![]() |
Kim, Görmediği Halde Rüya Görme İddiasına Kalkarsa (Kıyamet Günü) Arpa Daneciğine Düğüm Atması Teklif Edilir |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kim, Görmediği Halde Rüya Görme İddiasına Kalkarsa (Kıyamet Günü) Arpa Daneciğine Düğüm Atması Teklif EdilirKim, görmediği halde rüya görme iddiasına kalkarsa (Kıyamet günü) arpa daneciğine düğüm atması teklif edilir Kim, görmediği halde rüya görme iddiasına kalkarsa (Kıyamet günü) arpa daneciğine düğüm atması teklif edilir ![]() Soru "Kim, görmediği halde rüya görme iddiasına kalkarsa (Kıyamet günü) arpa daneciğine düğüm atması teklif edilir ![]() Cevap Değerli kardeşimiz; Konuyla ilgili hadis rivayetleri şöyledir: “Rüyasına yalan karıştıran veya görmediği halde görmüş gibi rüya anlatan kimseye kıyamet günü bir arpa tanesini bağlamakla mükellef tutulacaktır ![]() “Yalandan rüya gördüğünü söyleyen kimse kıyamet günü iki arpa tanesini birbirine bağlamakla mükellef olacak fakat asla onları birbirine bağlayamayacaktır ![]() ![]() Allah, yalan söylemeyi açıkça haram kılmıştır: “Şu bir gerçektir ki Allah haddi aşan, yalancı kimseleri iflah etmez ![]() Bir insanın yaptığı bir şey için yapmadım demesi ya da söylediği bir şey için söylemedim demesi nasıl yalan hükmündeyse, görmediği bir rüya için gördüm demesinin de yalan olduğunu Peygamber Efendimiz (asm) Hatta Peygamberimiz (asm) başka bir hadislerinde, “Yalanların en büyüğü kişinin görmediği rüyayı gördüm demesidir ![]() ![]() ![]() Görmediği bir rüyayı gördüğünü söyleyen bir kimse bilerek yalan söylemiş olur ve bu yalanını uydurma sözlerle anlatmaya çalışır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Görmediği bir rüyayı gördüm diye yalan söyleyen bir kimsenin cezasının başka yalanlardan farklı olarak daha şiddetli olmasının nedeni şudur: Doğru ve çoğunlukla hoşlanılan rüyaların peygamberlikten bir parça olduğunu bildiren hadislerden dolayıdır: "Risalet ve nübüvvet bitti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Müminin rüyası, nübüvvetin kırk cüzünden bir cüzdür ![]() ![]() ![]() "Ahir zamanda müminin rüyası yalan çıkmaz" (Buhari, Rüya, 26) Peygamberlik ise bilindiği gibi vahye dayalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Özellikle içinde bulunduğumuz ahir zamanda diğer bütün günahlarda artış yaşandığı gibi, insanlar arasında görülmeyen rüyaların sanki görülmüş gibi birbirine anlatılması da oldukça yaygınlık kazanmıştır ![]() ![]() Böyle bir yalandan uzak durmak ve eğer bu hataya düşülmüşse tövbe ederek ahirete bırakmamak gerekir ![]() Selam ve dua ile ![]() ![]() ![]() Sorularla İslamiyet |
![]() |
![]() |
|