Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Fizik / Kimya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
genetik, moleküler

Moleküler Genetik!

Eski 12-11-2007   #1
suskun
Icon3

Moleküler Genetik!

Kromozomlar, kalıtımının nasıl işlediğinin bilinmediği genleri; DNA ve proteinleri kapsar
1928 yılında, Frederick Griffith, genetik için önemli bir buluş olan "transformasyon"u yayımladı Onaltı yıl sonra, 1944'de Oswald Theodore Avery, Colin McLeod ve Maclyn McCarty bu buluşu, transformasyondan sorumlu molekül olan DNA'yı, izole etmede ve tanımlamada kullandılar 1952'deki Hershey-Chase deneyi, DNA'nın (proteinden farklı olarak) virüslerin genetik materyali olduğunu, diğer molekülün kalıtımdan sorumlu olamayacağını kanıtladı
James D Watson ve Francis Crick 1953' de DNA'nın kararlı yapısını Rosalind Franklin'in çalışması olan X ışını kırınımını kullanarak sarmal bir yapısı olduğunu gösterdiler Onların çift sarmal modeli, nükleotid dizisinin diğer zincirde tamamlayıcı eşleri olduğunu gösterdi Bu yapı, nükleotidlerin sırlanmalarıyla kodladıkları bilginin fiziksel açıklamasını vermekle kalmadı, aynı zamanda ipliklerin ayrılıp eş nükleotidlerle tekrar birleşelerek çoğalmalarının fiziksel mekanizmasını gösterdi Bununla beraber yapı, hala bulunamamış olan kalıtımdan sorumlu DNA'nın, hücre davranışlarından nasıl etkilendiğini de açıklamış oldu İzleyen yıllarda, bazı bilim adamları, DNA'nın, ribozomların ürünü olan proteinleri kontrol mekanizmasını anlamaya çalıştılar ve DNA'nın genetik kodunun mRNA ile okunduğunu ve çözüldüğünü buldular
Bu moleküler düzeydeki buluşlar, DNA'nın moleküler yapısının anlaşılmış olmasını sağladı DNA dizisinin gelişimi, 1977'de PCR metodunun geliştirilmesine de yol açtı Kary Banks Mullis, 1983'de DNA izolasyonunu ve DNA parçalarının istenen bölgelerinin çoğaltılmasını sağladı Bu ve diğer teknikler, 2001'de çözülen İnsan Genom Projesine ve buna paralel özel Celera Genomuna ulaşılmasını sağladı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com