|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
cennetin, hadislerle, manzaralar, özellikleri |
![]() |
Hadislerle Cennetin Özellikleri Ve Ondan Manzaralar |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hadislerle Cennetin Özellikleri Ve Ondan ManzaralarHadislerle Cennetin Özellikleri ve Ondan Manzaralar Hadislerle Cennetin Özellikleri ve Ondan Manzaralar 1) Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: “Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): ‘Aziz ve Celil olan Allah şöyle buyurdu: Ben salih kullarım için ahiret azığı olarak hiçbir gözün görmediği, hiçbir kulağın işitmediği ve hiçbir insanın aklına gelmedik bir takım nimetler hazırladım ![]() ![]() ![]() Müslim 2824/3, Buhari 3053 2) Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: “Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ‘Allah cenneti yarattığı vakit Cebrail’e şöyle dedi: −‘Git cennete bak ![]() ![]() −Ey Rabbim! İzzetine yemin olsun ki, cenneti kim işitirse muhakkak ona girer dedi ![]() −‘Ey Cibril! Git cennete bak’ buyurdu ![]() −Ey Rabbim! İzzetine yemin olsun ki, ona kimsenin girememesinden korktum ![]() ![]() ![]() ![]() Ebu Davud 4744, Tirmizi 2685 3) Enes bin Malik (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: “Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): ‘Cennet nefse hoş gelmeyen şeylerle kuşatılmış, cehennem de nefsin arzularıyla kuşatılmıştır’ buyurdu ![]() Buhari 6412, Müslim 2822/1, Tirmizi 2684 4) Sehl bin Sa’d Es-Saidi (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: “Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): ‘Cennette bir kamçı kadar yer, dünyadan ve dünyada bulunan her şeyden daha hayırlıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Buhari 6356, İbni Mace 4330 5) Sehl bin Sa’d (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: “Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): ‘Cennette sekiz kapı vardır ![]() ![]() ![]() Buhari 3058 6) Muaz bin Cebel (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: “Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): ‘Muhakkak cennet yüz derecedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İbni Mace 4331, Tirmizi 2651 7) Enes bin Malik (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: “Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): ‘ ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Buhari 6467 8) Sa’d bin Ebi Vakkas (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: “Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): ‘Cennette olan nimetlerden bir tırnağın taşıyacağı kadar bir şey görünmüş olsa gökler ve yeryüzünün dört tarafı arasındaki her şey muhakkak süslenirdi ![]() ![]() Tirmizi 2661 9) Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: “Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e: −Ya Rasulallah! Cennetin yapısı nedir diye sordum? Rasulü Ekrem (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): ‘Bir kerpici gümüşten, bir kerpici altından, harcı keskin kokulu misk, çakılları inci ve yakut, toprağı za’ferandır ![]() ![]() ![]() ![]() Tirmizi 2646 10) Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: “Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): ‘Cennette, gövdesi altından olmayan hiçbir ağaç yoktur’ buyurdu ![]() Tirmizi 2645 11) Ebu Said El-Hudri (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: “Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): ‘Şüphesiz cennette öyle bir ağaç vardır ki, onun altında bir süvari, yürüyüşü çok sür’atli, talimli, iyi cins bir at ile yüz sene yürürse yine onu bitiremez’ buyurdu ![]() Müslim 2828/8, Buhari 6459, Tirmizi 2643, İbni Mace 4335 12) Ebu Musa el-Eş’ari (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: “Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): ‘İki cennet vardır ki, bunların kapları ve içinde bulunan şeyler hep gümüştendir ![]() ![]() ![]() Buhari 4828, Tirmizi 2648 13) Harise bin Vehb El-Huzai (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: “Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): ‘Dikkat edin! Ben size cennetlik olanları haber veriyorum: Zayıf olup zayıf görülen kişi ![]() ![]() ![]() ![]() Buhari 4902, Müslim 2853/46, Tirmizi 2732, İbni Mace 4116 14) Usame (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: “Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): ‘Ben cennetin kapısı önünde durdum, oraya girenlerin çoğu fakirler idi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Buhari 6456, Tirmizi 2729 15) Abdullah bin Ömer (Radiyallahu Anhuma) şöyle dedi: “Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): ‘Cennet ehli cennete vardığı, cehennem ehli de cehenneme vardığında ölüm alacalı bir koç suretinde getirilir ![]() ![]() −Ey cennet ahalisi! Artık ölüm yoktur ![]() ![]() ![]() Müslim 2850/43, Buhari 6457, İbni Mace 4327, Tirmizi 2682 16) Enes bin Malik (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: “Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): ‘…Cennet ehlinden olup da dünyada en çetin ve meşakkatli hayat süren kişi getirilir ve cennete bir daldırılışla daldırılır ![]() −Ey Âdemoğlu! Sen hiçbir çetinlik ve sıkıntı gördün mü, sana herhangi bir sıkıntı ve zorluk uğradı mı? diye sorulur ![]() −Hayır, vallahi ya Rab! Bana asla sıkıntı uğramadı ve ben asla şiddet görmedim der’ buyurdu ![]() Müslim 2807/55, İbni Mace 4321 17) Ebu Said el-Hudri ve Ebu Hureyre (Radiyallahu Anhuma) şöyle dedi: “Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): ‘Bir münadi cennet ehline: −Daima sıhhatli kalmanız ve ebediyyen hasta olmamanız hakkınızdır ![]() ![]() ![]() ![]() Müslim 2837/22 18) Muaz bin Cebel (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: “Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): ‘Cennet ehli cennete kılsız, tüysüz, yaratılıştan sürmeli, otuz veya otuz üç yaşında olarak gireceklerdir’ buyurdu ![]() Tirmizi 2669 19) Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: “Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): ‘Herkim cennete girerse nimet içinde hoş halde olur ![]() ![]() ![]() Müslim 2836/21, Tirmizi 2646 20) Suheyb (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: “Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): “Amelini güzel yapanlar için güzel mükâfat ve dahası vardır ![]() ![]() ‘Cennet ehli cennete girdikleri vakit bir münadi: −Sizin için Allah katında bir vaad vardır diye nida eder ![]() −Allah bizim yüzlerimizi ak etmedi mi? Bizi ateşten kurtarmadı mı? Bizi cennete girdirmedi mi? derler ![]() −Evet, diye cevap verirler ![]() ![]() ![]() Tirmizi 2676 21) Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: “Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): ‘Cennete ilk girecek zümrenin yüzleri ayın ondördüncü gecesindeki sureti gibi parlaktır ![]() ![]() ![]() ![]() Onların cennetteki tarakları altındır, terleri misktir, buhurdanlıklarının udu Hind ududur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Müslim 2834/14-15-16, Buhari 3053-3054 22) Abdullah bin Kays (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: “Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): ‘Muhakkak cennette mü’min için içi boşaltılmış bir tek inciden bir çadır vardır ![]() ![]() ![]() ![]() Buhari 4830, Müslim 2838/23-24-25 23) Enes bin Malik (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: “Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): ‘Şüphesiz cennette bir çarşı vardır ki, cennet ahalisi her Cuma günü oraya gelirler ![]() ![]() ![]() ![]() −Vallahi sizlerin bizden sonra güzelliğiniz daha da artmıştır derler ![]() −Vallahi sizler de öylesiniz ![]() ![]() Müslim 2833/13 24) İbni Mes’ud (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: “Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): ‘Ben ateş ehlinin cehennemden son çıkacak ve cennet ehlinin cennete son girecek olanını biliyorum ![]() ![]() −Git, cennete gir! buyurur ![]() ![]() −Ya Rab! Ben cenneti dopdolu buldum der ![]() −Git, cennete gir! buyurur ![]() ![]() ![]() −Ya Rab! Ben cenneti dopdolu buldum der ![]() −Git, cennete gir! Dünya kadar ve dünyanın on misli kadar yer senindir buyurur ![]() −Sen yegâne Melik olduğun halde benimle alay mı ediyorsun yahut bana gülüyor musun? der’ buyurdu ![]() Vallahi Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in gerideki dişleri belirinceye kadar güldüğünü gördüm ![]() −Cennet ehlinin en aşağı menzil sahibi işte o kimsedir denilirdi ![]() Buhari 6469, İbni Mace 4339 |
![]() |
![]() |
|