![]() |
Güzel Söz, Solmak Bilmeyen Bir Bahçedir |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Güzel Söz, Solmak Bilmeyen Bir BahçedirGüzel Söz, Solmak Bilmeyen Bir Bahçedir GÜZEL SÖZ, SOLMAK BİLMEYEN BİR BAHÇEDİR Güzel söz denen yeşil bahçe, onun uzayıp giden gölgeleri ve tatlı tatlı esen meltemi nerede, biz ne-redeyiz? Onun, en hoş kokuları yayan çiçekleri ve en güzel nağmeleri terennüm eden kuşları nerede, biz neredeyiz? Güzel söz, sadakadır ![]() ![]() ![]() "Sizler tek hurmanın yarısıyla, bunu bulamaz-sanız, güzel bir sözle de olsa bile ateşten korunun ![]() Güzel bir söz mü? Evet, güzel bir sözün seni, kıyamet gününde, cehennemin ateşinden koruması mümkün ![]() Güzel söz nasıl oluyor da bu büyük ilgiye lâyık oluyor? Namazla güzel söz arasında yakın alaka vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Birisi kendisine sataşır veya hakaret ederse, oruçlu olan: 'Ben oruçluyum!' desin ![]() Evet, ![]() Zekatla güzel söz arasında da, alaka vardır: "Sa-dakalarınızı (zekatlarınızı) başa kakma ve eza et-mekle boşa çıkarmayın ![]() ![]() Sadaka veren kişi, ister farz olsun, ister nafile olsun, başa kakarak kendisine muhtaç durumda olanın duygularını incitir ![]() Güzel söz, solmak bilmeyen bir bahçedir ![]() Enes b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Enes kendisi bize, on yıl Rasülullah (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Güzel sözü, bize öğreten ne büyük okul! Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Yavaş ol, Âişe! ![]() ![]() ![]() "Allah ![]() ![]() Ben de: "Sizin üzerinize dedim ![]() ![]() Başka bir rivayette, Rasülullah (s ![]() ![]() ![]() "Yavaş ol, Âişe! Yumuşak davranman lazım! Katılık ve aşırılıktan sakın!" dediği aktarılmıştır ![]() Gerçekten bu büyük ahlâk değil mi? "Sen büyük bir ahlâka sahipsin ![]() Muhammed (s ![]() ![]() ![]() ![]() "Allah ![]() ![]() Ben size demedim mi? O, solmak bilmeyen bir bahçedir ![]() O okulun giriş kapısına da şöyle yazılmıştır: "Müslümana sövüp kötü sözler söylemek, fâsıklıktır ![]() ![]() Bu bahçede sövmeye ve hakaret etmeye yer yoktur ![]() ![]() "Bir mü'mine lânet eden, onu öldürmüş gibidir ![]() ![]() Lânet, dilin söylediği, yaralayıcı ve incitici sözlerdir ![]() ![]() İftira da, dilin söylediği, yaralayıcı ve incitici kötü sözlerdir ![]() ![]() Dil, lânetten, iftiradan, sövmekten ve hakaret et-mekten vazgeçtiğinde, karşısında sadece güzel söz vardır ![]() Güzel söz, kötü sözü her taraftan ablukaya almış-tır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Güzel söz bahçesinin sınırları buraya kadar mı? Asla, o, gözün sadece hep güzel bir manzaraya iliş-tiği geniş alanlara sahiptir ![]() Rasülullah (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Selâm mı? Bu mübarek kelimeden daha güzeli var mı? ![]() "Allah ![]() ![]() Dinimizde güzel sözün derecesini gördünüz mü? Güvenlik, huzur, sevgi, dostluk, iyi olanı isteme ve uyumlu olma anlamına gelen, kötü niyeti kabul etmeyen selâmı, Rasülullah (s ![]() ![]() ![]() ![]() Güzel söz, gerçek Müslümandan hayatı bo-yunca ayrılmaz ![]() Yaratıkların en üstünü olan Peygamber (s ![]() ![]() ![]() ![]() Güzel söz, solmak bilmeyen bir bahçedir ![]() ![]() Biz Müslümanlar, bunu, bütün dünyaya müj-deleme hakkına sahip değil miyiz?(3) 1-"Alnı toprak olasıca" mecazen "Namaz kılıp secdede alnına toz toprak bulaşsın ![]() ![]() 2- Fâsıklık: Hak yoldan sapmak ![]() 3- Abdurrahman b ![]() tasarruf edilerek, tercüme edilmiştir ALINTI (Prof ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|