![]() |
Allah Azze Ve Celle’Nin Güldüğü Adam |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Allah Azze Ve Celle’Nin Güldüğü AdamAllah Azze ve Celle’nin Güldüğü Adam en cok sevdigim hadis-i seriflerden birtanesi ![]() ![]() Allah Azze ve Celle’nin Güldüğü Adam Abdullah ibni Mesud (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: “Cennete en son giren kişi cehennemden çıkarken bazen yürür bazen düşer ![]() ‘Beni senden kurtaran Allah’ın şanı ne yücedir’ der ![]() ![]() ![]() Derki: −‘Rabbim beni bu ağaca yaklaştır, gölgesinde gölgeleneyim, suyundan içeyim ![]() Allah-u Teâlâ: −‘Ey Âdemoğlu! Bunu sana verirsem umulur ki başka şeyler de istersin ![]() Kul: −‘Hayır, Rabbim’ der ve başka bir şey istemeyeceğini vaad eder ![]() ![]() ![]() Kul: −‘Rabbim, altında gölgelenmem ve suyundun içebilmem için beni bu ağaca yaklaştır, Senden başka bir şey istemiyorum’ der ![]() Allah-u Teâlâ: −‘Ey Âdemoğlu! Az önce başka bir şey istemeyeceğine dair bana söz vermedin mi? Her halde bu ağaca seni yaklaştırsam başka şeyler de istersin’ buyurur ![]() Kul yine başka bir şey istemeyeceğine dair Allah’a söz verir ![]() ![]() ![]() Kul: −‘Rabbim! Altında gölgelenebilmem ve suyundan içebilmem için beni bu ağaca yaklaştır, Senden başka bir şey istemiyorum’ der ![]() Allah-u Teâlâ: −‘Ey Âdemoğlu! Az önce başka bir şey istemeyeceğini bana vaad etmedin mi?’ buyurur ![]() Kul: −‘Rabbim! Bundan başka bir şey istemeyeceğim’ der ![]() ![]() −‘Rabbim! Beni cennetine al’ der ![]() Allah-u Teâlâ: −‘Ey Âdemoğlu! Senin isteklerini ne durdurur ![]() ![]() Kul: −‘Rabbim! Sen âlemlerin sahibi olduğun halde benimle alay mı ediyorsun?’ der ![]() Abdullah ibni Mesud (Radiyallahu Anh) bu hadisi rivayet ettikten sonra güldü ![]() Sonra: –Benim neden güldüğümü sormayacak mısınız? dedi ![]() Yanında bulunanlar: −Neden gülüyorsun? dediler ![]() Abdullah ibni Mesud (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: −Çünkü Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’de gülmüştü ![]() Sahabeler: −Neden gülüyorsun ya Rasulallah? diye sorduklarında ise Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): −‘Allah Azze ve Celle’de gülmüştür,’ dedi ![]() Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: “Kulun bu sorusu üzerine Allah-u Teâlâ: −‘Ben alay etmiyorum, fakat dilediğimi yapmaya benim gücüm yeter’ buyurmuştur ![]() Müslim |
![]() |
![]() |
|