Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Genel Konular

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
ahlakı, ahlakıdır, hzmuhammed, kuran, savin

Hz.Muhammed (S.A.V)İn Ahlakı Kur'an Ahlakıdır

Eski 07-27-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Hz.Muhammed (S.A.V)İn Ahlakı Kur'an Ahlakıdır

HzMuhammed (sav)in ahlakı Kur'an ahlakıdır
Hz Peygamber’in ahlakı ile ilgili Hz Âişe’nin söyledikleri

- Hz Âişe’ye
“Bana Rasûlullahın ahlâkından haber ver!” dedim Hz Âişe
“Sen Kur’an okumuyor musun?” dedi
“Evet, okuyorum” dedim Hz Âişe
“İşte onun ahlâkı Kur’an’dır” dedi[1]
- Hz Âişe’den Rasûlullahın ahlâkını sordum “Onun ahlakı Kur’an’dı O, Kur’an’ın razı olduğuna razı olur, Kur’an’ın kızdığına da kızardı” dedi[2]
- Biz Hz Âişe’ye
“Ey mü’minlerin annesi! Rasûlullahın ahlâkı nasıldı?” diye sorduk O da daha önce geçen cevabı verdi Bu nakilden sonra Hz Âişe
“Sen el-Mü’minün suresini okumuyor musun? Onun birinci ayetinden onuncu ayete kadarını oku İşte Rasûlullahın ahlâkı böyle idi” dedi[3]
- Hz Âişe
“Hiç kimse ahlak bakımından Rasûlullahtan daha güzel değildir Onun ashâbından veya aile efradından kim onu çağırmış ise, o ona karşı “Buyurun, lebbeyk!” demiştir ve bunun için de Allah “Kesinlikle sen büyük bir ahlâk üzerindesin” (Kalem: 68/4) buyurmuştur” diyor[4]
- Hz Âişe’ye
“Bana Rasûlullahın ahlakını haber ver?” dedim Hz Âişe
“Sen Kur’an’ı okumadın mı? Kesinlikle sen büyük bir ahlak üzerindesin” ayetini okumadın mı?” dedi Sonra şöyle anlattı:
“Rasûlullah ashabıyla beraberdi Ben ona bir yemek yaptım Aynı zamanda kumam olan Hz Hafsa da Rasûlullaha bir yemek hazırlamıştı Hafsa benden önce yemeği yetiştirdi Cariyeme
“Git, Hafsa’nın çanağını dök!” dedim Hafsa, çanağı Hz Peygamber’in önüne koymak istediğinde cariye onu alt-üst etti, döktü Yemek yere yayıldı Hz Peygamber yerdeki yemeği toplattı, yediler Sonra ben çanağımı gönderdim Hz Peygamber onu Hafsa’ya vererek
“Bu kabı senin kabının yerine al ve içindekilerini de yeyiniz!” dedi[5]

Kaynak:

[1] Bidaye, VI/35 (Müslim, Sa’d b Hişam’dan) İmam Ahmed de benzer şekilde rivayet etmiştir
İbn Sa’d’ın rivayetinde “Kur’an insanlara en üstün ahlak kurallarını getirmiştir” ibaresi de vardır
[2] Yakup b Süfyan, Ebu’d-Derda’dan rivayet etmiştir
[3] Bidaye, VI/35 (Beyhaki’den)
[4] Delail, s 57 (Urve’den)
[5] Kenz, IV/44 (İbn Ebi Şeybe, Kays b Vehb kanalıyla, Seratoğullarından bir adamdan)

Muhammed Yusuf Kandehlevi, Hayatu’s-Sahabe, Akçağ Yayınları: 3/91-92

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com