![]() |
Suya Uzatmak Ellerini |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Suya Uzatmak ElleriniSuya Uzatmak Ellerini Suya Uzatmak Ellerini Elvida ÜNLÜ Suya dokunmak, suyu hissetmek ![]() ![]() ![]() Suyla başlamak, arınarak, temizlenerek ![]() ![]() ![]() Yönünü doğrulturken suya değmek önce ![]() ![]() Suya hasret bir damla ![]() ![]() ![]() “Ey iman edenler! Namaz kılmaya kalktığınız zaman yüzlerinizi, dirseklerinize kadar ellerinizi, başlarınızı mesh edip, topuklara kadar ayaklarınızı yıkayın ![]() ![]() ![]() Abdest tevbedir Ellerim değerken suya ve tertemiz çıkarken ellerim, ruhumdan akanlar nedir? Neler nelerden aklanırım şimdi? Efendimiz s ![]() ![]() ![]() “Mümin bir kul abdest aldığında, yüzünü yıkayınca gözüyle bakarak işlediği bütün günahlar su damlalarıyla yüzünden dökülür ![]() ![]() ![]() ![]() Ve yine buyurdular: “Kim güzelce abdest alıp iki rekât namaz kılarsa ve her ikisinde de içinde dünya ile ilgili bir endişe taşımazsa, anasından doğduğu gün gibi günahlarından sıyrılır ![]() ![]() ![]() ![]() Duyduğum kötü sözlerden, tuttuğum kötü işlerden, Söylediğim kötü sözlerden, Ve gittiğim kötü yerlerden bulaşan bana ne varsa ![]() ![]() Suyla akar gider ![]() Müjden budur ve müjden ümidimdir ![]() Abdest zikirdir Efendimiz s ![]() ![]() ![]() “Abdest alırken Allah’ın adını anan kimsenin Allah bütün vücudunu temizler ![]() ![]() Ellerimin zikridir ![]() Ayaklarımın, dilimin ![]() Saçımdaki her bir telin ![]() Her an yenilenir su ![]() Tazelenir, dirilir ![]() Ve ben suya uzattığımda ellerimi, suyun zikrine katılırım her bir zerremle ![]() Her bir zerremle dirilirim yeniden ![]() Uyanırım son uyanıştan önce ![]() Abdest müjdedir Yine buyurdular ki: “Kim güzelce abdest aldıktan sonra gözünü göğe kaldırarak ‘Eşhedü enlâ ilâhe illallahu vahdehu la şerike leh ![]() ![]() ![]() Cennet müjdesidir ![]() Ve ümidimiz odur ki Kevser havuzundan gelir damlalar ![]() Abdest nurdur Efendimiz s ![]() ![]() ![]() “Şüphesiz benim ümmetim, kıyamet gününde abdest izlerinden dolayı yüzleri nurlu, elleri ve ayakları parlak olarak çağırılacaklardır ![]() ![]() Ve dediler ki; “Müminin nuru ve beyazlığı, abdest suyunun ulaştığı yere kadar varır ![]() Hepimiz biliriz bir gün de şöyle demiştir: “Abdest üzerine abdest almak nur üzerine nurdur ![]() O izlerden tanınırız Bir iz vardır bizi bize tanıtan Bizi kendimize tanıtan Su damlalarıdır o saçlarımızda, toprak taneleridir alınlarımızda ![]() Dizlerimiz bükülmeyi bilir, alınlarımız yere değmeyi ![]() Suya kanmıştır ellerimiz ![]() ![]() ![]() ![]() Allah Rasulü s ![]() ![]() ![]() – Kardeşlerimi görmeyi ne kadar da çok arzulardım ![]() Arkadaşları sordular: – Bizler senin kardeşlerin değil miyiz ey Allah’ın Rasulü? Allah Rasulü s ![]() ![]() ![]() – Sizler benim arkadaşlarımsınız ![]() ![]() ![]() Arkadaşları tekrar sordular: – Peki, henüz dünyaya gelmemiş o kişileri nasıl tanıyacaksınız? Allah Rasulü s ![]() ![]() ![]() – Düşünün ki bir adamın ayakları ve yüzü beyaz olan bir atı var ![]() – Elbette bulur ey Allah’ın Rasulü, dediler ![]() ![]() ![]() ![]() – İşte o kimseler de mahşer yerine abdest azaları bembeyaz olduğu halde gelecekler ![]() ![]() Su koymak o ellere abdest alırken Nebi s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Suyu gören Nebi s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “İlahi, onun dindeki anlayışını artır!” ![]() ![]() ![]() Su koymak o ellere, o ellerde su nasıl durur görmek ![]() ![]() ![]() O eğitimden nasip almışlardan biri der ki; “Biz abdest almayı kitaplardan değil, büyüklerimizin ellerine su dökerek öğrendik ![]() Allah Rasulü s ![]() ![]() ![]() ![]() Çünkü o ellere su dökenlerden öğreniriz abdest almayı ![]() ![]() ![]() ![]() Allah Rasulü s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Kim benim gibi abdest alır, sonra huşu içinde iki rekât namaz kılarsa geçmiş günahları affolunur ![]() Sahabiler O’nun nasıl abdest aldığını Rubeyyi r ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Sevgili Peygamberimiz bize sık gelirdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Su değmeli, suyu hissetmeli Bir ikindi vaktiydi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu hal üzereyken Rasulullah s ![]() ![]() ![]() ![]() “Cehennemde yanacak ökçelere yazık! Abdesti eksiksiz aldınız!” ![]() ![]() ![]() Rasul-i Ekrem s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() – Size günahlarınızı silecek, hatalarınıza kefaret olacak bir şey haber vereyim mi? – Evet, ver ey Allah’ın Rasulü, dediler ![]() ![]() ![]() ![]() “Ne kadar güç durumda olsanız da abdesti tam alınız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Suyun hakkını verir miyiz? Suya vardıysak suyun hakkını vermeli ![]() Temizlenmeli her bir damlasıyla ![]() Şimdi O’nunla abdest alsak Besmelemizi çekerek Allah’ın ismiyle suya uzatacağız ellerimizi ![]() Ki Allah Rasulü “Besmeleyle başlamayanın abdesti tam değildir ![]() ![]() Ve O’nunla birlikte şeytanların vesveselerinden Allah’a sığınacağız ![]() Sonra abdestsizliğimizi gidermeye ve namaz kılmaya niyet ederek ellerimizi yıkayacağız ![]() O’nunla birlikte ağzımıza su verirken, ‘Allahım Kur’an okumakta ve seni çok zikretmekte bana yardımcı ol’ diye dua edeceğiz ![]() Burnumuza su verirken, O’nunla birlikte cennet kokularını duymayı dileyeceğiz ![]() ![]() Yüzümüzü yıkayacağız sonra ![]() ![]() ![]() ![]() Sonra sağ kolumuzu yıkayacağız ![]() ![]() Sol kolumuzu yıkayacağız ![]() ![]() Su saçlarımızla buluştuğunda ‘Rabbim, rahmetinin gölgesinden başka gölge olmayan o günde bizleri arşının altında gölgelendir ![]() Kulaklarımızı yıkarken cennete davet eden münadilerin sesini işitmeyi dileyeceğiz ![]() ![]() ![]() ![]() Boynumuzu mesh ederken cehennem zincirlerinden azat olmayı dileyeceğiz ![]() Ayaklarımızı yıkarken ayakların cehenneme kaydığı o günde Sırat’ta kalmayı isteyeceğiz ![]() Ve Allah Rasulü’nün ardında namaza duracağız ![]() ![]() ![]() Peygamberlerin abdesti Nebi s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() – İşte abdest budur ![]() ![]() Bir gün yine abdest alıyor arkadaşları da Onu seyrediyorlardı ![]() ![]() – Böyle ikişer kere azalarını yıkayanlar iki karşılık alırlar ![]() Başka bir gün de, vakitlerden hangi vakittir bilemeyiz lakin güzel bir vakittir ![]() – İşte bu benim, benden evvelki peygamberlerin ve bilhassa Halil İbrahim peygamberin abdestidir ![]() ![]() ![]() ![]() Özlesin diye bizleri, beklesin diye havuzunun başında ![]() Ve tanısın diye ![]() O’nunla uzatmalı ellerimizi suya ![]() ![]() Madem ki suya ulaştık su da bize ulaşmıştır şimdi ![]() Tam bir kavuşma olmalı ![]() Hasretle kucaklaşmalı ![]() |
![]() |
![]() |
|