![]() |
Gül Devrinin Goncaları (Hasan-Hüseyin) |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Gül Devrinin Goncaları (Hasan-Hüseyin)Gül Devrinin Goncaları (Hasan-Hüseyin) Gül Devrinin Goncaları Elvida ÜNLÜ Onlar, Rasul'ün goncaları, yavru kuşları ![]() Açmayı O'ndan öğrendiler ![]() Uçmayı O'ndan öğrendiler ![]() O'nun kanatları altında büyüdüler ![]() Bedevî bir Arap, Efendimiz s ![]() ![]() ![]() - Ya Rasulallah ! Siz çocuklarınızı sever, öper misiniz? Biz çocuklarımızı öpüp okşamayız ![]() Rasul-i Ekrem s ![]() ![]() ![]() - Allah senin gönlünden merhamet ve şefkati çekip çıkarmış, ben ne yapabilirim? Yine bir gün, sahabilerden Akra bin Habis r ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Benim on tane çocuğum var, hiçbirini öpmedim ![]() Bunun üzerine Rasulullah s ![]() ![]() ![]() - Merhamet etmeyene, merhamet edilmez ![]() ![]() ![]() ![]() Allah Rasulü s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu arada çocuğunu buldu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Şu kadının çocuğunu ateşe atacağını düşünür müsünüz? Dediler ki: - Hayır ![]() ![]() Rasulullah s ![]() ![]() ![]() - İşte , Allah Tealâ kullarına bu kadının çocuğuna şefkatinden daha merhametlidir ![]() ![]() ![]() ![]() Bir sahabi Hz ![]() ![]() ![]() ![]() - Ya Rasulallah , kime iyilik yapayım? Peygamber s ![]() ![]() ![]() - Annene ve babana iyilikte bulun, dedi ![]() - Anne ve babam yok, dedi ![]() ![]() ![]() ![]() - O halde evladınıza ikram edin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Onlar, Devr -i Saadet çocuklarıdır ![]() Saadetin küçük tanıklarıdır ![]() Küçücük gözleriyle Rasul'ü gören, küçük yürekleriyle O'nu sevip dağlar kadar büyüyenlerdir ![]() Babaları olmasa ne gam… ![]() ![]() ![]() Ebu Cehil bir yetimin vâsisiydi ![]() ![]() Bir gün çocuk aç ve çıplak olarak Ebu Cehil'e geldi ve bir şeyler istedi ![]() ![]() ![]() Çocuk saf ve masum bir halde Allah Rasulü s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Güzel bir bayram günü ![]() Bayramlar bayram ![]() Sahabiler Allah Rasulü s ![]() ![]() ![]() ![]() Efendimiz s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O en merhametli insan… O hayatı en ince, en dikkatli yaşayan… Neşeler, sevinçler, gülücükler içinde, bir bayram gününde O, mahzun bir çocuğu fark ediyor ![]() Çocuk bir duvarın dibine çömelmiş, elbiseleri perişan ![]() Ağlamaklı ![]() Çocuğun yanına varıyor ![]() - Yavrum neyin var, neden böyle üzgünsün? Niçin arkadaşlarınla birlikte oynamıyorsun? Ve, çocuğun Uhud şehidi bir babanın yetimi olduğunu öğreniyor ![]() Çocuğun ellerinden tutuyor, başını okşuyor, gönlünü alıyor ![]() - Ağlama ![]() ![]() ![]() Çocuk sevincinden uçacak gibidir ![]() - Nasıl razı olmam, nasıl istemem? Efendimiz s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Biraz önce ağlayıp duruyordun ![]() Beşir cevap verir ![]() - Açtım , doydum; çıplaktım, giyindim; yetimdim, Rasulullah babam, Aişe annem oldu ![]() Bunun üzerine diğer çocuklar ona gıpta ederek, “Keşke bizim babamız da Uhud'da şehit olaydı da, biz de böyle bir babaya kavuşmuş olsaydık ![]() ![]() Beşir bin Akra r ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - İşte şimdi yetim kaldım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rasulullah s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ve Efendimiz s ![]() ![]() ![]() - Kalbinin yumuşak olmasını ve ihtiyacın olan şeylere kavuşmayı ister misin? Öyleyse yetime şefkat göster, yetimin başını okşa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Müslüman olsun, olmasın fark etmezdi ![]() Devrin tüm çocukları Rasulullah s ![]() ![]() ![]() ![]() Yahudi bir çocuk O'na hizmet ederdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Oğlum , Ebu'l Kasım'a itaat et, dedi, çocuk müslüman oldu ![]() Rasul -i Ekrem s ![]() ![]() ![]() - Şu genci cehennem azabından kurtaran Cenab -ı Hakk'a senalar olsun, dedi ![]() ![]() ![]() ![]() Kız çocukları hangi suçtan dolayı, diri diri toprağa gömülürdü? Devrinin tüm günahlarını yüklenirdi de gömülürdü ![]() Sanki aklanırlardı ![]() Devir gerçekten aklandı da… Bir gün iki kızı ile bir kadın Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peşinden Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Kadın -erkek herhangi bir mümin, şu kız çocukları yüzünden ne surette sıkıntı çekerse, bunu hayır bilsin ![]() ![]() Ve Efendimiz s ![]() ![]() ![]() Bizi yaratan Allah Tealâ'ya ortak koşmak, Rızkımıza ortak olup ve geçimimizi daraltacak diye çocuklarımızı öldürmek, Komşumuzun namusuna gölge düşürmek ![]() ![]() ![]() ![]() Allah'ın Rasulü s ![]() ![]() ![]() ![]() Yetimdi, yetimlerle birlikteydi; garipti, gariplerle beraberdi ![]() Ve çocuklarla ![]() ![]() ![]() Allah Rasulü s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Beni seven bu ikisini sevsin, buyururdu ![]() Bazen Hasan veya Hüseyin sırtına tırmandığında secdeyi uzatır da uzatırdı ![]() - Ya Rasulallah , secdeyi uzattın, sebebi ne ki? Efendimiz s ![]() ![]() ![]() - Oğlum beni binek yaptı, onu çabucak indirmek istemedim ![]() ![]() ![]() ![]() Allah Rasulü s ![]() ![]() ![]() ![]() Ve buyururlardı: - Çok kere ben namaza kıraati uzatmak niyetiyle dururum da, geriden bir çocuğun ağladığını duyunca anasına meşakkat ve zahmet getirmeyeyim diye kısa keserim ![]() ![]() ![]() ![]() Namazlarımıza neler neleri ortak ederiz de, sırtımızda bir çocukla secdeye varmışlığımız var mıdır? Bir çocuğun yalap-şalap abdest alışını en son ne zaman tebessümlerle seyrettik? Küçük avuçlarda su nasıl durur? Belki gafletteyizdir de surelerimiz uçar gider ![]() ![]() Merhametimiz yazılır ![]() Tebessümümüz kalır ![]() O masumlar secdelerimize şahitlik eder de, sayılırız ![]() Allah'ın Rasulü s ![]() ![]() ![]() ![]() Duaları çocuklarına idi, torunlarına idi ![]() Devrinin goncalarına idi, bizlere idi ![]() O, Zeyd r ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir gün Kaynuka çarşısına kadar yürüdü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Birisi Abdullah bin Mübarek r ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Çocuğuna hiç beddua ettin mi? O zat: - Evet , ettim, der ![]() ![]() - Çocuğunun ahlâkını sen bozmuşsun! ![]() ![]() ![]() Dualarımızda olsun çocuklarımız ![]() Âsilik onlarda olsa, şefkat ve anlayış büyüklerde olsun ![]() Hiddet onlarda olsa, yumuşaklık, hilm büyüklerde olsun ![]() Onlar anne-babalara, bizlere emanetler ![]() Bir zamanlar ne kadar küçüktüler, ne kadar çaresizdiler ![]() Hâlâ öyleler ![]() Hâlâ küçükler ve çaresizler… ![]() ![]() ![]() Onlar, Rasulullah s ![]() ![]() ![]() ![]() İlk lokmalarını annelerinden önce Rasulullah s ![]() ![]() ![]() ![]() Sahabe yeni doğan bebeklerini Rasulullah s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir süre muhacirlerin çocukları olmamıştı ![]() ![]() ![]() Ve Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gül devriydi ![]() Çocuklar Medine sokaklarında koşturur, oynar, Allah'ın Rasulü s ![]() ![]() ![]() ![]() Medine sokakları gül kokardı ![]() O gül yüzünde güller açarak çocuklara latifeler ederdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yine Efendimiz s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çocuklar, çocuklarımız… Bir bakıyoruz küçücükler ![]() Bir bakıyoruz büyümüşler ![]() Ne zaman büyüdüler? Ne güzel nimetler, bir güzel nimetler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir gün nasihat isteyen hanımlara Rasulullah s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hanımlardan biri soruyordu: “İki evladı da ölse öyle mi?” Rasulullah s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Merhamet etmeyene merhamet edilmiyor ![]() ![]() ![]() İsyanla büyütülenlerin elinde ki, devir Yaradanına âsi ![]() Oysa şefkat, üst üste kilitler vurduğumuz gönüllerimizdedir ![]() Camide bir o yana, bir bu yana koşturan çocukların arasına karışsak… Çocuklar her devirde çocuk ![]() Göz ucuyla bizi süzerek namaz kılacaklar ![]() Yanılacaklar güleceğiz ![]() ![]() Dualarımızı, hayatımızı süsleyecekler ![]() Çocuklar şakıdıkça, mutlu-mesut oldukça, devir Saadet Devri olacak her daim ![]() |
![]() |
![]() |
|