|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
bulundurmanın, evde, eşya, hükmü, resimli, resmin |
![]() |
Evde Resimli Eşya Bulundurmanın Ve Resmin Hükmü |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Evde Resimli Eşya Bulundurmanın Ve Resmin HükmüEvde Resimli Eşya Bulundurmanın ve Resmin Hükmü Evde Resimli Eşya Bulundurmanın ve Resmin Hükmü 1) Aişe (Radiyallahu Anha) şöyle dedi: “Bir gün üstünde bir takım resimler bulunan küçük bir yastık, bir şilte satın almıştım ![]() ![]() −Ya Rasulallah! Ben Allah’a ve Rasulüne tevbe ederim ![]() ![]() −‘Şu yastığın hali nedir?’ dedi ![]() −Onu sen üzerine oturasın ve yaslanasın diye, senin için satın aldım dedim ![]() −‘Bu resimlerin sahipleri kıyamet gününde muhakkak azab edilirler ![]() ![]() Buhari 1946, 1947, 3038, 3039, 5959, 5962, 5963, Müslim 96 2) Aişe (Radiyallahu Anha) şöyle dedi: “Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bir seferden geldi ![]() ![]() ![]() Müslim 90, 94, Nesei 5317 3) Aişe (Radiyallahu Anha) şöyle dedi: “Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bir seferden geldi ![]() ![]() −‘Kıyamet gününde insanların en şiddetli azablıları, Allah’ın yaratmasına benzetmeye çalışan kimselerdir’ buyurdu ![]() Aişe (Radiyallahu Anha) şöyle dedi: “Bende o perdeyi bir veya iki yastık yaptım ![]() Müslim 2109/98, Buhari 5957, 5958, Nesei 5320, 5321, 5322, 5328 4) Ebu Talha el-Ensari (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: “Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): ‘Melekler içinde köpek ve resim bulunan eve girmezler’ buyurdu ![]() Ravi Zeyd ibn Halid dedi ki: “Bunun üzerine Aişe (Radiyallahu Anha)’ya geldim ve: −Ebu Talha (Radiyallahu Anh) bana Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in: ‘Melekler içinde köpek ve resimler bulunan eve girmezler’ buyurduğunu haber veriyor ![]() ![]() −Hayır, ben bunu işitmedim, lakin size Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in yaptığını gördüğüm şeyi size tahdis edeceğim: −Ben kenarı saçaklı bir yatak örtüsü almış ve bunu kapı üzerine asmıştım ![]() ![]() ![]() −‘Allah, bize taşlara ve çamurla kumaş giyindirmemizi emretmedi’ buyurdu ![]() Aişe (Radiyallahu Anha) şöyle dedi: “Bu örtüyü parçaladım da ondan iki yastık yaptım, bu iki yastığın içine hurma yaprakları doldurdum ![]() ![]() Müslim 2107/87, Ebu Davud 4153 5) Abdullah ibni Ömer (Radiyallahu Anhuma) şöyle dedi: “Cebrail (Aleyhisselam), Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in yanına inmeyi vaat etmişti ama inmedi, Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bunun sebebini sordu ve Cebrail (Aleyhisselam): −‘Biz melekler içinde suret ve köpek bulunan eve girmeyiz’ dedi ![]() Buhari 3040, 5960 6) Abdullah ibni Abbas (Radiyallahu Anhuma) şöyle demiştir: “Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Mekke’nin fetih edildiği gün Beyte yani Kâbe’ye girdi ve Kâbe’nin içinde İbrahim (Aleyhisselam) ile Meryem (Aleyhisselam)’ın resimlerini buldu da: −‘Dikkat edin! Bu Kureyş’e ne oluyor? Muhakkak ki onlar, içinde suret bulunan bir eve meleklerin girmeyeceğini işitmişlerdir ![]() ![]() Buhari 3145 7) Said ibni Ebi’l-Hasen şöyle dedi: “Ben Abdullah ibni Abbas (Radiyallahu Anhuma)’nın yanında idim ![]() −Ey ibni Abbas! Ben öyle bir insanım ki benim maişetim ancak elimin sanatından ibarettir ![]() ![]() −Ben sana başka bir şey değil Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’den işittiğim bir hadisi söyleyeceğim: −Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): ‘Herkim bir suret yaparsa şüphesiz Allah o kimseye yaptığı surete can üfleyinceye kadar azab edecektir ![]() ![]() Abdullah ibni Abbas (Radiyallahu Anhuma)’nın bu cevabı üzerine o ressam kişi şiddetli bir hışıltı ile har har soludu, benzi sarardı, Abdullah ibni Abbas (Radiyallahu Anhuma) ona acıyarak: −Vah sana yazıklar olsun! Muhakkak resim yapmak istiyorsan şu ağaç ve kendisinde ruh olmayan her şeyi yapmanı tavsiye ederim dedi ![]() Buhari 2060, 2061, 5964, Müslim 2110/99, 100, Nesei 5323, 5324, 5325, Tirmizi 1804 8) Abdullah ibni Mesud (Radiyallahu Anhuma) şöyle dedi: “Ben Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): ‘Şüphesiz kıyamet gününde Allah katında insanların en şiddetli azaplıları suret yapanlardır’ buyurdu ![]() Buhari 5955, Nesei 5329 9) Abdullah ibni Ömer (Radiyallahu Anhuma) şöyle dedi: “Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): ‘Şüphesiz bu suretleri yapmakta olanlar, kıyamet gününde azap olunurlar, onlara: −Haydi, yaptığınız suretlere can veriniz! denilir’ buyurdu ![]() Buhari 5955, Müslim 2108/97, Nesei 5326 10) Aişe (Radiyallahu Anha) şöyle etmiştir: “Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) evinde, içinde haç resimleri nakşedilmiş bulunan hiçbir şeyi bırakmaz, muhakkak onu nakzedip bozardı ![]() Buhari 5956 11) Ebu Zur’a tahdis edip şöyle dedi: “Ben bir kere Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) ile beraber Medine’de bir eve girdim ![]() −Ben Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’den işittim o: −‘Yüce Allah: Benim yarattığım gibi yaratmaya çalışan kişiden daha zalim kim vardır? Haydi, onlar birtek zerre yaratsınlar! buyurdu’ dedi ![]() Buhari 5956, Müslim 2111/101 12) Ebu Cuhayfe (Radiyallahu Anh) hacamatcı (kan alıcı) bir köle satın almıştı ![]() “Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) hacamat ücretinden, köpek bedelinden, zina kazancından nehyetti ![]() ![]() Buhari 5963 13) Aişe (Radiyallahu Anha) şöyle dedi: “Cebrail (Aleyhisselam) geleceği bir saat hakkında Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ile vâdleşti ![]() ![]() ![]() ‘Allah vâdinden dönmez, Rasulleride dönmezler’ buyurdu, sonra arkasını döndü ve sedirinin altında bir köpek yavrusu gördü ![]() −‘Ya Aişe! Bu köpek buraya ne zaman girdi?’ diye sordu ![]() −Allah’a yemin ederim ki bilmiyorum, dedi ![]() ![]() ![]() −‘Bana geleceğin saati vaat ettin bende senin için oturup bekledim, fakat gelmedin!’ dedi ![]() −‘Benim gelmemi evinde bulunan köpek men etmiştir ![]() ![]() Müslim 2104/81, İbni Mace 3651 14) Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: “Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): ‘Cebrail aleyhisselam bana geldi ve şöyle dedi: −‘Dün sana gelmiştim, ancak kapının üzerinde hayvan sureti olan ince yünlü renkli bir perde vardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’de bunu yaptı ![]() ![]() ![]() ![]() Nesei 5330, Ebu Davud 4158, Tirmizi 2857 15) Cabir (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: “Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) evde resim bulundurmayı ve resim yapmayı yasakladı ![]() Tirmizi 1802 16) Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: “Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): ‘İçerisinde heykeller yahut resimler bulunan her hangi bir eve melekler girmezler’ buyurdu ![]() Müslim 2112/102 17) Hüseyin bin Ali (Radiyallahu Anhuma) şöyle dedi: “Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) duvarların perdelerle örtülmesini yasakladı ![]() Beyhaki 7/272, Albânî Sahiha 2384 18) Muhammed bin Ka’b şöyle dedi: “Abdullah bin Yezid (Radiyallahu Anh) bir yemeğe davet olunmuştu ![]() ![]() ![]() −Seni ağlatan nedir? dedi ![]() −Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bir ordu gönderdiği zaman onu yolcu eder, Ukbetu’s-Seniyye mevkiine ulaştığında: ‘Estevdiğullahe Dînekum ve Emânetekum ve Havâtîme Ağmalikum’ diye dua ederdi dedi ![]() −Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bir gün bir parça kumaşla bürdesini yamamış bir adam gördü ![]() −‘İşte böyle üç kere dünya sizin üzerinize doğuyor’ yani size doğru geliyor buyurdu ![]() −Nihayet biz dünyanın üzerimize düşeceğini zannettik dedi ![]() −‘Bu gün sizler hayırdasınız ![]() ![]() Duanın Manası: “Dininizi, eminliğinizi ve işlerinizin neticesini Allah’a ısmarlıyorum ![]() Albânî Sahiha 2384, Beyhaki 14587 19) Abdullah ibni Ömer (Radiyallahu Anhuma)’nın oğlu Salim şöyle dedi: “Babam, Abdullah ibni Ömer (Radiyallahu Anhuma)’nın zamanında kendi düğünümün yemeğini tertip ettim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() −Ey Abdullah, duvarları da mı örtülüyorsunuz?! dedi ![]() −Kadınlar bize galip geldi ey Ebu Eyyub dedi ![]() −Kadınların galip geleceğinden aleyhine korktuğum kimse kendim idim ![]() ![]() −Sizin yemeğinizi yemem, sizin evinize de girmem dedi Allah ona rahmet etsin ve çıkıp gitti ![]() Nicâd: En-Necd kelimesinin çoğuludur ![]() ![]() Tabarani, Beyhaki 14590, Begavi 9/148, Albânî Zifaf 201 20) Aişe (Radiyallahu Anha) şöyle dedi: “Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) hastalanınca hanımlarından birisi Habeşistan’daki Mariye adlı bir kiliseden bahsetti ![]() ![]() ![]() −‘Onlar aralarından salih bir kimse varsa, onun kabri üzerine bir mescid yaparlar, sonra da o gördüğünüz resimleri yaparlardı ![]() ![]() Buhari, Müslim Hafız İbni Receb (Rahmetullahi Aleyh) Fethu’l-Barî’de şöyle söylemiştir: “Bu hadis, salih kimselerin kabirleri üzerine mescid inşa etmenin ve Hristiyanların yaptığı gibi orada bu salihlerin resimlerini yapmanın haram olduğunu göstermektedir ![]() ![]() Hem Âdemoğullarının resimlerini yapmak, hemde mescidlere kabir yapmak haramdır ![]() ![]() Bereket ve şefaatlerini ummak ve aracı olmalarını istemek için Nebiler ve salihlerin resimlerini yapmak, İslama göre haramdır ![]() ![]() ![]() Seyretmek, teselli bulmak, bununla vakit geçirmek veya eylenmek için resim yapmak haramdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kevakibu’d-Derâri 65/82/b, Albânî Tahziru’s-Sacid min İttihazi’l-Guburi Mesâcid Allâme Muhammed Nâsıruddin el-Albânî (Rahmetullahi Aleyh) şöyle demiştir: “Elle yapılan resimle, aletle veya fotoğraf çekmekle yapılan resimler arasında hiçbir fark yoktur ![]() ![]() ![]() Albânî Tahziru’s-Sacid min İttihazi’l-Guburi Mesâcid 18, 19, 20 Allâme Muhammed Nâsıruddin el-Albânî (Rahmetullahi Aleyh) bu sözleri 1972 yılında şöylemiştir ![]() ![]() Sonuç Yukarıda geçen hadislerden ve âlimlerin sözlerinden şunlar anlaşılmaktadır: 1) İnsan ve hayvan dışında her şeyin resmini yapmak caizdir ![]() 2) Nüfus cüzdanı, ehliyet, pasaport, resmi belge vb ![]() ![]() 3) Evin duvarlarına, dolaplara ve kapının üstüne hayvan veya insan resmi olan herhangi bir şey asmak haramdır ![]() 4) Evin içinde köpek bulundurmak haramdır ![]() 5) Yukarıda geçen hadislerden, resim yapan kimselere Allah (Azze ve Celle)’nin kıyamet günü azap edeceğini ve Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’inde lanet ettiğini anlamaktayız ![]() 6) Evdeki resimli kumaşların ve perdelerin kullanılması için resmin başının kopartılması gerekir ![]() 7) Fotoğraf makinası ve cep telefonu ile resim çekmek veya video kaydı yapmak haramdır ![]() 8) Hafız İbni Receb (Rahmetullahi Aleyh)’in şöylediği gibi, seyretmek, teselli bulmak, bununla vakit geçirmek veya eylenmek için resim yapmak haramdır ![]() ![]() ![]() 9) Muhammed Nâsıruddin el-Albânî (Rahmetullahi Aleyh)’in şöylediği gibide, elle yapılan resimle, aletle veya fotoğraf çekmekle yapılan resimler arasında hiçbir fark yoktur |
![]() |
![]() |
|