Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Genel Konular

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
eğer, olsaydım, vali

Eğer Ben Bir Vâli Olsaydım

Eski 07-27-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Eğer Ben Bir Vâli Olsaydım

Eğer ben bir Vâli Olsaydım
“Eğer Vâli Olsaydım”

İlk önce yerinde olmayı hayal ettiğimiz vâliyi, yetki ve sorumluluğunu tanımamız gerekmektedir

Vâli: Kanun, tüzük, yönetmelik ve hükümet kararlarının neşir ve ilânını ve uygulanmasını sağlamak ve bakanlıkların tâlimat ve emirlerini yürütmekle görevli olup, bu işlerin gerçekleştirilmesi için gereken bütün tedbirleri almaya yetkilidir

İlin her yönden, genel idaresini ve genel gidişini düzenlemek ve denetlemekten sorumludur

İl sınırları içinde bulunan genel ve özel, bütün kolluk kuvvet ve teşkilâtının da âmiridir Suç işlenmesini önlemek, kamu düzen ve güvenini korumak için gereken tedbirleri alır Bu maksatla “Devletin” genel ve özel kolluk kuvvetlerini de istihdam eder,

İldeki devlet memurlarının bir kısmını doğrudan atamak, bir kısmının atanması konusunda görüşünü bildirmek, bir kısmının da görev yerlerini belirlemek ve değiştirmek şeklinde vâlilerin yetki ve sorumlulukları sayılabilir

Tarih boyunca, İslamî devletlerde de hemen hemen aynı yetki ve görevlerle vâliler halifenin, ildeki vekili olarak görev yapmışlar, aynı doğrultuda hizmet vermişlerdir Günümüzdeki uygulamalar ile aralarında ciddi bir fark yoktur

Yukarıda genel manada vâlilerin yetki ve görevleri belirtilmiştir Buna göre konu değerlendirildiğinde vâli, merkezî idarenin ildeki temsilcisi olarak görev yapmakta, merkezî idarenin aldığı kararları uygulamakta, genel sağlık ve asayişi korumaktadır Bunun için kendisine maddî destek ve gerektiği hâlde, silahlı yetki de verilmiş olan yöneticidir

Özetle vâli, ilin en büyük âmiridir

İlk önce şu tespiti yapmak yerinde olacaktır

Hukuken vâli olabilecek her memurun aklında, düşüncesinde vâli olmak vardır İnsanda hükmetme ve benim dediğim olsun anlayışı fıtraten vardır, bu var olduğu müddetçe de vâlilik, her zaman çok arzu edilen ve istenilen bir makam olmuştur ve olacaktır

Vâli, ili idare eder

Nasıl idare ettiği ve sonuçları tarih önünde yer alır

İnsanı eğitmek, yönetmek, idare etmek, çok zor bir iştir Bu fertte böyle ise, toplumu eğitmek, yönetmek ve idare etmenin ne kadar çok zor bir iş olduğunu düşünmek gerekir

Bir vâlinin baºarılı olmasının birçok etkeni vardır

Eğer vâli olsaydım:

1 Yanımda çalışanları, güvendiğim, kariyerli ve liyâkatli kişilerden seçerdim Bu tam oluşturulamadığı zaman, başarı kesinlikle düşecektir

2 Yetkilerin çokluğu, hizmeti istenilen şekilde yerine getirebilme konusunda engel olduğundan dolayı büyük oranda yardımcılarıma yetki devri yapardım Kendimi genel olarak kontrol edici konumda tutardım

3 Siyasî iradeye tam teslim olmaz, onları da tam karşıma almazdım Yönetimin bir paylaşım olduğu bilincini ön plânda tutardım

4

Selman YİĞİT

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com