![]() |
İman Ve İslam'ın Tarifi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İman Ve İslam'ın TarifiIman Ve Islam'ın Tarifi İMAN VE İSLAM'IN TARİFİ 32- İbn Ömer radiyallahu anh'dan: (Allah Resulü sallallahu aleyhi ve sellem bu yurdu "islâm, beş esas üzerine kurulmuştur: Al lah'ın birliğine inanmak, namaz kılmak, zekât vermek, Ramazan orucunu tutmak, hacca git mek ![]() Bunun üzerine bir adam (İbn Ömer'e) dedi ki: "Rivayetin sıralaması, hacca gitmek ve Ramazan orucunu tutmak şeklinde değil midir?" deyince İbn Ömer: "Hayır; Ramazan'm tutulması ve hac ca gidilmesi şeklindedir ![]() ![]() 33- Diğer bir rivayette: "Allah'a ibadet edip O'ndan başkasını inkâr etmek, namaz kılmak, zekât vermek, Beyt(~i §erif)'i ziyaret etmek ![]() ![]() 34- Diğer bir rivayette: "Be§ esas üzerine (kurulmuştur): Allah'tan başka hiçbir ilâh ol madığına, Muhammed'in O'nun kulu ve Re sulü olduğuna şehâdet getirmek, namaz kıl mak, zekât vermek, Beyt(-i şerif)'i ziyaret et mek ve Ramazan orucunu tutmak ![]() 35-Diğer bir rivayette: Bir adam ona (İbn Ömer'e) dedi ki: "Savaşa çıkmayacak mı yız?" Cevap verdi: "Allah Resulü sallallahu aleyhi ve sellem'in şöyle buyurduğunu duy dum: "İslâm beş esas üzerine kurulmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() [Müslim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 36-Yahya b ![]() ![]() Bunun üzerine ben ve Humeyd b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hemen dedim kİ: "Ey Ebû Abdurrahman! Bi zim oralarda birtakım insanlar türedi; Kur'an oku yorlar, ilmî çahşmalar yapıyorlar ![]() ![]() "Onlara rastlarsan, şunu söyle: Ben onlardan uzağım, onlar da benden uzaktır ![]() ![]() ![]() ![]() Bir gün Allah Resulü sallallahu aleyhi ve sel lem'in yanında otururken, bembeyaz elbiseli, sim siyah saçlı, üzerinde yolculuk eseri görülmeyen, içimizden hiç kimsenin tanımadığı bİr adam çıka-geldi ![]() "İslâm, Allah'tan ba^ka hiçbir ilâh bulunma dığına, Muhammed'in O'nun elçisi olduğuna §e-hâdet etmen, namaz kılman, zekat vermen, Rama zan orucunu tutman, gücün yettiği takdirde Beyt'i (şerifi) tavaf etmendir ![]() "Doğru söyledin!" dedi ![]() ![]() "imân; Allah'a, meleklerine, kitablarına, pey gamberlerine, âhiret gününe İnanman, kadere iyi-siyle kötüsüyle iman etmendir ![]() "Doğru söyledin" dedi ve sordu: "Bana ihsanın ne olduğunu bildirir misin?" Cevap verdi: "İhsan; Allah'a sanki O'nu gürüyormuşsun gibi ibadet etmendir Zira sen O'nu görmesen de O seni muhakkak görür ![]() "Bana kıyametin ne zaman kopacağını bildirir misin?" diye sorunca, şöyle buyurdu: "Sorulan kişi, (bu hususta) sorandan daha bilgili değildir ki!" "Öyleyse alâmetlerinden bana haber ver!" de yince, şöyle buyurdu; "Cariyenin kendi efendisini doğurması, yalı nayak ve çıplak koyun çobanlarının bina yapmak ta yarıştıklarını görmendir ![]() ![]() "Ey Ömer, o soru soran zât kimdir, bilir misin?" "Allah ve Resulü daha iyi bilir" dedim; şöyle buyurdu: "ö Cibril'dir; dininizi Öğretmek için size gelmiştir ![]() ![]() ![]() 37-Ebû Davud'un rivayeti: "Namaz kılmak, zekât vermek, Beyt'i (şerifi) ziyaret etmek ![]() ![]() 38-Ebû Hureyre radiyallahu anh'dan: Allah Resulü sallailahu aleyhi ve sellem bir gün İnsanların yanına çıktı ![]() "Ey Allah Resulü! İmân nedir?" Cevap verdi: "İmân; Allah'a, meleklerine, Kitab'ına, O'na kavuşmaya, peygamberlerine inanman, ayrıca öldükten sonra tekrar dirilmeye iman et mendir " Yine sordu: "İslâm nedir?" Cevap verdi: "İslâm; Allah'a İbadet edip O'na hiçbir ^e-yi ortak koşmaman, farz namazım kılman, farz zekatı vermen ve Ramazan orucunu tutman-dır ![]() Adanı dedi ki: "Peki ihsan nedİr?" Cevap verdi: "İhsan, Allah'a sanki O'nu görüyormuşsun gibi ibadet etmendir Çünkü sen O'nu görmesen de O, şüphesiz seni görüyordur ![]() "Peki, kıyamet ne zamandır?" diye sorunca, şöyle buyurdu: "Onun hakkında sorulan, sorandan daha bilgili değildir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dedi ki: Sonra adam geri gitti ![]() ![]() "O Cibril aleyhisselam'dı; insanlara dinleri ni öğretmek İçin gelmişti ![]() 39-Bir rivayette: "Bana sorun!" buyurdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 40-Ahmed ve Bezzâr'm da İbn Abbâs radi-yallatıu anh'dan şöyle bİr rivayetleri bulun maktadır: "İman; cennete, cehenneme, hesa ba, mizana ve iyisiyle kötüsüyle kadere iman etmendir ![]() 41-Ahmed'in başka kanallardan gelen riva yeti ise şöyledir: "Bu Cibril'dir; insanlara din lerini öğretmek için geldi ![]() ![]() 42-Taberânî, el-Mu'cemu'l-Kebîr'İnde, İbn Ömer radiyailahu anh'dan: "O (Cibril), bu defa bana daha öncekiler den farklı bir kılıkta geldi ![]() 43- İbn Abbâs radiyailahu anh'dan: (Hammâd b ![]() ![]() (Allah Resulü sallallahu aleyhi ve sellem bu yurdu "İslâm'ın kulpu ve temelleri üçtür; İslâm, o üç temel üzerine kurulmuştur; kim o üçünden bi- rint terk ederse, onu inkâr etmiş olur kİ bu durum da kam helal olur: Allah'tan başka hiçbir ilâh ol madığına şehâdet getirmek, farz namaz ve Rama zan orucu ![]() Daha sonra İbn Abbâs radiyailahu anh dedi ki: "Kişiyi zengin görürsün, zekât vermez; bununla devamh kâfir olur ama bu sebeple kanı helal ol maz ![]() ![]() ![]() [Taberânî el-Mu'cemu'l-Kebîr'inde ![]() ![]() 44-Enes radiyailahu anh'dan: Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem Rab-binden naklen şöyle buyurdu: "Dört haslet vardır ki, onlardan biri Benim, biri senin; biri Benimle senin aranda; diğeri ise seninle kullarım arasındadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 45-Enes radiyailahu anh'dan; Biz Allah Resulü sallallahu aleyhi ve sellem ile mescidde bulunuyorken bir adam devesi üstün de gelip devesini mescidin yanına çökertti ![]() ![]() "Şu yaslanmış oturan beyaz adam" dedik ![]() "Abdulmuttalib'in oğlu!" dedi ![]() "Sana ağır ve zor bir soru soracağım, sakın alınma!" "istediğini sor!" "Senin ve senden öncekilerin Rabbi hakkı için sana soruyorum; Allah mı seni tüm insanlara gön derdi?" "Evet ![]() "Söyle Alah aşkına, Allah mı sana beş vakit namazı emretti?" "Evet ![]() "Söyle Allah aşkma, Allah mı sana sadakayı (zekâtı) zenginlerimizden alıp fakirlerimize dağıt manı emretti?" "Evet ![]() "Getirdiğin Kİtab'a iman ettim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 46-Müslim'in rivayeti: Enes anlatıyor: Kur'ân'da Allah Resulü sallalla hu aleyhi ve sellem'e bİr şey sormaktan ahkonmuş-tuk ![]() ![]() ![]() ![]() "Doğru söylemiş" buyurdu ![]() "Göğü kim yarattı?" "Allah!" "Yeri kim yarattı?" ••Allah!" "Bu dağlan diken ve içine yerleştirdiğini yer leştiren kimdir?" "Allah!" "Göğü ve yeri yaratan, dağları yerleştirenin hakkı için Allah mı seni peygamber olarak gön derdi?" "Evet ![]() "Elçin bize gündüz ve gece beş vakit namaz kumamızı söyledi, doğru mu?" ''Evet, doğru söylemiş ![]() "Seni gönderenin hakkı için Allah mı bunu sa na emretti?" "Evet" dedi ![]() ![]() ![]() "Bu adum ![]() ![]() 47- Tirmizî, Ebû Dâvud ve Nesâî'nin de ben zeri rivayetleri vardır ![]() 48-Ahmed ve Taberânî el-Mu'cemu'l-Ke-öfr'inde şunu ilave etmiştir; Dimâm, (gür) saçlı, iki zülüfü bulunan bir adamdı ![]() "Kendisine ibadet etmemizi ve kendisine hiç bir ortak koşmamamızı bize emretmeni sana Allah mı emretti? Bugüne dek atalarımızın taptıklan bu putları terk edip bırakmamızı sana O mu emretti?" "Evet" "Ben de ne bir fazla, ne de bir eksik (olmamak üzere) bu farzlan edâ edeceğim, yasakladığın şey lerden de uzak duracağım!" dedi ve oradan ayrıl dı ![]() "Bu iki zülüflü adam doğru söylediyse mutla ka cennete girer ![]() Adam çıkıp doğruca kavmine gitti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Vallahi o gün sona ermeden müslüman olmadık ne bir adam kaldı ve ne de bir kadm ![]() 49-Talha radiyallahu anh'dan : Necid ahalisinden saçı başı darmadağın olmuş bir adam, Allah Resulü sallallahu aleyhi ve sel lem'e geldi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Bunlardan başka bir şey yapmam gerekir mi?" "Hayır, ancak nafile olarak (fazladan) kıla bilirsin" buyurdu ![]() ![]() ![]() rekir mi?" deyince: "Hayır, nafile olarak (fazla dan) verebilirsin!" buyurdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 50-İbn Abbâs radiyallahu anh'dan: Bir kadın ona (İbn Abbâs'a) küpte bekletilmiş nebîz (şıra) hakkında sordu ![]() Abdu'1-Kays temsilcileri Peygamber sallalla hu aleyhi ve sellem'e geldiler ![]() "Siz kimin heyetisiniz?" veya "Siz hangi ka vimsiniz?" "Rebîa" dediler ![]() "Ey heyet veya (ey kavim) merhaba! Mahcup olmayacaksınız, pişman da olmayacaksınız ![]() ![]() "Biz sana geliyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Onlara bir olan Allah'a iman etmelerim em retti ve sonra şöyle buyurdu: "imân nedir biliyor musunuz?" "Allah ve Resulü daha iyi bilir" dediler ![]() "Allah'tan başka hiçbir ilâh olmadığına, Mu-hammed'in de O'nun Resulü olduğuna şehâdet getirmek, namaz kılmak, zekât vermek ![]() ![]() Onlara dübbâ (kabak kabı), hantem (topraktan yapılan testi), müzeffet (ziftlenmiş kap) ve nakîr (ağaçlan mamul) kaplan (yani bunlara hurma ve üzüm şırası kurmayı) yasaklamıştır ![]() Şu'be der ki: "Gahba (nakîr yerine) mukay-yer'i, ağaç küpü yasakladığını söylemiştir ![]() "Bunları iyi belleyin ve arkada bıraktıklarını za da bildirin!" el-Eşecc'e, (Yani Abdu'1-Kays kabilesinden el-Eşec'e) hitaben şöyle buyurdu: "Sende Allah ve Resulü sallallahu aleyhi ve sellem'in sevdiği iki güzel haslet var: Hilm (yumuşaklık) ve teenni (acele etmemek) ![]() ![]() Ebû Dâvud ve Nesâî'nin de benzer rivayetleri bulunmaktadır ![]() ![]() 51-Ali radİyaiiahu anh'dan: (Allah Resulü sallallahu aleyhi ve sellem bu yurdu ![]() "Kul ![]() ![]() ![]() ![]() 52-eş-Şerîd b ![]() Dedim ki: "Ey Allah Resulü! Annem bana mümin bir köle azat etmemi vasiyyet etti ![]() "Onu çağır!" dedi ![]() "Rabbin kimdir?" "Allah!" "Ben kimim?" "Sen de Resulüsün!" deyince, "Bu mümindir, haydi onu azat et!" buyurdu ![]() ![]() 53-Abbâs radiyallahu anh'dan: (Allah Resulü sallallahu aleyhi ve sellem bu yurdu "Rab olarak Allah'ı, dîn olarak İslâm'ı ve peygamber olarak da Muhammed'i kabul edip hoşnut olan, imanın lezzetini tatmıştır ![]() [Müslim ve Tİrmizî ![]() 54-Abdullah b ![]() (Allah Resulü sallallahu aleyhi ve sellem bu yurdu) "Uç şey vardır ki bunları kim yaparsa ima nın lezzetini tatmış olur: Allah'a, birliğini ka bul ederek ibadet etmek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 55-Behz b ![]() ![]() ![]() Dedim ki: "Ey Allah Resulü! Sana gelme- meye, dinini kabul etmemeye elimin parmaklan sayısınca yemin etmeden sana gelmedim ![]() ![]() "İslâm ile" buyurdu ![]() "İslâm'm alâmetleri nedir?" "Yüzümü sadece Allah'a yönelttim, demen, namaz kılman, zekât vermendir ![]() ![]() ![]() ![]() 56-Süfyân b ![]() Dedim ki: "Ey Allah Resulü, bana İslâm hak kında Öyle bir söz söyle ki, senden sonra onu hiç kimseye sormayayım!" Şöyle buyurdu: "Allah'a iman eltim de, sonra doğruluktan ayrılma!" [Müslim ![]() 57-Enes radiyallahu anh'dan; (Allah Resulü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu:} "Namazımızı kılan, kıblemize yönelen ve kestiklerimizi yiyen ki§i müslümandır ![]() ![]() 58-Ebû Umâme radiyallahu anh'dan: Bir adam sordu: "Ey Allah Resulü, iman nedir?" Şöyle buyurdu: "Yaptığın iyilikten haz duyar, imlediğin kö tülüğe üzülürsen sen mü'minsin ![]() 59-Ebû's-Salt e!-Herevî radiyallahu anh' dan: Bize Ah b ![]() ![]() ![]() ![]() Allah Resulü sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: "İman kalb ile bilmek (tasdik), dİl ile söyle mek (ikrar), erkân (organlarla) amel etmektir ![]() Ebû's-Salt der ki: "Bu isnâd (Ehl-İ beyt'ten oluşan râvi zinciri), bir deliye okun-sa hemen iyileşir ![]() [îbn Mâce ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|