|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
adabı, etmek, fakirlere, muhtaçlara, yardım, yetimlere |
![]() |
Fakirlere, Yetimlere, Muhtaçlara Yardım Etmek Âdabı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Fakirlere, Yetimlere, Muhtaçlara Yardım Etmek ÂdabıFakirlere, Yetimlere, Muhtaçlara Yardım Etmek Âdabı Fakirlere, Yetimlere, Muhtaçlara Yardım Etmek Âdabı Dinimiz, fakirlere, muhtaçlara, kimsesizlere, öksüz ve yetimlere yardım etmeyi ısrarla emretmiştir ![]() ![]() Yetimlere iyilik yapılmasını, iyi davranılmasını emreden, yetim malı yemeyi yasaklayan âyet-i kerîmelerden bazılarına meâlen bakalım: "Sen yetim iken O seni barındırmadı mı? "Sen yolunu şaşırmış bir kavmin içinde iken O sana yol göstermedi mi? "Sen yoksul iken O seni zengin kılmadı mı? "Sakın yetime kötü davranma ![]() "Bir şey isteyeni azarlama ![]() "Rabbinin nimetini de yâd et ![]() "Rüştüne erinceye kadar yetimin malına yaklaşmayın— onu korumak ve arttırmak gibi daha güzel bir şekilde olursa başkadır ![]() ![]() ![]() Yetimlere bakmaya ve onların ihtiyaçlarını gidermekle ilgili o kadar çok hadis-i şerif vardır ki, bu hadis-i şeriflerden haberdar olan bir Müslümanın yetimlere karşı kayıtsız ve lakayt kalması mümkün değildir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ebû Hüreyre'den (r ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fakirlere yardım Fakirlere yardım etmek, onların ihtiyaçlarını gidermek, İslâmiyetin en çok üzerinde durduğu hususlardan birisidir ![]() ![]() Fakirlere yardımda bulunurken veya o istediğinde verecek durumda değilken, çok dikkatli ve nazik davranmalı, fakirler gücendirilmemelidir ![]() ![]() ![]() Fakirlere yardımla ve şayet verecek durumu yoksa güzel söz söylemekle ilgili âyet-i kerîmelere meâlen bakalım: "Akrabaya, yoksula ve yolda kalmışlara hakkını ver ![]() ![]() "Eğer onlara verecek bir şey bulamayıp da Rabbinden bir rahmet aramak için yüzünü onlardan çevirmek zorunda kalırsan, bari onlara güzel bir söz söyle ![]() Dula, fakire, ihtiyaç sahiplerine yardım etmekle ilgili hadis-i şeriflerden bazılarına bakalım: Safvân bin Süleym'in (r ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Câbir (r ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sadakayı gizlice vermek İhtiyaç sahiplerine yardımda bulunurken, sadaka verirken, hiç kimseye sezdirmeden gizlice vermek faziletli bir davranıştır ![]() Ümmü Seleme (r ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İslâm büyükleri, Resûlullah'ın (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İmam Zeynelabidin Hazretleri, yüzünü kapatarak geceleyin Medine'de fakirlerin evlerine yiyecek taşırdı ![]() ![]() Belediyelerin ve bazı hayır müesseselerinin, fakirlere gıda ve erzak yardımı yapmaları, aşevleri yapıp yemek dağıtmaları güzel bir davranıştır ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|