![]() |
Kitap Ve Sünnet'e Sarılmak-Rudani |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kitap Ve Sünnet'e Sarılmak-RudaniKitap Ve Sünnet'e Sarılmak-Rudani 125-Mâlik dedi ki: Bana ulaşan habere gö re Allah Resulü sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: "Size iki §ey bıraktım, onlara sımsıkı sa rıldığınız sürece asla sapıtmazsınız: Allah'ın Kitâb'ı ve Allah Resulü sallallahu aleyhi ve sellem'in sünneti ![]() 126-Zeyd b ![]() (Allah Resulü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu ![]() "Şüphesiz ben size kendisine sarıldıkça as la sapmayacağınız (iki) §ey bırakıyorum: Bİri ötekinden daha büyük ve gökyüzünden yeryüzü ne uzanan bir ip niteliğinde olan Allah'ın Ki tâb'ı ![]() ![]() Bunlar Havz(uma) gelinceye dek birbirin den ayrılmayacaklar Bunlar hakkında ben den sonra ne yapacağınıza iyi bakıp dikkat edin!" [Timıizî ![]() 127-4rbâd b ![]() Abdurrahman b ![]() ![]() Hakkında "Binek vermek için sana geldik lerinde «Size binek bulamıyorum» dediğin zaman, harcayacak bir şey bulamadıkları için üzüntüden göz yaşı dökerek geri dönenlere de sorumluluk yoktur" (Tevbe 9/92) âyeti nazil olan İrbâd'a giderek dedik ki: "Ziyaret mak sadıyla sana geldik, alacağımızı alıp geri dö neceğiz ![]() "Bir gün Allah Resulü sallallahu aleyhi ve sellem bize namaz kıldırdı, sonra mübarek yü zünü bize çevirerek, gözleri yaşartan, kalbleri yerinden oynatan son derece güzel ve tesirli bir öğüt verdi ![]() «Ey Allah Resulü! Sanki bu bize veda eden birinin öğütü gİbi geldi ![]() «Size Allah'tan korkmanızı, dinleyip itaat etmenizi tavsiye ederim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [Tirmizî ve aynı lafızla Ebû Dâvud,] 128-el-Mikdâm b ![]() (Allah Resulü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu ![]() "Yakındır; sedirine (koltuğuna) yaslanıp oturan bir adama benim hadisim ulaşacak ve o, şöyle diyecek: «Aramızda Allah'ın Kitâb'ı vardır ![]() ![]() ![]() 129-Ebû Davud'un rivayeti: "Dikkat edin! Bana Kilâh verildi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 130-Ahmed ve Bezzâr, Ebû Hureyre radiyalla-hu anh'dan leyyin bir isnâdla benzerini şu farklı ek ile tahrîc ettiler: "Size benden gelen, söylediğim veya söylemediğim hayırlı bir şey İntikal ederse, anlayın ki ben onu söylemişimdir ![]() ![]() ![]() ![]() 131-İbn Mes'ûd radiyallahu anh'dan: Dedi ki: "En güzel söz Allah'ın Kitâbı'dır; en güzel hidayet usulü, Muhammed sallallahu aleyhi ve sellcm'ın hidayet usûlüdür ![]() ![]() ![]() ![]() 132-Aişe radiyallahu anhâ'dan: (Allah Resulü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu ![]() "Her kim bizim bu işimizde (dinimizde) on dan olmayan bir şey icâd ederse o icad redde dilmiştir ![]() ![]() 133-Enes radiyallahu anh'dan: Zührî, onun yanına girdi ![]() ![]() ![]() 134-İbn Mes'ûd radiyallahu anh'dan: Dedi ki: "Kim bir sünnete yapışmak istiyor sa, ölenlerin sünnetine yapışsın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 135-İbn Abbâs radiyallahu anh'dan: Dedi ki; "Kim Allah'ın Kitâb'ına uyarsa dün yada asla şaşırmaz, âhirette de bedbaht olmaz ![]() ![]() 136-Ömer radiyallahu anh'dan: Dedi ki: "Sizi gecesi, gündüzü gibi olan apaçık bir yol üzerinde bıraktım ![]() ![]() 137-Ali radiyallahu anh'dan: Dedi ki: "Sizİ, Ümmü'l-Kitâb'ın üzerinde bulunduğu bir anayol ve esas üzerinde bırak tım ![]() ![]() 138-Ebu'd-Derdâ radiyallahu anh'dan: (Allah Resulü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu ![]() "Allah'a yemin ederim ki, sizi gecesi gün düzü eşit olan bembeyaz bir yol üzerinde bı raktım ![]() ![]() "Allah kalında üç mukaddes §ey vardır ki, Allah bunları gözetenin hem dinini, hem de dünyasını korur ![]() ![]() ![]() da zayi/bir isnâdla rivayet etti ![]() 140-Ali radiyallahu anh'dan: (Allah Resulü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu ![]() ![]() ![]() 141-îbn Mes'ûd radiyallahu anh'dan: Dedi ki: "Bu Kur'ân'dan ayrılmayın! Çünkü o, Allah'ın sofrasıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 142"Ma'ldl b ![]() ![]() "Kur'ân'la amel edin! Helalini helal, haramı nı haram sayın! Ona uyun, onun hiçbir şeyini in kâr etmeyin! Size müşabih geleni Allah'a, size bil dirmeleri için benden sonra iş başına gelenlere havale edin! Tevrat'a, İncil'e ve Zebur'a, Rable-rinden peygamberlerine verilen tüm kitaplara da inanın ki, size Kur'ân ve İçindekiler şefaat etsin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 143-Ebû Hureyre radiyallahu anh'dan: (Allah Resulü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu ![]() "Ümmetimin fesadı döneminde sünnetime sarılan şehid ecri alır ![]() [Taberânî, et-Mu'cemu'l-Evsat'ta] 144-Huzeyfe radiyallahu anh'dan: (Allah Resulü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu ![]() "öyle bir zaman gelecektir ki o zamanda ŞU üçünden daha değerli bir şey olmayacaktır: Helal para, kendisiyle can u gönülden arka daşlık yapılacak kardeş, kendisiyle amel edile cek bir sünnet ![]() ![]() 145-İbn IVIes'üd radiyallahu anh'dan: Dedi ki: "Sünnette mutedil olmak, bid'at-te ictihaddan daha iyidir ![]() [Taberânî, el-Mu'cenııı't-Kehîr'ds ![]() ![]() 146-Huzeyfe radiyallahu anh'dan: (Allah Resulü sallallahu aleyhi v^ sellem buyurdu "Allah, bid'at sahibinin ne orucunu, ne na mazını, ne zekâlını, ne haccını, ne umresini, ne cihadını, ne tevbesini ve ne de fidyesini kabul etmez ![]() çıkar ![]() ![]() 147-Ebû Hureyre radiyallahu anh'dan: (Allah Resulü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu ![]() "Herhangi bir §eye çağıran davetçi kıya met gününde dünyada davet ettiği şeye olan çağrısını sürdürecektir ![]() ![]() [İbn Mâce el-Kazvînî ![]() 148-eI-Evzaî radiyallahu anh, Hassân'dan, dedi ki: "Bir kavim, dinlerinde bir bid'at çıkarır sa, Allah da onların sünnetlerinden o bid'at ka darını çıkarır ![]() ![]() 149-İbn Mes'ûd radiyallahu anh'dan: Allah Resulü sallallahu aleyhi ve sellem bir gün bize bir çizgi çizdi ve "işte bu (çizgi), Allah'ın yoludur" buyurdu ![]() ![]() ![]() (En'âm 6/153) [Bu iki rivayet de Dârimî'ye aittir ![]() 150-Ebu'd-Derdâ radiyallahu anh'dan: Ömer ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Nefsim kudret elinde olan Allah'a yemin ederim ki ![]() ![]() ![]() ![]() [Taberânî, el-Mu'cemu'l-Kehtr'de ![]() ![]() ![]() 151-Âişe radiyallahu anhâ'dan merfû olarak: (Allah Resulü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu ![]() "Allah'ın lanetine uğrayan altı kişi vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 152-Başka bİr tarikte "Yedi şey vardır" şek linde geçmektedir ![]() ![]() 153-Ebû Mûsâ radiyallahu anh'dan: (Allah Resulü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu ![]() "Allah'ın beni hidâyet ve ilim ihsan ederek göndermesi şuna benzer: Bir yağmur ki yere yağmıştır; yerin bir kısmı verimli toprak olduğu için o yağmur suyunu kabul edip emmiştİn Otlar ve çayır-çimen bitirmiştir Bir kısmı çorak oldu ğu için suyu tutmuştur da insanlar ondan yarar lanıp içmişlerdir, hayvanlarını ve arazilerini su-lamışlardır ![]() ![]() ![]() ![]() 154-EbiJ Mûsâ radiyallahu anh'dan: (Allah Resulü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu ![]() "Ben ve Allah'ın benimle gönderdiği, halkına gidip de şöyle diyen adama benzeriz: 'Düşmanı gözümle gördüm, sizi uyarıyorum ![]() ![]() ![]() 155-Ebû Hureyre radiyallahu anh'dan: (Allah Resulü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu ![]() "Ben ve İnsanlar şuna benzeriz: Bir adam vardır; ateş yakar, iyice aydınlanınca, kelebek ler ve diğer yaratıklar gelip o ateşe düşerler ve adam da onları ateşten kurtarmaya çalışır ![]() ![]() ![]() [Buhârî ![]() ![]() 156-îbn Amr b ![]() (Allah Resulü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu ![]() "Ümmetime ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Ey Allah Resulü! O (kurtulan fırka) han gisidir?" "Benim ve ashabımın bulunduğu yol üze rinde olanlardır" buyurdu ![]() ![]() 157-Mücâhid radiyallahu anh'dan: Bir yolculukta İbn Ömer'le beraberdik ![]() ![]() "Allah Resulü sallallahu aleyhi ve sel lem'in böyle yaptığını gördüm ![]() ![]() ![]() 158-Aynca onun (Bezzâr'ın) şu rivayeti de vardır: *'0 (İbn Ömer) ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kitap Ve Sünnet'e Sarılmak-Rudani |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kitap Ve Sünnet'e Sarılmak-RudaniAMELLERDE ÖLÇÜ 159-Enes radiyallahu anh'dan: Peygamber sallaUahu aleyhi ve sellem'in hanımlarmm evlerine üç grup insan geldi ve O'nun ibadetini sordular ![]() ![]() Biri şöyle dedi: "Ben bütün gece uyumayıp ![]() ![]() Allah Resulü sallaUahu aleyhi' ve sellem geldi ve onlara: "Bu sözleri söyleyenler siz mi siniz? Ben Allah'tan hepinizden daha çok kor karım ve O'ndan hepinizden daha çok çekini rim; ama ben (nafile) orucu hem tutarım, hem tutmam, (nafile) namazı hem kılarım, hem uyu duğum da olur ![]() ![]() ![]() [Buharî, Müslim ve Nesâî ![]() 160-Âişe radiyallahu anhâ'dan: Allah Resulü sallaUahu aleyhi ve sellem bir şey yaptı; sonra o yapuğı şeye ruhsat verdi ![]() ![]() "Bu kişilere ne oluyor ki, yaptığım bir peyden çekiniyorlar ![]() ![]() 161-Âişe radiyallahu anhâ'dan: AUah Resulü sallaUahu aleyhi ve sellem Osman b ![]() ![]() ![]() "Ben hem uyur, hem namaz kılarım (nafile na mazı), hem oruç tutarım hem tutmam (nafile oru cu), hanımlar(ım)la da yatarım ![]() ![]() ![]() 162-Rezîn şu ibareyi ekledi: (Âişe) dedi ki: "Os man (b ![]() ![]() ![]() ![]() 163-Bir başka rivayette o (Osman), AUah Resu lü sallaUahu aleyhi ve sellem'e bu husustaki niyeti hakkında sormuş ve bu niyetinde yemin etmemiştir ![]() ![]() 164-Aişe radiyallahu anhâ'dan: Allah Resulü sallaUahu aleyhi ve sellem onla ra, güçlerinin yeteceği bir amel emrettiği zaman şöyle dediler: "Biz senin gibi değiliz, çünkü AUah senin yaptığın ve yapmayıp ertelediğin tüm gü nahlarını bağışlamıştır (biz öyle miyiz ya?) ![]() ![]() "Allah'tan en çok korkanınız, O'nu en çok (ve iyi) hileniniz benim ![]() 165-Ebû Cuhayfe radİyallahu anh'dan: Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem Sal man ile Ebu'd-Derdâ'yı birbirine kardeş yaptı ![]() ![]() ![]() "Kardeşin Ebu'd-Derdâ'nın dünya ile bir işi kalmadı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() yurdu ![]() ![]() ![]() 166-İbn Amr b ![]() ![]() "Senin buna gücün yetmez; bazen oruç tut, bazen de tutma! Hem uyu, hem kalk namaz kıl! Her (Kamerî) ayın üç gününü oruçlu geçir! Çün kü bir sevabın kargılığında on sevap vardır {Tu tacağın) hu üç günlük oruç, bütün yılı oruçlu ola rak geçirmek demektir ![]() "Benim bundan fazlasına gücüm yeter ![]() ![]() ![]() ![]() 167-Diğer bir rivayette: "Oruçların en fazi letlisi" diye geçer ![]() "Benim bundan daha fazlasına gücüm yeter" deyince; "Bundan daha fazla oruç olmaz (ya da bundan daha üstün oruç yoktur)" buyurdu ![]() ![]() 168-Onun rivayetlerinden: "Duyduğuma gö re sen her gece Kur'an okuyup (hatm) ediyor-mu^sun ![]() "Evet ![]() "Ayda bir hatim indir!" "Bundan daha fazlasını yapabilirim ![]() "Öyleyse, yedi günde bir hatm et, bundan daha kısa sürede hatm etmeye kalkılma!" Bu hususla daha iddialı konuşup ısrar ettim ![]() ![]() ![]() 169-Rivayetlerinden birisi de şöyledir: "Sen bütün günleri oruçla, geceleri de na mazla geçiriyormuşsun ![]() "Evet ![]() ![]() ![]() ![]() "Bundan fazlasını yapabilirim" dedim ![]() "Öyleyse Dâvud Aleyhisselam'm orucu olan orucu (ut; (yani) bir gün oruç tut, bir gün tutmal Bu, Davud'un orucudur ![]() ![]() "Ey Allah'ın Nebisi! Bana bu hasleti kim ga ranti edecek?" dedim ![]() 170-Riv ay etlerinden birinin ibaresi: Babam beni soylu bir kadınla evlendirdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu rivayetin içinde şu ibare de yer almıştır: "Keşke Peygamber sallallahu aleyhi ve sel-lem'in ruhsatını kabul etseydim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 171-Âişe radiyallahu anhâ'dan: Allah Resulü sallallahu aleyhi ve sellem'in gece üzerinde namaz kıldığı, gündüzleri serip üzerinde oturduğu bir hasırı vardı ![]() ![]() "Ey insanlar! Amellerden gücünüz yettiği ka darım alın! Siz bıkıp usanmadıkça Allah da bık maz ![]() ![]() ![]() 172-Bir rivayette şu ek yer almaktadır: "Mu-hammed'in Ehl-i Beyti bir amel yaptıklarında on(u uygulamay)a devam ederlerdi ![]() 173-Âişe'den yapılan rivayetlerden birisinde: (Allah Resulü buyurdu): "Doğruyu arayın, mute dil olun ![]() ![]() "Seni de mi ey Allah Resulü?" diye sordukla rında; "Beni de: ne var ki Allah beni mağfiret ve rahmetiyle Örter ![]() 174-Bu rivayetlerden biri de şudur: Aişe radiyallahu anhâ'ya: "Peygamber sallal lahu aleyhi ve sellem'in ameli nasıl idi? Herhangi bir günü (bütünüyle bir işe) tahsis eder miydi?" diye soruldu ![]() "Hayır; onun ameU devamh idİ ![]() 175-Buhârî, Ebû Hureyre radiyallahu anh'dan bunun benzerini rivayet etmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 176-Ayrıca Buhârî'nin ve Nesâî'nin şu ri vayetleri de vardır: "Şüphesiz hu din kolaydır; kim güçleştirmeye kalkılırsa ona yenik dü-§er ![]() 177-Enes radiyallahu anh'dan: (Allah Resulü sallallahu aleyhi ve sellem bu yurdu ![]() "Kolaylaştırın, güçleştirmeyin; müjdeleyin, nefret ettirmeyin!" [Buhâri ve Müslim ![]() 178-Enes radiyallahu anh'dan: Allah Resulü sallallahu aleyhi ve sellem, mes cide girdi; iki direk arasmda asılı bir ip gördü ve sordu: "Bu nedir?" Cevap verdiler: "Bu, Zeyneb'in İpidir; (namaz kılarken) yoru lup güçsüz kaldığı zaman bu ipe tutunup kendine destek yapıyor ![]() "Çözün onu! Dinç iken güç ve morali yerinde iken namaz kdsın, güçsüz kaldığı zaman otur sun!" buyurdu ![]() ![]() 179-Ona (Ebû Davud'a) ait bir rivayette "Zeyneb" yerine "Hamne" adı geçmektedir ![]() 180-Âişe'radiyallahu anhâ'dan: Tüveyt'in kızı Havla, Allah Resulü sallallahu aleyhi ve sellem yanımdayken bana uğradı ![]() ![]() ![]() [Mâlik ![]() ![]() 181-Ebû Hureyre radiyallahu anh'dan: (Allah Resulü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu ![]() "Her amelin bir coşkusu, her coşkunun da bir gevmemesi vardır Eğer coşku sahibi, mutedil ve doğru hareket ederse ondan yana ümitli olun ![]() [Tirmizî] 1824bn Abbâs radiyallahu anh'dan: Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem'e azath cariyesinin geceleri namazla ve gündüzleri oruçla geçirdiğini haber verdiler ![]() Şöyle buyurdu: "Her ibadet edenin bir coşkulu dönemi, her coşkunun da bir gevşeme dönemi vardır ![]() ![]() ![]() 183-Mâlik radiyallahu anh'dan: Bana ulaştığına göre Âişe radiyallahu anhâ yatsıdan sonra (gece) ailesine "Allah'ın Kitâb'mı rahat bırakmıyacak mısınız?" diye haber gönde-rirmiş ![]() 184-Ebû Hureyre radiyallahu anh'dan: (Allah Resulü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu ![]() ![]() ![]() 185-Câbir radiyallahu anh'dan: (Allah Resulü sallallahu aleyhi ve sellem bu yurdu ![]() "Bu din metindir Onda yumuşak davranın ![]() ![]() ![]() 186-İlk bölümünü Ahmed, Enes radiyallahu anh'dan nakletmiştir ![]() 187-Sehl b ![]() ![]() "Kendinizi fazla zorlamayın! Sizden öncekiler kendilerini zorlayıp sıkıntıya sokmaları nedeniyle helak olmuştur ![]() ![]() ![]() 188-Ebû Dâvud da Enes radiyallahu anh'-dan bir kıssa ile bu hadisi nakletmiştir ![]() 189-İbn Abbâs radiyallahu anh'dan: (Allah Resulü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu ![]() "Doğru davranış, doğru tavır ve ölçü, (ifrat ve tefritten uzak olma) peygamberliğin yirmi-dört parçasından bir parçadır ![]() TAHRİC ==========================================125-Kezâ bunu Mâlik, Muvattâ'ında (kader no ![]() ![]() ![]() 126-Asl-ı senedi şöyledir: el-A'meş an Atiyye an Ebî Saîd ve el-A'meş an Habîb bin ebî Sâbit an Zeyd bin Erkam ![]() Sünen'inde (no ![]() ![]() 127-Lafzı Ebû Dâvud'a ait olan hadisin asl-ı senedi şu şekildedir: Hâlid bin Ma'dân an Hucr bin Hucr ve Abdurrahman bin Amr es-Sülemî ![]() Bu hadisi Ebû Dâvud (no ![]() ![]() ![]() ![]() 128-Asl-ı senedi şöyledir: Muâviye bin Sâlih ani'l-Hasan bin Câbir el-Lahmî ani'l-Mikdâm ![]() Bu hadisi tahrîc eden Tirmizî (no ![]() ![]() 129-Ebû Dâvud'un tariki şöyledir: Harîz bin Osmân an Abdirrahman bin ebî Avf ani'l-Mikdâm ![]() Bunu Ahmed (IV, 131) ve Ebû Dâvud (no ![]() ![]() 130-Bu rivayetin asl-ı senedi şöyledir: Ebû Ma'şer an Saîd el-Makburî an Ebî Hureyre ![]() Ahmed, Müsned'inde (II, 367, 483) tahrîc etmiştir ![]() ![]() ![]() 131-İbn Mes'ûd'un bu sözünü Buhârî, Sahîh'inin iki yerinde biri Şu'be an Muhârik an Târık an İbn Mes'ûd (edeb 70/2, VII, 96) ve Şu'be an Amr bin Murre an Murre an İbn Mes'ûd (i'tisâm 3/3, VIII, 139) tariklerinden tahrîc etmiştir ![]() 132-Asl-ı senedi: Sa'd bin İbrâhim ani'l-Kâsım bin Muh ![]() ![]() Bu hadisi Buhârî (sulh 5, III, 167; i'tisâm 20, VIII, 156), Müslim (akdiya no ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 133-Senedi şöyledir: Amr bin Zürâre an Abdilvâhid bin Vâsıl an Osmân bin ebî Revvâd ani'z-Zührî ![]() Buhârî (mevâkît 7/2, I, 134) tarafından rivayet olunmuştur ![]() 135-Bu sözü Taberânî, Mu'cemu'l-Kebîr ve M ![]() ![]() ![]() 138-Bu hadisin asl-ı senedi: İbr ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 139-Sözkonusu zayıflığın nedeni râvilerinden İbrâhîm bin Hammâd'dır (Mecma' I, 88) ![]() 141-Uzunca bir metni olan bir hadisin bölümüdür ![]() ![]() 143-Bu hadisin isnâdı hakkında Heysemî şu bilgiyi vermektedir: "Muh ![]() ![]() ![]() 144-İsnâdındaki Revh bin Sâlih'i İbn Adî zayıf addetmiş, el-Hâkim "güvenilir ve emîndir" demiş ve İbn Hibbân da onu güvenilir râviler arasında zikretmiştir ![]() ![]() 145-İsnâdındaki Muhammed bin Beşîr el-Kindî, Yahya bin Maîn'e göre oldukça zayıftır (Mecma' I, 173) ![]() 146-Asl-ı senedi: Muh ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 147-Asl-ı senedi: Ebû Muâviye an Leys an Beşîr bin Nehît an Ebî Hureyre olan hadisi İbn Mâce (no ![]() ![]() İsnâdı Leys bin ebî Süleym sebebiyle zayıftır ![]() 148-Asl-ı senedi: Ebû'l-Muğîre ani'l-Evza'î an Hassân ![]() ![]() 149-Aslı Sahîhayn'da olan bu hadisin de isnâdı sahihtir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 150-Heysemî diyor ki: "İsnâdındaki Ebû Âmir el-Esedî hakkında hiçbir bilgiye rastlayamadım ![]() ![]() 151-İsnâdındaki Ubeydullah bin Abdirrahman bin Mevheb hakkında ihtilâf vâki olmuştur ![]() ![]() ![]() 152-Bu rivayet versiyonunun isnâdında zayıf bir râvi olan İbn Lehî'a ile hakkında bilgi edinilemeyen Ebû Ma'şer el-Himyerî yer almıştır (Mecma' I, 176) ![]() 153-Sahih olan bu hadisin asl-ı senedi: Ebû Usâme an Büreyd bin Abdillah bin ebî Bürde an ebîhî an ceddihî Ebî Mûsâ ![]() Bu hadisi Ahmed (IV, 399), Buhârî (ilm 20, I, 28) ve Müslim (fadâil no ![]() ![]() ![]() 154-Bu hadisin asl-ı senedi yukardakinin aynısı olup Buhârî (rikâk 26, VII, 186; i'tisâm 2/7, VIII, 140) ve Müslim (fadâil no ![]() ![]() ![]() 155-Sahih olan bu hadisin asl-ı senedi: Ebû'z-Zinâd ani'l-A'rec an Ebî Hureyre ![]() Tahrîc edenler: Buhârî (rikâk 26/3, VII, 186), Müslim (fadâil no ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 156-Asl-ı senedi şöyledir: es-Sevrî an Abdirrahman bin Ziyâd el-İfrîkî an Abdillah bin Yezîd an İbn Amr ![]() Tirmizî: "Bu hadisi, ancak bu tarikten biliyoruz, bu vecihten garîbtir" (no ![]() ![]() ![]() 157-Münzirî'ye göre isnâdı "ceyyid"dir (Tergîb I, 82) ![]() 158-Bunun isnâdı hakkında Münzirî, "bir beis yoktur" demektedir (Tergîb I, 82) ![]() 159-Lafız Buhârî'ye aittir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 160-Asl-ı senedi şöyledir: Müslim Ebû'd-Duhâ an Mesr-k an Âişe ![]() Bunu Buhârî (edeb 72, VII, 96; i'tisâm 5, VIII, 145) ve Müslim (fadâil no ![]() ![]() ![]() 161-Bu hadisin asl-ı senedi: Muh ![]() ![]() ![]() ![]() Bu hadisi Ahmed (VI, 268), Ebû Dâvud (no ![]() ![]() ![]() 164-Bu hadis Sahîh-i Buhârî'den alınmıştır ![]() ![]() Sahîh'te îmân kitabında (bâb 13, I, 10) geçmiştir ![]() 165-Asl-ı senedi: Avn bin ebî Cuheyfe an ebîhî ![]() Bunu Buhârî (teheccüd 15, II, 47; savm 51, II, 243; edeb 86, VII, 104) ve Tirmizî (no ![]() ![]() 166-Bu hadisi İbn Amr'dan Ebû Seleme bin Abdirrahman rivayet etmiştir ![]() Bu hadisi Ahmed (II, 187, 188, 198, 200), Buhârî (savm 54, II, 244; savm 56, II, 246; nikâh, VI, 114; edeb 84, VII, 103), Müslim (savm no ![]() ![]() ![]() ![]() 167-Bu metin farklılığı Şuayb ani'z-Zührî an Saîd bin el-Müseyyeb ve Ebî Seleme an İbn Amr tarikiyle tahrîc olunan Buhârî hadisinde (savm 56, II, 246) geçmiştir ![]() 168-Bu rivayetin tariki şöyledir: İkrime bin Ammâr an Yahyâ bin ebî Kesîr an Ebî Seleme ![]() ![]() ![]() Bu hadisi Müslim (savm no ![]() ![]() ![]() 169-Bu rivayetin iki tariki vardır ![]() ![]() ![]() Bunu bu tarikten Ahmed (II, 164, 188, 190, 195, 212), Buhârî (savm 20, II, 49; enbiyâ 37/3, IV, 134), Müslim (siyâm no ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 170-Bu metin parçası Mücâhid'in İbn Amr'dan rivayeti ile gelen hadis metninin başından bir bölümüdür ![]() Bunu Ahmed (II, 158, 188, 198), Buhârî (savm 58, II, 146; fadâilu'l-Kur'ân 34, VI, 113) ve Nesâî (siyâm 76, IV, 209-210) tahrîc ettiler ![]() 171-Bu hadisin asl-ı senedi: Saîd el-Makburî an Ebî Seleme an Âişe ![]() Bu hadisi Ahmed (IV, 40), Buhârî (ezân 81, I, 178; libâs 43, VII, 50), Müslim (salâtu'l-musâfirîn no ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 172-Sözkonusu bu ziyâde Muhammed bin Aclân'ın el-Makburî'den yaptığı rivayette geçen bir ibaredir ![]() ![]() 173-Bu hadisin asl-ı senedi: Mûsâ bin Ukbe an Ebî Seleme an Âişe ![]() Bunu Ahmed (VI, 125, 273), Buhârî (rikâk 18, VII, 182), ve Müslim (sıfatu'l-münâfikîn no ![]() ![]() ![]() 174-Bu hadisin asl-ı senedi şöyledir: Mansûr an İbrâhîm an Alkame b ![]() ![]() Ahmed (VI, 43, 55, ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 175-Buhârî'nin (rikâk 18/3, VII, 181-2) tahrîc ettiği bu Ebû Hureyre hadisi şöyle başlamaktadır: "Sizden hiç kimseyi ameli kurtaramayacaktır ![]() ![]() ![]() 176-Asl-ı senedi: Ma'n b ![]() ![]() ![]() Hadis metni 174 ![]() ![]() 177-Sahih olan bu hadisin asl-ı senedi: Şu'be an Ebî't-Teyyâh an Enes ![]() Bu hadisi Ahmed (III, 131, 209), Buhârî (ilm 11, I, 25; edeb 80, VII, 101) ve Müslim (no ![]() ![]() ![]() 178-Asl-ı senedi: Abdülvâris bin Saîd an Abdilazîz bin Suheyb an Enes ![]() Bu hadisi Buhârî (teheccüd 18, II, 48), Müslim (salâta'l-musâfirîn no ![]() ![]() ![]() ![]() 180-Hadis muhtelif tariklerden ve çeşitli metin farklılıkları ile tahrîc olunmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() Mâlik'in sözkonusu tahrici İsmaîl bin ebî Hakîm'den belâğ yolu iledir; yani Mâlik, Âişe'ye vasletmemiştir (salâtu'l-leyl no ![]() ![]() ![]() 181-Asl-ı senedi: Muh ![]() ![]() ![]() ![]() 185-el-Heysemî: "İsnâdında yer alan Ebû Akîl Yahyâ bin el-Mütevekkil, hadis uydurur" demektedir ![]() ![]() ![]() ![]() 186-İsnâdı şöyledir: Zeyd b ![]() ![]() ![]() Ahmed (III, 199) tahrîc etmiştir ![]() ![]() ![]() 187-İsnâdında yer alan Abdullah b ![]() ![]() 188-Söz konusu hadisin isnâdı şöyledir: Ahmed b ![]() ![]() ![]() ![]() Ebû Dâvud (no ![]() ![]() 189-Bu hadisin asl-ı senedi şöyledir: Kâbûs bin ebî Zibyân an ebîhî an İbn Abbâs ![]() Ahmed (I, 296) ve Ebû Dâvud (no ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|