Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Genel Konular

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
akika, nesai, süneni

Sünen-İ Nesai Akika

Eski 07-27-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Sünen-İ Nesai Akika






Sünen-i Nesai Akika
41- AKİKA (DOĞAN ÇOCUK İÇİN KURBAN KESME) KİTABI (BÖLÜMLERİ)
4141- Amr b Şuayb (ra) babasından ve dedesinden naklederek şöyle diyor: Rasûlullah (sav)’e: “Akika nedir?” diye sorulduğunda: “Allah, anne babaya itaatsizliği (ukuk’u) sevmez” buyurdular -Rasûlullah (sav), ukuk kelimesine benzeyen akika kelimesini kullanmalarından hoşlanmamış olacak ki böyle dediler- Oradakiler senden çocuğumuz olunca kesilecek kurbanı soruyoruz dediler Bunun üzerine Rasûlullah (sav): “Doğan çocuğu için kurban kesmek isteyen kessin, erkek çocuğu için birbirine denk iki koyun kız için ise tek koyun kessin” buyurdular (Ebû Davud, Dahaya: 21; Müsned: 6530)
4142- Abdullah b Büreyde (ra) babasından naklederek şöyle demiştir: Rasûlullah (sav), Hasan ve Hüseyin için akika kurbanı kesmişti (Müsned: 21980)
1- ERKEK ÇOCUĞU İÇİN AKİKA KURBANI NASIL OLMALI ?
4143- Selman b Âmir ed Dabbî (ra)’den rivâyete göre, Rasûlullah (sav) şöyle buyurmuştur: “Erkek çocuğu olduğunda kan akıtın, kurban kesin ve ona eziyet verecek şeyleri ondan giderip temizleyin” (Ebû Davud, Dahaya: 21; Tirmizî, Edahî: 16)
4144- Ümmü Kürz (ranha)’dan rivâyete göre, Rasûlullah (sav) şöyle buyurdu: “Erkek çocuğu doğduğunda birbirine benzeyen iki koyun kız çocuğunda ise bir koyun kurban olarak kesilir” (Ebû Davud, Dahaya: 21; Tirmizî, Edahî: 16)
2- KIZ ÇOCUĞUNDA AKİKA KURBANI NASIL OLMALI?
4145- Ümmü Kürz (ranha)’dan rivâyete göre, Rasûlullah (sav) şöyle buyurmuştur: “Doğan erkek çocuğu için birbirine benzeyen iki koyun kız çocuğu için ise bir koyun kurban olarak kesilir” (Ebû Davud, Dahaya: 21; Tirmizî, Edahî: 16)
3- AKİKA KURBANI ERKEK Mİ DİŞİ Mİ OLMALIDIR?
4146- Ümmü Kürz (ranha)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: “Hudeybiye’de Rasûlullah (sav)’in yanına vardım Kâbe’ye gönderilen kurban etlerinin durumundan soracaktım o esnada şöyle dediğini duydum: “Doğan erkek çocuğuna iki koyun, kız çocuğuna ise bir koyun kesilmelidir Kesilen koyunun erkek ve dişi olması fark etmez” (Ebû Davud, Dahaya: 21; Tirmizî, Edahî: 16)
4147- Ümmü Kürz (ranha)’dan rivâyete göre, Rasûlullah (sav) şöyle buyurdu: “Doğan erkek çocuğu için iki koyun, kız çocuğu için ise tek koyun kesilmelidir koyunların erkek ve dişi olması farksızdır” (Ebû Davud, Dahaya: 21; Tirmizî, Edahî: 16)
4148- İbn Abbas (ra)’tan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (sav): “Hasan ve Hüseyin için ikişer ikişer koç kesmişti” (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir)
4- AKİKA KURBANI NE ZAMAN KESİLİR?
4149- Semure b Cündüp (ra)’ten rivâyete göre, Rasûlullah (sav) şöyle buyurdu: “Her doğan çocuk kesilen kurbanına rehindir Doğumun yedinci günü bu akika kurbanı kesilir, başı traş edilir ve ismi konulur” (Tirmizî, Edahî: 20; Ebû Davud, Dahaya: 18)

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.