![]() |
Kader Bahsi-Rudani |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kader Bahsi-RudaniKader bahsi-Rudani (BU HUSUSTA) ÂDEM'LE MUSA'NIN TARTIŞMASI, (ÖLEN) ÇOCUKLARIN HÜKMÜ, KADERİYE (FIRKASI)NİN ZEMMİ VE DİĞER KONULAR 7631- Câbir radiyallahu anh'dan: (Allah Resulü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu ![]() "Biliniz, kaderin hayrına da, şenine de iman etmedikçe iman etmiş olamaz ![]() ![]() 7632- İbnü'd-Deylemî'den: "Ubeyy bin Kâ'b'ın yanına gelip dedim ki: 'İçimde kader hakkında bir şeyler vardır ![]() ![]() 'Eğer Allah göklerinin ve yerinin ehlini azaplandırmak istese azaplandırır ve onlara zulmetmiş olmaz ![]() ![]() ![]() ![]() Sonra İbn Mes'ûd'a ve Huzeyfe'ye gel-dim, onlar da aynısını söylediler ![]() ![]() ![]() |Ebû Dâvud] 7633- Ubâde bin es-Samît radiyallahu anh'dan: "O, ölürken oğluna dedi ki: 'Yavrum! Eğer sen başına gelmesi takdir olunanın mut-laka geleceğini, gelmemesi takdir olunanın da mutlaka başına gelmeyeceğini bilmedikçe imanın hakikatini tadamazsın ![]() 'Allah'ın ilkyarattığı şey Kalemdir ![]() ![]() 'Ya Rabbi ne yazayım?' dedi ![]() 'Kıyamete kadar olacak olan her şeyin ka-derlerini yaz!' 'Yavrum! Ben yine Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem'den şöyle duydum: 'Kim bu inanç dışında ölürse o, benden değildir' ![]() [Ebû Dâvud] 7634- Tirmizî'nin rivayeti: Abdülvâhid bin Süleym, Atâ bin Ebî Ra-bâh'adedi ki: "Basra'da, 'Kader yoktur' diyen bir kavim vardır ![]() "Oğlum! Kur'ân okuyor musun?" "Evet ![]() "Öyleyse Zuhruf sûresini oku!" Bunun üzerine Zuhruf sûresinin başından şu âyetleri okudum: "Hâmîm ![]() ![]() ![]() Kitab'da (levh-i mahfuz'da) mevcut, yüce ve hikmetle dolu bir kitaptır ![]() (Atâ) Bunun üzerine dedi ki: "Ümmü'l-Kitâb (Ana kitâb) nedir, biliyor musun?" "Bilmiyorum" dedim ![]() "O, Allah'ın gökleri ve yeri yaratmadan önce yazdığı kitâbdır ki onda Firavun'un ce-henneme gideceği bulunduğu gibi, 'Ebû Le-heb'İn iki eli kurusun' da vardır ![]() Atâ dedi ki: "el-Velîd bin Ubâde bin es-Sâmit'e rastladım ![]() ![]() ![]() 7635- İbn Amr bin el-Âs radiyallahu anh'-dan: "Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem, elinde iki kitap olduğu halde yanımıza gelip dedi ki: 'Bu iki kitap nedir bilir misiniz?' 'Hayır (bilmiyoruz) ey Allah'ın Resulü! Sen bize bildirmeden biz onların ne olduğunu nasıl bilebiliriz ki?' dedik ![]() Sağ elinde bulunan kitap için şöyle buyur-du: 'Bu, Alemlerin Rabbinden gelen bir kitap-tır ki, içinde cennet ehlinin isimleri, babaları-nın ve kabilelerinin isimleri de vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 'Madem her şey bitmiş ve yazılmış, ey Al-lah'ın Resulü neden çalışalım?' Şöyle buyurdu: 'Siz amelinizle doğruyu ve i'tidâli arayın! Cennet ehli olan kimsenin ameli daha Önce ne yapmış olursa olsun Cen-net ehlinin ameli ile sonuçlanır ![]() Cehennem ehlinin de ameli, (daha önce) ne amel işlerse işlesin mutlaka cehennem eh-linin ameli ile son bulur' Sonra iki elini kal-dırıp o kitapları attı ve şöyle buyurdu: 'Rabbi-niz artık kullarının işini bitirmiştir ![]() ![]() 7636- İbn Ömer radiyallahu anh'dan: Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem, çıkıp sağ elini açtı ve şöyle dedi: 'Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla ![]() ![]() ![]() Sonra sol elini yaydı ve şöyle dedi: 'Rah-man ve Rahîm olan Allah'ın adıyla ![]() ![]() ![]() [Taberânî, Mu'cemu'l-Kebir'de ![]() ![]() Derim ki (diyor müellif): Galiba bunu mu-sannif, onun Abdü'l-Vehhâb olmadığı zannıyla kitaba idhâl etmiştir, yoksa Abdülvehhab bin Mücâhid ilerde geleceği gibi zayıf bir râvidir ![]() 7637- İbn Abbâs radiyallahu anh'dan: "Ben, Peygamber sallallahu aleyhi ve sel-lem'in arkasındaydım, bana şöyle buyurdu: 'Ey delikanlı! Ben sana bazı hususlar tav-siye edeyim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 7638- Âişe radiyallahu anhâ'dan: (Allah Resulü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu ![]() "Kim kader hakkında bir şey konuşursa kıyamet gününde ondan sondur ![]() ![]() ![]() 7639- İmrân bin Husayn radiyallahu anh'-dan: O, Ebû'l-Esved ed-Deyli (ed-Düelî)ye de-di ki: "İnsanların yorulup çabaladıkları daha ön-ce kendileri hakkında takdir ve tesbit edilen şeyler midir, yoksa geleceklerine dair pey-gamberlerin kendilerine getirdiği ve hakların-da hüccet sabit olan hususlar mıdır?' "Bilakis daha önce takdir ve tesbit edilen şeylerdir ![]() "Öyleyse bu, onlar hakkında bir zulüm ol-maz mı?" "Ben bundan çok korktum ve dedim ki: Hepsi Allah'ın yaratmasiyladır ve elinin mül-küdür ![]() ![]() ![]() Sonra bana dedi ki: "Allah seni esirgesin! Sana sorduklarımla sadece senin aklını dene-mek istedim ![]() ![]() 'Hayır, bilakis daha önce takdir ve tesbit edilen şeylerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 7640- Ali radiyallahu anh'dan: (Allah Resulü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu ![]() "İçinizden hiç kimse yoktur ki cehennem ve cennetteki yeri yazılmış olmasın ![]() "Ey Allah'ın Resulü! Öyleyse hakkımızda yazılana güvenip (her şeyi) oluruna bıraka-lım, olmaz mı?" "Siz çalışıp amel edin, zira herkes ne için yaratılmışsa o kendisine kolaylaştırılacaktır ![]() ![]() ![]() Sonra şunu okudu: "Kim bağışta bulunur, günahtan kaçınır ve dinin en güzelini tasdik ederse, biz de ona hayır ve kolaylık yolunu kolaylaştırırız ![]() [Buhârî, MüsÜm, Ebû Dâvud ve Tirmizî] 7641- İbn Amr bin el-Âs radiyallahu anh'dan: (Allah Resulü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu ![]() "Allah, gökleri ve yeri yaratmadan ellibin yıl önce, Arşı su üzerinde iken yaratıkların kaderlerini yazmıştır ![]() [Tirmi/ ![]() ![]() 7642- İbn Mes'ûd radiyallahu anh'dan: "Sadık (doğru söylenen) ve Masdûk (ken-disine doğru, gerçek bildirilen) olan Allah Resulü sallallahu aleyhi ve sellem bize şöyle anlattı: 'Birinizin yaratıldığı zaman, annesinin karnında kırk gün nutfe, sonra kırk gün kan pıhtısı olarak, sonra da kırk gün bir çiğnem et olarak cem'edilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 7643- Rezîn'in lafzı: "Tam yaratılma şekline gelince, Allah ona melek gönderip onu şekillendirir ![]() ![]() ![]() ![]() Allah buyurur ki: Melek yazar ![]() ![]() 7644- Matarbin Ukâmis radiyallahu anh'dan: (Allah Resulü saüallahu aleyhi ve sellem buyurdu ![]() "Allah bir kulun belirli bir yerde Ölmesini takdir etmişse, oraya gitmesi için ona bir iş yaratır ![]() 7645- Enes radiyallahu anh'dan: (Allah Resulü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu ![]() "Allah, rahim için bir melek görevlendi-rir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 7646- Tavus radiyallahu anh'dan: "Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem'in ashabından birtakım insanları idrak etlim; hepsi şöyle diyorlardı: 'Her şey kaderledir (ölçü iledir) ![]() ![]() ![]() 7647- Ebû'd-Derdâ radiyallahu anh'dan: (Allah Resulü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu ![]() "Allah her kulun beş işini bitirmiştir: 'Eceli, rızkı, ameli, yatacağı yeri, şakî (mut-suz) ya da said (mutlu) olacağı' ![]() 7648- Huzeyfe radiyallahu anh'dan: (Allah Resulü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu ![]() "Allah her sanatçıyı ve sanatını (birlikte) yaratmıştır ![]() ![]() 7649- Muâviye radiyallahu anh'dan: (Allah Resulü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu ![]() "Yetişeceğim zannederek bir şey için ace-le etme! Allah onu sana takdir etmemişse ona asla yetişemezsin ![]() ![]() [Taberânî, Mu'cemu'l-Kebîr vel-Evsat'ta zayıf bir senedle ![]() 7650- İbn Mes'ûd radiyallahu anh'dan, dedi ki: "Birinizin ateş kıvılcımını avucuna alıp soğulması Allah'ın takdir ettiği bir şey için 'Keşke bu olmasaydı!' demesinden, daha ha-yırlıdır ![]() ![]() 7651- Ebû Mûsâ radiyallahu anh'dan: (Allah Resulü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu ![]() "Kalp, rüzgârın sahrada bir oraya bir bu-raya savurduğu tüy gibidir ![]() |İbn Mâce zayıf'bir senedle ![]() 7652- Enes radiyallahu anh'dan: (Allah Resulü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu ![]() "Allah, bir kuluna hayrı murad ederse onu amel işlemeye yönlendirir ![]() "Onu ölmeden önce salih bir amele mu-vaffak kılmakla" buyurdu ![]() 7653- Sa'd bin Ebû Vakkâs radiyallahu anh'dan: (Allah Resulü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu ![]() "Allah'ın kendisi için takdir ettiği şeye rı-za göstermesi, Ademoğlunun mutluluğundan, Allah'ın kendisine takdir ettiği şeye rıza gös-termemesi onun şekaveti mutsuzluğundan- dir ![]() ![]() 7654- Ebû Hureyre radiyallahu anh'dan: (Allah Resulü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu ![]() "Güçlü mü'min Allah'a, güçsüz mümin-den daha sevimli ve hayırlıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 7655- İbnAmr bin el-Âs radiyallahu anh'-dan: (Allah Resulü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu ![]() "Allah, yaratıkları karanlık içinde yarattı ve sonra onların üzerine nurundan gönderdi ![]() ![]() ![]() ![]() 7656- Câbir radiyallahu anh'dan: (Allah Resulü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu ![]() "Her doğan çocuk, fıtrat (İslâm) üzerinde doğmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() 7657- İbn Abbâs radiyallahu anh'dan: "Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem'e cennette kimlerin olacağı soruldu ![]() 'Peygamber şehit, yeni doğup ölen çocuk ve diridiri toprağa gömülen de cennette ola-caktır' ![]() 7658- Semure radiyallahu anh'dan: "Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem'e müşriklerin (ölen) çocukları hakkında sor-dum ![]() 'Onlar, cennet ehlinin hizmetçileri olacak-tır' ![]() [Bezzâr ve Taberânî, Mu'cemul-Kebir vel-Evsat'ta] 7659- Aişe radiyallahu anhâ'dan: "Bir çocuk ölmüştü; dedim ki: 'Ne mutlu ona, cennet serçelerinden bir serçe olacaktır ![]() 'Allah'ın cenneti ve cehennemi yarattığını bilmiyor musun? O hem cennet için hem de cehennem için insanlar yaratmıştır' ![]() [Müslim, Nesâî ve Ebu Davud ![]() 7660- Onun (Ebû Davud'un) diğer rivayeti: "Dedim ki: Ey Allah'ın Resulü! Mü'min- lerin (Ölen) çocukları ne olacak?" "Onlar babalanndandır (yani yanlarında olacaklar) ![]() "Amel etmedikleri halde mi?" "Onların buluğa erdiklerinde ne yapacak-larını Allah en iyi bilendir ![]() "Ya müşriklerin çocukları?" "Onlar da babalarına tabidirler ![]() "Amel etmedikleri halde mi?" "Onların buluğa erdiklerinde ne amel iş-leyeceklerini Allah en iyi bilendir ![]() ![]() 7661- İbn Abbâs radiyallahu anh'dan: "Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem'e müşriklerin (ölen) çocukları hakkında sordu-lar; şöyle buyurdu: 'Allah onları yarattığı zaman, ne yapa-caklarını en iyi bilendir' ![]() [Buharı, Müslim, Ebû Dâvud ve Nesâî ![]() 7662- Hatîce radiyallahu anhâ'dan: Dedi ki: "Ey Allah'ın Resulü! Senden olan çocuklarım nerede olacak?" "Cennette" buyurdu ![]() "Hiç amel etmeden rai?" "Onların (büyüdüklerinde) ne yapacakla-rını Allah en iyi bilendir ![]() "Ya senden önce olan çocuklarım?" "Onlar ateşte olacak ![]() "Hiç günah işlemeden mi?" "(Büyüdüklerinde) onların ne yapacakla-rını Allah en iyi bilendir" buyurdu ![]() |Taberânî Mu'cemu'l-Kebir'de ve Ebû Ya'lâ ![]() 7663- Enes radiyallahu anh'dan: (Allah Resulü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu ![]() "Kıyamet gününde şu dört kimse getirile-rek: Yeni doğan, akıl hastası, fetret devrinde 'ilen, uzun süre yaşamış kendinden geçmiş ih-tiyar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Alınlarına saîd yazılanlar oradan geçip, hemen süratle oraya (Cennete) girecekler ![]() Allah teâlâ şöyle diyecek: 'Siz peygam-berlerimi yalanlayacak ve daha çok masiyet-te bulunacaktınız ![]() ![]() |Ebû Ya'lâ ve Bezzâr, bir müdellis râvi tarikiyle ![]() 7664- Hüccetlerini açıklama sadedinde başka bir tarikle Bezzâr'ın rivayeti: "Doğduktan sonra henüz çocukken ölen şöyle diyecek: 'Amel yapacak kadar büyüklüğe erişeme-den öldüm ![]() "Hayrı ya da şerri idrak edecek akıl ver-medin bana ![]() ![]() 7665- Ebû Hureyre radiyallahu anh'dan: (Allah Resulü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu ![]() "Mûsâ Adem'le münakaşa etti ve dedi ki: 'İşlediğin günahla insanları cennetten çıkaran ve mutsuz (şaki) kılan sensin ![]() ![]() ![]() 7666- Diğer rivayet: "Mûsâ dedi ki: 'Sen, Allah'ın kendi eliyle yarattığı, ruhundan üflediği, meleklerine sec-de ettirdiği, cennette iskan ettirdiği, sonra iş-lediğin bir hatadan dolayı yeryüzüne indirdi-ği Adem'sin ![]() 'Sen de Allah'ın risâlet ve kelâmı ile seç-tiği, içinde her şeyin açıklaması bulunan Lev-haları verdiği, kendine yaklaştırdığı Mû-sâ'sın ![]() ![]() Mûsâ dedi ki: 'Kırk yıl Önce ![]() 'Peki orada 'Âdem Rabbine âsi geldi ve yolunu şaşırdı' (Tâhâ, 121) kaydına rastla-dın mı?' 'Evet ![]() 'Beni yaratmadan kırk yıl Önce, Allah'ın hakkımda yazıp takdir ettiği şeyi işlememden dolayı mı beni kınıyorsun?' deyince, Mûsâ ve-recek cevap bulamadı ![]() [Nesâî hariç, altı hadis imamı ![]() 7667- Ebû Dâvud, Ömer'den: (Allah Resulü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu ![]() "Mûsâ dedi ki: 'Rabbim! Bizi ve kendisini cennetten çıkartan Âdem'i bana göster!' Allah ona Adem'i gösterdi ![]() 'Sen babamız Âdem misin?' 'Evet ![]() 'Allah' in kendisine ruhundan üflediği, bü-tün isimleri Öğrettiği ve melekleri kendisine secde ettirdiği kişi sen misin?' 'Evet ![]() 'Öyleyse bizi ve kendini cennetten çıkart-mana seni ileten şey nedir?' diye sorunca; Âdem ona şöyle dedi: 'Sen kimsin?' 'Ben Musa'yım' dedi ![]() ![]() ![]() 7668- Mâlik radiyallahu anh'dan: "İyâs (b ![]() '(Benim görüşüm) Kızımın görüşüdür ![]() ![]() ![]() 'Allah'a inanıyor musun?' 'Evet' deyince ![]() ![]() 7669- Ebû Hureyre radiyallahu anh'dan: "Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem bizim yanımıza çıktı, bu esnada bizler kader hakkında tartışıyorduk ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 7670- Ömer radiyallahu anh'dan: (Allah Resulü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu ![]() "Kaderi tartışma konusu yapanlarla ne oturun; ne de onlarla bu konuyu konusun!" [Ebû Davud] 7671- Huzeyfe radiyallahu anh'dan: (Allah Resulü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu ![]() "Her ümmetin bir mecûsîsi vardır ![]() ![]() ![]() ![]() 7672- İbn Ömer radiyallahu anh'dan: (Allah Resulü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu ![]() "Kaderiyye, bu ümmetin mecûsîleridir ![]() |Ebû Davudi 7673- İbn Abbâs radiyallahu anh'dan: (Allah Resulü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu ![]() "Ümmetimden iki sınıf vardır ki, bunların İslâm'dan nasiplen yoktur: Mürcie ve Kade-riyye ![]() 7674- Nâfi' radiyallahu anh'dan: "İbn Ömer'e bir adam gelip: 'Falan kim-senin sana selâmı vardır' dedi ![]() 'Onun kaderi yalanlama olayını ortaya çı-karan adam olduğunu duydum ![]() ![]() İşte bunlar kaderi yalanlayanların basma gelecektir ![]() 7675- Diğer bir rivayet: "İbn Ömer'in Şam'da mektuplaştığı bir arkadaşı vardı ![]() ![]() ![]() 'Ümmetimin içinde kaderi yalanlayan bir-takım insanlar olacaktır' ![]() [Tirmizi ve Ebû Dâvud] 7676- İbn Abbâs radiyallahu anh'dan: "Allah, Musa'yı gönderip de ona Tevrat'ı indirdiği zaman, Mûsâ şöyle dedi: 'AUahım, sen şüphesiz büyük bir Rabsın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İsrâİloğulları Tevrat'ı gereğince uygula-mayıp 'Üzeyr Allah'ın oğludur' diyenler orta-ya çıkınca Allah, Tevrat'ı Üzeyr'e tekrar inzal elli ![]() 'Allahım! Şüphesiz sen Ulu Rabsın ![]() ![]() ![]() ![]() Üzeyr'in içi rahat etmeyip tekrar sorunca, Allah ona şöyle buyurdu: 'Sen güneşe bir şey yapabilir misin?' 'Hayır ![]() 'Peki sen rüzgârdan bir mikyal getirebilir misin?' 'Hayır ![]() 'Sen nurdan bir miskal getirebilir misin?' 'Hayır ![]() 'İşte böyle ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah İsa'yı gönderip de, Rabbinin kendi-sine kitap ve hikmeti Tevrat ve İncil'i de öğret-tiğini, körleri ve alaca hastalan iyileştirme im-kanını kendisine lütfettiğini, ölüleri yine ken-disinin izniyle dirilttiğini, yediklerini ve evle-rinde sakladıklarını onlara bildirme imkanını da kendisine bahşettiğini görüp Rabbinin ka-tındaki derecesini idrak edince şöyle dedi: 'Al-lahım! Sen Ulu Rab'sın ![]() 'Ben yaptıklarımdan dolayı sorguya çekil-mem ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eğer, bu gibi şeylerden (sormaktan) vaz-geçmezsen, senden önce gelen arkadaşına yaptığımı sana da yaparım ![]() ![]() ![]() 'Kader Allah'ın bir sırrıdır, bunu kendini-ze dert edinip de külfete girmeyin!'" [Taberânî, Mu'cemu'l-Kebîr'de leyyin bir senedle] 7677- Âişe radiyallahu anhâ'dan: (Allah Resulü saUallalıu aleyhi ve sellem buyurdu ![]() "Allah'ın ve Muhammed'in dilemesiyle" demeyin! Şöyle deyin: "Yalnız Allah'ın dile-mesiyle ![]() ![]() 7678- Âişe radiyallahu anhâ'dan: (Allah Resulü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu ![]() "Kaderden kaçmak bir işe yaramaz ![]() ![]() ![]() ![]() TAHRİC ========================================== 7631- Bu hadisi Tirmizî (2144), Ziyâd b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 7632- Bu hadisi Ebû Dâvud (4699), Muh ![]() ![]() ![]() ![]() Ebû Sinân, Saîd b ![]() ![]() 7633- Bu hadisi Ebû Dâvud (4700), Ca'fer b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 7634- Bu hadisi Tirmizî (2155), Yahyâ b ![]() ![]() 7635- Bu hadisi Tirmizî (2141), Ebû Kabîl an Şüfey b ![]() ![]() 7636- Bu hadisi Taberânî (13568) ve Ebû Nuaym (Hilyetu'l-evliyâ III, 303), Abdülvehhâb b ![]() ![]() Ebû Nuaym diyor ki: "Bu hadis, İbn Amr'ın rivâyeti ile meşhûr; İbn Ömer'inki ile ise garîbtir ![]() 7637- Bu hadisi Tirmizî (2516), Kays b ![]() ![]() 7638- Bu hadisi İbn Mâce (84), Yahyâ b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sindî, Zevâd'inde "İsnâdında zaaf vardır" dedi ![]() 7639- Müslim (kader 10, s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ayrıca çok kısa bir metinle Buhârî (kader 2, VII, 210; tevhîd 54/1, VIII, 215), Müslim (kader 9, s ![]() ![]() 7640- Bu hadisi Buhârî (cenâiz 83, II, 99; tefsîr Leyl 2/2, V, 84; edeb 120, VII, 123; kader 4/4, VII, 212; Ebû Dâvud (4694) ve Tirmizî (2136, 3344), Sa'd b ![]() ![]() 7641- Bu hadisi Müslim (kader 16, s ![]() ![]() 7642- Bu hadisi Buhârî (bed'ul-halk 6, IV, 78; enbiyâ 1, IV, 103-4; kader 1, VII, 210; tevhîd 28/2, VIII, 188), Müslim (kader 1, s ![]() ![]() ![]() 7644- Bu hadisi Tirmizî (2146), Bundâr an Mü'emmel an Süfyân an Ebî İshâk an Matar b ![]() ![]() 7645- Bu hadisi Buhârî (hayd 17, I, 82; enbiyâ 1/8, IV, 104; kader 1/2, VII, 210) ve Müslim (kader 5, s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 7646- Bu hadisi Mâlik (kader 4, s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 7647- Bu hadisi Ahmed (V, 197), en-Nadr ani'l-Ferec b ![]() ![]() ![]() Râvileri güvenilir kimselerdir (Mecma‘ VII, 195) ![]() 7648- Râvisi Ah ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 7649- Râvilerinden Abdülvehhâb b ![]() ![]() 7650- Râvîlerinden el-Mes'ûdî, ömrünün sonlarına doğru ezberi bozulmuş bir râvidir (Mecma‘ VII, 207), an Esbât b ![]() ![]() ![]() ![]() el-Münâvî, isnâdı hakkında "ceyyidî, İrâkî ise "hasen" demiştir (Feydu'l-kadîr V, 509) ![]() 7652- Bu hadisi Tirmizî (2142), Alî b ![]() ![]() ![]() 7653- Bu hadisi Tirmizî (2151), Muh ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 7654- Bu hadisi Müslim (kader 34, s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 7655- Bu hadisi Tirmizî (2642), el-Hasan b ![]() ![]() ![]() 7656- Bu hadisi Ahmed (III, 353), Hâşim an Ebî Ca'fer ani'r-Rebî' b ![]() ![]() Ebû Ca'fer ihtilaflı bir râvidir ![]() ![]() 7657- Râvilerinden güvenilir bir kimse olan Muh ![]() ![]() ![]() ![]() 7658- Râvilerinden Abbâd b ![]() ![]() ![]() 7659- Bu hadisi Müslim (kader 30-1, s ![]() ![]() 7660- Bu hadisi Ebû Dâvud (4712), Muh ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 7661- Bu hadisi Buhârî (cenâîz 93/1, II, 104; kader 3/1, VII, 210), Müslim (kader 28, s ![]() ![]() ![]() 7662- Râvileri güvenilir kimselerdir; ancak Abdullah b ![]() ![]() ![]() 7663- Ravilerinden Leys b ![]() ![]() ![]() 7664- Râvilerinden Atiyye zayıftır (Mecma‘ VII, 216) ![]() 7665-7666- İlk rivayeti Buhârî (tefsîr Tâhâ3, V, 239-40), Kuteybe an Eyyûb b ![]() ![]() ![]() İkinci rivayeti Müslim (kader 15, s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aynı mânâsı ile Buhârî (kader 11, VII, 214), Müslim (kader 13, s ![]() ![]() ![]() Buhârî (enbiyâ 31/3, IV, 131; tevhîd 37/1, VIII, 203) ve Müslim (kader 15/1, s ![]() ![]() Buhârî (tefsîr Tâhâ 1/1, V, 239) ve Müslim (kader 15/3, s ![]() ![]() ![]() ![]() Tirmizî (2134), bunu Ebû Hureyre'den Ebû Sâlih kanalıyla rivayet etmiştir ![]() 7667- Bu hadisi Ebû Dâvud (4702), Ah ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 7669- Bu hadisi Tirmizî (2133), Abdullah b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İsnâdı hakkında "garîb" hükmü verdi ![]() 7670- Bu hadisi Ebû Dâvud (4720), Ah ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 7671- Bu hadisi Ebû Dâvud (4692), Muh ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 7672- Bu hadisi Ebû Dâvud (4691), Mûsâ b ![]() ![]() ![]() ![]() 7673- Bu hadisi Tirmizî (2149), Vâsıl b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 7674- Bu rivayeti Tirmizî 52152-3), Ebû Saîr Humeyd b ![]() ![]() 7675- Bu rivayeti Ebû Dâvud (4613), Ah ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 7676- Ravilerinden Ebû Yahyâ el-Kattât çoğunluğa göre zayıftır ![]() ![]() ![]() ![]() 7677- Râvileri güvenilir kimselerdir (Mecma‘ VII, 209) ![]() 7678- Râvilerinden Zekeriyyâ b ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|