![]() |
Güzel Ahlak |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Güzel AhlakGüzel Ahlak GÜZEL AHLAK Euzu bille himines seytanirracim – B I S M I L L H I R R A H M E N I R R A H I M “Ey Muhammed! Emrolundugun gibi dogru hareket et, beraberinde bulunanlar da dogru hareket etsinler” - Dost dogru olmak icinde, güzel Ahlak sahibi olmak gerekir Güzel ahlakin birinciside, hic süphesiz imandir
- Peygamber efendimiz, Hz Muhammed (sav)’e bir adam gelip sordu: “Ey Allah´ın Rasülü! Bana öyle bir şey tavsiye buyur ki, dünya ve ahirette bana faydası olsun” Peygamber efendimiz “Sor” buyurması üzerine adam sorularına şöyle başladı: - İnsanların en bilgilisi olmak istiyorum - „Allah´a karşı gelmekten sakın, insanların en bilgilisi olursun“ - İnsanların en zengini olmak istiyorum - „Kanaatkar ol, insanların en zengini olursun“ - İnsanların en adili olmak istiyorum - „Kendi nefsin için arzu ettiğini insanlar için de arzu edersen, insanların en adili olursun“ - İnsanların en seçkini olmak istiyorum - „Yüce Allah´ı çokça zikret ve hatırla, insanların en seçkin kişisi olursun“ - İnsanların en iyilerinden olmak istiyorum - „Huy ve ahlakını güzelleştir; insanların iyilerinden birisi olursun; imanın kemale erer“ - Allaha itaat edenlerden olmak istiyorum - „Farzları eda et; itaat edenlerden olursun“ - Allah´a tertemiz olarak kavuşanlardan olmak istiyorum - „Cünüblükten temizlen; yüce Allah´a tertemiz ve günahsız olarak kavuşursun“ - Kıyamet günü beraberimde bir nur olduğu halde haşrolunmak istiyorum - „Dünya hayatında kimseye zulüm ve haksızlık yapma, kıyamet günü beraberinde nur ile haşrolunursun“ - Rabbimin bana merhamet etmesini istiyorum - “Kendi nefsine ve canlılara merhamet edersen, Allah da sana merhamet eder” - Günahlarımın azalmasını istiyorum - “Devamlı olarak Allah´tan bağışlanma dilersen, günahların azalır; bağışlanırsın” - İnsanların en güçlüsü olmak istiyorum - „Allaha tevekkül et, insanların en güçlüsü olursun“ - Rızkımın çoğalmasını istiyorum - „Abdestli olmaya devam et, rızkın çoğalır“ - Allah´ın sevdiği kimselerden olmak istiyorum - „Allah ve Resulünün sevdiğini sev, buğzettiğine buğzet; Allah’ın sevdiği kimselerden olursun“ - Allah´ın öfkesinden korunmak istiyorum - „Kimseye öfkelenmessen, Allah´ın öfkesinden kurtulursun“ - Dualarımın kabul olmasını istiyorum - „Haramdan sakın, duaların kabul olur“ - Kıyamet günü halkın arasında Allah´ın beni rüsvay etmemesini istiyorum - „Dilin ve fercini koru, rüsvay olmazsın“ - Yüce Allah´ın ayıplarımı örtmesini istiyorum - “İnsanların ve din kardeşlerinin ayıplarını örtersen, Allah´da senin ayıplarını örter“ Adam suallerini sormaya devam etti: - Günahları en iyi yok eden nedir? - „Gözyaşı, tevazu ve hastalıktır“ - Allah katında hangi iyilik daha efdaldir? - „Güzel ahlak, tevazu, felaketlere sabır, kaza ve kadere rıza göstermektir“ - Allah katında hangi kötülük daha büyüktür? - „Kötü ahlak ve cimriliktir“ - Rahman´ın (Allah’ın) gazabını ne söndürür? - „Gizliden verilen sadaka ve sılay´i rahim (akrabaları ziyaret)“ - Cehennem ateşini ne söndürür? - „Cehennem ateşini sabır söndürür, buyurdular Bu hadis-i şerifi nakleden İmam-ı Mustağfiri, diyorki: Allah´a yemin ederim ki, iyiliklerden en şereflisini, ahlakların en güzelini biraraya toplaması bakımından bu hadisin bir benzeri daha yoktur Bu hadisin manası gereğince amel eden ve bu anlamları düşünen kul´a Allah rahmet buyursun, demiştir Güzel Ahlâk sahibi olmak İnsanoğlu, ancak güzel ahlâka sâhib olmakla nefsani hastalıklardan korunup ma'rifetullah mertebesine ulaşabilir Bir insanın, Hâlık ve maklûkat yanında: İzzet, şeref ve vekaarı, Haysiyet, i'timad ve itibarı ahlakıyla ölçülür Cenab-ı Hak: 1- "Emir olunduğun gibi dosdoğru ol" buyuruyor Kezâ: 2 - "Şübhe yok ki Rabbimiz Allah diyenler, sonra doğruluk üzere bulunanlar için korku yoktur Mahzun da olmazlar Bunlar cennetlikdirler Yaptıklarının karşılığı olarak orada ebedi kalırlar" 3 - "Hayırlı işlere acele ediniz İyilik hususunda yarışınız!" Hadis-i Şeriflerde Peygamberimiz sallahu teâlâ aleyhi ve sellem buyuruyor: 4- "Güzel ahlak Allah Teâlâ'nın yüce ahlâkıdır" 5 - "Güzel ahlâk, cennet ehlinin amellerindendir" 6 - "Güzel ahlâ, dinin kabıdır Bir kimsenin dini, Ahlâkının güzelliği ile ölçülür" 7 - "Dinden sonra, aklın başı: kendisini, güzel ahlâk ile halka sevdirmek, iyi ve kötü kimselere karşı bol hayır yapmaktır" 8 - "Güzel ahlâktan ayrılma! Çünkü: Ahlâk bakımından insanların en iyisi, din bakımından en güzelidir" 9 - "Müslümanlık, güzel ahlâktır" 10- "Allah Teâlâ Hazretleri, bir kulunun hem dış görünüşünü, hem de içini ve ahlâkını güzel yaratıp da, sonra onu ateşde yakmaz" 11- "Siz insanların hepsine, malınızla iyilik etmeğe yetişemezsiniz Öyle ise güler yüzlülükle, güzel ahlâk ile yetişiniz!" 12- "İçinizde en sevdiklerim, kıyamet gününde bana en yakın olanınız, ahlâkı en güzel olanınızdır" |
![]() |
![]() |
![]() |
Güzel Ahlak |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Güzel AhlakGÜZEL AHLAK Allah-u Teala şöyle buyuruyor: "Hakikaten sen büyük ahlak sahibisin" (Kalem suresi 4 ayet) Peygamberimiz çok güzel ahlaka sahip olan bir insandı Hiç kimseye kötülük etmez, müslüman olsun ya da olmasın, zengin fakir ayırt etmeksizin herkese yardım ederdi Bizlerin de böyle üstün bir ahlaka sahip olan sevgili peygamberimizi örnek alıp yapmış olduğu güzel davranışları hayatımızda uygulamamız gerekir Bir hadisi şerifte şöyle buyurulmuştur: "Sizin en hayırlınız ahlakça en hayırlı olanınızdır" (Buhari-Müslim) Buradan da şunu anlıyoruz ki: İnsanda en önemli özellik, güzel ahlaka sahip olmaktır Güzel ahlaka sahip olan insan, her konuda anlayışlı, saygılı, yardımsever ve hoşgörülü olur Her girdiği toplumda kendini, ahlakıyla, dürüstlüğüyle belli eder Aişe (ra)'den rivayetle Rasul-i Ekrem (sav) şöyle buyurmuştur "Bir mü'minin güzel ahlakıyla, gece ibadet eden gündüz oruç tutan kimselerin derecelerine erişir" (Ebu Davut) Güzel ahlak; hoş görülü olmak, güler yüzlü olmak, yardımsever olmak, anlayışlı olmaktır Bütün bu özelliklere sahip olunca insan hayatının her safhasında böyle davranışlarda bulunarak bir yandan da ibadet etmiş olur İşte buradan da anlaşılıyor ki, bir müslüman güzel ahlaka sahip olunca yaptığı her iş, her hareket, her davranış ibadet yerine geçiyor |
![]() |
![]() |
|