumar oyunları ile aranıza sadece düşmanlık ve nefret sokmaya ve sizi Allah’ı anmaktan ve namazdan alıkoymaya çalışır O halde artık tüm bu kötülüklere ne zaman son vereceksin? (Mâide sûresi 90 91 ayetler)
5445- Ömer (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: İçki haram kılınmazdan önce Ömer şöyle demişti: “Allah’ım! İçki hakkında bize faydalı bir delil indir Bunun üzerine Bakara sûresi 219 Ayeti nazil olmuştu Ömer çağırılıp kendisine bu ayet okununca yine Ömer Allah’ım! İçki hakkında bize faydalı bir delil indir diye dua etti Bunun üzerine de Nisâ sûresi 43 ayeti nazil oldu Bu ayetin inişinden sonra Rasûlullah (s a v)’in müezzini namaz için kamet edince, sarhoş iken namaza yaklaşmayın diye ilân etti Ömer çağırılıp bu ayet kendisine okununca, Ömer yine: “Allah’ım içki hakkında bize faydalı bir delil indir” diye dua etti ve Mâide sûresi 90 91 ayetleri nazil oldu yine Ömer çağırılıp bu inen ayetler sonuna kadar okununca, Ömer: “Vazgeçtik vazgeçtik” dedi (Ebû Davud, Eşribe: 1; Tirmizî, Tefsirü’l Kur’an: 6)
1- İÇKİ HARAM KILININCA HEPSİ DÖKÜLDÜ MÜ?
5446- Enes b Malik (r a) şöyle anlatıyor: Bir toplantıda amcalarımla beraberdim ve yaşça en küçükleri ben idim, onlara şarap dağıtıyordum O sırada bir adam gelerek: “Şarap haram kılındı” dedi Oradakiler de: Bana elindeki şarabı dök dediler Ben de elimdeki şarabı döktüm Enes’e: “O içki neden yapılmıştı?” diye sordum O da: “Kuru ve çağla hurmadan yapılmıştı” dedi Ebu Bekir b Enes: “O gün içkileri o idi” dedi Enes te o sözü yadırgamadı (Ebû Davud, Eşribe: 2; Dârimi, Eşribe: 1)
5447- Enes (r a)’ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Ensardan bir topluluk içerisinde Ebu Talha, Ubey b Ka’b ve Ebu Dücane’ye şarap dağıtıyordum O sırada bir adam gelerek, önemli bir haber var içkinin haram kılınmasıyla alakalı ayet indi dedi Biz de elimizdeki şarap kaplarını ters çevirdik o günlerde şarap kuru hurma ile hurmanın çağlasından yapılıyordu Enes diyor ki içki haram kılındığı anda içkiler kuru hurma ile hurma çağlasından yapılıyordu (Ebû Davud, Eşribe: 2; Dârimi, Eşribe: 1)
5448- Enes (r a)’ten rivâyete göre, şöyle demiştir: İçki haram kılındığı dönemlerde o günkü insanların içkileri kuru hurma ile hurma çağlasından yapılırdı (Ebû Davud, Eşribe: 2; Dârimi, Eşribe: 1)
2- İÇKİ NELERDEN YAPILIRDI?
5449- Câbir b Abdullah (r a)’tan rivâyete göre, şöyle demiştir: Hurma çağlasından ve kuru hurmadan yapılan içki şaraptır (Tirmizî, Eşribe: 9; Müslim, Eşribe: 5)
5450- Câbir b Abdullah (r a)’tan rivâyete göre, şöyle demiştir: Hurma çağlasından ve kuru hurmadan yapılan içki şaraptır (Tirmizî, Eşribe: 9; Müslim, Eşribe: 5)
5451- Câbir (r a)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: “Asıl şarap Üzüm ve kuru hurmadan yapılandır ” (Tirmizî, Eşribe: 9; Müslim, Eşribe: 5)
3- BEKLETİLMİŞ ŞERBETİN ŞARAP OLACAĞI İÇİN İÇİLMEMESİ
5452- Rasûlullah (s a v)’in ashabından bir adamdan rivâyete göre, Peygamber (s a v), yaş ve kuru hurma ile kuru üzüm ve kuru hurmadan yapılan bekletilmiş şerbetin içilmesini yasak etti (Ebû Davud, Eşribe: 10)
4- HER TÜRLÜ MEYVE KARIŞIMINDAN YAPILAN İÇKİLER YASAKTIR
5453- İbn Abbas (r a)’tan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v): “İçki için kullanılan kabak, testi, ziftlenmiş küp ve oyularak yapılmış ağaç kapları kullanmayı yasak etti Yaş hurma ile hurma çağlasından meşrubat yapmayı da yasakladı ” (Ebû Davud, Eşribe: 10; Müslim, Eşribe: 6)
5454- İbn Abbas (r a)’tan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v): “Şarap için kullanılan kabakları, ziftlenmiş küpleri -bir başka rivâyetle- oyularak yapılmış ağaçtan kapları ve hurma çağlası ile hurma karışımından kuru hurma, hurma çağlası ve üzüm karışımından yapılan meşrubatı da yasak etmiştir ” (Ebû Davud, Eşribe: 10; Müslim, Eşribe: 6)
5455- Ebu Said el Hudrî (r a)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s a v) “Kuru hurma ile hurma çağlasından, kuru üzüm ve hurma karışımından Meşrubat yapmayı yasakladı ” (Ebû Davud, Eşribe: 10; Müslim, Eşribe: 6)
5- HURMA ÇAĞLASI İLE YAŞ HURMA KARIŞIMINDAN MEŞRUBAT YAPMAK
5456- Ebu Katade (r a) babasından rivâyete göre, Peygamber (s a v) şöyle buyurdu: “Kuru hurma ile kuru üzümü; hurma çağlası ile yaş hurmayı karıştırarak meşrubat yapmayı yasakladı (Ebû Davud, Eşribe: 8; Tirmizî, Eşribe: 9)
5457- Ebu Katade (r a)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: “Yaş hurma ile hurma çağlasını birlikte; kuru üzümle yaş hurmayı birlikte karıştırarak meşrubat yapmayın ” (Ebû Davud, Eşribe: 8; Tirmizî, Eşribe: 9)
6- HURMA ÇAĞLASIYLA KURU HURMA KARIŞTIRILARAK MEŞRUBAT YAPILMAZ
5458- Ebu Said el Hudrî (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: “Rasûlullah (s a v) kuru hurma ile kuru üzümü karıştırarak meşrubat yapmayı ayrıca hurma kurusu ile hurma çağlasını karıştırarak meşrubat yapmayı yine çağla hurma ile kuru hurmayı karıştırarak meşrubat yapmayı, yasakladı ” (Tirmizî, Eşribe: 9; İbn Mâce, Eşribe: 11)
7- KURU VE YAŞ HURMA KARIŞTIRILARAK YAPILAN MEŞRUBAT
5459- Câbir (r a)’den rivâyete göre, Peygamber (s a v) kuru üzümü karıştırarak meşrubat yapmayı, yaş ve kuru hurmayı karıştırarak meşrubat yapmayı yasakladı (Ebû Davud, Eşribe: 8; Tirmizî, Eşribe: 9)
5460- Câbir (r a)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: “Kuru hurma ve kuru üzümü karıştırarak meşrubat yapmayınız Kuru hurma ile olmuş hurmayı da karıştırarak meşrubat yapmayın ” (Ebû Davud, Eşribe: 8; Tirmizî, Eşribe: 9)
8- KURU HURMA İLE YAŞ HURMA KARIŞIMI YAPILAN MEŞRUBAT
5461- Câbir (r a)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s a v): “Kuru hurma ile kuru üzüm karışımından meşrubat yapmayı, yine yaş hurma ile kuru hurma karışımından meşrubat yapmayı yasakladı ” (İbn Mâce, Eşribe: 11; Tirmizî, Eşribe: 7)
5462- İbn Abbas (r a)’tan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v) şarap için kullanılmış kabakları kullanmayı, oyulmuş ağaçtan yapılan şarap kaplarını kullanmayı, ziftlenmiş küpleri kullanmayı ve şarap testilerini kullanmayı yasaklamıştır Kuru hurma ile olgun hurma karışımıyla meşrubat yapmayı, kuru üzümle kuru hurma karışımıyla yapılan meşrubatı yasakladı ve Hecerlilere de kuru üzüm ile hurmayı karıştırarak şerbet yapmayın diye yazdı (Ebû Davud, Eşribe: 8; Tirmizî, Eşribe: 9)
5463- İbn Abbas (r a)’tan rivâyete göre, şöyle demiştir: Sadece ham hurmadan yapılan ve ham hurma ile olmuş hurmadan yapılan içki haramdır (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir )
9- KURU ÜZÜMLE KURU HURMA KARIŞIMI İÇKİLER
5464- İbn Abbas (r a)’tan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v) kuru üzümle kuru hurma karışımından yapılan içkileri, olgun hurma ile kuru hurma karışımıyla yapılan içkileri yasaklamıştır (Ebû Davud, Eşribe: 8; İbn Mâce, Eşribe: 11)
5465- Amr b Dinar (r a)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Câbir b Abdullah (r a)’tan işittim şöyle diyordu: “Rasûlullah (s a v), hurma ile kuru üzüm karışımından yapılan içkilerle, olgun hurma ile kuru hurmanın karışımından yapılan içkileri yasakladı ” (Ebû Davud, Eşribe: 8; İbn Mâce, Eşribe: 11)
10- YAŞ HURMA İLE KURU ÜZÜM KARIŞIMI YAPILAN İÇKİLER
5466- Ebu Katade (r a)’nin babasından naklettiğine göre, Peygamber (s a v) şöyle buyurdu: “Yaş hurma ile çağla hurma karışımından meşrubat yapmayın, yaş hurma ile kuru üzümü birlikte meşrubat yapmakta kullanmayın ” (Ebû Davud, Eşribe: 8; Tirmizî, Eşribe: 7)
11- HURMA İLE KURU ÜZÜM KARIŞIMI YAPILAN MEŞRUBAT
5467- Câbir (r a)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s a v) kuru üzüm ve kuru hurmayı karıştırarak, kuru hurma ve yaş hurmayı karıştırarak meşrubat yapmayı yasakladı (Ebû Davud, Eşribe: 8; Tirmizî, Eşribe: 7)
12- İKİ CİNS MEYVE KARIŞIMINDAN MEŞRUBAT YAPMANIN YASAKLIĞI
5468- Enes b Malik (r a)’ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v) sahibine biri gerekli iken keskinleşen iki şeyi karıştırıp içki yapmamızı yasak etti Ravi diyor ki: “Çağla durumundaki meyveden yapılabilir mi?” diye sordum “Onu da yasakladı; hurma çağlasının ucu olgunlaşınca iki cins olmasından korkarak ondan da meşrubat yapmamızı yasak etti biz de o yüzden onların olgunlaşan ucunu koparırdık ” (Müsned: 12138)
5469- Ebu İdris (r a)’ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Enes b Malik’in yanındaydım Bir tarafı olgunlaşmış hurma getirildi, olmuş tarafını koparmaya başladı (Müsned: 14440)
5470- Katade (r a)’den rivâyete göre, Enes bir ucu olmuş hurmanın ucunun koparılmasını emrederdi de koparılırdı (Müsned: 14440)
5471- Enes (r a)’ten rivâyete göre, meyvelerin olgunu ile yaşını karıştırmaksızın tek çeşitle meşrubat yapardı (Müsned: 14440)
13- TEK ÇEŞİT MEYVELERDEN MEŞRUBAT YAPILMALI
5472- Ebu Katade (r a)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: “Ham meyve ile olgunlaşmış meyveyi birlikte meşrubat yapmayın, kuru hurma ile kuru üzümü de karıştırarak meşrubat yapmayın, her birini kendi başına kullanarak meşrubat yapabilirsiniz ” (Müslim, Eşribe: 5; Tirmizî, Eşribe: 7)
14- AĞZI BAĞLI KAPLARDA MEŞRUBAT YAPMANIN DAHA İYİ OLACAĞI
5473- Katade (r a)’nin babasından rivâyete göre, Rasûlullah (s a v) olgun hurma ile çağla olan hurmanın karışımından meşrubat yapmayı yasakladı Kuru hurma ile olgun hurma ve yaş hurmanın karışımından da meşrubat yapmayı yasakladı ve şöyle buyurdu: “Bunların her birinden ayrı ayrı meşrubat yapabilirsiniz, ağzı kapanabilen kaplarda olursa şaraplaşması (ekşimesi) daha geç olacağından daha faydalı olur ” (Ebû Davud, Eşribe: 8; İbn Mâce, Eşribe: 11)
15- TEK ÇEŞİT OLARAK HURMADAN MEŞRUBAT YAPILABİLİR
5474- Ebu Said el Hudrî (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v) olgunlaşmamış hurma ile olgunlaşmış hurmayı yahut üzüm ile hurmayı veya üzüm ile ham hurmayı karıştırarak meşrubat yapmayı yasakladı ve şöyle buyurdu: “Sizden kim meşrubat yapmak isterse, bu sayılanlardan ayrı ayrı meşrubat yapıp içsin sadece hurmadan sadece olgunlaşmamış hurmadan veya sadece kuru üzümden yapıp içsin ” (Müslim, Eşribe: 5; Ebû Davud, Eşribe: 8)
5475- Ebu Said el Hudrî (r a)’den rivâyete göre, Peygamber (s a v) olgunlaşmamış hurma ile olgunlaşmış hurmanın karıştırılmasını ve o şekilde meşrubat yapılmasını yasakladı Veya kuru üzüm ile kuru hurmanın karıştırılarak meşrubat yapılmasını yasakladı Veya kuru üzümle olgunlaşmamış hurma karışımından meşrubat yapmayı yasakladı “Meşrubat yapacak kimse bunların her birinden ayrı olarak yapıp içsin” buyurdu (İbn Mâce, Eşribe: 11; Tirmizî, Eşribe: 9)
16- SADECE KURU ÜZÜMDEN MEŞRUBAT YAPMAK
5476- Ebu Hüreyre (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v) ham olgunlaşmamış hurmayı üzüme karıştırıp meşrubat yapmayı ve ham hurmayı olgunlaşmış hurmayla karıştırıp meşrubat yapmayı yasakladı “Onların her birinden ayrı ayrı meşrubat yapabilirsiniz” buyurdu (Müslim, Eşribe: 5; Tirmizî, Eşribe: 9)
17- TEK BAŞINA OLGUNLAŞMAMIŞ HURMADAN MEŞRUBAT YAPILABİLİR
5477- Ebu Said el Hudrî (r a)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s a v) hurma ile kuru üzümü karıştırarak, hurma ile olgunlaşmamış hurmayı karıştırarak meşrubat yapmayı yasak etti ve şöyle buyurdu: “Kendi başına kuru üzümden meşrubat yapabilirsiniz, hurmadan tek başına yapabilirsiniz, hurma çağlasından da tek başına meşrubat yapabilirsiniz ” (Müslim, Eşribe: 5; Tirmizî, Eşribe: 9)
18- NAHL SÛRESİ 67 AYETİN YORUMU: “Hurma ağacının meyveleriyle üzümlerinden de hem şarap yapasınız hem de güzel rızıklar elde edersiniz Şüphe yok ki bunda aklını kullanan bir toplum için ders ve ibret vardır ”
5478- Ebu Hüreyre (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: “İçki bu iki ağaçtan yapılır ” Süveyd bu iki ağaç hakkında: Hurma ve üzümdür demiştir ” (Ebû Davud, Eşribe: 4; İbn Mâce, Eşribe: 5)
5479- Ebu Hüreyre (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: “Şarap hurma ve üzüm ağacından yapılır ” (Ebû Davud, Eşribe: 4; İbn Mâce, Eşribe: 5)
5480- İbrahim ve Sa’bî (r anhüma) şöyle dediler: Ayette geçen: “Sekr” kelimesi şarap anlamındadır (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir )
5481- Said b Cübeyr (r a) ayette geçen “Sekr” kelimesi şarab anlamındadır dedi (Ebû Davud, Eşribe: 4; İbn Mâce, Eşribe: 5)
5482- Said b Cübeyr (r a) ayette geçen “Sekr” kelimesi şarab anlamındadır dedi (Ebû Davud, Eşribe: 4; İbn Mâce, Eşribe: 5)
5483- Said b Cübeyr (r a): “Ayette geçen “Sekr” kelimesi haram olan şaraptır “güzel rızık” kelimesi de hurma ve üzümden yapılan helâl gıdalardır”dedi (Ebû Davud, Eşribe: 4; İbn Mâce, Eşribe: 5)
19- İÇKİNİN HARAM KILINDIĞI SIRALARDA İÇKİ NELERDEN YAPILIRDI?
5484- İbn Ömer (r a)’den rivâyete göre, Ömer (r a)’den işittim Medine’de minber üzerinde şöyle diyordu: “Ey İnsanlar! İyi bilin ki içkinin haram kılındığı dönemlerde içki şu beş şeyden yapılıyordu: “Üzüm, hurma, bal, buğday ve arpa, hamr (içki) aklı gideren şeydir ” (İbn Mâce, Eşribe: 5; Ebû Davud, Eşribe: 4)
5485- İbn Ömer (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Ömer b Hattab’tan işittim, Rasûlullah (s a v)’in minberinde şunları söylüyordu: “İçkinin haram kılındığı ayet indiğinde içki beş şeyden yapılıyordu: Üzüm, buğday, arpa, hurma ve bal ” (İbn Mâce, Eşribe: 5; Ebû Davud, Eşribe: 4)
5486- İbn Ömer (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: “İçki beş şeyden yapılır: “Hurma, buğday, arpa, bal ve üzüm ” (İbn Mâce, Eşribe: 5; Ebû Davud, Eşribe: 4)
20- SARHOŞLUK VEREN HER ŞEY İSMİ NE OLURSA OLSUN HARAMDIR
5487- İbn Şirin (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: İbn Ömer’in yanına bir adam gelerek şöyle dedi Ailemiz bize akşam şerbet yapıyor biz de onu sabahleyin içiyoruz İbn Ömer dedi ki: Sarhoşluk veren her şeyden az da olsa çok da olsa seni sakındırırım Allah’ı sana şahit kılarak sarhoş eden şeyin azından ve çoğundan seni sakındırırım Allah’ı şahit kılarım ki Hayberliler şundan ve bundan içkiler yapıyorlar ve değişik isimler veriyorlardı onların hepsi şaraptır Fedekliler de şudan bundan içki yapıyorlar ve onlara değişik isimler veriyorlardı, onların da hepsi şaraptır İçki yapılan dört şeyi saydı onlardan biri de bal idi (İbn Mâce, Eşribe: 5; Ebû Davud, Eşribe: 4)
21- SARHOŞLUK VEREN HER İÇKİYE “HAMR” DENİLİR
5488- İbn Ömer (r a)’den rivâyete göre, Peygamber (s a v) şöyle buyurdu: “Her sarhoşluk veren haramdır Her sarhoşluk eden içkidir ” (İbn Mâce, Eşribe: 5; Ebû Davud, Eşribe: 4)
5489- İbn Ömer (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: “Her sarhoşluk veren haramdır Her sarhoşluk veren içkidir ” (İbn Mâce, Eşribe: 5; Ebû Davud, Eşribe: 4)
5490- İbn Ömer (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: “Her sarhoşluk veren içkidir ” (İbn Mâce, Eşribe: 9; Ebû Davud, Eşribe: 5)
5491- İbn Ömer (r a)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: “Her sarhoşluk veren içkidir Her sarhoşluk veren haramdır ” (İbn Mâce, Eşribe: 9; Ebû Davud, Eşribe: 5)
5492- İbn Ömer (r a)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: “Her sarhoşluk veren içkidir Her sarhoşluk veren haramdır ” (İbn Mâce, Eşribe: 9; Ebû Davud, Eşribe: 5)
22- SARHOŞ EDEN HER İÇKİ HARAMDIR
5493- İbn Ömer (r a)’den rivâyete göre, Peygamber (s a v) şöyle buyurdu: “Her sarhoşluk veren haramdır ” (İbn Mâce, Eşribe: 9; Ebû Davud, Eşribe: 5)
5494- Ebu Hüreyre (r a)’den rivâyete göre, Peygamber (s a v) şöyle buyurdu: “Her sarhoşluk veren haramdır ” (İbn Mâce, Eşribe: 9; Ebû Davud, Eşribe: 5)
5495- Ebu Hüreyre (r a)’den rivâyete göre, “Rasûlullah (s a v) oyulmuş kabaklarda, sırlı küplerde, ağaçtan oyma kaplarda ve testilerde meşrubat yapmayın her sarhoşluk veren haramdır” buyurmuştur (İbn Mâce, Eşribe: 9; Ebû Davud, Eşribe: 5)
5496- Âişe (r a)’den rivâyete göre, Peygamber (s a v) şöyle buyurdu: “Oyulmuş kabaklarda, sırlanmış küplerde, ağaçtan oyma kaplarda meşrubat yapmayın Her sarhoşluk eden haramdır ” (İbn Mâce, Eşribe: 9; Ebû Davud, Eşribe: 5)
5497- Âişe (r anha)’dan rivâyete göre, Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: “İçilen her şey sarhoşluk veriyorsa haramdır ” (İbn Mâce, Eşribe: 9; Ebû Davud, Eşribe: 5)
5498- Âişe (r anha)’dan rivâyete göre, köpürmüş bal şerbetinden soruldu da: “Sarhoşluk veren her şey haramdır” buyurdular (İbn Mâce, Eşribe: 9; Ebû Davud, Eşribe: 5)
5499- Âişe (r anha)’dan rivâyete göre, Rasûlullah (s a v)’e köpürmüş bal şerbetinden soruldu da şöyle buyurdu: “Sarhoşluk veren her içecek haramdır ” “Bit’u” baldan yapılan köpürmüş şerbete denir (İbn Mâce, Eşribe: 9; Ebû Davud, Eşribe: 5)
5500- Âişe (r anha)’dan rivâyete göre, Rasûlullah (s a v)’e köpürmüş bal şerbetinden soruldu O da: “Sarhoşluk veren her içki haramdır” buyurdu Bit’u baldan yapılan bir içecektir (İbn Mâce, Eşribe: 9; Ebû Davud, Eşribe: 5)
5501- Ebu Musa (r a)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: “Sarhoşluk veren her şey haramdır ” (İbn Mâce, Eşribe: 9; Ebû Davud, Eşribe: 5)
5502- Ebu Bürde (r a) babasından rivâyet ederek şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v) ben ve Muaz’ı Yemene gönderirken Muaz: “Bizi çok meşrubat içilen bir memlekete gönderiyorsun, orada ne içelim?” diye sordu Rasûlullah (s a v)’de: “Her şeyi iç sarhoşluk veren şeyi içme” buyurdu (İbn Mâce, Eşribe: 9; Ebû Davud, Eşribe: 5)
5503- Ebu Musa (r a)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: “Her sarhoşluk veren şey haramdır ” (İbn Mâce, Eşribe: 9; Ebû Davud, Eşribe: 5)
5504- Esved b Şeyban es Sedûşî (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Bir adam, Ata’ya biz seferlere çıkıyoruz pazarlarda çeşitli içkiler görüyorum ve nasıl kaplarda yapıldığını bilmiyoruz” diye sorunca, Ata: “Her sarhoşluk veren şey haramdır” dedi Adam biraz gitti ve sözünü tekrar etti Ata yine: “Sarhoş eden her içki haramdır” dedi Adam aynen tekrar sorunca, Ata: “O sana dediğim gibidir” dedi (İbn Mâce, Eşribe: 9; Ebû Davud, Eşribe: 5)
5505- İbn Sirin (r a) şöyle demiştir: “Her sarhoşluk veren şey haramdır ” (İbn Mâce, Eşribe: 9; Ebû Davud, Eşribe: 5)
5506- Abdülmelik b Tufeyl el Cezerî (r a) anlatıyor: Ömer b Abdülaziz bize şunu yazdı: “Sırlanmış kaplardaki içkileri -köpüğün- üçte ikisi gidip üçte biri kalıncaya kadar içmeyin Her sarhoşluk veren şey haramdır ” (İbn Mâce, Eşribe: 9; Ebû Davud, Eşribe: 5)
5507- Sa’k b Hazen (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Ömer b Abdülaziz Adiy b Ertae’ye şöyle yazdı: “Her sarhoşluk veren şey haramdır ” (İbn Mâce, Eşribe: 9; Ebû Davud, Eşribe: 5)
5508- Ebu Musa el Eşarî (r a)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: “Her sarhoşluk veren şey haramdır ” (İbn Mâce, Eşribe: 9; Ebû Davud, Eşribe: 5)
23- BİT’I VE MİZR NE DEMEKTİR
5509- Ebu Musa (r a) babasından rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v), beni Yemene göndereceğinde şöyle dedim: “Ey Allah'ın Rasûlü orada pek çok meşrubat var onlardan hangisini içmeliyim? hangisini içmemeliyim?” Rasûlullah (s a v): “Nedir onlar” buyurdu Ben de: “Bit’ı ve Mizr” dedim “Bit’ı ve Mizr nedir?” deyince Ben: “Bit’ı, baldan yapılan bir meşrubattır Mizr ise, mısırdan yapılan bir meşrubattır” dedim Bunun üzerine Rasûlullah (s a v): “Sarhoşluk veren hiç bir şeyi içme Ben sarhoşluk veren her şeyi haram kıldım” buyurdu (Müslim, Eşribe: 7; Ebû Davud, Eşribe: 5)
5510- Ebu Bürde (r a) babasından rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v) beni Yemene gönderirken şöyle dedim: Ey Allah'ın Rasûlü! Orada pek çok meşrubat türü var onlara Bit’ı ve Mizr deniliyor “Bit’ı ve Mizr nedir?” deyince, ben de şöyle dedim: “Bit’ı baldan yapılan bir meşrubattır Mizr ise arpadan yapılan meşrubattır ” Bunun üzerine Rasûlullah (s a v): “Her sarhoşluk veren şey haramdır” buyurdular (Müslim, Eşribe: 7; Ebû Davud, Eşribe: 5)
5511- İbn Ömer (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v) hutbede içki ayetinden bahsedince bir adam kalkarak: “Ey Allah'ın Rasûlü! Mizr hakkında ne dersin?” dedi Rasûlullah (s a v)’de: “Mizr’de nedir?” deyince, adam: “Yemende hububattan yapılan bir içkidir” dedi Rasûlullah (s a v): “Sarhoşluk verir mi?” deyince, adam: “Evet” dedi Bunun üzerine Rasûlullah (s a v): “Her sarhoşluk veren haramdır” buyurdular (Müslim, Eşribe: 7; Ebû Davud, Eşribe: 5)
5512- Ebu’l Cüveyriyye anlatıyor: İbn Abbas (r a)’tan işittim kendisine “Bazak hakkında bize fetva verir misin?” denildi O da şöyle dedi: Muhammed (s a v), Bazak’tan önce geldi “Sarhoş eden her şey haramdır” buyurdu (Müslim, Eşribe: 7; Ebû Davud, Eşribe: 5)
24- ÇOĞU SARHOŞ EDEN TÜM İÇKİLERİN AZI DA HARAMDIR
5513- Amr b Şuayb, babasından ve dedesinden rivâyete göre, Peygamber (s a v) şöyle buyurdu: “Çoğu sarhoşluk veren şeyin azı da haramdır ” (Ebû Davud, Eşribe: 5; İbn Mâce, Eşribe: 11)
5514- Âmir b Sa’d (r a)’nın babasından rivâyete göre, Peygamber (s a v) şöyle buyurdu: “Çoğu sarhoşluk veren şeyin azını da yasaklayıp haram kılıyorum ” (Ebû Davud, Eşribe: 5; İbn Mâce, Eşribe: 11)
5515- Âmir b Sa’d (r a)’ın babasından rivâyete göre, Peygamber (s a v): “Çoğu sarhoşluk veren şeyin azını da yasaklayıp haram etti ” (Ebû Davud, Eşribe: 5; İbn Mâce, Eşribe: 11)
5516- Ebu Hüreyre ‘den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v)’in oruç tuttuğunu biliyordum O’na oyulmuş kabakla yaptığım bir meşrubatı getirmek için oruçlu olmadığı günü kolladım, o gün o meşrubatı O’na getirince; “Yaklaştır bakayım” buyurdu Yanına yaklaştırdım iyice ekşiyip köpürdüğünü görünce, şöyle buyurdu: “Bunu bahçeye dök, bu Allah’a ve ahiret gününe inanmayanların içkisidir ” Ebu Abdurrahman der ki: Bu hadis (alkollü içkilerin) sarhoşluk veren her şeyin haramlığına delildir Kendi kendilerini aldatanların dedikleri gibi, sarhoşluğu açığa çıkaran son yudumlar haramdır öncekiler helaldir dedikleri gibi değildir İlim adamları tüm içkilerin ilk yudumundan son yudumuna kadar hepsi haramdır Sarhoşluk son yudumlarda değildir hepsi sarhoşluk verir ” (Ebû Davud, Eşribe: 12; İbn Mâce, Eşribe: 15)
25- ARPADAN YAPILAN İÇKİLER (BİRA) DE HEPSİ HARAMDIR
5517- Ali (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v), bize: “Altın yüzük kullanmayı, ipekli kumaşı giymeyi, binit üzerine ipekli minder koyup binmeyi ve arpa suyundan yapılan cia’yı (Birayı) yasaklamıştır ” (Ebû Davud, Eşribe: 12; İbn Mâce, Eşribe: 15)
5518- Malik b Umeyr (r a) anlatıyor ve şöyle diyor: Sa’saa, Mü’minlerin emiri Hz Ali’ye: “Rasûlullah (s a v) size yasakladığı şeyleri sen de bize yasakla” deyince, şöyle dedi: “Rasûlullah (s a v) şarap koymak için oyulmuş kabaklara ve testilere meşrubat koymamızı yasakladı ” (Ebû Davud, Eşribe: 12; İbn Mâce, Eşribe: 15)
26- RASÛLULLAH (S A V)’E MEŞRUBAT YAPILAN KAP
5519- Câbir (r a)’den rivâyete göre: “Rasûlullah (s a v)’in içeceği şeyler taştan yapılmış bir kapta yapılırdı ” (Müslim, Eşribe: 6; Dârimi, Eşribe: 13)
27- İÇERSİNDE MEŞRUBAT YAPILMASI YASAK EDİLEN KAPLAR VE YAPILABİLECEK KAPLAR
28- TESTİ DE MEŞRUBAT YAPMAK YASAKTIR
5520- Tavus (r a)’tan rivâyete göre, şöyle demiştir: Bir adam İbn Ömer’e Rasûlullah (s a v) testide meşrubat yapmayı yasakladı mı? diye sordu İbn Ömer’de: “Evet” dedi Tavus ta: “Vallahi bu gerçeği ondan işittim” dedi (Buhârî, Eşribe: 8; Müslim, Eşribe: 6)
5521- Süleyman et Teymî ve İbrahim b Meysere (r anhüma) dediler ki Tavustan işittik şöyle diyordu: Bir adam İbn Ömer’e gelerek: “Rasûlullah (s a v) testide meşrubat yapmayı yasakladı mı?” dedi O da: “Evet” dedi -İbrahim kendi rivâyetinde kabağı da ilave etti - (Buhârî, Eşribe: 8; Müslim, Eşribe: 6)
5522- İbn Abbas (r a)’tan rivâyete göre, Rasûlullah (s a v) testide yapılan meşrubatı yasakladı (Buhârî, Eşribe: 8; Müslim, Eşribe: 6)
5523- İbn Ömer (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v) meşrubat yapmak için hantem kullanmayı yasakladı Ben hantem nedir? deyince “Testidir” buyurdular (Buhârî, Eşribe: 8; Müslim, Eşribe: 6)
5524- Basralı Esîd et Tahî (r a) şöyle diyor: İbn Zübeyr’e testilerde meşrubat yapıp bekletmenin hükmü soruldu da: Rasûlullah (s a v) bizi ondan yasakladı dedi (Müsned: 180)
5525- Said b Cübeyr (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: İbn Ömer’e testide yapılan meşrubattan sorduk, o da: Rasûlullah (s a v) onu haram kıldı dedi İbn Abbas’a geldim ve bugün hayret verici bir şey işittim dedim İbn Abbas: “Nedir o?” deyince, İbn Ömer’e testideki meşrubatın hükmünü sordum Rasûlullah (s a v) onu haram kıldı dedi İbn Abbas, İbn Ömer doğru söylemiş dedi Ben de “Testi nedir?” diye sordum “Topraktan yapılan her türlü kaptır” dedi (Ebû Davud, Eşribe: 7; Dârimi, Eşribe: 14)
5526- Said b Cübeyr (r a)’den rivâyete göre, şöyle anlatmıştır: İbn Ömer’in yanındaydık testide meşrubat bekletmenin hükmü soruldu Rasûlullah (s a v) onu haram kıldı dedi, bu duyduğum bana ağır geldi İbn Abbas’ın yanına gittim ve ona dedim ki: İbn Ömer’e bir şeyden soruldu da verdiği hüküm bana çok ağır geldi İbn Abbas: “Nedir o?” deyince, ben de testide meşrubat bekletmenin durumu soruldu (O da Rasûlullah (s a v)’in haram kıldığını söyledi) dedim İbn Abbas: “İbn Ömer doğru söylemiş” dedi Ben de “Testi nedir?” diye sordum “Topraktan yapılan her kaptır” dedi (Ebû Davud, Eşribe: 7; Dârimi, Eşribe: 14)
29- SIRLI YEŞİL KÜPLER
5527- Şeybanî (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: İbn Ebî Evfa’dan işittim şöyle diyordu: Rasûlullah (s a v) yeşil testilerde meşrubat bekletmeyi yasakladı Ben de: “Ya beyaz testiler nasıl olacak?” dedim O da: “Bilmiyorum” dedi (Müsned: 18353)
5528- Ishak eş Şeybanî şöyle diyor: İbn Ebî Evfa’dan işittim şöyle diyordu: Rasûlullah (s a v) yeşil ve beyaz testilerde meşrubat bekletmeyi yasak etti (Müsned: 18353)
5529- Ebu Reca (r a) anlatıyor: Hasan-ı Basrî’ye: “Testide meşrubat bekletmenin haram mı?” olduğunu sordum O da: “Haramdır dedi ve şöyle devam etti: “Bize yalan söylemeyenler Rasûlullah (s a v)’in testide, kabakta, sırlı küplerde ve fıçılarda meşrubat bekletmeyi yasakladığını haber verdiler ” (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir )
30- KABAKLARDA MEŞRUBAT BEKLETMEK YASAKTIR
5530- İbn Ömer (r a)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s a v) kabaklarda meşrubat bekletmeyi yasak etti (Ebû Davud, Eşribe: 7; Dârimi, Eşribe: 14)
5531- İbn Ömer (r a)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s a v) kabaklarda meşrubat bekletmeyi yasak etti (Ebû Davud, Eşribe: 7; Dârimi, Eşribe: 14)
|